2/5/14

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ομπάμα - Μέρκελ για την Ουκρανία

Η γερμανίδα καγκελάριος θα συναντηθεί και με την Κριστίν Λαγκάρντ
Πηγή: AP Photo/Jerry Lampen
Η σύγκρουση με τη Ρωσία που έχει προκαλέσει η ουκρανική κρίση αναμένεται να κυριαρχήσει στις εφ' όλης της ύλης συζήτηση που θα έχει η Άνγκελα Μέρκελ με τονΜπαράκ Ομπάμα κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον, μαζί με τα θέματα της ευρωπαϊκής κρίσης αλλά και το «αγκάθι» των παρακολουθήσεων της NSA.
Οι ΗΠΑ έχουν εμφανιστεί πιο αποφασιστικές στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας από ό,τι η ΕΕ, επιδιώκοντας συντονισμό των «28» στην άσκηση πίεσης στο Κρεμλίνο. Μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία εμφανίζεται να έχει τις περισσότερες επιφυλάξεις.

Ενδεικτική της εικόνας του «διστακτικού εταίρου» που έχει το Βερολίνο στις ΗΠΑ είναι τα ελάχιστα κολακευτικά λόγια με τα οποία υποδέχεται ο ρεπουμπλικάνος Tζον Μακ Κέιν«Η στάση τους είναι ντροπιαστική» είπε, υποστηρίζοντας πως η γερμανική κυβέρνηση φοβάται να συγκρουστεί με τη Μόσχα εξαιτίας των συμφερόντων των γερμανικών επιχειρήσεων.

«Διοικούνται από τη γερμανική βιομηχανία, ας βάλουν [του γερμανούς βιομηχάνους] στο υπουργικό συμβούλιο» είπε χαρακτηριστικά ο Μακ Κέιν μιλώντας στο Κογκρέσο. Ο γερουσιαστής, που έχει τη φήμη «γερακιού», θα συναντηθεί και εκείνος με την Μέρκελ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της.

Όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος εν όψει της συνάντησης, το κυρίαρχο είναι ένα «ενιαίο μέτωπο» ΗΠΑ και ΕΕ στις ενέργειες σε βάρος της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία. «Θα συνεχίσουν το στενό συντονισμό τους για τις κυρώσεις που επιβάλλουν στη Ρωσία εξ αιτίας της συνεχούς παραβίασης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, καθώς επίσης και την αποτυχία της Μόσχας να ακολουθήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Γενεύη στις 17 Απριλίου» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Ένα από τα ερωτήματα που έχουν τεθεί και θα απασχολήσουν τη συνάντηση Ομπάμα –Μέρκελ είναι αν και πότε θα επιβληθεί στη Μόσχα ένα τρίτο επίπεδο κυρώσεων που θα αφορά πέραν των ιδιωτών και τις επιχειρήσεις με στόχο να πληγεί η ρωσική οικονομία.

Η Μέρκελ και ο Ομπάμα θα επιχειρήσουν επίσης να ξεπεράσουν και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις διμερείς σχέσεις με την υπόθεση κατασκοπείας από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) και τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων ξένων ηγετών, συμπεριλαμβανομένης και της γερμανίδας καγκελαρίου.

Η ουκρανική κρίση στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ-Λαγκάρντ

Οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία σε Ευρωζώνη και Ρωσία αναμένεται να εξετασθούν την Παρασκευή και στη συνάντηση της Καγκελαρίου της ΓερμανίαςΆνγκελα Μέρκελ με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα της συζήτησης.

Την Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ουκρανίας, ύψους 17 δισ. δολαρίων, θα τροποποιηθεί σε περίπτωση που απολεσθεί ο έλεγχος του ανατολικού τμήματος της χώρας.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χαρκίβ) αντιπροσωπεύουν πάνω από το 21% του ΑΕΠ της χώρας και το 30% της βιομηχανικής παραγωγής της και σε περίπτωση εκτεταμένων συγκρούσεων η οικονομική και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ενδέχεται να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο από ό,τι προβλέπεται και ενδέχεται να βλάψει σημαντικά τις επενδυτικές προοπτικές.
Σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης το ΔΝΤ εκτιμά ότι ενδέχεται να καταστεί απαραίτητη μια «αύξηση» της οικονομικής βοήθειας η οποία χορηγείται στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως το δάνειο των 17 δισ. δολαρίων, που χορηγείται με αντάλλαγμα δραστικά μέτρα εξοικονόμησης δημοσίων πόρων, εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 27 δισ. δολαρίων το οποίο έχει υποσχεθεί να χορηγήσει στο Κίεβο η διεθνής κοινότητα.
Αλλά ανησυχίες εκφράζονται και για την οικονομία της Ρωσίας. Το ΔΝΤ θεωρεί πως η ρωσική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει οικονομική ανάπτυξη 0,2% φέτος, έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 1,3%.
Το Ταμείο υπογραμμίζει πως η συνέχιση της διαμάχης θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κυρώσεις και σε επιδείνωση της εμπιστοσύνης που θα μπορούσε με τη σειρά της να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των επενδύσεων προς τη Ρωσία.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. "Το ΔΝΤ θεωρεί πως η ρωσική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει οικονομική ανάπτυξη 0,2% φέτος, έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 1,3%."

    Αυτά τα νούμερα τους είπαν από τον Λευκό Οίκο να ανακοινώσουν ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.