2/12/13

Γιατί η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει

Του Σάββα Καλεντερίδη
Στο άρθρο μας της προηγούμενης Κυριακής με τίτλο «Η μετάλλαξη του Ερντογάν» κάναμε μια αναφορά στα κυριότερα γεγονότα που οδήγησαν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και την τετράδα Ερντογάν-Γκιούλ-Αρίντς-Σενέρ στην εξουσία.
Στο τελευταίο μέρος του άρθρου αναφερθήκαμε στη σύγκρουση που σοβεί ανάμεσα σε Ερντογάν-Γκιουλέν, καταλήγοντας ως εξής: «Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε προ ραγδαίων εξελίξεων στην Τουρκία, αφού ο Ερντογάν σταδιακά παραμερίζει τους παλιούς φίλους και συντρόφους και χτίζει ένα απολύτως προσωποπαγές και προσωπικό σύστημα εξουσίας στην Τουρκία.».
Στη δημοσιογραφία στην Τουρκία υπάρχει ένα φαινόμενο για το οποίο έχει ιδιαίτερη αξία να κάνουμε μια μικρή αναφορά. Εκτός από τους ρεπόρτερ υπάρχει μια στρατιά αρθρογράφων -περί τους 400- οι οποίοι γράφουν στις γωνίες των σελίδων της εφημερίδας εξ ου και το όνομά τους «αρθρογράφοι της γωνίας» (köşe yazarları). Οι αρθρογράφοι αυτοί έχουν προσβάσεις στα διάφορα συστήματα εξουσίας, των οποίων, στην πλειονότητά τους, στην ουσία αποτελούν φερέφωνα. Με άλλα λόγια, αυτοί είναι που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη στην Τουρκία.
Την εβδομάδα που μεσολάβησε από το προηγούμενο άρθρο μας καταγράψαμε περισσότερα από 350 άρθρα τα οποία αναφέρονταν στον ανοικτό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ερντογάν-Γκιουλέν, που δεν είναι τίποτε άλλο από έναν αδυσώπητο πόλεμο εξουσίας μεταξύ των δυο ανδρών, εν όψει της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, που αναμένεται να γίνει το 2014, και της επόμενης μέρας στο ΑΚΡ.
Από τα άρθρα αυτά περίπου το 50% ήταν υπέρ του Ερντογάν, το 35% υπέρ του Γκιουλέν και τα υπόλοιπα σχεδόν αντικειμενικά. Φυσικά, τα ποσοστά είναι ενδεικτικά και δεν αντικατοπτρίζουν την επιρροή που ασκούν στην κοινωνία, αφού πρέπει να γίνει ιδιαίτερη ανάλυση ανά αρθρογράφο και μέσο που φιλοξενεί το κάθε άρθρο.
Απλά, κάναμε αυτήν την αναφορά, για να δείξουμε στους αναγνώστες μας ότι ο πόλεμος μαίνεται και δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η έκβασή του θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εμείς απλά να υπογραμμίσουμε ότι από τη μια πλευρά έχουμε τον Ερντογάν, τον Νταβούτογλου, τον Φιντάν (της ΜΙΤ) και τους πρωθυπουργικούς συμβούλους και από την άλλη πλευρά τον Γκιουλέν με μια αυτοκρατορία ΜΜΕ, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων, που έμαθε να δρα επί δεκαετίες συνωμοτικά.
Όμως, ενώ συνεχίζεται ο εν λόγω πόλεμος εξουσίας στην Τουρκία, ένα υποβόσκον μέτωπο φαίνεται να κλείνει στη γειτονιάς της, με σοβαρότατες συνέπειες γεωπολιτικών διαστάσεων. Και αναφερόμαστε στο μέτωπο του Ιράν, όπου πρόσφατα στη Γενεύη τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και η Γερμανία (Ομάδα 5+1), πέτυχαν μια ιστορική συμφωνία με την νέα κυβέρνηση της Τεχεράνης, βάσει της οποίας το Ιράν θα περιορίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες, αρχικά για έξι μήνες, διάστημα στο οποίο δεν θα του επιβληθούν νέες κυρώσεις.
Η συμφωνία αυτή, εκτός από την αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο ήθελε άλλη λύση στο «ζήτημα Ιράν», προκάλεσε σοβαρό πονοκέφαλο στη Σαουδική Αραβία, που φοβάται όπως ο «διάβολος το λιβάνι» την επιρροή που μπορεί να ασκεί στον Κόλπο ένα Ιράν που έχει καλές σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Προκάλεσε επίσης προβληματισμό και στην Τουρκία, η οποία φοβάται ότι χάνει τη στρατηγική αξία που είχε για τις ΗΠΑ και τη Δύση εφ’ όσον δεν υπάρχει η «απειλή» του Ιράν. Επίσης, η Τουρκία φοβάται ότι η Τεχεράνη, στο πλαίσιο των συνομιλιών και του συμβιβασμού με την Ομάδα 5+1 και τη διεθνή κοινότητα, θα πετύχει μια διευθέτηση του ζητήματος Συρία, που σε κάθε περίπτωση θα είναι αντίθετο με την πολιτική της Άγκυρας, που αποσκοπεί στην ανατροπή του Άσαντ μέσω της υποστήριξης των ισλαμιστών τρομοκρατών της Αλ Κάιντα και των παρακλαδιών της που εδώ και μήνες διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στην συριακή επικράτεια.
Πάντως, παρά τις εξελίξεις που δρομολογούνται ερήμην της Άγκυρας και παρά τον εσωτερικό εμφύλιο που βρίσκεται σε εξέλιξη, η τουρκική διπλωματία και η κυβέρνηση προσπαθεί να «γυρίσει» το παιχνίδι, με αλλεπάλληλα ταξίδια αξιωματούχων στην Τεχεράνη, μεταξύ των οποίων αυτό του Νταβούτογλου.
Να σημειώσουμε ότι ίσως το κύριο ζητούμενο στις προσπάθειες των Τούρκων είναι το πώς θα επωφεληθεί οικονομικά η Τουρκία από τη χαλάρωση του εμπάργκο, με δεδομένο ότι μετρά απώλειες 6 δις δολαρίων από την αρχή του έτους και να υπογραμμίσουμε ότι επιτέλους η Ελλάδα και η κυβέρνηση θα πρέπει να ξυπνήσει και να δώσει ώθηση στην οικονομική διπλωματία, δίνοντας βαρύτητα στο γίγαντα που λέγεται Ιράν. Και για να γίνει αυτό, θα πρέπει ο πρωθυπουργός να στείλει από κει που ήρθαν κάτι άκαπνους πολιτικούς και γραφειοκράτες, που το μόνο που έχουν να καυχώνται είναι οι καλές τους σχέσεις και φιλιές με τoν πρωθυπουργό ή με άλλα συστήματα εξουσίας, ενώ δεν έχουν να επιδείξουν ούτε μια επιτυχία από τότε που στρογγυλοκάθησαν στις υπουργικές και άλλες θέσεις!
Ναι η Ελλάδα και η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει, γιατί ο μόνος δρόμος για να σωθεί είναι η ανάπτυξη της οικονομικής διπλωματίας, των εξαγωγών και του κατασκευαστικού τομέα σε αγορές του εξωτερικού και όχι το ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας και της Ελλάδας, γιατί τα "πουλέν" του κ. Σαμαρά μόνο με αυτό ασχολούνται και όχι με το αζημίωτο!!!

