13/5/14

Ο Τσίπρας στη Μόσχα

Το ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα έδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει τη δικιά της φωνή στον κόσμο.

Κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα επίσκεψής του στη Μόσχα, ο υποψήφιος για την προεδρία της Ε.Ε., συναντήθηκε με τον Α΄ Αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ. της Ρωσίας, υπεύθυνο για τις σχέσεις Ρωσίας - Ευρώπης, Βλαντιμίρ Τιτόφ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμα, Αλεξέι Πουσκόφ και τον Α' αντιπρόεδρο της Δούμα, Ιβάν Μέλνικωφ.
 «Ακόμη τούτην άνοιξη, τούτο το καλοκαίρι, ραγιάδες, ραγιάδες,
ως που να ‘ρθεί ο Μόσκοβος να φέρει το σεφέριμ Μωριά και Ρούμελη».
Ό,τι και να λέμε, το φιλορωσικό αίσθημα στην Ελλάδα παραμένει πολύ ισχυρό. Κάτι η Ορθοδοξία, κάτι η ανάμνηση της Σοβιετικής Ένωσης, κάτι η αίσθηση ότι πρέπει να υπάρξει κάποιο αντίβαρο στην αμερικάνικη παντοκρατορία, η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει πολύ ευνοϊκά τη Ρωσία. Αυτή η συμπάθεια προς της Ρωσία έχει φτάσει πολλές φορές να πάρει τη μορφή της αφελούς ελπίδας ότι η Ρωσία είναι ο «λευκός ιππότης» που θα ‘ρθει να σώσει την Ελλαδίτσα από τα βάσανά της.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι η Ρωσία ως (καπιταλιστικό) κράτος ασκεί εξωτερική πολιτική βάσει των συμφερόντων της και όχι βάσει συναισθημάτων και συμπαθειών. Όπως και τον… 18ο αιώνα, δεν θα εμφανιστεί κανένα μοσχοβίτικο σεφέρι.
Ωστόσο, είναι άλλο πράγμα να μην έχει κανείς αυταπάτες και άλλο να κλείνει τα μάτια στην πραγματικότητα, αφήνοντας ανεκμετάλλευτες τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται. Η Ρωσία του Πούτιν έχει αφήσει πολύ πίσω της τα μαύρα χρόνια του Γιέλτσιν κι έχει αναδυθεί σε παγκόσμια δύναμη. Η ισχύς της εδράζεται στη δυναμική οικονομία της και τις τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές της, στην αναγεννημένη στρατιωτική δυνατότητά της, στην τεράστια έκταση και τον πληθυσμός της, στη συμμετοχή της στην παρουσία της σου Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ρωσία είναι μεγάλος παίχτης στην παγκόσμια σκακιέρα. Κατά συνέπεια, τα περιθώρια για πολιτική και οικονομική συνεργασία μαζί της είναι πολύ μεγάλα.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Σαμαρά όχι μόνο δεν αξιοποιεί αυτά τα περιθώρια πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας, αλλά στοιχίζεται πλήρως πίσω από τις άφρονες επιλογές της ΕΕ και (πολύ περισσότερο) των ΗΠΑ. Με αφορμή την ουκρανική κρίση, επιχειρείται η αναδημιουργία (ως φάρσα πια) του ψυχροπολεμικού κλίματος. Η δαιμονοποίηση της Ρωσίας φτάνει πλέον στο σημείο να αποδοκιμάζονται οι.. τραγουδιστές της στη Eurovision. Η δε ακροδεξιά κυβέρνηση του Κιέβου (που πατρονάρει τους ναζί του Δεξιού Τομέα) παρουσιάζεται ως το προπύργιο των αξιών του Διαφωτισμού απέναντι στον ανατολίτικο επεκτατισμό. Πρόκειται για μια πολιτική επικίνδυνη (αφού οξύνει την ήδη πολύ μεγάλη ένταση) και ανεδαφική (αφού δεν μπορεί να υλοποιηθεί, όπως δείχνουν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία).  Πολιτική την οποία υιοθετεί πλήρως η κυβέρνηση Σαμαρά μέσω του ΥΠΕΞ Βαγγέλη Βενιζέλου.

