14/12/13

Η Ιρλανδία εκτός μνημονίου: Μία έξοδος, ένα ορόσημο!

Με μεγάλες περικοπές δαπανών και αύξηση φόρων, η Ιρλανδία καθίσταται η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που εξέρχεται από το μνημόνιο.
Σημαντικό «ορόσημο» αποτελεί η έξοδος της Ιρλανδίας από το μνημόνιο που υπέγραψε το 2010 με τους διεθνείς πιστωτές της, με τη χώρα να κλείνει και επισήμως χθες, παρότι Παρασκευή και 13, ένα επώδυνο κεφάλαιο στην ιστορία της, που την έφερε πολλά χρόνια πίσω και την οδήγησε σε ένα δύσβατο μονοπάτι, από το οποίο θα χρειαστεί ακόμη πολύ καιρό για να ξεφύγει.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι θα εκφωνήσει την αποχαιρετιστήρια προς την τρόικα ομιλία του την Κυριακή, οπότε και συμπληρώνονται τρία χρόνια από την υπογραφή του μνημονίου, ύψους 85 δισ. ευρώ, ανάμεσα στο Δουβλίνο και στους διεθνείς πιστωτές του.
Με μεγάλες περικοπές δαπανών και αύξηση φόρων, η Ιρλανδία καθίσταται η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης που εξέρχεται από το μνημόνιο, χωρίς ωστόσο αυτό να σηματοδοτεί και το «τέλος του δρόμου», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.
«Η έξοδός μας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο σε αυτό το δρόμο. Ομως, θα πρέπει να συνεχίσουμε τις ίδιες πολιτικές» τόνισε ο υπουργός, σε μία απτή υπενθύμιση ότι τα δύσκολα δεν έχουν παρέλθει.
Μπορεί η χώρα των 4,6 εκατομμυρίων κατοίκων να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της μέχρι το 2015, χάρη στις επιτυχείς ομολογιακές εκδόσεις της τους τελευταίους 18 μήνες -υποδεικνύοντας το δρόμο και στις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες, Ελλάδα, Πορτογαλία και Κύπρο, καθώς και την Ισπανία, που έχει λάβει βοήθεια για τις τράπεζές της-, όμως τα μέτωπα της οικονομίας της παραμένουν όλα ανοικτά.
Ιδιαίτερα αισθητό είναι το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην πρωτεύουσα και στην επαρχία, με τις θέσεις εργασίας και τις τιμές στέγης να ακολουθούν την ανιούσα στο Δουβλίνο και να υποχωρούν ολοένα και περισσότερο στις μικρότερες πόλεις, τη στιγμή που η ανάκαμψη της οικονομίας παραμένει τα μέγιστα εξαρτημένη από τις εξαγωγές.
Η αναλογία χρέους προς ΑΕΠ διαμορφώθηκε πέρυσι στο 117,4%, αποτελώντας την τέταρτη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, μετά την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, ενώ οι τράπεζες εξακολουθούν να αποτελούν σημείο ανησυχίας, καθώς αυτές κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη βοήθειας πριν από τρία έτη και γεννούν ξανά ερωτήματα.
Πρόσφατα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν ότι η κεφαλαιακή επάρκεια της Bank of Ireland, της μοναδικής τράπεζας που δεν ελέγχεται πλήρως από το κράτος, μειώθηκε περισσότερο του αναμενομένου.
Και το βασικότερο, ο ιρλανδικός λαός δεν έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη του, κοιτάζοντας αμήχανα τις εξελίξεις που, σύμφωνα με αναλυτές, δεν συμβαδίζουν με τις συνθήκες διαβίωσής του.
ΈΦΗ ΤΡΙΗΡΗ - etriiri@naftemporiki.gr

Εκτός μνημονίου η Ιρλανδία
EPA/PAUL MCERLANE
Η οικονομία της Ιρλανδίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 2% το 2014, η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 13% (από 15,1% το 2012) και το Δουβλίνο ευελπιστεί ότι θα τα καταφέρει χωρίς γραμμή πιστώσεων ως μέτρο ασφαλείας απέναντι στις διακυμάνσεις των αγορών.
Με την εκταμίευση, την Παρασκευή, της τελευταίας δόσης του δανείου από το ΔΝΤ για την Ιρλανδία σηματοδοτείται και η έξοδος της χώρας από το μνημόνιο.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός της χώρας  Έντα Κένι το βράδυ της Κυριακής,θα εκφωνήσει διάγγελμα,  αφού η 15η Δεκεμβρίου είναι η ημέρα που η χώρα βγαίνει επισήμως από το πρόγραμμα διάσωσης.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι αποδέσμευσε τελευταία 650 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία το συνολικό ποσό που έλαβε το Δουβλίνο φτάνει τα 21,8 δισεκατομμύρια μέσα σε τρία χρόνια.
 Η Ιρλανδία ζήτησε βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ το 2010 ώστε να θέσει τα δημόσια οικονομικά της υπό έλεγχο και κατάφερε να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας, περιορίζοντας τις δαπάνες της και αυξάνοντας τους φόρους ώστε να αναδιαρθρώσει την οικονομία της και να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της.
«Αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου. Είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η ίδια πολιτική, αν και όπως είπε θα εξετάσει το ενδεχόμενο περικοπής φόρων τα δύο επόμενα χρόνια ώστε να στηριχθεί η οικονομία.
Η οικονομία της Ιρλανδίας αναμένεται να αναπτυχθεί κατά περίπου 2% το 2014, η ανεργία έχει πέσει κάτω από το 13% (από 15,1% το 2012) και το Δουβλίνο ευελπιστεί ότι θα τα καταφέρει χωρίς γραμμή πιστώσεων ως μέτρο ασφαλείας απέναντι στις διακυμάνσεις των αγορών.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Ναυτεμπορική

3 σχόλια:

  1. Σοβαρή Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε. Να σου δίνουν παράδες η Ινδία η Βραζιλία και η Τουρκία... Αύριο μπορεί να ξαναμπείς στο μνημόνιο. Πού θα πάει η δουλειά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Ιρλανδία παίρνει μέτρα 2.5 δις για το 2014.

    Τα αλλά που γράφει ότι θα πετύχει το 2014 δεν είναι σίγουρα.

    Το αν μπαίνει, βγαίνει ή παραμένει στο μνημόνιο είναι φιλολογική συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μας δουλεύουν αλλά η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού δεν το αντιλαμβάνεται.
    Και σ' εμάς λένε, ότι κάποια στιγμή, σύντομα, θα βγούμε από το μνημόνιο.
    Και αμέσως μετά την έξοδό μας από το μνημόνιο, θα βγούμε στις αγορές.
    Αντιλαμβάνεται κανείς τι σημαίνει αυτό το "θα βγούμε στις αγορές";
    Σημαίνει ότι θα μπούμε ξανά στο φαύλο κύκλο του δανεισμού.
    Σημαίνει ότι θα έρθουν πάλι οι δανειστές μετά από μερικά χρόνια, να μας πάρουν ότι θα έχει απομείνει από την αρπαγή που κάνουν τώρα.
    Σημαίνει ότι αυτοί οι αόρατοι που ελέγχουν το Ελληνικό κράτος, θα μας έχουν μια ζωή με την τρομοκρατία της χρεοκοπίας, για να μην σηκώσουμε ποτέ κεφάλι να διεκδικήσουμε λίγα ψίχουλα παραπάνω, να βελτιώσουμε λίγο το βιοτικό μας επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.