20/5/13

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ - Διεθνές κίνημα για το κατοχικό δάνειο

Με την ευκαιρία παρουσίασης σχετικού βιβλίου του, ο πρώην υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης συστήνει στην κυβέρνηση δημιουργία διεθνούς κινήματος για το κατοχικό δάνειο Τη δημιουργία διεθνούς κινήματος διεκδίκησης του κατοχικού δανείου συστήνει στην κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε χθες το βιβλίο του «Αγος απλήρωτον, τα οφειλόμενα για το κατοχικό δάνειο και μια ευκαιρία διακανονισμού» (εκδόσεις Gutenberg), στη 10η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ).
Με την ευκαιρία παρουσίασης σχετικού βιβλίου του, ο πρώην υπουργός Ν. Χριστοδουλάκης συστήνει στην κυβέρνηση δημιουργία διεθνούς κινήματος για το κατοχικό δάνειο.

Οπως είπε, η άρνηση και το βέτο της Γερμανίας για την επιστροφή του κατοχικού δανείου θα «σπάσουν» με τη δημιουργία αυτού του κινήματος και όχι με μια ολομέτωπη επίθεση κατά της γερμανικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Ν. Χριστοδουλάκη, η ανακίνηση του θέματος στην Ελλάδα γίνεται με όρους «εσωτερικής πολιτικής διαχείρισης». Αλλά στο τέλος θα μετρήσουν τα οικονομικά στοιχεία και τα νομικά έγγραφα. Πρόσθεσε ότι, αν και είναι θετική η ύπαρξη φακέλου διεκδίκησης, θα πρέπει αν υπάρξει η στήριξη όλου του πολιτικού συστήματος.
Ο καθηγητής Στέλιος Περράκης, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, τόνισε ότι το βιβλίο του Ν. Χριστοδουλάκη προσφέρει υπηρεσίες, καθώς προσεγγίζει το θέμα με βάση πραγματικά στοιχεία. Σημείωσε τη μεγάλη προσφορά του Μανώλη Γλέζου στην υπόθεση, αλλά αμφισβήτησε τους οικονομικούς υπολογισμούς του. Υπογράμμισε επίσης ότι «οι υπερβολικές διεκδικήσεις δεν βοηθούν το έργο της κυβέρνησης, αν υποθέσουμε ότι έχει τη βούληση να το συνεχίσει το θέμα».
Ο γερμανικής καταγωγής ιστορικός Χάγκεν Φλάισερ, που ζει 30 χρόνια στην Ελλάδα και ερευνά το θέμα του κατοχικού δανείου, χαρακτήρισε «γερμανικό μύθο» την άποψη ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε παραιτηθεί της διεκδίκησης του κατοχικού δανείου ή ότι έχει παραγραφεί. Ο ίδιος διαβλέπει βάση για διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο, αλλά επέστησε την προσοχή σε υπερβολικές ελληνικές διεκδικήσεις, που ενέχουν τον κίνδυνο να «στραπατσαριστεί η υπόθεση ή να επιδεινωθούν οι διμερείς σχέσεις».


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.