18/3/14

ΔΥΣΗ ΚΑΤΑ ΡΩΣΙΑΣ - Πρώτο βήμα για νέο Ψυχρό Πόλεμο

Ομοβροντία κατά της Ρωσίας εξαπέλυσαν Ευρωπαϊκή Ενωση και ΗΠΑ, επιβάλλοντας κυρώσεις εναντίον συνολικά 28 προσώπων που σχετίζονται με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Κριμαία και με το καθεστώς Γιανουκόβιτς, κηρύσσοντας έτσι ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο.
Η απάντηση της Μόσχας ήταν άμεση και αναμενόμενη, με τον πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν να αδιαφορεί για τις κυρώσεις και να επικυρώνει με την υπογραφή του την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτητοποίησης της Κριμαίας.
Η προσάρτηση του «κυρίαρχου κράτους της Κριμαίας» στη Ρωσική Ομοσπονδία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα μετά την ομιλία Πούτιν ενώπιον της ρωσικής Βουλής, καθώς πέραν του δημοψηφίσματος που έγινε την Κυριακή (όπου 97% του τοπικού πληθυσμού της χερσονήσου ψήφισε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία) υπάρχει επίσημο αίτημα από πλευράς των Αρχών της Κριμαίας.
Οι ψυχροπολεμικού τύπου κυρώσεις (απαγόρευση εισόδου, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων) που επέβαλε η Δύση έχουν ως στόχο άτομα του στενού περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά επεκτείνονται και σε όσους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απόσχιση της Κριμαίας από την Ουκρανία. Συγκεκριμένα από αυτές πλήττονται 18 Ρώσοι υπήκοοι, 2 Ουκρανοί και 8 αξιωματούχοι της Κριμαίας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επικυρώνει με την υπογραφή του την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτητοποίησης της Κριμαίας. Η προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν επικυρώνει με την υπογραφή του την αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτητοποίησης της Κριμαίας. Η προσάρτηση της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα.
Στη λίστα των ΗΠΑ περιλαμβάνονται 11 αξιωματούχοι και στη λίστα της ΕΕ 21, εκ των οποίων 4 είναι κοινοί. Πρόκειται για τον πρωθυπουργό της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ, τον πρόεδρο της Βουλής της Κριμαίας Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ, τον βουλευτή της ρωσικής Βουλής Αντρέι Κλίσας και τον επίσης Ρώσο βουλευτή Λεονίντ Σλούτσκι.
Οι Αμερικανοί επέβαλαν επίσης κυρώσεις εναντίον του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και του κουμπάρου του Πούτιν, επιχειρηματία και πρώην επικεφαλής της προεδρικής διακυβέρνησης της Ουκρανίας επί Λεονίντ Κούτσμα, Βίκτορ Μέντβετσουκ.
Οι ΗΠΑ απαντούν στη Μόσχα με κυρώσεις κατά Ρώσων αξιωματούχων, στενών συνεργατών του Πούτιν
Οι ΗΠΑ απαντούν στη Μόσχα με κυρώσεις κατά Ρώσων αξιωματούχων, στενών συνεργατών του Πούτιν
Οι αμερικανικές κυρώσεις στρέφονται επίσης εναντίον δύο κορυφαίων συνεργατών του Βλαντιμίρ Πούτιν (Σεργκέι Γκλαζίεφ και Βλάντισλαβ Σούρκοφ), αλλά και πολιτικών προσωπικοτήτων όπως ο Ντιμίτρι Ρογκόζιν και η πρόεδρος της ρωσικής Ανω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο.
Λίγο αφότου ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ ανακοίνωσε τις κυρώσεις και τόνισε ότι δεν αποκλείεται στο μέλλον να επιβληθούν κυρώσεις και εναντίον του ίδιου του Βλάντιμιρ Πούτιν, η πληγείσα από τις κυρώσεις Ματβιένκο σε δηλώσεις της χαρακτήρισε την απόφαση του Λευκού Οίκου «πολιτικό εκβιασμό» και τόνισε: «Αυτή είναι μια απόφαση άνευ προηγουμένου. Ούτε στον Ψυχρό Πόλεμο δεν γίνονταν αυτά».
Πρώτο βήμα για νέο Ψυχρό Πόλεμο
Από την πλευρά της η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις, που παρακάμπτουν πλήρως το προηγούμενο ουκρανικό καθεστώς, και επικεντρώνονται σε ανώτατους πολιτικούς αξιωματούχους και στρατιωτικούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Κριμαίας που πίεσαν για την πραγματοποίηση του «παράνομου δημοψηφίσματος».
Παρότι η καγκελάριος Μέρκελ ανέφερε ότι η απόφαση δεν ελήφθη «ελαφρά τη καρδία», στο κείμενο της επιβολής των κυρώσεων γινόταν αναφορά σε επιπλέον μέτρα σε περίπτωση που η Ρωσία δεν κάνει κινήσεις για αποκλιμάκωση και «δεν επιστρέψει στην ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας με την ΕΕ».
Το Κίεβο φοβάται επανάληψη του «μοντέλου Κριμαίας»
Πλώρη ολοταχώς για την άμεση προσάρτηση της Κριμαίας έχει βάλει το Κρεμλίνο, καθώς μετά τη χθεσινή υπογραφή του σχετικού προεδρικού διατάγματος από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της χερσονήσου, σήμερα σε ολομέλεια και των δύο σωμάτων της ρωσικής Βουλής όπου θα μιλήσει ο Ρώσος πρόεδρος αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για την προσάρτησή της.