Δημοσιεύθηκε στην "κυριακάτικη δημοκρατία"

13 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα, δηλαδή οι Έλληνες, δεν πρόκειται να ξυπνήσουν ποτέ όσο κυκλοφορούν ελεύθερα τα καθάρματα που βλέπουμε στην φωτογραφία.

    Όλα τα άλλα είναι λόγια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σοφόν το σαφές. Έτσι είναι,στη ρίζα να εντοπίζουμε τα προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το Ιράν θέλει να δώσει βαρύτητα στον νάνο που λέγεται Ελλάδα απο την στιγμή που έχει βουήξει ο πλανήτης πως το Ισραήλ εκπαιδεύεται μαζί μας για πλήγμα κατά του??
    Απο την στιγμή που η συμφωνία της Γενεύης δεν αρέσει καθόλου στο Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον πόλεμο.
    Και δεν είναι καθόλου σίγουρο για το ποιός θα επιβιώσει απο αυτόν.
    Πρώτη φορά που η ελληνική αδράνεια / απουσία είναι σοφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Σάββα,
    Χαίρομαι που εξακολουθείς να είσαι «μπροστάρης» στις αναλύσεις και στις εκτιμήσεις σου.
    Το 2009 είχα την ευκαιρία να δημοσιεύσω στο ιστολόγιό σου μια περίληψη των συμπερασμάτων μου από τη μεταπτυχιακή μου διατριβή μου στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία είχε τον τίτλο «Ιράν: Ο Επόμενος Στόχος των ΗΠΑ;»
    http://infognomonpolitics.blogspot.fi/2009/10/blog-post_8288.html#.Uk6QJYamFso
    Πέραν των παραπάνω, τον Δεκέμβριο του 2008 περάτωσα τη διατριβή μου στη Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ), με θέμα τις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν.
    Στα συμπεράσματα, μεταξύ των άλλων ανέφερα και τα παρακάτω:
    «Η σημερινή αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν δεν είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Οι ΗΠΑ, ως ορθολογικός δρών, και βασιζόμενες στην ισχύ τους, αποτρέπουν το Ιράν από το να αποκτήσει πυρηνική τεχνογνωσία, χωρίς να λάβουν εγγυήσεις ότι αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, που θα καθιστούσε το Ιράν μια πυρηνική περιφερειακή δύναμη. Οι ΗΠΑ, έχουν τη δυνατότητα να καταστρέψουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν με προληπτικό αεροπορικό ή πυραυλικό πλήγμα (preemptive strike), χρησιμοποιώντας συμβατικά ή πυρηνικά όπλα. Παρά ταύτα, εκτιμάται ότι δεν θα προβούν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, σε μια τέτοια ενέργεια, καθώς δεν θα είναι προς το απόλυτο συμφέρον τους. Εφόσον το Ιράν επιχειρήσει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, τότε οι ΗΠΑ θεωρείται βέβαιο ότι θα δράσουν ως οι Αθηναίοι εναντίον των Μηλίων επαληθεύοντας πως «…στις ανθρώπινες σχέσεις, τα νομικά επιχειρήματα έχουν αξία όταν εκείνοι που τα επικαλούνται είναι περίπου ισόπαλοι σε δύναμη και ότι, αντίθετα, ο ισχυρός επιβάλλει ό,τι του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύνατος υποχωρεί όσο του το επιβάλλει η αδυναμία του».
    Στη περίπτωση της συνέχισης του αδιεξόδου στις σχέσεις ΗΠΑ - Ιράν και της υλοποίησης ενός προληπτικού κτυπήματος από τις ΗΠΑ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, εκτιμάται ότι και οι δύο χώρες θα έχουν περισσότερη ζημιά παρά όφελος. Στην περίπτωση αυτή, ένας από τους δύο ή και οι δύο θα πρέπει να αποφασίσουν ότι επιβάλλεται να δράσουν μη ορθολογικά. Συνεπώς, μπορούμε αρκετά ασφαλώς να συμπεράνουμε ότι, από δω και πέρα ο δρόμος για τη διπλωματία είναι ανοικτός, καθώς και οι δυο πλευρές, ως ορθολογικοί δρώντες, δείχνουν να επιθυμούν πραγματικά την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών με ειρηνικά μέσα και τη διασφάλιση των συμφερόντων τους στην περιοχή και διεθνώς.»
