10/6/14

ΠΡΙΟ: Επιτακτική Ανάγκη Ο Αγωγός Μέσω Τουρκίας!


Φανούλα Αργυρού, Ερευνήτρια-δημοσιογράφος
Agora Dialogue
Το ξενοκίνητο ΠΡΙΟ Νορβηγίας διοργανώνει συνέδριο στο Χίλτον Λευκωσίας στις 16.6.2014 για να πείσει τους Ελληνοκύπριους να κλείσουν το Κυπριακό αλα Τούρκα γιατί αυτό συμφέρει την Τουρκία!
Το ΠΡΙΟ υπενθυμίζω α)  πριν λίγα χρόνια ίδρυσε και παράρτημα στην Λευκωσία για να εργάζεται επι τόπου (sic)  για να μας λύσει το «δικοινοτικό» μας πρόβλημα υπέρ της Τουρκίας και β) πόσο πάσκισε να προωθήσει το έκτρωμα Ανάν το 2004 χρηματοδοτούμενο από ξένες κυβερνήσεις και ανώνυμες πηγές. Γράψαμε γι΄αυτό το 2004 στην Σημερινή,  και μόλις πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε και σχετικό άρθρο του αγαπητού ακαδημαϊκού Δρ. Μάριου Ευρυβιάδη με τίτλο «PRIOΕίναι ζήτημα (αν)αξιοπιστίας , (α)διαφάνειας και στατιστικών».
Τον  Οκτώβριο του 2002, όταν ακόμα δεν είχαν γραφείο Λευκωσίας,  ο τότε Project leader toPRIO  Άγγλος  Dan Smith ( ο οποίος τιμήθηκε λίγο αργότερα από τη Βασίλισσα με ΟΒΕ για τις υπηρεσίες του προς τα βρετανικά συμφέροντα και το Στέμμα), ενόψει της επικείμενης εμφανίσεως του Σχεδίου Ανάν,  κάλεσε σε συνάντηση στην Αθήνα επίλεκτα άτομα Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους τους οποίους ενημέρωσε για τον ερχομό του σχεδίου Ανάν μέσω του Γ.Γ. του ΟΗΕ,  και τους οποίους ουσιαστικά προετοίμασε ως πυρήνες υποστήριξης του σχεδίου συστήνοντας ότι έπρεπε να γίνει δεκτό δίχως επικρίσεις και να μην απορριφθεί.
(Δημοσίευσα τα ονόματα τους στο βιβλίο μου « Τοπ Σίκρετ» που εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2004 Εκδόσεις Γερμανός κεντρική διανομή Εκδοτικός Οίκος Δίας).
Την Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014, λοιπόν, θα  εγκαινιάσει τη νέα (3η) έκθεση της ούτω καλούμενης Ανεξάρτητης επιτροπής για την Τουρκία (Independent Commission on Turkey (ICT), με τίτλο, Turkey in Europe, The Imperative for Change ( Η Τουρκία στην Ευρώπη, Η επιτακτική για αλλαγή).
Την αποκαλούμενη ανεξάρτητη επιτροπή Τουρκίας αποτελούν οι εξής:
Martti Ahtisaari – πρώην πρόεδρος Φιλανδίας που θα προεδρεύει του συνεδρίου,
Emma Bonino – πρώην υπ. Εξωτερικών της Ιταλίας  και πρώην Επίτροπος της ΕΕ
Hans van den Broek – πρώην υπ. Εξωτερικών της Ολλανδίας
Wolfgang Ischinger – πρόεδρος της  MunichSecurityConference
David Miliband – πρώην υπ. Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας της Μ. Βρετανίας
Marcelino Oreja Aguirre – πρώην υπ. Εξωτερικών της Ισπανίας
Michel Rocard – πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας
Albert Rohan – πρώην Γ.Γ Εξωτερικών Υποθέσεων Αυστρίας