Παρά λοιπόν τις ψυχροπολεμικές κυρώσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε. και την ακύρωση από πλευράς της Γαλλίας της σημερινής επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Αμυνας και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, η Μόσχα δεν φαίνεται να κάνει βήμα πίσω και ετοιμάζεται για τη προσάρτηση της Κριμαίας.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Σατάλοφ, «η πιθανή προσάρτηση της Κριμαίας θα έχει αναμφισβήτητα σημαντικό αντίκτυπο στη Ρωσία. Γι' αυτό δεν αποκλείω να υπάρξει ένα ειδικό φορολογικό καθεστώς για την περίοδο μετάβασης».
Εθνικοποιήσεις
Παράλληλα χθες, όπως έγινε γνωστό, το κοινοβούλιο της Κριμαίας αποφάσισε να εθνικοποιήσει τις εταιρείες ενέργειας Chornomornaftohaz και Urktra-nsgaz. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα αξιωματούχος της Κριμαίας είχε δηλώσει ότι, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία εθνικοποίησης, οι εταιρείες είναι πιθανό να πουληθούν σε ρωσικές εταιρείες ενέργειας όπως η Gaz-prom.
Καθώς λοιπόν η προσάρτηση της Κριμαίας φαντάζει ολοένα και πιο κοντά, η νέα κυβέρνηση του Κιέβου εκφράζει φόβους ότι η Μόσχα ίσως να μην περιοριστεί απλά στην προσάρτηση της χερσονήσου αλλά και να προσπαθήσει να αποσπάσει ευρύτερα κομμάτια της χώρας κυρίως από την Ανατολική και Νότια Ουκρανία.
Σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι ελέγχουν την κατάσταση, οι νέες αρχές της Ουκρανίας ανακοίνωσαν χθες ότι θέτουν σε πολεμική ετοιμότητα περίπου 40.000 στρατιώτες, 20.000 του μόνιμου στρατού και 20.000 άνδρες της νεοσύστατης Εθνοφυλακής (ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία σύστασής της).
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας Αντρέι Πάρουμπι, «αυτό που έχει συμβεί είναι μια αρπαγή, αγνή επιθετικότητα, η αρπαγή από τη Ρωσία μερών της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης. Πλέον έχουμε τα δεδομένα για να δηλώσουμε ότι αυτά τα μέτρα που λαμβάνουμε σήμερα είναι αρκετά για να αποτρέψουμε την επανάληψη του σεναρίου της Κριμαίας σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας».
Από την πλευρά της πάντως η Μόσχα γνωστοποίησε την πρότασή της για να αποκλιμακωθεί η ένταση. Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, θα πρέπει να συσταθεί μια διεθνής «ομάδα υποστήριξης», που θα μεσολαβήσει για την επίλυση της κρίσης και θα πιέσει το Κίεβο να υιοθετήσει νέο Σύνταγμα το οποίο θα προβλέπει κάτι σαν ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης, με τις τοπικές αρχές να έχουν αυξημένες εξουσίες.
Επιπλέον, όπως τονίζει το Ρόιτερς, η πρόταση προβλέπει η «ομάδα μεσολαβητών» θα πρέπει να πιέσει το Κίεβο να πραγματοποιήσει όσα συμφωνήθηκαν στη συμφωνία της 21 Φεβρουαρίου και να αναγνωρίσει το δημοψήφισμα της Κριμαίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ανοδος για το ρούβλι και καμπανάκι κρίσης
Παρότι μαίνεται ο ψυχρός πόλεμος Ρωσίας - ΕΕ, άνοδο σημείωσαν οι ρωσικές μετοχές αλλά και το ρούβλι, το οποίο υιοθετήθηκε χθες από την Κριμαία ως επίσημο νόμισμα, μετά το συντριπτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία. Παρά τα μέτρα που αποφάσισε χθες η ΕΕ εναντίον της Μόσχας, οι επενδυτές είχαν εκτιμήσει ότι αυτά θα ήταν κυρίως συμβολικά και όχι οικονομικής φύσεως που θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγάλη ζημιά στη Ρωσία.
Πάντως λόγω της κρίσης στην Κριμαία, η Morgan Stanley ανέφερε χθες σε έκθεσή της ότι μειώνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στη Ρωσία. «Βλέπουμε τη Ρωσία κοντά στην ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2014, καθώς η ουκρανική κρίση έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερα επιτόκια, οδηγώντας σε πιο αδύναμη κατανάλωση και περιορισμό των επενδύσεων», ανέφερε ανακοινώνοντας τη μείωση της πρόβλεψής της για το ΑΕΠ στο 0,8% από 2,5% προηγουμένως για το 2014 και για το 2015 στο 2,1% από 2,6%.
Επίσης η ρωσική κυβέρνηση αναγνώρισε χθες για πρώτη φορά ότι η οικονομία της χώρας διέρχεται κρίση. «Η οικονομική κατάσταση παρουσιάζει ξεκάθαρα σημάδια κρίσης», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Σεργκέι Μπελιάκοφ, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στην επίδραση της σύγκρουσης Μόσχας- ΕΕ στη ρωσική οικονομία.
Έθνος