    Στις προτάσεις μου δε, μεταξύ των άλλων συμπεριέλαβα και την παρακάτω παράγραφο:
    «Επειδή συμφέρει τη χώρα μας η ομαλή επανένταξη του Ιράν στην «εξίσωση» της Μέσης Ανατολής, θα πρέπει να βελτιώσουμε τις ήδη πολύ καλές σχέσεις με το Ιράν, έτσι ώστε στην επερχόμενη εξομάλυνση των σχέσεών του με τη Δύση η Ελλάδα να ωφεληθεί πολιτικά και οικονομικά».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επώνυμε
    η διπλωματία ανοίγει δρόμους.
    Η Ελλάδα δικαιούται και έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να έχει καλές σχέσεις και συνεργασία με το Ισραήλ και ταυτοχρόνως άριστη συνεργασία με το Ιράν.
    Όσο δε για το τι πραγματικά χρειάζεται η Ελλάδα, αυτό είναι η στρατηγική σκέψη και πολιτικούς για να την υλοποιούν.
    Ένα παράδειγμα είναι η πρόταση που αναφέρει ο κύριος Καρατζίδης, στη διατριβή του στη Σχολή Εθνικής Αμύνης:
    «Επειδή συμφέρει τη χώρα μας η ομαλή επανένταξη του Ιράν στην «εξίσωση» της Μέσης Ανατολής, θα πρέπει να βελτιώσουμε τις ήδη πολύ καλές σχέσεις με το Ιράν, έτσι ώστε στην επερχόμενη εξομάλυνση των σχέσεών του με τη Δύση η Ελλάδα να ωφεληθεί πολιτικά και οικονομικά».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @skal
    Ναι, αλλα μετά τον πόλεμο, και αν υπάρχει Ιράν.
    (ή Σαουδική Αραβία, ή Ισραηλ), και που σίγουρα δεν θα υπαρχει "Βενιζέλος" στην θέση του ΥΠΕΞ, ούτε ΠΑΣΟΚ στην(συν)κυβέρνηση,
    Τότε, ΝΑΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΥΓ:
    "Κακά τα ψέμματα", θα του επιτεθούν.
    Ας δούμε τι θα κάνουμε σαν Ελλάδα μετά......
    Μην μας πιάνει η βιασύνη να σπεύσουμε να κάνουμε καλλιστεία στο Ιράν με του που συνέβη κάτι το θετικό.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σ΄ αὐτὸ τὸ μπόγκ διάβασα μία τουρκικὴ παροιμία:
    Ὁ ἕλληνας τὴν γνῶσι τὴν βάζει μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κ. Καλεντερίδη γράφεται :
    «τα "πουλέν" του κ. Σαμαρά μόνο με αυτό ασχολούνται και όχι με το αζημίωτο!!!»
    ...και γι' ακόμη μια φορά μου δίνεται την εντύπωση ότι αποενοχοποιείται τον Σαμαρά από τις ευθύνες του...
    Θεωρώ δε ακατανόητη αυταπάτη να περιμένετε οτιδήποτε θετικό από ανθρώπους που ήδη είναι καμμένα πολιτικά χαρτιά, από την στιγμή που όπως διαφαίνεται τους "κρατάνε" οι ξένοι, από όσα έχουνε κάνει και απλά προσπαθούνε να ισορροπήσουν ανάμεσα στα ξένα αφεντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητοί διαχειριστές και φίλοι του ιστολογίου, θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στο εξής άρθρο που μιλά για την εθνική αφύπνιση των Λαζών στην Τουρκία. http://www.al-monitor.com/pulse/originals/2013/12/laz-people-of-turkey-awaken.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Και τον Γκιουλεν δεν τον εχει δει κανενας τα τελευταια 3-4 χρονια, και ολοι μιλουν για αυτον !
    Αντε να δουμε ποιος η ποιοι βγαζουν τις αποφασεις εν ονοματι του αποθανοντος η βαρεως ανικανου οχι μονο να λαβει τυχον αποφασεις, αλλα και να δωσει προσωπικη συνεντευξη ενωπιον ζωντανου ακροατηριου.

