22/8/13

Πιθανή προβοκάτσια στη Συρία βλέπει η Μόσχα

Για πιθανή προβοκάτσια κάνει λόγο η Μόσχα, σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, οι οποίες ήλθαν στη δημοσιότητα μετά την μετάβαση ομάδας εμπειρογνώμων του ΟΗΕ στην περιοχή.
Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς«πρέπει να υπάρξει άμεση και αντικειμενική έρευνα» καθώς θα μπορούσε να αποτελεί  «καθοδηγούμενη πληροφόρηση» μέσω των ΜΜΕ από την πλευρά της συριακής αντιπολίτευσης για να πλήξει το καθεστώς της Συρίας, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως οι σύριοι αντάρτες έπληξαν χθες προάστιο της Δαμασκού με χημικό πύραυλο «αγνώστων στοιχείων», όπως ακριβώς και η επίθεση που αποδίδεται στη συριακή κυβέρνηση της περασμένη Δευτέρα στο Καν Αλ Σααλ.
Στο μεταξύ η συριακή κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες ενώ η αντιπολίτευση χρεώνει στο καθεστώς τη δολοφονία δεκάδων ανθρώπων σε μαζική επίθεση χημικών αερίων στη Δαμασκό.
Η ομάδα εμπειρογνώμων περί χρήσης χημικών όπλων του ΟΗΕ υπό τον Σουηδό ειδικό Ακε Σέλστρομ βρίσκεται από τη Δευτέρα στη Δαμασκό και ξεκίνησε ήδη διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Συρίας ώστε να μπορέσει να ερευνήσει «επί τόπου» τις καταγγελίες.
Ο ΟΗΕ «ελπίζει ότι η συριακή κυβέρνηση θα επιτρέψει στους ειδικούς την πρόσβαση  το συντομότερο δυνατόν, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, Γιάν Έλιασον. Εχει προηγηθεί η εντολή του Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θέλουν να «ριχτεί φως» στις καταγγελίες και χαιρέτησαν την τοποθέτηση του Γ.Γ. του ΟΗΕ να διερευνηθεί η υπόθεση. Η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία με επιστολή τους προς τον ΓΓ του ΟΗΕ , απευθύνουν επίσημο αίτημα για έρευνα. Στην κοινή τους επιστολή κάνουν λόγο για «αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση χημικών όπλων».
 Η εντολή των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ περιορίζεται στην έρευνα για να εξακριβωθεί εάν έγινε χρήση χημικών όπλων στο Χαν αλ-Ασάλ (κοντά στο Χαλέπι), στο Αταϊμπέ (κοντά στη Δαμασκό) και στη Χομς (κεντρική Συρία).
'Εκκληση να επιτραπεί στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να ερευνήσουν τις καταγγελίες απηύθυναν επίσης σήμερα Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) και η Διεθνής Αμνηστία.
RIA Novosti / Photo:Reuters

3 σχόλια:

  1. Κάτι που ήθελα αρκετό καιρό να ρωτήσω: Σε παλιότερες αναρτήσεις είχα διαβάσει δηλώσεις των ηγετών των αλεβιτών της τουρκίας και τα πολύ θετικά τους σχόλια για τον ασαντ καθώς και το ότι είναι ένας από αυτούς(αλεβίτης/αλαουίτης).

    Το έχει άραγε αυτό στα υπόψι του ο ασαντ ώστε να τους εξοπλίσει μελλοντικά και έτσι τα 15; 20; 25; εκατομύρια αλεβιτών της τουρκίας να ξεκινήσουν και αυτοί τον δικό τους απελευθερωτικό αγώνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα της Πλατείας Ταξίμ είχαν και άρωμα Αλεβιτών , η αντίδραση τους πέραν των όσων άλλων, είχε να κάνει με την φημολογουμένη παροχή ανταλλαγμάτων στους Κούρδους μέσω της Τουρκοκουρδικής σύμπραξης. Οι Αλεβίτες οι όποιοι είναι και Κούρδοι και έχουν υποστεί πλείστα τα δεινά απο το τουρκικό κράτος και την Οθωμανική Αυτοκρατορία άδραξαν την ευκαιρία να απαιτήσουν και αυτοί ικανοποίηση των αιτήματων τους.

    Προς τιμή του το Κουρδικό κίνημα της Τουρκίας με θέρμη στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των Αλεβιτών

    Το ότι Συρία και Τουρκία μεταχειρίζονται θρησκευτικά, δογματικά και εθνοτικά στοιχεία προκειμένου να προκαλέσουν εντάσεις η μία στο εσωτερικό της άλλης δείχνει και το βάθος της κρίσης των σχέσεων Τουρκίας και Συρίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειναι πιθανον να μην βρεθει ποτε ποιος ειναι υπευθυνος για το μακελειο αυτο στην Συρια. Αυτο που με εντυπωσιαζει ομως ειναι η ταχυτητα με την οποια οι Ρωσσοι βγαινουν και μιλουν για προβοκατσιες και γινονται αναφορες στον Χιτλερ, στο Σεραγιεβο και δεν συμμαζευεται.
    Κανενας, μα κανενας, ομως δεν αναφερεται στην περιπτωση του δασους Κατιν στην Πολωνια οπου οι Ρωσσοι κατεσφαξαν χιλιαδες Πολωνους αξιωματικους και το απεδωσαν, βεβαιως βεβαιως, στους Ναζι. Θα πρεπει να ηταν μεγαλη η απογοητευση των εμμισθων η' αμμισθων απολογιτων του κοκκινου φασισμου οταν ο Πουτιν πριν μερικα χρονια αναγκαστηκε να ζητησει συγγνωμη. Αλλα τι περιμενει κανεις απο εναν καπιταλιστη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.