19/5/14

Και η ενέργεια στην ατζέντα του Τζο Μπάιντεν

Μικρό πακέτο για την Αμμόχωστο και το πλάνο των ΗΠΑ για τη λεκάνη της Λεβαντίνης και την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια στην επίσκεψη του Αντιπροέδρου
Του ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΔΕΙΛΙΝΗ
Το master plan των ΗΠΑ για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι στην κορυφή της ατζέντας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά το διμερές μέρος της επίσκεψής του στην Κύπρο την ερχόμενη Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή.

Το άλλο κορυφαίο ζήτημα είναι η Αμμόχωστος και η εξαγγελία του αντιπροέδρου πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν μελέτη βιωσιμότητας της κλειστής πόλης και επανένταξής της στο περιβάλλον της περιοχής.
Η κρίση στην Ουκρανία και η στάση της Ρωσίας ανησύχησαν την Ουάσιγκτον που έχει θέσει ως προτεραιότητα την μείωση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη και τη μερική απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Οι ανακαλύψεις υδρογονανθράκων έχουν καταστήσει την Ανατολική Μεσόγειο εναλλακτική οδό ενεργειακής τροφοδότησης ευρωπαϊκών χωρών.
ΠΑΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΜΠΙΕΣΜΕΝΟ
Ο υπουργός Εξωτερικών ήταν την περασμένη βδομάδα στην Ουάσιγκτον, είχε συναντήσεις σε υψηλότατο επίπεδο στο Στέιτ Ντιπαρτμεντ και το Λευκό Οίκο προετοιμάζοντας την επίσκεψη Μπάιντεν στο νησί.
Σε όλες τις επαφές του η ενέργεια ήταν πολύ σημαντικό μέρος της συζήτησης. Οι Αμερικανοί φέρονται να έχουν την εξής θεώρηση για την Ανατολική Μεσόγειο:
  • Η κρίση στην Ουκρανία καθιστά επιτακτική ανάγκη την εξεύρεση, το συντομότερο δυνατόν, εναλλακτικής οδού για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και η λεκάνη της Λεβαντίνης θεωρούν πως προσφέρεται
  • Η Κύπρος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με όλα τα κράτη της περιοχής που έχουν αποθέματα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και το Λίβανο
  • Οι ΗΠΑ θεωρούν τη σύμπραξη των τεσσάρων αναγκαία για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης
  • Το συμπιεσμένο αέριο (CNG) θεωρείται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η πιο κατάλληλη μέθοδος μεταφοράς του αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά
  • Ένας αγωγός προς την Τουρκία δεν φεύγει από τους αμερικανικούς σχεδιασμούς, αλλά για την υλοποίηση ενός τέτοιου πρότζεκτ πρέπει να λυθεί το κυπριακό και να αλλάξουν οι πολιτικές ισορροπίες στην περιοχή.
ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ
Σε ότι αφορά το Βαρώσι, οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να φτιάξουν ένα μεγάλο πακέτο με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
  • Από το Φεβρουάριο προσπαθούσαν στην ανακοίνωση για την είσοδο εμπειρογνωμόνων στην πόλη να ενταξουν και στοιχεία της πρότασης Αναστασιάδη ή άλλα ΜΟΕ.
  • Συνάντησαν άρνηση της τουρκικής πλευράς, που όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις Νταβούτογλου το Σάββατο στα κατεχόμενα, συζητούν το θέμα αλλά θέλουν “ισορροπημένο” πακέτο.
  • Στην τουρκική λογική αυτό σημαίνει να μπουν στο τραπέζι το αεροδρόμιο της Τύμπου και ενδεχομένως το φυσικό αέριο.
  • Τελικά, ο κ. Μπάιντεν αναμένεται να ανακοινώσει την είσοδο εμπειρογνωμόνων στο Βαρώσι και την έναρξη αποναρκοθέτησης τριών ναρκοπεδίων στη νεκρή ζώνη.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΡΟΓΛΟΥ
Στο πλαίσιο του κυπριακού, ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να έχει δείπνο εργασίας την Τετάρτη με τους δύο ηγέτες και την Πέμπτη να τους συναντήσει ξεχωριστά.
Μετά το δείπνο μάλλον θα γίνει η εξαγγελία για την Αμμόχωστο. Σχετική ανησυχία προκαλεί ο τόπος συνάντησης με τον Τ/Κ ηγέτη.
Ο ίδιος ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι θα τον συναντήσει στο οίκημα δίπλα στο “προεδρικό”. Και αναφερόμενος στα σύμβολα είπε ότι ασφαλώς η σημεία του “κράτους” θα κυματίζει στον κήπο.
Αυτό μπορεί να σώσει τα προσχήματα και να επιτρέψει στους Αμερικανούς να υποστηρίξουν ότι τήρησαν τη δέσμευσή τους και δεν υπήρχαν σύμβολα του “κράτους” στην αίθουσα της συνάντησης Μπάιντεν Έρογλου.
Το αν θα αποφευχθούν οι αντιδράσεις στις ελεύθερες περιοχές είναι ένα άλλο ζήτημα.
Στο συγκεκριμένο χώρο, πάντως, δίπλα στο "προεδρικό" μετέβη και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι -μουν όταν επισκέφθηκε την Κύπρο, αλλά και πολύ παλαιότερα ο Γλαύκος Κληρίδης για δείπνο με τον Ραούφ Ντενκτάς.
Σε μεγαλύτερη εκδοχή το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της "Καθημερινής"

1 σχόλιο:

  1. Μπιντεν: Διαβαστε το http://www.voltairenet.org/article183803.html για το γιο του που διορισε στη BURISMA HOLDINGS (εγγεγραμενη στην Κυπρο), ιδιοκτησιας του Εβραιου-Ουκρανου KOLOMOISKY (αυτου που φημολογειται οτι πληρωσε τους δολοφονους που εκαψαν ζωντανους τους Ρωσοφωνους στην Οδησσο και διορισμενου επαρχου στο Ντνειπεροπετροβσκ). Καλος ανθρωπος ο Μπιντεν, λοιπον, μονο που οι φιλοι του δεν μου πολυαρεσουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.