9/6/13

Ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις: Έρευνα για τις διαρροές στον Τύπο ζήτησε η NSA

Για «ανεύθυνες αποκαλύψεις» στο επίμαχο θέμα των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ο διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Κλάπερ, μετά τις διαστάσεις που πήραν οι σχετικές αποκαλύψεις στον Τύπο, ενώ όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του, ήδη υπεβλήθη αίτημα για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τις «επικίνδυνες για την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ, διαρροές.
«Κατά την τελευταία εβδομάδα, γίναμε μάρτυρες ανεύθυνων αποκαλύψεων σχετικά με τις υπηρεσίες πληροφοριών που εργάζονται για την ασφάλεια των Αμερικανών», δήλωσε ο Τζέιμς Κλάπερ και υποστήριξε πως ο στόχος προγραμμάτων, όπως το PRISM, έχει παρεξηγηθεί και ότι τα δημοσιεύματα περιλαμβάνουν «πολλές και σημαντικές παρερμηνείες».
Υπενθυμίζεται ότι οι αποκαλύψεις στον Τύπο έφεραν στο φως δύο διαδοχικά μυστικά προγράμματα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA). Το ένα αφορά τη συγκέντρωση από το 2006 στοιχείων των τηλεφωνικών κλήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες από την εταιρεία Verizon, και πιθανώς και άλλους τηλεπικοινωνιακούς φορείς, και το άλλο με την ονομασία PRISM, διαδικτυακές παρακολουθήσεις και καταγραφή επικοινωνιών εκτός ΗΠΑ σε εννέα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα όπως το Facebook.
Το PRISM είναι νόμιμο, δεν στρέφεται εναντίον αμερικανών πολιτών και έχει βοηθήσει να αποτραπούν απειλές κατά των ΗΠΑ, υποστήριξε ο Κλάπερ επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα είχε συζητηθεί στο Κογκρέσο, «ήταν ευρέως γνωστό και είχε συζητηθεί δημοσίως από την στιγμή της εφαρμογής του το 2008», ενώ πρόσφατα έλαβε εκ νέου άδεια. 
Όπως είπε, δεν πρόκειται για ένα μυστικό πρόγραμμα, αλλά για  «εσωτερικό σύστημα πληροφορικής, το οποίο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση» βάσει του νόμου περί Εποπτείας Πληροφοριών. Για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι το PRISM δεν αφορά πολίτες των ΗΠΑ ή κάποιους που διαβιούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Όσον αφορά την έρευνα που ζητήθηκε από την ΝSA, η αναφορά που θα συνταχθεί, θα κατατεθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο έχει θεσπισμένες διαδικασίες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μία έρευνα πληροί τις προϋποθέσεις διεξαγωγής της.
Οι εισαγγελείς δεν εγκρίνουν όλα τα αιτήματα, όμως κατά το παρελθόν έχουν εγκρίνει την έρευνα σημαντικών υποθέσεων διαρροών, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως οι διαρροές αναφορικά με τα προγράμματα της NSA είναι τόσο σοβαρές που το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εγκρίνει τη διεξαγωγή της έρευνας.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.