17/12/13

Συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας για μείωση 1/3 στην τιμή του φυσικού αερίου

Συμπλήρωμα στη συμφωνία GAZPROM - NAFTOGAZ του 2009
REUTERS/SERGEI KARPUKHIN
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν (αριστερά) κατά τη διάρκεια της συνάντησή του με τον ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στο Κρεμλίνο.
Συμφωνία μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που πωλεί η Ρωσία στην Ουκρανία κατά 1/3 υπέγραψαν οι δύο πρώην σοβιετικές χώρες, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των προέδρων τους κ.κ. Πούτιν και Γιανουκόβιτς στη Μόσχα την Τρίτη.
Πρόκειται για συμφωνία - συμπλήρωμα σε εκείνη του 2009 μεταξύ των κρατικών εταιρειών ενέργειας GAZPROM και NAFTOGAZ αντίστοιχα, χωρίς ωστόσο να δωθούν λεπτομέρειες.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον ουκρανό ομόλογό του, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα πωλεί το φυσικό αέριο στην Ουκρανία προς 268,5 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα, τιμή η οποία συνιστά μείωση κατά 1/3 σε σχέση με την μέχρι τώρα εμπορική δοσοληψία Μόσχας - Κιέβου.
Πάντως, ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε ότι πρόκειται για «κίνηση περιορισμένου χρονικού ορίζοντα», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Τόνισε παράλληλα ότι η Ρωσία θα μεταφέρει αποθεματικό αξίας 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ουκρανικούς τίτλους, ώστε να βοηθήσουν την Ουκρανία να εξέλθει της οικονομικής της στενότητας.
Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Ενέργειας, οι νέες τιμές θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2014.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.