1 σχόλιο:

  1. Οι Ρώσοι έγραψαν και θα εξακολουθήσουν να γράφουν, τους Δυτικούς, στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Και φυσικά, θα τους πετάξουν έξω από την Ουκρανία. Έτσι και αλλιώς, οι Δυτικοί είναι βουτυρόκωλοι και δεν πρόκειται να πράξουν ο,τιδήποτε το οποίο θα είναι άξιον λόγου.

    Βεβαίως, οι Ρώσοι δεν πρόκειται να δεχθούν κανενός είδους διαμελισμό της, που να ευνοεί τους Δυτικούς.

    Αυτό, που τους ενδιαφέρει είναι το να μείνει το σύνολο της Ουκρανίας, κάτω από την ρωσική σφαίρα επιρροής και μακριά από τα οπλικά συστήματα της Δύσης, της οποίας οποιαδήποτε στρατιωτική εγκατάσταση και παρουσία δεν πρόκειται να επιτραπεί.

    Έτσι, οποιαδήποτε απόπειρα στρατιωτικής επέμβασης - άμεσης ή έμμεσης - των Δυτικών στην Ουκρανία θα παταχθεί και θα συντριβεί.

    Για τον σκοπό αυτόν, η Ρωσία (αν και δεν το επιθυμεί) δεν θα διστάσει να καταλάβει το σύνολο της ουκρανικής επικράτειας και επίσης, αν χρειασθεί, θα χρησιμοποιήσει και κάποια συστήματα, από το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Αυτό έχει ξακαθαρισθεί, σαφέστατα, στο έγχρωμο αφεντικό των ναζιστών και των νατοϊκών μισθοφόρων του Κιέβου.

    Ομοίως, έχει ξεκαθαριστεί ότι οι χώρες οι οποίες εκπαίδευσαν τους ναζιστές του Κιέβου και τους νατοϊκούς μισθοφόρους, που επέδραμαν στο Κίεβο και ανέτρεψαν τον Γιανούκοβιτς, θα τιμωρηθούν και θα πληγούν, καίρια, εάν συνεχίσουν τέτοιου είδους δραστηριότητες. Και φυσικά, το γεγονός ότι είναι μέλη του ΝΑΤΟ, δεν πρόκειται να τις προστατεύσει.

    Πέραν τούτων, οι πραξικοπηματίες του Κιέβου, οι ναζιστές και οι μισθοφόροι υπάλληλοι του έγχρωμου εργοδότη τους, από την Ουάσινγκτων, θα τα μαζέψουν και θα σηκωθούν να φύγουν, από την Ουκρανία. Αυτό είναι προτιμώτερο να γίνει, με το καλό και με όλους τους κανόνες ευπρεπείας. Διαφορετικά, αυτό θα συμβεί, με το άγριο. Άλλωστε, θα είναι χρήσιμο, για όλους αυτούς, να φύγουν, διότι εάν μείνουν (ίσως, επειδή οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα έχουν προλάβει να φύγουν), στην καλύτερη, γι' αυτούς, περίπτωση, θα συλληφθούν, θα δικαστούν και θα φυλακισθούν.

    Περισσότερα, στα :

    1) "1918 - 2014 : Η Ουκρανία στο μεταίχμιο. Μια αναδρομή στην κριτική της Rosa Luxemburg, για το ουκρανικό ζήτημα και στην ανολοκλήρωτη ουκρανική εθνογένεση, με αφορμή τις σύγχρονες γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις Η.Π.Α. - Ρωσίας - Κίνας και το περιφρονητικό "Fuck EU" http://tassosanastassopoulos.blogspot.gr/2014/02/1918-2014-rosa-luxemburg-fuck-eu.html

    2)"Ουκρανία : Ευρωπαϊκή Ένωση, με Η.Π.Α. και NATO, ή Ευρασιατική Ένωση, με Ρωσία και στο βάθος Κίνα; (Η Ουκρανία ανάμεσα στην ρωσική σφαίρα επιρροής και στις επιθυμίες των Δυτικών, για διαμελισμό, τον οποίο η Ρωσία δεν μπορεί να επιτρέψει να γίνει)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.gr/2014/03/nato.html

    3) "Η ουκρανική κρίση, υπό το φως της στρατιωτικής ισορροπίας Η.Π.Α. - Ρωσίας και το δράμα του Barack Obama, που βρίσκεται ενώπιον μιας σαρωτικής ήτττας. (Η Ευρασιατική Ένωση, η Κίνα και οι εφιάλτες του έγχρωμου αφεντικού των ναζιστών του Κιέβου και των νατοϊκών μισθοφόρων)" http://tassosanastassopoulos.blogspot.gr/2014/03/barack-obama.html
    .


    Αυτά, επί του παρόντος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.