21/12/13

ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ: Πότε θα στερέψει το νερό από τους ωκεανούς της Γης;

Πότε θα στερέψει το νερό από τους ωκεανούς της Γης;
Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανείς στις μέρες μας και πλήθος ειδικών κρούουν ήδη τον κώδωνα του κινδύνου για τη σωτηρία του περιβάλλοντος. Και όλα δείχνουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη, η άνοδος και η εξάτμιση των υδάτων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι αναπόφευκτά φαινόμενα. Πότε όμως όλα αυτά θα αποδειχτούν «μοιραία», οδηγώντας στο... τέλος του κόσμου; Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια!
Το βασικό σενάριο για το τέλος του κόσμου υποστηρίζει ότι καθώς ο Ήλιος θα γίνεται αργά αλλά σταθερά όλο και πιο φωτεινός, θα διογκωθεί σε ένα «κόκκινο γίγαντα» που δεν αποκλείεται ακόμα και να καταπιεί τον πλανήτη μας!
Η Γη ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπη και με άλλα σενάρια καταστροφής. Η υπερθέρμανση είναι το σοβαρότερο από αυτά, καθώς λόγω της αύξησης της ακτινοβολίας θα επιταχυνθεί η εξάτμιση του νερού και η ατμόσφαιρα θα γεμίσει υδρατμούς. Οι οποίοι υδρατμοί από την πλευρά τουλς λειτουργούν ως αέριο του θερμοκηπίου, αυξάνοντας περαιτέρω τη θερμοκρασία...
Κάτι που θα μπορούσε να διαμορφώσει ένα «περιβάλλον» αντίστοιχο με αυτό της Αφροδίτης, η οποία «βράζει» με θερμοκρασίες άνω των 400 βαθμών Κελσίου.
Αν αυτό το σενάριο αποδειχθεί αληθινό, πότε θα πρέπει να υπολογίζουμε το «τέλος»; Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο υπολογισμός αυτός δεν είναι εύκολη υπόθεση...
Ωστόσο, το υπολογιστικό μοντέλο του Εργαστηρίου Μετεωρολογικής Δυναμικής στη Γαλλία, επιχειρεί να δώσει μία πιο αξιόπιστη απάντηση.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η αρχή του τέλος θα έρθει όταν η μέση ισχύς της ηλιακής ακτινοβολίας φτάσει τα 375 Watt ανά τετραγωνικό μέτρο, συγκριτικά με 341 W/m2 σήμερα, και η επιφανειακή θερμοκρασία θα ξεπεράσει τότε 70 βαθμούς Κελσίου.
Κάτι που προβλέπεται να συμβεί σε... 1 δισ. χρόνια. Το τελικό στάδιο θα έρθει μερικές δεκάδες εκατομμύρια χρόνια μετά, όταν οι ωκεανοί θα αρχίσουν να βράζουν, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση του νερού!
Ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας δεν υπάρχει, καθώς η εξέλιξη αυτή αναμενόταν θα συμβεί αρκετά εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα.
Η «καθυστέρηση» που προβλέπει η νέα εκτίμηση οφείλεται στο γεγονός ότι η κυκλοφορία του αέρα στην ατμόσφαιρα καθώς η αντανάκλαση της εισερχόμενης ακτινοβολίας από τα νέφη θα φρενάρουν την αύξηση της θερμοκρασίας.
Σύμφωνα, τέλος με τους επιστήμονες, η μελέτη αυτή δεν βοηθάει μόνο στον υπολογισμό του τέλους του κόσμου, αλλά και των συνθηκών που θα πρέπει να επικρατούν ώστε να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή, βασική προϋπόθεση για να είναι ένας πλανήτης κατοικίσιμος για τους ανθρώπους.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.