19/3/14

Το ΝΑΤΟ εξοπλίζει με «πυρηνικά» την Τουρκία

Name
Δημήτρης Μανουσάκης 
 Το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, λόγω Κριμαίας, επηρεάζει άμεσα την Κύπρο και στρατιωτικά. Το ΝΑΤΟ άναψε πράσινο για τον εξοπλισμό μοίρας Τουρκικών μαχητικών με πυρηνικές βόμβες, αναβαθμίζοντας ραγδαία την μαχητική ισχύ της Άγκυρας με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει για την Κύπρο. 

 Πριν από δύο χρόνια το ΝΑΤΟ δήλωνε ότι η πυρηνική του δομή στην Ευρώπη καλύπτει τις επιχειρησιακές του ανάγκες και ότι προσβλέπει σε ένα μέλλον χωρίς πυρηνικά όπλα. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά και η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας λόγω Κριμαίας φαίνεται ότι οδηγεί στη ραγδαία ενδυνάμωση της Τουρκίας από στρατιωτικής απόψεως.
Συγκεκριμένα, το ΝΑΤΟ προχώρησε εκτάκτως στην αναθεώρηση της πολιτικής ασφάλειας στην Ευρώπη αποφασίζοντας άμεση ενίσχυση των πυρηνικών δυνατοτήτων του ως αντίπαλο δέος προς τη Ρωσία. Αποφάσισε μεταξύ άλλων τον εξοπλισμό πολλών Μοιρών μαχητικών αεροσκαφών με πυρηνικές βόμβες σε έξι κράτη, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία.
Πρόκειται για ραγδαία αναβάθμιση της στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι ο αριθμός των πυρηνικών βομβών που βρίσκονται αποθηκευμένες στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην  νοριοανατολική Τουρκία ήταν 60 με 70 με βάση το Αμερικανικό περιοδικό Bulletin of the Atomic Scientists.
Name
Η βάση του Ιντσιρλίκ
Ωστόσο αυτές οι βόμβες για να βρεθούν σε Τουρκικά στρατιωτικά χέρια ακόμη και μέσω του ΝΑΤΟ έπρεπε να χρησιμοποιηθούν κωδικοί.
Με την έγκριση της συγκεκριμένης απόφασης του ΝΑΤΟ όμως, στην ουσία ανάβει πράσινο για την πιστοποίηση σε μαχητικά F-16 και Tornado της αποθήκευσης πυρηνικών βομβών ελεύθερης πτώσης.
Δηλαδή με απλά λόγια θα μπορούν οι Νατοϊκές μοίρες μαχητικών, μεταξύ αυτών και μία Τουρκική, αυτή που σταθμεύει στο Ιντσιρλίκ, να εξοπλιστούν με πυρηνικές βόμβες.
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/local/110349#sthash.2LqDJdPG.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.