27/3/14

Αναστασιάδης προς Ερογλου-ΟΗΕ για τις αποκλίσεις των τουρκικών θέσεων

Χασαπόπουλος Νίκος  
Αμερικανικές πιέσεις για Ρωσία, ανησυχία των Κυπρίων
Εγγραφο πρόκειται να παραδώσει ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης στον  κατοχικό ηγέτη κ. Ντερβίς Έρογλου αλλά και στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ.Μπαν Κι Μουν.
Το αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας σε φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών λέγοντας ότι με το έγγραφο αυτό θα αναδεικνύονται οι αποκλίσεις παρά οι συγκλίσεις των τουρκικών θέσεων με τις πρόνοιες του κοινού ανακοινωθέντος. 

Και τούτο γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται εκνευρισμένη με τις δηλώσεις των τουρκοκυπρίων ότι οι συνομιλίες πάνε καλά και ότι ήδη άρχισε το λεγόμενο ...«πάρε δώσε». Δηλώσεις δήθεν αισιοδοξίας για εσωτερική κατανάλωση τόσο στην Τουρκία όσο και στα κατεχόμενα.

Τη Δευτέρα οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν και πάλι για να εκτιμήσουν τις έως τώρα συνομιλίες, ενώ το έγγραφο στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ θα δοθεί από τον πρόεδρο Αναστασιάδη στις 2 Απριλίου στη συνάντηση που θα έχει μαζί του στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα εντύπωση προκαλεί στη Λευκωσία η δήλωση του αμερικανού πρεσβευτή κ.Τζον Κόνινγκ ότι οι ΗΠΑ προωθούν σχέδια για «βήματα αλλαγής του παιχνιδιού σε Τουρκία και σε τουρκοκυπριακή πλευρά». Πέραν του γεγονότος ότι η δήλωση αυτή αποδεικνύει την όλο και κλιμακούμενη εμπλοκή των ΗΠΑ στο κυπριακό, έχει και τη σημασία της γιατί όπως διευκρίνισε ο αμερικανός πρεσβευτής «δεν γίνεται λόγος πλέον για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», αλλά για βήματα που μπορούν να συμβάλουν πολύ θετικά στην κατάληξη και εφαρμογή μιας συνολικής λύσης. Είπε μάλιστα ότι το κυπριακό βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κ.Τζον Κέρι.

Ο αμερικανός πρεσβευτής κάνει μία προσπάθεια (όπως κάνουν όλοι οι αμερικανοί πρεσβευτές στον κόσμο) να συμβάλει και η Κύπρος, ως μέλος της ΕΕ ώστε να πειστεί η Ρωσία να επιστρέψει στον δρόμο της διπλωματίας, του διεθνούς δικαίου και της συνεργασίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στη Λευκωσία όμως ανησυχούν μήπως και η Μόσχα θέσει την Κύπρο σε μαύρη λίστα, όσον αφορά τις ρωσικές εταιρίες που λειτουργούν στο νησί, γεγονός που εάν συμβεί θα αποτελέσει ένα ισχυρό κτύπημα στην ήδη δοκιμαζόμενη (από το μνημόνιο) κυπριακή οικονομία.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει υπόψη το προσχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης σχετικό με τη φορολόγηση μερισμάτων, που καταβάλλονται από ρωσικές εταιρίες σε ξένες εταιρίες ή φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται σε χώρες οι οποίες περιλαμβάνονται στη λεγόμενη «μαύρη λίστα» της ρωσικής κυβέρνησης.

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η Κύπρος συμπεριληφθεί στη λίστα αυτή, τότε όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος», θα υπάρχει σοβαρός αντίκτυπος. Με το προσχέδιο αυτό προβλέπεται η αποκοπή στην πηγή φόρου 20% για τις νομικές οντότητες και 13% για τα φυσικά πρόσωπα. Ένας ρώσος φορολογούμενος δηλαδή που κατέχει άμεσα ή έμμεσα το 10% μία ξένης ελεγχόμενης εταιρίας, θα υπόκειται σε αποκοπή στην πηγή του φόρου για τα μερίσματα που λαμβάνει.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.