Με την παρουσία του στη Μόσχα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας  έδειξε τις κατευθύνσεις μιας εναλλακτικής εξωτερικής πολιτικής. Μακριά από αφέλειες και ιδεοληπτικούς ρομαντισμούς, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την αναβάθμιση των σχέσεων με τη Ρωσία, μέσα στο αναδυόμενο πλαίσιο ενός πολυπολικού κόσμου. Με τον πιο καθαρό τρόπο, ο Τσίπρας στηλίτευσε τη δαιμονοποίηση της Ρωσίας, επιμένοντας ταυτόχρονα στον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Στην Ουκρανία είναι μονόδρομος η πολιτική λύση μετά από διαπραγματεύσεις που θα συμπεριλάβουν και τις Ανατολικές Επαρχίες της. Γενικά μιλώντας, δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην Ευρώπη χωρίς τη Ρωσία.

Το ταξίδι του Τσίπρα στη Μόσχα έδειξε ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει τη δικιά της φωνή στον κόσμο. Μια φωνή υπέρ της ειρήνης, της δημοκρατίας και της διεθνούς συνεργασίας.

- See more at: http://left.gr/news/o-tsipras-sti-mosha#sthash.QGrcMAWY.dpuf


Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα: Υποτελείς κυβερνήσεις θέλει η Ε.Ε. σε Ελλάδα και Ουκρανία



Οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο των σημερινών επαφών της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στη Μόσχα, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. "Η ευρωπαϊκή ηγεσία,δυστυχώς, θέλει κυβερνήσεις και στην Ουκρανία και στην Ελλάδα, υποτελείς", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις συναντήσεις του σήμερα με εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης.

Κατά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα επίσκεψής του στη Μόσχα, ο υποψήφιος για την προεδρία της Ε.Ε., συναντήθηκε με τον Α΄ Αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ. της Ρωσίας, υπεύθυνο για τις σχέσεις Ρωσίας - Ευρώπης, Βλαντιμίρ Τιτόφ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμα, Αλεξέι Πουσκόφ και τον Α' αντιπρόεδρο της Δούμα, Ιβάν Μέλνικωφ.


Με αφορμή και τις χθεσινές αποκαλύψεις των Financial Times, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι το μεγάλο έλλειμμα της Ευρώπης σήμερα, είναι το έλλειμμα της δημοκρατίας, και υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θέλει κυβερνήσεις που να μην εκπροσωπούν το συμφέρον των λαών τους, αλλά τις κοντόφθαλμες επιδιώξεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας.
"Πώς αλλιώς να σχολιάσει κανείς το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς αποδείχθηκε από το 2011 και μετά ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από τη μαριονέτα του κ. Μπαρόζο, προκειμένου να έχουμε συνέχεια των μνημονίων στην Ελλάδα, όταν μάλιστα στον ελληνικό λαό έδειχνε μια αντιμνημονιακή ρητορική;" διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.
Όπως είπε, οι λαοί είναι αυτοί που πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο και να παίρνουν τις τύχες στα χέρια τους, προκειμένου η Ευρώπη να ξαναγυρίσει στις ιδρυτικές της αξίες. "Στη δημοκρατία πάνω απ' όλα, την κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη και την προκοπή, διότι προκοπή χωρίς ειρήνη δε μπορεί να υπάρξει" τόνισε και υπογράμμισε: "Άρα λοιπόν, το μήνυμα που στέλνουμε, είναι το μήνυμα της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας".
Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε πλήρη εικόνα για τις τρέχουσες εξελίξεις, υπογράμμισε τις ανησυχίες, τις συμπτώσεις και τις διαφωνίες με τη ρωσική πλευρά. "Κυρίως, όμως, υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει ειρηνική επίλυση σε αυτή την κρίση" είπε, επισημαίνοντας την ανάγκη να αναδειχθεί από την πλευρά της Ε.Ε. ο διάλογος, οι διαπραγματεύσεις, η διπλωματική οδός και όχι οι κυρώσεις και η κλιμάκωση της έντασης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, διευκρίνισε ότι η αντιπροσωπεία του κόμματος κατέθεσε την άποψη ότι η Ουκρανία πρέπει να γίνει γέφυρα συνεργασίας και όχι πεδίο διχασμού στην καρδιά της Ευρώπης. "Ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει το μέλλον του είναι ο ουκρανικός λαός μέσα από τις προβλεπόμενες συνταγματικά, δημοκρατικές διαδικασίες. Είτε αυτές είναι οι εκλογές, είτε τα δημοψηφίσματα" ξεκαθάρισε.

