23/8/13

Συρία: Οι ΗΠΑ «δεν είναι σε θέση να πουν με βεβαιότητα» αν έγινε χρήση χημικών

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ (φωτογραφία αρχείου), ο Ομπάμα έχει δώσει οδηγίες στις υπηρεσίες πληροφοριών να συγκεντρώσουν κατεπειγόντως ό,τι υλικό διαθέτουν ώστε να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε θέση «προς το παρόν» να πουν μετά βεβαιότητας εάν έγινε χρήση χημικών όπλων στα προάστια της Δαμασκού όπου η συριακή αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζεν Ψάκι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει δώσει οδηγίες στις υπηρεσίες πληροφοριών να συγκεντρώσουν κατεπειγόντως ό,τι υλικό διαθέτουν ώστε να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη.
«Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να πούμε οριστικά ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά, είπε η Ψάκι προσθέτοντας ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε από τις υπηρεσίες πληροφοριών «να συγκεντρώσουν επιπρόσθετες πληροφορίες το συντομότερο δυνατόν».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, συνομίλησε με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης και με ομολόγους του πολλών χωρών για το θέμα αυτό. Ο Κέρι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του μιλώντας με τον ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον είναι αποφασισμένη να εξετάσει το ζήτημα.
«Εάν αληθεύουν αυτές οι αναφορές, τότε θα πρόκειται για μια αποτρόπαιη και κατάφωρη κλιμάκωση της χρήσης χημικών όπλων από το (συριακό) καθεστώς», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.
Ο Κέρι συνομίλησε τηλεφωνικά για το θέμα με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν, την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ιορδανίας, του Κατάρ και της Τουρκίας.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Γερμανικό πρακτορείο, Reuters

1 σχόλιο:

  1. Η αλήθεια είναι ότι εάν χρησιμοποίησαν χημικά όπλα, αυτοί οι ίδιοι το ξέρουν.
    Οσο για μας, είναι βέβαιο ότι εάν ρίξανε χημικά (μια που η Συρία είναι αρκετά κοντά μας..), η υγεία μας θα την πληρώσει τη νύφη.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.