16/5/13

Εγγραφο για το Κυπριακό υπέβαλαν στην τ/κ πλευρά τα ΗΕ - Στα χέρια του Προέδρου έγγραφο των ΗΕ για το κυπριακό

 
Ο ηγέτης του κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιστζιάν αποκάλυψε σήμερα ότι αξιωματούχοι των ΗΕ υπέβαλαν στον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου έγγραφο 70 σελίδων που αφορά την επίλυση του Κυπριακού. Η δήλωση του κ. Ιτζιάν έγινε ύστερα από συνάντηση το πρωί στα γραφεία του ΑΚΕΛ με τον ΓΓ του κόμματος Αντρο Κυπριανού.

Ο κ. Ιτζιάν ανέφερε ότι το έγγραφο αυτή τη στιγμή είναι στη διαδικασία μετάφρασης και ότι δεν γνωρίζει αν παρόμοιο έγγραφο κατατέθηκε και στην ε/κ πλευρά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ή έστω αν το θέμα αυτό είναι γνωστό στην ε/κ κοινότητα.  Μιλώντας μέσω μεταφραστή και απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι πρόκειται για έγγραφο εργασίας το οποίο δόθηκε στον κ. Ερογλου από τους αξιωματούχους των ΗΕ. «Νομίζω, φαντάζομαι, και ο κ. Αναστασιάδης είναι ενήμερος για αυτό το θέμα», συνέχισε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ από την πλευρά του ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα και εξ όσων αντιλαμβάνεται, το έγγραφο αυτό κατατέθηκε από τα ΗΕ. Είπε ότι δεν γνωρίζει αν παρόμοιο έγγραφο επιδόθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ανέφερε ότι θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να δει αν ένα τέτοιο έγγραφο έχει κατατεθεί και στη δική μας πλευρά. «Εμείς δεν έχουμε καμία τέτοια ενημέρωση, ότι έχει επιδοθεί στον κ. Αναστασιάδη ένα τέτοιο έγγραφο και θα επικοινωνήσω με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας γιατί θέλουμε να ξέρουμε κατά πόσο όντως έχει επιδοθεί ένα τέτοιο έγγραφο και αν έχει επιδοθεί γιατί δεν έχει λεχθεί οτιδήποτε στα πολιτικά κόμματα», ανέφερε.
Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η συνάντηση με τον κ. Ιτζιάν ήταν εποικοδομητική. Συνέχισε λέγοντας ότι είναι προφανές πώς ξεκινά σιγά-σιγά μια προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι στόχος του ΑΚΕΛ είναι να ξεκινήσει το συντομότερο η διαδικασία με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σωστή προετοιμασία και θα έχει αίσια κατάληξη με επανένωση του τόπου πάνω στη συμφωνημένη βάση.
Ανέφερε ότι η λύση πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική που θα συμβάλει τα μέγιστα για να δημιουργηθούν προοπτικές έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα της οικονομίας γενικότερα αλλά να υπάρξει επανένωση του τόπου και του λαού και να δημιουργηθούν οι προοπτικές για μόνιμη και σταθερή ειρήνη , ασφάλεια και σταθερότητα.
«Συζητήσαμε με το κόμμα Ενωμένη Κύπρος πώς θα μπορούσαν οι προοδευτικές δυνάμεις στις δύο κοινότητες να συμβάλουν στις προσπάθειες, οι οποίες θα εξελιχθούν κάτω υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη βοήθεια και άλλων παραγόντων της διεθνούς κοινότητας», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.
Πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε από κοινού η συνέχιση αυτών των συζητήσεων για να δούμε «πώς παρεμβαλλόμαστε στις όλες εξελίξεις με πρόθεση να συμβάλουμε στις προσπάθειες επίτευξης λύσης του Κυπριακού, λύσης δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης και θα εντάσσεται μέσα στο συμφωνημένο πλαίσιο».
Ο κ. Ιτζιάν ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία για το Κυπριακό στην οποία συμμετέχουν η ΕΕ, τα ΗΕ ακόμη και το ΝΑΤΟ, αλλά ο ίδιος ο κυπριακός λαός είναι εκτός.
Είπε ότι είναι για το λόγο αυτό που πρέπει να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις που είναι υπέρ της λύσης, της ειρήνης, της επανένωσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για το σύνολο του κυπριακού λαού.
Προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν κινητοποιηθούμε , θα βρεθούμε και πάλι προ τετελεσμένων όπως και το 2004. Είπε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η διεξαγωγή συνομιλιών υπέρ των συμφερόντων των Κυπρίων και με τη δική τους συμμετοχή και όχι για τα συμφέροντα των εξωτερικών δυνάμεων.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του κ. Ιτζιάν ανέφερε  ότι λόγω της κρίσης στην ε/κ κοινότητα δυστυχώς κάποιοι κύκλοι προωθούν σοβινιστικές και φανατικές θέσεις και αυτό το στοιχείο όπως είπε, παρατηρείται στο νομοσχέδιο που βρίσκεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις ρυθμίσεις σε θέματα των υπηρεσιών υγείας και το οποίο ετοιμάστηκε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη.
Θα ήταν λάθος, είπε, και δεν θα βοηθούσε σε καμία περίπτωση στη διεργασία της λύσης να θεωρηθεί ότι με 5 εκατομμύρια, γιατί τόσα δαπανώνται για την ιατρική περίθαλψη των Τ/κ, η κρίση θα ξεπεραστεί. Κάλεσε μάλιστα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση, να μην προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση (με τις αλλαγές στο τομέα της υγείας και τους δικαιούχους περίθαλψης).
Ο κ. Ιτζιάν ανέφερε ότι το έγγραφο αυτή τη στιγμή είναι στη διαδικασία μετάφρασης και ότι δεν γνωρίζει αν παρόμοιο έγγραφο κατατέθηκε και στην ε/κ πλευρά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ή έστω αν το θέμα αυτό είναι γνωστό στην ε/κ κοινότητα. Μιλώντας μέσω μεταφραστή και απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι πρόκειται για έγγραφο εργασίας το οποίο δόθηκε στον κ. Ερογλου από τους αξιωματούχους των ΗΕ. «Νομίζω, φαντάζομαι, και ο κ. Αναστασιάδης είναι ενήμερος για αυτό το θέμα», συνέχισε.
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ από την πλευρά του ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα και εξ όσων αντιλαμβάνεται το έγγραφο αυτό κατατέθηκε από τα ΗΕ. Είπε ότι δεν γνωρίζει αν παρόμοιο έγγραφο επιδόθηκε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θα διερευνήσει πριν σχολιάσει το έγγραφο ΗΕ η Κυβέρνηση
Χωρίς διερεύνηση, δεν θα ήταν σοβαρό η Κυβέρνηση να προβεί σε σχόλιο για το έγγραφο των ΗΕ, το οποίο ο ηγέτης του κόμματος Ενωμένη Κύπρος Ιζέτ Ιζτζιάν ανέφερε ότι υποβλήθηκε στον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι γνώστης του εγγράφου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «χωρίς να έχουμε ερευνήσει το θέμα, χωρίς να έχουμε δει τη δήλωση, δεν θα ήταν σοβαρό να σχολιάσουμε κάτι τόσο σοβαρό».