Η ΑΥΓΗ

12 σχόλια:

  1. Οι προσδοκίες που είχαν οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη ήταν μεγαλύτερες και τελικά διαψεύστηκαν. Γιατι το μόνο κοινο σημείο αναφοράς μεταξύ Ρωσίας και Σύριζα είναι η αντίθεση τους προς την Δύση, κατά τα άλλα τους χωρίζει άβυσσος. Για παράδειγμα:
    1. η καπιταλιστική Ρωσία υποστηρίζει θερμά την ΧΑ ενώ το ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί την ΧΑ βδέλυγμα.
    2. Ο Πούτιν επεμβαίνει για να σώσει μια καταπιεσμένη ρωσική μειονότητα. Θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο ο Τσίπρας εστω και λεκτικά μόνο?
    3. Ο Πούτιν είναι Εθνικιστής/καπιταλιστής/αντι-ισλαμιστής ενώ ο Τσίπρας είναι διεθνιστής/φιλοσταλινικος/φιλοισλαμιστής.
    Πουτιν-Τσιπρας απέχουν παρασάγγας. Για αυτό άλλωστε και α Λαβρόφ αγνόησε τον καιροσκόπο Τσιπρα όπως κάνουν και οσοι Δυτικοί ηγέτες δεν θέλουν να εμφανίζονται ως περιθωριακοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Asterios είπε:
    Τον κωδικό αποκρυπτογράφησης του προεκλογικου ταξιδιού δίνει η πρώτη περί Ουκρανίας φράση στις δηλώσεις Τσίπρα -μήνυμα που απευθύνεται σε Ουάσιγκτων και Βερολίνο:
    "Η αντιπροσωπεία του Σύριζα...Υπογράμμισε τις ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ, τις συμπτώσεις και τις ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ, με τη ρωσική πλευρά."
    Τα περί ειρηνικής λύσεως, με διαπραγματεύσεις αντί κυρώσεων, δεν απέχουν πολύ από τα σαλιαρίσματα του Μπενίτο..
    ΄Οσο για το δημοσίευμα της Εφημ.των Συντ. αναζητήστε τον υποβολέα στην όψιμα και αδάπανα ελληνόστροφη βουλιμία του Sir Basil για διακρίσεις και αξιώματα, που ξεπροβάλλει κάθε φορά που μυρίζεται κυβερνητική αλλαγή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φημες λενε οτι ο Λαβροφ δεν ηθελε καμια επαφη με τον Τσε της Ελλαδιτσας, διοτι και καθοτι προ λιγων μηνων επισκεφθηκε το Τεξας και εδωσε το δικο του τροτσιστικο μανιφεστο του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η συνεργασία Τσίπρα-Μαρκεζίνη δίνει το σωστό παράδειγμα προς όλες τις κατευθύνσεις: α) Η Ελλάδα πάνω απόλα, πάνω από κάθε ιδεολογική πεποίθηση και κομματικό ανταγωνισμό, β)καμμιά μεγάλη δύναμη δεν μπορεί να μας έχει δεδομένους και εάν θέλει το μερτικό της στο οικόπεδο "Ελλάδα" θα καταβάλλει το ανάλογο τίμημα ή αντάλλαγμα (όχι κατανάγκη οικονομικό αλλά πιθανόν και γεωστρατηγικό) γ) Πολύπλευρη/Πολυγαμική εξωτερική πολιτική. Τέλος, εάν δεν παίξουμε έξυπνα το χαρτί της Μόσχας η Κύπρος δεν σώζεται - και εάν χαθεί η Κύπρος καληνύχτα Θράκη, νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καληνύχτα Ελλάδα... Ενώ εάν δώσουμε στους Ρώσους το λιμάνι της Θεσαλονίκης ή της Αλεξανδρούπολης και τμήμα των σιδηροδρόμων (είναι άραγε δύσκολο να σπάσουμε τον ΟΣΕ στα δύο και να φτιάζουμε ένα ΟΣΕ Βόρειας Ελλάδας που να δοθεί στους Ρώσους;) τότε μπαίνει οριστικά ταφόπλακα στα τουρκικά σχέδιαα για τη Θράκη...

