17/12/13

Διπλωματική ένταση μεταξύ Ινδίας - ΗΠΑ για σύλληψη ινδής προξένου

Γκρεμίστηκαν τα φράγματα ασφαλείας γύρω από την αμερικανική πρεσβεία στο Ν. Δελχί
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί                                      REUTERS/ADNAN ABIDI
Αντίμετρα κατά των ΗΠΑ διέταξε η κυβέρνηση της Ινδίας, μετά τη σύλληψη της αναπληρωτή προξένου της Ινδίας στη Νέα Υόρκη.
Τα φράγματα ασφαλείας γύρω από την αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί αφαιρέθηκαν, ενώ αντιπροσωπεία του Κογκρέσου των ΗΠΑ αγνοήθηκε επιδεικτικά από ινδούς αξιωματούχους, με τους οποίους ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί.
Η διπλωμάτης Ντεβιάνι Κομπραγκάντε βρέθηκε με χειροπέδες την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ της έγινε ενδελεχής σωματική έρευνα, μετά τη σύλληψή της, σύμφωνα με ινδικές πηγές.
Η ίδια αρνείται τις κατηγορίες περί απάτης σχετικής με βίζα και πλαστών δηλώσεων σχετικών με την πληρωμή που απέδιδε σε ινδή οικιακή της βοηθό.
Η βοηθός είχε καταγγείλει ότι η κ. Κομπραγκάντε την πλήρωνε με αμοιβή χαμηλότερη από την θεσμοθετημένη ελάχιστη, σύμφωνα με τους όρους για τους διαμένοντες με βίζα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν ότι κατά τη σύλληψη της κυρίας Κομπραγκάντε εφαρμόστηκαν κατά γράμμα οι νομικοί κανόνες, με την ινδή διπλωμάτη να εμφανίζεται στο δικαστήριο την Παρασκευή και να αφήνεται ελεύθερη με εγγύηση.
Η μεν διπλωμάτης της Ινδίας σημειώνει ότι θα αμφισβητήσει νομικά τη σύλληψή της στη βάση της διπλωματικής ασυλίας, το δε Στέιτ Ντιπάρτμεντ ισχυρίζεται ότι η τελευταία δεν καλύπτεται από πλήρη τέτοια ασυλία.
Σαν αναπληρώτρια γενική πρόξενος στη Νέα Υόρκη, η κ. Κομπραγκάντε καλύπτεται από ασυλία μόνον σε ό,τι αφορά την άσκηση των καθηκόντων της.
Ναυτεμπορική

1 σχόλιο:

  1. Φαiνετε οτι οι αμερικανοί βρήκαν πάτημα για να εξομαλύνουν την υπόθεση με το M/V SEAMAN GUARD OHIO:
    combatraining.blogspot.gr/2013/12/seaman-guard-ohio.html
    και εδώ:
    http://indiatoday.intoday.in/story/mv-seamen-guard-ohio-us-anti-piracy-ship-illegal-arms-indian-waters/1/316770.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.