Πηγή

Στα χέρια του Προέδρου έγγραφο των ΗΕ για το κυπριακό
 
Στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, βρίσκεται έγγραφο το οποίο παρέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη και αφορά τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που διεξήχθησαν μεταξύ των ετών 2008-2012.

Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Χρίστου Στυλιανίδη, το έγγραφο παραδόθηκε σήμερα στο Γραφείο του Προέδρου, κατόπιν αιτήματος του Νίκου Αναστασιάδη κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησης που είχε με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ.
Το εν λόγω έγγραφο θα κοινοποιηθεί στους Αρχηγούς των κομμάτων για σκοπούς ενημέρωσης τους, αναφέρει η γραπτή δήλωση.
Νωρίτερα ο ηγέτης του κόμματος των κατεχομένων, Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιστζιάν, αποκάλυψε ότι έγγραφο 70 σελίδων που αφορά την επίλυση του κυπριακού είχε παραδοθεί στον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου. Στη δήλωση αυτή προέβη μετά από συνάντηση που είχε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.
Ο κ. Ιτζιάν ανέφερε ότι το έγγραφο αυτή τη στιγμή είναι στη διαδικασία μετάφρασης και ότι δεν γνωρίζει αν παρόμοιο έγγραφο κατατέθηκε και στην ε/κ πλευρά και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ή έστω αν το θέμα αυτό είναι γνωστό στην ε/κ κοινότητα.  Μιλώντας μέσω μεταφραστή και απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι πρόκειται για έγγραφο εργασίας το οποίο δόθηκε στον κ. Ερογλου από τους αξιωματούχους των ΗΕ. «Νομίζω, φαντάζομαι, και ο κ. Αναστασιάδης είναι ενήμερος για αυτό το θέμα», συνέχισε.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.