1/6/13

«Τουρκική Άνοιξη» στην Κωνσταντινούπολη

Mετρά πλέον το πρώτο θύμα της - Ο Ερντογάν χάνει τον έλεγχο στην Κωνσταντινούπολη
Του Νίκου Στέλγια
Οι Τούρκοι αναλυτές συμφωνούν στο γεγονός ότι το βράδυ της Παρασκευής η τουρκική κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα αποσύνθεσης.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την πληροφορία ότι το βράδυ της Παρασκευής μια ακτιβίστρια έχασε την ζωή της στις συγκρούσεις διαδηλωτών – αστυνομίας, στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης.

Πρόκειται για την 26χρονη Αϊλίν, η οποία έμεινε κάτω από ένα ειδικό όχημα της αστυνομίας. Το απόγευμα της Παρασκευής, η Αϊλίν μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Πέρα, ωστόσο οι ιατροί δεν κατάφεραν να την κρατήσουν στην ζωή. Μέχρι στιγμής, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει την είδηση του θανάτου της Αϊλίν. Σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες από το Πέρα της Πόλης, με το άκουσμα της είδησης του θανάτου της 26χρονης χιλιάδες διαδηλωτές ξέσπασαν σε λυγμούς. Την είδηση του θανάτου της Αϊλίν και την αντίδραση των διαδηλωτών επιβεβαιώνει ο γνωστός Τούρκος καλλιτέχνης Φερχάτ Τουντς δια μέσου του διαδικτύου.
Οι πληροφορίες που φτάνουν αυτή την στιγμή στην «Κ» κάνουν λόγο για τουλάχιστον 400 τραυματίες. Υπάρχουν εκατοντάδες συλλήψεις σε ολόκληρο το Πέρα.
Το βράδυ της Παρασκευής, οι συγκρούσεις και οι οδομαχίες έχουν εξαπλωθεί σε διάφορες περιοχές της ευρωπαϊκής (δυτικής) πλευράς της Πόλης. 
Συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει και στην Άγκυρα. Σύμφωνα με τους κύκλους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην τουρκική πρωτεύουσα έπεσαν οι πρώτες σφαίρες της μεγάλης εξέγερσης. Πρόκειται για πυροβολισμοί που έρχονται από φρουρούς μιας ειδικής εταιρίας ασφάλειας.
Οι Τούρκοι αναλυτές συμφωνούν στο γεγονός ότι το βράδυ της Παρασκευής η τουρκική κυβέρνηση παρουσιάζει εικόνα αποσύνθεσης. Σύμφωνα με την άποψη τους, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν και οι συνεργάτες του πλέον αδυνατούν να ελέγξουν την έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία.
Διαστάσεις λαϊκής εξέγερσης λαμβάνουν τα γεγονότα στην Κων/πολη
Τα γεγονότα, τα οποία έχουν ξεσπάσει στο πολιτισμικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης συνεχίζονται και αρχίζουν να λαμβάνουν μορφή λαϊκής εξέγερσης. Από τα ξημερώματα της Παρασκευής μέχρι και τις στιγμές που γραφόταν το συγκεκριμένο δημοσίευμα, οι ακτιβιστές συγκρούονται συνεχώς με τις αστυνομικές δυνάμεις. Στις τάξεις της κυβέρνησης πλέον επικρατεί αμηχανία. Αυτό επιβεβαιώνουν οι δημοσιογραφικές πηγές της «www.kathimerini.com.cy» από την τουρκική πρωτεύουσα.
Στις 19.00 προγραμματίζεται μαζική διαδήλωση στο Πέρα της Κωνσταντινούπολης. Οι παρατηρητές εκφράζουν προβληματισμό για τα όσα ενδέχεται να ακολουθήσουν. Η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης έχει ήδη ζητήσει ενισχύσεις από τις γειτονικές επαρχίες της Πόλης.

Το απόγευμα της Παρασκευής, το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «NTVMSNBC» μετέδωσε την πληροφορία ότι η κυβέρνηση απομάκρυνε από τα καθήκοντα τον αστυνομικό διευθυντή της Πόλης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο αστυνομικός διευθυντής της Κωνσταντινούπολης δεν κατάφερε να σταθεί στα ύψη των περιστάσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη είδηση.

Εν τω μεταξύ, στα νοσοκομεία του Πέρα και των γειτονικών περιοχών εξακολουθούν να φτάνουν τραυματίες. Δυο βουλευτές της αντιπολίτευσης νοσηλεύονται με ελαφρά τραύματα.

Το απόγευμα της Παρασκευής, η κυβέρνηση άλλαξε τόνο και άρχισε να περνά το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δώσει το πράσινο φως για την δημιουργία ενός shopping mall στην θέση όπου σήμερα βρίσκεται το μητροπολιτικό πάρκο «Γκεζί».

Οι Τούρκοι ακτιβιστές χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να οργανωθούν. Παράλληλα, ζητούν βοήθεια από όλους τους ακτιβιστές των ξένων χωρών, να σταθούν στο πλευρό τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.
Τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης αρχίζουν να βρίσκουν αντίκτυπο στον ξένο τύπο, ο οποίος πλέον τονίζει ότι οι εικόνες που φτάνουν από την Πόλη φέρουν πολλά κοινά σημεία με αυτές της περίφημης Αραβικής Άνοιξης και της πλατείας Ταχρίρ.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ





1 σχόλιο:

  1. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΣΗΚΩΣΕ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΥΝ.
    ΚΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΕΜΑΣ. ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΠΑΧΑΛΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ.
    ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΝ ΠΕΣΕΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
    ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΦΘΟΝΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.