13/3/14

Πώς πέρασε η NSA δίπλα από τη Κριμαία;

Égalité & Réconciliation (Γαλλία)               (μτφ. Κριστιάν)
Η «υπερδύναμη της παρακολούθησης» πέρασε δίπλα από τη Κριμαία . Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, μέσω προγραμμάτων παρακολούθησης, ελέγχουν τους παγκόσμιους ηγέτες, δεν κατάφεραν να καταλάβουν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έκανε τα πάντα για να μη χάσει τη χερσόνησο. 
Που απέτυχαν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών;
Το ερώτημα αυτό τίθεται από τους εμπειρογνώμονες και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης.  Πολιτικολόγοι και ειδικοί της ρωσικής νοημοσύνης αναλύουν επίσης την έλλειψη προσοχής από την Ουάσιγκτον.

Το Ανώτατο Συμβούλιο της Κριμαίας ψήφισε την Τρίτη μια Διακήρυξη Ανεξαρτησίας για να επιτρέψει τη προσάρτηση με τη Ρωσία σε συνέχεια. Τώρα πρέπει να περιμένουμε το δημοψήφισμα στις 16 Μαρτίου. Και αν η πλειοψηφία της Κριμαίων θα είναι υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης, τα απαραίτητα έγγραφα θα αποσταλούν από τη Συμφερούπολη προς τη Μόσχα. Και η διαδικασία προβλέπεται να επικυρωθεί γρήγορα.

Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε στην αντίδραση των νέων «αρχών» του Κιέβου
Αυτό που μετράει είναι η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών. 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάνει κάθε μέρα μια δήλωση του τύπου «δεν θα τους αφήσουμε, θα καταφύγουμε σε κυρώσεις». Απέχει όμως από τη ομοφωνία στους Ευρωπαίους εταίρους του. 
Χειρότερο, πολλοί θέτουν ένα ερώτημα: μα τι έκανε η παντοδύναμη NSA ; 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα με το πιο εξελιγμένο σύστημα παρακολούθησης στον κόσμο, δεν γνωρίζει τι να κάνει στο υπόλοιπο κόσμο, γράφει, μεταξύ άλλων, η Michele Zurleni στο ιταλικό περιοδικό Panorama.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα του άρθρου στις 27 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες μετά τη δημιουργία μιας προσωρινής κυβέρνησης στο Κίεβο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ένα «ξαφνικό έλεγχο» της επιχειρησιακής ετοιμότητας των στρατευμάτων. 
150.000 άτομα  πραγματοποιήσαν ασκήσεις κοντά στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Την ίδια ημέρα, στην Ουάσιγκτον, ο ρεπουμπλικάνος Mike Rogers, πρόεδρος της επιτροπής για την ασφάλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, έλαβε έκθεση από τη διεύθυνση της NSA. 
Το περιεχόμενο της: οι ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι μπλόφα. 
Την επόμενη μέρα, μια νέα φιλο-ρωσική κυβέρνηση εγκαθίσταται στην Κριμαία, ημι-στρατιωτικοί σχηματισμοί ελέγχουν τα αεροδρόμια και περικυκλώνουν τις ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις. 
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται ένα βήμα μπροστά στο παιχνίδι. 
Η συγγραφέας καταλήγει ότι ο Λευκός Οίκος δεν μπορεί παρά να τρέξει πίσω από τον ηγέτη του Κρεμλίνου , ο οποίος δρα γρήγορα.

Πέντε ημέρες αργότερα, η Αμερική αρχίζει να αναρωτιέται: γιατί πιάστηκε η αμερικανική κυβέρνηση στον ύπνο; Μιλάνε για την ήπια πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα απέναντι του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορούν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, τη διοίκηση των μυστικών υπηρεσιών, τους υπαλλήλους και τους εμπειρογνώμονες. 
Ο Vladimir Evseïev, διευθυντής του κέντρου κοινωνικο-πολιτικών μελετών, τονίζει ότι λίγοι θυμούνται ότι δεν πρόκειται για το πρώτο λάθος αυτών των παντοδύναμων ειδικών υπηρεσιών.

