23/8/13

Αναδυόμενες: Βουτιά στα αποθέματα κεντρικών τραπεζών

Αναδυόμενες: Πτώση $81 δισ. στα αποθέματα κεντρικών τραπεζών-Οι «πρωταθλητές»
Τις μεγαλύτερες απώλειες αποθεμάτων εμφανίζουν οι κεντρικές τράπεζες της Ινδονησίας (13,6%), της Τουρκίας (12,7%) και της Ουκρανίας (10%), ενώ αντιθέτως κατά περισσότερο από 1% έχουν αυξήσει τα αποθέματά τους Λιθουανία, Πολωνία, Ισραήλ, Λετονία και Κολομβία.

Οι κεντρικές τράπεζες στην αναπτυσσόμενο κόσμο έχουν χάσει έκτακτα αποθέματα ύψους 81 δισ. δολαρίων λόγω φυγής κεφαλαίων και παρεμβάσεων στις αγορές συναλλάγματος από τις αρχές Μαΐου, πριν μάλιστα την πρόσφατη αναζωπύρωση των αναταραχών στις αναδυόμενες αγορές.Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το ποσό αυτό, που συμπεριλαμβάνει την Κίνα, αντιστοιχεί περίπου στο 2% των αποθεμάτων όλων των κεντρικών τραπεζών των αναπτυσσόμενων αγορών, σύμφωνα με αναλυτές της Morgan Stanley, οι οποίοι συγκέντρωσαν τα στοιχεία από ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών για τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες εμφάνισαν μεγαλύτερη πτώση από άλλες. Η Ινδονησία έχει απολέσει το 13,6% των αποθεμάτων της κεντρικής της τράπεζας από τα τέλη Απριλίου μέχρι τα τέλη Ιουλίου, η Τουρκία το 12,7% και η Ουκρανία σχεδόν το 10%. Η Ινδία, μια ακόμα χώρα που είδε το νόμισμά της να κάνει «βουτιά» τους τελευταίους μήνες, έχει χάσει σχεδόν το 5,5% των αποθεμάτων της.
«Πρόκειται για πραγματική αλλαγή καθεστώτος σε σχέση με αυτό που είχαμε συνηθίσει την τελευταία δεκαετία», ανέφερε ο αναλυτής της Morgan Stanley, James Lord. «Είδαμε μια τεράστια συσσώρευση αποθεμάτων καθώς οι αναδυόμενες αγορές προσπαθούσαν να περιορίσουν την ανατίμηση των νομισμάτων τους, όμως τώρα βλέπουμε το ακριβώς αντίθετο».
Οι κεντρικές τράπεζες κρατούν αποθέματα ως «μαξιλάρια ασφαλείας» για περιπτώσεις αναταραχών, και κατά μέσο όρο εξακολουθούν να είναι πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές. Όμως ο ρυθμός με τον οποίον μειώνονται αυτά τα αποθέματα έχει τρομάξει ορισμένους επενδυτές και αναλυτές.
Πολλές κεντρικές τράπεζες πιθανότατα υπέστησαν περαιτέρω μείωση των αποθεμάτων τους τον Αύγουστο, καθώς οι αναταράξεις που προκάλεσαν τα σχέδια της Fed να σταματήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσής της, έχει ανανεώσει και εντείνει τις ανησυχίες αναφορικά με την επιβραδυνόμενη οικονομική ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές.
Αναλυτές της Bank of America σημειώνουν πως οι παρεμβάσεις μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αντιπαραγωγικές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται να πουλήσουν αμερικανικά ομόλογα για να αγοράσουν δικά τους νομίσματα. Αυτό αυξάνει τις αποδόσεις των treasuries, αυξάνοντας τις αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές και μειώνοντας την αξία των υπολοίπων αποθεμάτων τους.
Οι asset managers αι οι αναλυτές προβλέπουν πως οι κεντρικές τράπεζες σύντομα θα πρέπει να σταματήσουν την άμεση στήριξη των νομισμάτων τους και να λάβουν πιο αποφασιστικά μέτρα για να εμποδίσουν την εκροή χρημάτων από την οικονομία τους.
Ορισμένες κεντρικές τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκιά τους για να στηρίξουν τα νομίσματά τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτό της Τουρκίας. Όμως, τους επόμενους μήνες αναμένονται και άλλες αυξήσεις επιτοκίων, παρά την βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη.
Κάποιες άλλες κεντρικές τράπεζες, πάντως, συνεχίζουν να αυξάνουν τα αποθέματά τους σε ξένο συνάλλαγμα. Η Λιθουανία, η Πολωνία, το Ισραήλ, η Λετονία και η Κολομβία είδαν τα αποθέματά τους να αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1% από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morgan Stanley. Άλλες, όπως η Βραζιλία και η Ρωσία, εξακολουθούν να έχουν επαρκή αποθέματα ξένου συναλλάγματος, παρά την στήριξη στα νομίσματά τους.

Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.