19/5/14

Δεσμευτική για την Τουρκία η απόφαση του ΕΔΑΔ λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δήλωση στον ΑΝΤ1, υπογραμμίζει ότι είναι δεσμευτική για την Τουρκία, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία υποχρεούται να καταβάλει αποζημιώσεις για τις συνέπειες της εισβολής. Ωστόσο, δεν συζητά για επιπτώσεις στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εάν δεν συμμορφωθεί.


Του Παύλου Ξανθούλη, Βρυξέλλες 
Ηπιες υποδείξεις προς την Αγκυρα επιστρατεύουν οι Βρυξέλλες αναφορικά με την υποχρέωση εφαρμογής της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για καταβολή 90 εκατομμυρίων ευρώ, ως συνέπεια της εισβολής.

Ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Επιτρόπου διεύρυνσης Στέφαν Φούλε, δήλωσε στον ΑΝΤ1:

«Οι τελικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι δεσμευτικές για τα συμβαλλόμενα μέρη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης και ως εκ τούτου έχει δεσμευθεί να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του Δικαστηρίου» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος.

Με την τοποθέτηση αυτή, η Κομισιόν στέλνει σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα για την ανάγκη συμμόρφωσης με την απόφαση του ΕΔΑΔ, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θέτει θέμα επιπτώσεων στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ακόμη και εάν επαληθευθεί η εξαγγελία Νταβούτογλου ότι η χώρα του δεν θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Οπως πάντως είναι σε θέση να γνωρίζει ο ΑΝΤ1, οι Βρυξέλλες αναμένεται να περιλάβουν την απόφαση του ΕΔΑΔ, στην ετήσια έκθεση προόδου που θα εκδώσει η Κομισιόν το προσεχές φθινόπωρο, αναλόγως εξελίξεων.

Την ίδια ώρα, η στάση που τηρεί η Τουρκία στο ζήτημα των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, αποτελεί άλλο ένα επιχείρημα για την Κυπριακή Δημοκρατία προκειμένου να συνεχίσει να διατηρεί στο ψυγείο το διαπραγματευτικό κεφάλαιο 23, για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα.
Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ περιλαμβάνονται στο επίμαχο κεφάλαιο, το οποίο επιθυμούν διακαώς να ανοίξουν οι Βρυξέλλες και η Αγκυρα.

Οσο η Τουρκία δεν συμμορφώνεται, ενισχύει την επιχειρηματολογία της Λευκωσίας και μαζί και το κυπριακό βέτο.
Πηγή: ant1iwo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.