    Γιωργος Τσαπανος
    Καλιφορνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εγώ πάλι απο καιρό πιστεύω και το έχω καταθέσει εδώ ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται περισσότερο να στρέψουν το Ιράν εναντίον της Ρωσίας.

    Όλες οι κινήσεις των Αμερικανών όλα αυτά τα χρόνια έχουν στόχο τους Ρώσους και τους Κινέζους,είτε μέσω ενεργειακού στραγγαλισμού είτε να στρέψουν τους όποιους συμμάχους τους εναντίον τους είτε ακόμη και να τους εμφανίσουν αδύναμους να υπερασπιστούν τις χώρες-συμμάχους τους.

    Με κάθε μέσο και κάθε τρόπο πλήττουν αυτές τις δύο μεγάλες δυνάμεις όπως και την ΕΕ αλλά με διαφορετικό τρόπο.

    Ένα ρητορικό ερώτημα,πόσο επιβάρυνε την παγκόσμια οικονομία και ειδικά την οικονομία της ενεργειακά ανεπαρκούς ΕΕ η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου ελέω της στρατηγικής των ΗΠΑ στη Μ.Ανατολή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Και κάτι ακόμη,που ισχύει για όλες τις χώρες του πλανήτη και έχει πολύ μεγάλη σημασία αλλά δυστυχώς πολλές φορές το αγνοούμε.

    Οποιοσδήποτε ηγέτης ανά την υφήλιο σκέπτεται να επιχειρήσει με στρατιωτικά μέσα συμβουλεύεται ΠΡΩΤΑ τον υπουργό των οικονομικών του....

    Οι πόλεμοι είναι ένα πανάκριβο μέσο,και ειδικά οι Αμερικανοί το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτό. Μια ματιά άλλωστε στην πορεία του Αμερικανικού χρέους πείθει και τον πλέον δύσπιστο.

    Και το πόσο επηρέασε το Αφγανιστάν την πορεία της Σοβιετικής Ένωσης αποτελεί ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.