19/3/14

Ανησυχία για μέτωπα σαν της Μολδαβίας & της Υπερδνειστερίας

 Την υποστήριξή της στην κυβέρνηση της Μολδαβίας εξέφρασε, επίσημα, η Ρουμανία, ζητώντας παράλληλα από τη Ρωσία να μην επιχειρήσει να ενισχύσει τις αποσχιστικές τάσεις στην Υπερδνειστερία. Η ρωσόφωνη αυτή περιοχή, έχει αποσχιστεί από τη Μολδαβία το 1990.

«Η Ρουμανία, μαζί με τους εταίρους της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ θα αποδείξουν την προσήλωση τους στην ανεξαρτησία της Μολδαβίας και στην εδαφική της ακεραιότητα», είπε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα.
Η δήλωση του Ρουμάνου πρωθυπουργού γίνεται μια μόλις μέρα μετά τη δήλωση εκπροσώπου του κοινοβουλίου της Υπερδνειστερίας, στη Μόσχα, με την οποία ζητούσε από τη Ρωσία να ενσωματώσει τη χώρα αυτή στη ρωσική επικράτεια.
Ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε επίσης τους φόβους του για άμεση μετάδοση της κρίσης της Κριμαίας ση Μολδαβία. Ο πρόεδρος της Μολδαβίας από την πλευρά του, είπε ότι «θα είναι λάθος της Μόσχας να αποδεχτεί το αίτημα της Υπερδνειστερίας για ενσωμάτωσης της στη Ρωσία».
Η Μόσχα, μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με την Υπερδνειστερία. Ωστόσο, οι δηλώσεις Πούτιν, ο οποίος πρόβαλλε το παράδειγμα του Κοσσυφοπεδίου για να δικαιολογήσει την ανεξαρτησία της Κριμαίας, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού ενώπιον του ενδεχομένου επέκτασης της κρίσης
Εκτός κι αν ο ίδιος ο Πούτιν και οι Δυτικοί αποφασίσουν, επιτέλους, να προβούν σε κινήσεις αποκλιμάκωσης. Διαφορετικά, αν το ντόμινο που διαφαίνεται να απειλεί όχι την περιφερειακή, αλλά τη διεθνή ασφάλεια, ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχό τους, η κατάσταση θα καταστεί τραγική. Και σε τέτοιες περιπτώσεις, όποιος νομίζει πως θα μείνει άθικτος, πλανάται…

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.