11/3/14

Προάγεται η πολιτική αποστασία στην Κύπρο

Προάγεται η πολιτική αποστασία στην Κύπρο
Tου Κώστα Βενιζέλου
Η πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας -μέχρι αργά χθες- να διατηρήσει τους υπουργούς που προτάθηκαν από το ΔΗΚΟ πριν ένα χρόνο, ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Παρά την απόφαση του κόμματός τους για αποχώρηση από την Κυβέρνηση θα τους διατηρήσει στον υπουργικό θώκο, δημιουργώντας μια νέα πολιτική κουλτούρα στον τόπο.

Με τις επιστολές των τριών υπουργών χθες προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, για «αναστολή της ιδιότητας του μέλους» (ο υπουργός Υγείας παραιτήθηκε), υποτίθεται «διευκολύνθηκε» ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Ανεξαρτήτως πώς κρίνεται η απόφαση του ΔΗΚΟ να αποχωρήσει από την Κυβέρνηση, εάν δηλαδή ήταν σωστή ή λανθασμένη, με αυτό που θα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προάγει την πολιτική αποστασία. Είναι ένα βαθιά πολιτικό αλλά και πολιτειακό ζήτημα, το οποίο δεν αφορά στην κόντρα Αναστασιάδη και Παπαδόπουλου, αλλά την κοινωνία. Είναι ένα φαινόμενο, που δεν περιορίζεται σε ένα εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι ελέγχου της εξουσίας. Ούτε είναι ένα παιχνίδι ρεβανσισμού. Είναι ένα φαινόμενο που αφορά στη δημοκρατία.

Πέραν των πιο πάνω, εγείρεται και ένα ζήτημα που αφορά στη διαχείριση των άλλων θεμάτων, όπως της οικονομίας εντός του κοινοβουλίου. Δεν ξέρω πόσο καλή είναι η αριθμητική των προεδρικών, αλλά εάν αυτή η κόντρα συνεχιστεί, η πρόσθεση, ενδεχομένως, δεν θα βγάζει πλειοψηφία, ώστε να υιοθετούνται νομοσχέδια. Κι εάν το θέμα των αποκρατικοποιήσεων πέρασε με τον γνωστό επεισοδιακό τρόπο, τώρα με τις νέες εξελίξεις, πώς θα υιοθετούνται από τη Βουλή τα νομοσχέδια; Και μπορεί κανείς να αντιληφθεί πώς θα αντιδράσει η Τρόικα, που συνηθίζει να λειτουργεί θέτοντας «το πιστόλι στον κρόταφο» της Κυβέρνησης, όταν τα μνημονιακά νομοσχέδια θα απορρίπτονται. Εκτός εάν έχουν δεδομένο ολόκληρο το ΔΗΚΟ, το οποίο θα ψηφίζει ό,τι κατατίθεται στη Βουλή, ανεξαρτήτως της κυβερνητικής συμπεριφοράς έναντί του.

Στην αντίπερα όχθη, ο Νικόλας Παπαδόπουλος κρίνεται για τους χειρισμούς του. Κυρίως τους εσωκομματικούς, οι οποίοι φαίνεται πως δεν κινήθηκαν προς την κατεύθυνση εκτόνωσης των εσωτερικών αναταράξεων που προκάλεσε η προεκλογική περίοδος. Έκανε λάθη τακτικής και στα εσωκομματικά και έναντι της Κυβέρνησης. Ο ίδιος και η ηγεσία του ΔΗΚΟ θα κριθούν και μάλιστα πολύ σύντομα, στις ευρωεκλογές, για τη διαχείριση και την πολιτική που ασκούν. Η απάντηση του Προεδρικού, όμως, δεν είναι πολιτικά ορθολογιστική, ό,τι και να έπραξε ο αντίπαλος.

Οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες. Νέα πολιτικά δεδομένα διαμορφώνονται και νέες πρακτικές και προσεγγίσεις. Τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν ξανά οι πολίτες, όπως συνήθως γίνεται…Ποιον νοιάζει τελικά αυτό;

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η περίπτωση Λακκοτρύπη είναι χωριστή, δεν ήταν στέλεχος του κόμματος, παραιτήθηκε αμέσως και η παραμονή του ως τεχνοκράτη, αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Η κοινή γνώμη ευνοούσε ακόμη και συνεννόηση Κυβέρνησης – ΔΗΚΟ για παραμονή του για διαχείριση του ενεργειακού. Γι’ αυτό και οι αναφορές πιο πάνω αφορούν στους τρεις.

mignatiou.com

1 σχόλιο:

  1. ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

    ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΕΝΩ ΠΕΡΙΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ ΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΕΙ ΔΗΘΕΝ ΤΟ ΑΞΙΟΜΑΧΟ ΤΗΣ.

    ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΟΠΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.