«Από τι φαίνεται, θεωρήθηκε ως μια μπλόφα. Το γεγονός ότι η Ρωσία δεν θεωρείται ισότιμος εταίρος είχε μεγάλο αντίκτυπο στις προσπάθειες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Υπερβάλλοντας τη δυνατότητα των μέσων παρακολούθησης τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξαναβρίσκονται με ένα νέο σκάνδαλο. Υπήρχε, όσον αφορά τη Ρωσία, σαφή υποτίμηση των δυνατοτήτων της Μόσχας, κακή εκτίμηση της εξέλιξης της κατάστασης. Οι ρωσικές ειδικές υπηρεσίες απέδειξαν ότι μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα πόλεμο των πληροφοριών και στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας επιτήρησης των Αμερικανών».
Η τεχνολογική πρόοδος των τελευταίων ετών και ο πιο σύγχρονος εξοπλισμός των ειδικών υπηρεσιών είχαν μια παρενέργεια. Για τον Andrei Massalovitch, πρόεδρο της Inforous, οι Αμερικανοί αναλυτές ξέχασαν προφανώς τα βασικά της εργασίας της νοημοσύνης, η οποία στηρίζεται εξ ολοκλήρου πλέον στην ηλεκτρονική.

«Για πολλά χρόνια, ένα από τα κύρια εμπόδια στη πρακτική της συλλογής πληροφοριών ήταν η πρόσβαση σε πρωτογενείς πληροφορίες: υποκλοπές των συνομιλιών, των e-mails,  η πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων, η παρακολούθηση. Και, όταν ήρθαν οι τεχνικές δυνατότητες για την επίτευξη αυτών των στόχων, υπήρξε ευφορία. 
Εμφανίστηκαν μεγάλες μάζες πληροφοριών, και παραμελήθηκε η δεύτερη συνιστώσα: η επεξεργασία μεγάλων βάσεων δεδομένων, η αναλυτική επεξεργασία. Ο σκοπός της νοημοσύνης δεν είναι μόνο να διηγηθεί ποιος είπε τι σε ποιόν, αλλά και να παρέχει μια σφαιρική ανάλυση: τι συμβαίνει, πως θα μπορούσαν οι πράξεις μας να επηρεάσουν. Αυτή η αναλυτική εργασία έχει πλέον υποχωρήσει σε πολλούς τομείς».

Ο Robert Bayer, πρώην πράκτορας της CIA και συγγραφέας ενός βιβλίου και άρθρων σχετικά με το Langley,  εξηγεί ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν συζητά τη στρατηγική με το κινητό του τηλέφωνο ούτε στο Facebook ή το Twitter. Η παλιά CIA θα προσπαθούσε να βρει πληροφοριοδότες στη στρατιωτική ηγεσία του Κρεμλίνου. Αλλά ήταν άλλη εποχή. Για τον Robert Bayer, είναι σαφές ότι ήταν άχρηστα τα προγράμματα ψηφιακής επιτήρησης στην περίπτωση αυτή. 

Η Δύση, ξεκινώντας την επιχείρηση της να αλλάξει την εξουσία στην Ουκρανία , ανακάλυψε ξαφνικά ότι ο Πούτιν είχε σχέδιο για να απαντήσει. 
Και δεν είχε καμία ιδέα για το περιεχόμενο αυτού του σχεδίου.

Είναι μια αποτυχία του παρακλαδιού ανάλυσης: με απεριόριστη πρόσβαση στις πληροφορίες, οι αμερικανικές ειδικές υπηρεσίες δεν έγιναν παντοδύναμες.




1 σχόλιο:

  1. Erdogan knew chapter 2 of the plan thats why he rushed to call Putin.

    It is sad we cannot take advantage of anything that is happening around us. One move and Greece gets to the big league

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.