30/8/13

«Περιορισμένη η επέμβαση» λένε οι ΗΠΑ - Άκαρπη και η νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία

Άκαρπη και η νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Συρία
Ηνωμένα Έθνη
Σε νέα συνάντηση, τη δεύτερη εντός 24 ωρών, προσήλθαν την Πέμπτη τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς για άλλη μία φορά να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες τους.
Καθώς το ενδεχόμενο μίας επίθεσης στη Συρία παραμένει αρκετά ισχυρό, οι ΗΠΑ φαίνεται να περιμένουν το πόρισμα της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ και προετοιμάζουν το έδαφος για περιορισμένης κλίμακας επέμβαση.

Η συνάντηση άρχισε γύρω στις 21:30 (ώρα Ελλάδας) κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και έληξε μετά από 45 λεπτά.

Κανένας από τους πρεσβευτές των πέντε χωρών (Ρωσία, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα) δεν έκανε δηλώσεις μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Το αντικείμενο των συνομιλιών είναι το βρετανικό σχέδιο απόφασης με το οποίο θα δίνεται η έγκριση για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία με το αιτιολογικό ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ έκανε χρήση χημικών όπλων εναντίον του πληθυσμού της χώρας.

Στην προηγούμενη συνάντηση, την Τετάρτη, Ρωσία και Κίνα διατύπωσαν κοινή θέση έναντι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας και στην πράξη εμπόδισαν, όπως γενικά ήταν αναμενόμενο, την έκδοσης ψηφίσματος για μια απάντηση στην επίθεση με χημικά όπλα.

Η Ρωσία εμφανίζεται σταθερά αντίθετη σε κάθε ένοπλη επέμβαση στη Συρία ενώ σημειώνει ότι για την επίθεση μπορεί να ευθύνονται οι αντάρτες και όχι το καθεστώς Άσαντ. Οι στενές αμυντικές σχέσεις Μόσχας και Δαμασκού δεν διαταράχτηκαν κατά την διάρκεια του εμφυλίου.

Εν τω μεταξύ, μετά από αρκετές εβδομάδες διεργασιών και τουλάχιστον 14 καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο της Συρίας, ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ έχει φτάσει στη χώρα για να εξετάσει την κατάσταση.

Το έργο της, με δεδομένες τις συνθήκες δεν ήταν καθόλου εύκολες γιατί οι επιθεωρητές δεν μπόρεσαν να επισκεφτούν όλα τα σημεία, η πρώτη ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα αναμένεται ως το τέλος της εβδομάδας.

Παράλληλα σχεδόν με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγησαν ότι επιδιώκουν μια περιορισμένης κλίμακας απάντηση στη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας και όχι μια επέμβαση όπως εκείνη στο Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, απέρριψε οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ των ενεργειών του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και εκείνων του προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, που είχε δικαιολογήσει την εισβολή με τον ισχυρισμό ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία δεν βρέθηκαν ποτέ.

«Συζητάμε για κάτι πολύ ξεχωριστό και περιορισμένο» και όχι για μια ανοιχτή σύγκρουση με στόχο την αλλαγή του καθεστώτος, είπε ο Έρνεστ κατά την ενημέρωση της δημοσιογράφων στην Ουάσινγκτον.

Ερωτώμενος για τη συμβολή άλλων κρατών και οργανισμών σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι πολλοί ηγέτες και οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για τη χρήση χημικών όπλων εκ μέρους της Συρίας. «Η γνώμη των άλλων ηγετών στο θέμα αυτό μετράει», τόνισε.

Σημείωσε επίσης ότι όταν ο πρόεδρος Ομπάμα αποφασίσει ποιες είναι οι κατάλληλες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, τότε οι ΗΠΑ θα παράσχουν το δικό τους νομικό έρεισμα, εφόσον χρειαστεί. «Εάν απαιτείται ένα νομικό έρεισμα για να στηριχθεί η απόφαση του προέδρου, θα το παρουσιάσουμε», πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

2 σχόλια:

 1. Υπάρχει πείνα στην Αμερική
  Μεγαλύτερη πείνα από άλλες εποχές
  Και χειροτερεύει κάθε μέρα
  Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει γιατί θέλει ο Ομπάμα να ξοδέψει δισεκατομμύρια στη Συρία ( που δεν έχει κάνει τίποτα εναντίον των ΗΠΑ ) ενώ μπορούσε να
  χρησιμοποιήσει αυτά τα λεφτά για να δημιουργήσει δουλειές για τους ανέργους κτλ
  Ούτε εγώ το καταλαβαίνω αυτό
  Μετά ο κόσμος δείχνει το δάχτυλο σε όλους τους αμερικανούς νομίζοντας ότι όλοι είναι τρελοί
  Δεν είναι όμως έτσι 9 στους 10 αντιτίθενται στις πολιτικές της κυβερνήσεως . Δεν είναι ο λαός κυρίες και κύριοι Ψήφισαν Ομπάμα για αλλαγή , ούτως ώστε να μην υπάρξει αλλά Ιράκ άλλο Αφγανιστάν
  Μου φαίνεται ο εκάστοτε πρόεδρος δεν έχει πραγματική δυναμι είναι μαριονέτες άλλων μεγαλύτερων δυνάμεων ( μάλλον τραπεζιτών )
  Είναι πολύ κοντά τώρα να κάνει μεγάλο λάθος
  Ι Say screw Obama and his policies
  he messed up with lybya also

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Aquilles,

  Ο εκάστοτε πρόεδρος των ΗΠΑ καθορίζει μόνο την εσωτερική πολιτική της χώρας. Η εξωτερική καθορίζεται από άλλα κέντρα (οργανωμένα συμφέροντα) και ο πρόεδρος απλώς εκτελεί, διότι, αν δεν εκτελεί, ... υπάρχει και το Dallas.

  Εικάζω ότι αυτό συμβαίνει από τον πόλεμο του Βιετνάμ και μετά. Δεν νομίζω ότι ήταν πάντα έτσι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.