Βίκτορ Λιτόβκιν

Συνέρχεται σήμερα στη Μόσχα, η Διεθνής Διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια. Την πρωτοβουλία αυτή έχει αναλάβει το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι εκπρόσωποι του οποίου είναι αποφασισμένοι να θέσουν ανοικτά στους Δυτικούς όλα τα καυτά ζητήματα της ατζέντας.
Η Διήμερη Διεθνής Διάσκεψη με την ονομασία «Αμυντικές και πολιτικές πτυχές της ευρωπαϊκής ασφάλειας», την οποία οργανώνει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, ξεκινάει σήμερα, στις 23 Μαΐου, στη Μόσχα. Σε αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν περισσότεροι από 250 προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Σεργκέι Ιβανόφ, ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο αρχηγός ΓΕΣ, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού της Σύμβασης Συλλογικής Ασφάλειας, Νικολάι Μπορντιούζ. Επίσης, ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Ντιρκ Μπέργκελμαν, η βοηθός του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έβελιν Φαρκάς, και ανώτεροι αξιωματούχοι ευρωπαϊκών κρατών και διεθνών Οργανισμών.

Οι προσεγγίσεις των μετεχόντων όσον αφορά τα προβλήματα ασφαλείας, διαφέρουν πολύ μεταξύ τους. Για παράδειγμα, η Ρωσία διαφωνεί κάθετα με το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, που προωθούν οι ΗΠΑ, οι χώρες του ΝΑΤΟ και τα περισσότερα κράτη της ΕΕ. Κοινή πεποίθηση στη Μόσχα είναι ότι αποσκοπεί στο να μειώσει ή και να ακυρώσει την αποτελεσματικότητα των ρωσικών στρατηγικών συστημάτων αποτροπής. Η Ρωσία δεν μπορεί να επιτρέψει κάτι τέτοιο, και στη Διάσκεψη, η οποία οργανώνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το υπουργείο Άμυνας, η Μόσχα θα καταθέσει με πλήρη σαφήνεια την αντίθεσή της.
Η ρωσική ατζέντα
Η επιλογή της Μόσχας για την ανταλλαγή απόψεων, δεν ήταν τυχαία. Η Ρωσία θεωρεί δεδομένο ότι σε κανένα από τα συνέδρια που γίνονται στη Δύση (στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, το Στρασβούργο ή την Ουάσιγκτον), υπάρχουν τα περιθώρια για να εκφράσουν ανοικτά τις απόψεις τους οι Ρώσοι στρατηγοί για τα καυτά θέματα της ευρωπαϊκής ασφάλειας, και πραγματικά να εισακουστούν. Στο Συμβούλιο Ρωσίας και ΝΑΤΟ υπερισχύει η «ευρωατλαντική αλληλεγγύη», και η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη μόνη απέναντι σε 29 κράτη-μέλη. Η Διάσκεψη του Μονάχου για την ασφάλεια, δίνει μεν μια ευκαιρία για εισήγηση σε έναν ή δύο μόνο εκπροσώπους της Ρωσίας, αλλά το απόλυτο αριθμητικό πλεονέκτημα το έχουν οι ομιλούντες εκ των ευρωατλαντικών δομών.
Ποιές είναι ωστόσο οι ιδέες που θα μεταφέρει στους μετέχοντες η ρωσική πλευρά; Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας του υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγο Γιεβγκένι Ιλίν, οι ρώσοι μετέχοντες θα αναπτύξουν τις θέσεις του υπουργείου Άμυνας της χώρας τους για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και πάνω σε αυτή τη βάση θα προκαλέσουν τον διάλογο, και προτάσεις για εναλλακτικές λύσεις.Στο πλαίσιο αυτό, θα αναφερθούν στο ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας, και της μείωσης των πυρηνικών όπλων, τόσο των στρατηγικών, όσο και των τακτικών. Μεταξύ αυτών, και εκείνων που βρίσκονται στην Ευρώπη, και επί της ουσίας είναι στρατηγικά.
Επίσης, θα γίνει αναφορά στον έλεγχο των συμβατικών εξοπλισμών, σε έναν τομέα δηλαδή όπου οι χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν διπλό, έως και τριπλό ποσοτικά πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας. Άλλα θέματα, θα είναι τα μέτρα αποτροπής της στρατιωτικοποίησης του διαστήματος, η πραγματική -και όχι σε επίπεδο διακοινώσεων- μάχη κατά της τρομοκρατίας, η αντιμετώπιση του θρησκευτικού εξτρεμισμού, της εξάπλωσης των πυρηνικών τεχνολογιών και της παράνομης μετανάστευσης. Επίσης, οι μετέχοντες θα εξετάσουν τους τρόπους προώθησης σχέσεων ειλικρινούς –και όχι κατ’ όνομα- συνεργασίας και κοινού συμφέροντος μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών, τόσο στον πολιτικό όσο και στον αμυντικό τομέα.
Η Ρωσία Τώρα