19/3/14

Όσα φέρνει η συμφωνία με την τρόικα

Καρακούσης Αντώνης
Είναι θέμα ευθύνης για όλες τις πολιτικές δυνάμεις η διατήρηση και ενίσχυση των σταθερών δημοσιονομικών πεδίων
H επιτευχθείσα, έπειτα από πολύμηνη διάπραγμάτευση,συμφωνία με την τρόικα, σε συνδυασμό με την επικείμενη επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος από εταίρους και δανειστές, αλλάζει καθοριστικά τις συνθήκες για την Ελλάδα.
Είναι η πρώτη φορά στην πεντάχρονη τρικυμιώδη περίοδο της μεγάλης κρίσης που εξασφαλίζεται ισχυρή βάση αλλαγής του οικονομικού περιβάλλοντος για τη χώρα.

Και αυτό γιατί καταρρίπτονται δύο βασικές εστίες αμφισβήτησης των ελληνικών προσπαθειών για οικονομική εξυγίανση και ανασυγκρότηση.

Μόνιμη ήταν η επωδός εταίρων και δανειστών τα τελευταία χρόνια ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ελέγξει τα δημόσια οικονομικά, ούτε να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την οικονομία της βιώσιμη,αξιόπιστη,ανταγωνιστική.

Με την επισημοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013,αλλά και την αναγνώριση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του 2014, που καταδεικνύουν ότι και φέτος θα επιτευχθούν αντίστοιχα ή και υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, διαμορφώνεται βάσιμα πλέον η πεποίθηση ότι η Ελλάδα δύναται πλέον να διαμορφώσει σταθερά δημοσιονομικά πεδία.

Κάτι τέτοιο λύνει επί της ουσίας και το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους,επιτρέποντας στους εταίρους και δανειστές μας να προχωρήσουν χωρίς φόβους κι αναστολές σε γενναία ρύθμιση των χρεών μας, σύμφωνα με τις υποσχέσεις τους και δεσμεύσεις που ανέλαβαν τον Νοέμβριο του 2012.

Επιπλέον, με την αποδοχή από την πλευρά μας πλήθους μεταρρυθμίσεων στις μικρές και μεγάλες ελληνικές αγορές διαμορφώνονται οι συνθήκες για την εκ βάθρων αλλαγή των συνθηκών άσκησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα.

Προστατευτικά καθεστώτα,δεσμεύσεις, αγκυλώσεις,περιορισμοί και εμπόδια αίρονται διά μιας και η ελληνική οικονομία μετεξελίσσεται σε μια από τις πιο φιλελεύθερες οικονομικές ζώνες της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν στη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευσης του κ. Στουρνάρα με την τρόικα φαντάζουν ολιστικές και δεν αφήνουν πλέον καμία αμφιβολία για τις ελληνικές προθέσεις και δεν επιτρέπουν άλλες αμφισβητήσεις από κανένα.

Ήδη οι περιβόητες αγορές που συστηματικά τα προηγούμενα χρόνια είχαν υποτιμήσει τις ελληνικές αξίες,τοποθετήθηκαν εγκαίρως πολύ νωρίτερα από το κλείσιμο της χθεσινής συμφωνίας.

Πριν ακόμη βγει λευκός καπνός από τις διαπραγματεύσεις είχαν αρχίσει να ανεβάζουν τους ελληνικούς τίτλους και δήλωναν χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις συμμετοχή στις αυξήσεις κεφαλαίου και στις ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών Τραπεζών.Ενδεικτική υπήρξε η υπερβάλλουσα ζήτηση που εκδηλώθηκε στην ομολογιακή έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς, όπου έναντι των διεκδικούμενων 500 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.

Η συνέχεια λοιπόν προβλέπεται εντυπωσιακή. Οι αυξήσεις κεφαλαίου των Τραπεζών θα καλυφθούν με άνεση, οι οίκοι αξιολόγησης θα προβούν σε αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, οι δόσεις θα εκταμιευθούν, η αβεβαιότητα θα υποχωρήσει, ο δρόμος για τις αγορές θα ανοίξει τόσο για τις ελληνικές επιχειρήσεις όσο και για το κράτος και οι εταίροι θα υποχρεωθούν, εκ των συνθηκών, να προσφέρουν τη βοήθεια που οφείλουν για την οριστική ρύθμιση του χρέους, εκ της οποίας θα προκύψει και μαθηματικά η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τις αγορές δεν στέκει πια. Η πρόσβαση στις πηγές της διεθνούς χρηματοδότησης θα ανακτηθεί κατά πάσα βεβαιότητα στο προσεχές διάστημα, τα επιτόκια θα υποχωρήσουν και η ελληνική οικονομία θα επανενταχθεί στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Κατά μια εκδοχή στο επόμενο διάστημα μπορεί να εξελιχθεί σε πόλο έλξης ξένων επενδύσεων, όπως μεταδίδουν όσοι παρακολουθούν από κοντά τη ροή των κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες οικονομίες.

Παρά τις πολλές αμφισβητήσεις στο εσωτερικό της χώρας αυτή είναι φορά των πραγμάτων και είναι θέμα χρόνου η επιβεβαίωσή της.

Η έξοδος από το μνημόνιο είναι μπροστά και εκείνο που θα πρέπει να απασχολήσει τους πάντες είναι η επούλωση των κοινωνικών πληγών της μεγάλης κρίσης

Το ζήτημα από εδώ και πέρα είναι πως αυτό θα εξασφαλισθεί και πως η παραπάνω περιγραφόμενη πορεία θα εξελιχθεί χωρίς να διαταραχθεί και υπονομευθεί από παλινδρομήσεις και οπισθοχωρήσεις.

Είναι θέμα ευθύνης πια για όλες τις πολιτικές δυνάμεις η διατήρηση και ενίσχυση των σταθερών δημοσιονομικών πεδίων, όπως και η προώθηση των αλλαγών στις οικονομικές δομές.

Έτσι κι αλλιώς το προηγούμενο μοντέλο κατέρρευσε και επί του παρόντος τουλάχιστον δεν υπήρχε άλλο ασφαλέστερο, που θα εξασφάλιζε την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και θα μπορούσε να εγγυηθεί την ομαλή εθνική ζωή των Ελλήνων. Τα υπόλοιπα θα τα γράψει η Ιστορία.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Μέγας στόκος ο κύριος.

    Γράφει,

    .... δεν υπήρχε άλλο ασφαλέστερο μοντέλο που θα εξασφάλιζε την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και θα μπορούσε να εγγυηθεί την ομαλή εθνική ζωή των Ελλήνων....

    Είναι που λέμε θα μας πέσουν όλα τα μαλλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.