    Νίκος Σταματάκης
    Νές Υόρκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ξυπνάτε ρε παιδιά ,για τον Τσίπρα μιλάτε! Για τον Συριζα μιλάτε!

    Περιμένετε ...εθνική προσφορά απο άτομα που έκαναν καριέρα καίγοντας Ελληνικές σημαίες, και υποστηρίζοντας πάντα όλους τους εχθρούς της Ελλάδος ,απο τους Σκοπιανούς ως τους Λαθροεισβολείς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλλει προσέγγιση με τη Μόσχα... Εάν συτή η προσέγγιση γινόταν μέσω Χρυσής Αυγής (την οποία η ρωσική πλευρά επιμελώς ενισχύει σε επικοινωνιακό επίπεδο τουλάχιστον) θα βγαίναν τα παπαγαλάκια (δεξιά και αριστερά) να πουν τα γνωστά.. Τώρα που πάει να γίνει κάτι μέσω Τσίπρα, μας ξυνίζει και πάλι. Κανονικά σύσσωμη η ελληνική πολιτική ηγεσία όλων των κομματων θα έπρεπε να είχε συνυπογράψει μια ελληνορωσική προσέγγιση επειδή είναι αμοιβαία επωφελής. Το κατεξοχήν πρόβλημα της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας δεν είναι η διαπαιδαγώγηση του Τσίπρα στο κάψιμο ελληνικών σημαιών. Οπως και οι παλαιότεροι του Πολυτεχνείου (βλ. Χρύσανθος Λαζαρίδης) έχει και ο Τσίπρας το δικαίωμα να ανανήψει... Το πρόβλημα της πολιτικής ηγεσίας είναι η ανοιχτή προδοσία των γνωστών (κυρίως δύο) οικογενειών που διαχρονικά ξεπούλησαν προς ίδιο όφελος τα εθνικά συμφέροντα και έχουν αναδειχτεί σε μισθωτούς πράκτορες των συμφερόντων ξένων δυνάμεων. Οσο αυτοί θα λαβαίνουν και θα εκτελούν εντολές από τα ξένα κέντρα θα είναι δέκα φορές χειρότεροι από τον όποιο Τσίπρα... Ο οποίος - μέχρι στιγμής τουλάχιστον - δεν φαίνεται να έχει καταπέσει στο επίπεδο του πράκτορα ξένων υπηρεσιών...
    Χαιρετισμούς από τη Ν.Υόρκη
    Νίκος Σταματάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Στέλιος έχει δίκιο! Και μου κάνει αρνητική εντύπωση η στάση του Κυρίου Μαρκεζίνη αν και ρόλο έχουν παίξει άλλα άτομα για το συνοικέσιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κύριε Σταματάκη χαιρετισμούς καταρχάς, μακάρι να μπορούσα να πω από την Ελλάδα, αλλά δεν είμαι, είμαι στην Αγγλία :).

    Ο Τσίπρας δυστυχώς δεν έχει καμιά διαφορά με τις οικογένειες που προαναφέρατε, είναι αδύνατο δε ο Πούτιν να πάρει στα σοβαρά τον Τσίπρα ή τον Δραγασάκη! Η Αριστερά έχει πολύ αξιόλογα στελέχη, κανείς τους όμως δεν πρόκειται να έχει πρωταγωνιστηκό ρόλο, γιατί η Αριστερά είναι παγιδευμένη στις Μαρξιστικές αναρχοαριστερές ουτοπίες της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Μαρκεζίνης προσπαθεί απελπισμένα να βρει ένα αληθινό ηγέτη στο ελληνικό πολιτικό στερέωμα... Εάν ο Κώστας Καραμανλής ήταν άξιος ηγέτης θα έβγαινε όταν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες τον έσωσαν από τους δολοφόνους των αμερικανών και θα έκανε ένα διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό το οποίο όχι μόνο θα τον έγραφε στηνν ιστορία αλλά θα έθετε την Ελλάδα σε νέες βάσεις, σε τροχιά μιας νέας εξωτερικής πολιτικής. Επέλεξε το δισταγμό, τη φοβία και τη σιωπή. Οι αληθινοό ηγέτες δεν αναδεικνύονται με το να σιωπούν... Ετσι λοιπόν σωστά ο Μαρκεζίνης, δοκιμάζει καθέναν από τους υπόλοιπους δείχνοντάς τους τη σωστή κατεύθυνση. Προς το παρόν ο Σαμαράς δείχνει ανίκανος να ανταποκριθεί απογοητεύοντας τους πάντες... Επιμένω λοιπον και πάλι- το νουμερο ένα πρόβλημα μας είναι να βρούμε ηγετη μη πουλημένο και ετοιμο να σπάσει αυγά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Διαφωνούντας

    Επειδή δεν συμφωνώ με την εν γένει στάση κάποιου, δεν έπεται ότι δεν μπορώ να τού αναγνωρίσω κάτι που κάνει σωστά.

    Ειλικρινά, δεν σάς καταλαβαίνω. Η επίσκεψη Τσίπρα στην Ρωσία είναι σωστή.

    Συμφωνώ με τον Νίκο Σταματάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Priviet Ntavarits

    To symferon tis Ellados einai me tis Naytikes Dynameis alla kai episeis na exei kai ta matia tis anoixta .. As sovareutoume ligo. O kaliteros oikonomikos synaiteros tis Tourkias einai I Rosia. Kopste tis kitses....kai tis synaisthimatikes aidies. Apo ta Orlofika mexri tin MikraAsia I Rosia upostirize to symferon tis. Min ksexname oti to Makedoniko zitima exei arxisei me protropi tis Tsarikis Rosias stin Boulgaria.
    Den yparxoune filoi alla symferonta...

    Oso gia ton Syntrofo Tsipra den ton pairnei kanenas st Sovara, Oi Rosoi theloune typous pou exoune kakkala na kanoune business mazi..Ksypniste ....oxi ena paidaki pou vgazei Logo piso apo ta Sfyrdrepana mias Portas tou ypourgeiou eksoterikon gia ta gerontia tis kostainas kai ta perasmena megaleia..tis Sovietikis Enosis.(Mega, Alpha, Eidiseis video).Alla leei alla kanei kai exei ena magazi me 13 Afentika synaiterous Pera vrexei Aleksi mou pera vrexei Ntasvidania...Bakaaa to 2016 blepoume...

    Ellinas (X)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  12. Dystixos simeron imera logo tis texnologias an den trekseis ligo apo mono sou kai den ksereis kai mia kseni glossa na se akousoune se kanena debate,den se pernei kanenas sta sovara. .Einai krima oti o cool Alexis den frontise na mathei oute ta Basika Rosika mias kai itane filos tou Sovietikou koumounismou mexri exthes.. Den ksereis isos na vlepame kai tin Kampayeva gomena tou putin na milaei ston Aleksi?? I tin erotiara praktorisa Chapman sto Psyfodeltio tou Cool Alexi??
    Sovarevtite...Den yparxoune filoi stin eksoteriki politiki alla mono symferonta.
    Arxiste me tin Ethniki paidia ftiakstetin. Diokste ta kommatoskyla kai tous Anthellines koultouriarides apo ta Dimosia sxoleia gia arxi kai isos na min xreiazaite to ksantho genos (thiliko I Arseniko) na sosei to genos.Arxiste apo mesa kai meta ola ta lla erxonte.

    Dasvitania Ntavarits

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.