Η έκθεση τους αναλύει γράφουν,  την ειδική θέση της Κύπρου στο τομέα της ενέργειας στην Μεσόγειο και τις ευκαιρίες που προβάλει. Διαβάζοντας την όμως, εκείνο που προβάλουν οι «κηδεμόνες» της Τουρκίας, που ιδρύθηκαν το 2004 με σκοπό την προώθηση της στην ΕΕ,  είναι το πόσο παθιασμένα σπρώχνουν την ένταξή της στην ΕΕ, και την συνεκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου της Κύπρου με την Τουρκία που θα βοηθήσει την οικονομία και αναβάθμιση της τελευταίας. Γι΄αυτό επείγονται να κλείσει το Κυπριακό και σέρνουν τον συνηθισμένο μπαμπούλα της διχοτόμησης και της τελευταίας ευκαιρίας, που μας σέρβιραν και δικοί μας το τελευταίο καιρό.  Οι συνομιλίες μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων γράφουν, είναι η καλύτερη και ίσως η τελευταία ευκαιρία για τερματισμό του διαχωρισμού της  νήσου για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή ομόσπονδη λύση. Ένα θετικό αποτέλεσμα θα φέρει κέρδη σε αμφότερες τις πλευρές, αλλά θα αφαιρέσει και ένα ολέθριο εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Αποτυχία θα οδηγήσει σε διχοτόμηση και θα καθηλωθεί η ενταξιακή της Τουρκίας, γι΄αυτό Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να επηρεάσουν για ένα επιτυχή αποτέλεσμα. Και μας πετούν και το κερασάκι ότι η Τουρκία πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέει από το πρωτόκολλο και να ανοίξει τα λιμάνια της στους Ελληνοκύπριους και η ΕΕ τις δικές της υποσχέσεις του 2004 για τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και απευθείας εμπόριο. Δηλαδή την επίσημη  αναγνώριση δύο κρατιδίων.  Βέβαια, δεν χρειάζεται να πω ότι ούτε λέξη για την τουρκική συνεχιζόμενη τουρκική εισβολή και  κατοχή, τα 40,000 τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, τα ανθρώπινα δικαιώματα των 200,000 Ελληνοκυπρίων προσφύγων που περιμένουν να επιστρέψουν.
Και διερωτώμαι, τι να κάνουμε το άνοιγμα των περιβόητων λιμανιών της, κάτι που κάποιοι δικοί μας ανήγαγαν σε σπουδαία εξέλιξη (ακριβώς όπως επιτήδεια αντικατέστησαν την απελευθέρωση με την διζωνική επανένωση) όταν θα συνεχίζεται η εισβολή και κατοχή!
Την λεγόμενη Ανεξάρτητη Επιτροπή και τις διεργασίες της χρηματοδοτεί ο οργανισμός Open Society Foundation του  Τζιόρζ Σόρρος. Η έκθεσή τους εδώ: Turkey in Europe - The Imperative for Change
Εν κατακλείδι, το επιδιωκόμενο των ευρωπαίων «κηδεμόνων» της Τουρκίας,  είναι να  πείσουν τους Ελληνοκύπριους ότι πρέπει να δεχθούν την λύση της ΔΔΟ και ότι αυτό συνεπάγεται, γιατί αυτό απαιτούν τα συμφέροντα της Τουρκίας αλλιώς δεν προχωρεί η ευρωπαϊκή της πορεία. Πρέπει να δεχτούμε την υποταγή και το ξεπούλημα για να μπορέσει η Τουρκία να μοιραστεί το θαλάσσιο πλούτο της κυπριακής ΑΟΖ και να περάσει ο αγωγός μέσω Τουρκίας!

2 σχόλια:

  1. Η πατριωτική στρατηγική "πρώτα Ιόνιο και νοτιοδυτική Κρήτη και μετά θα μας στηρίξουν σε όλα οι μεγάλοι" βλέπω ότι αποδίδει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι έχουν να πουν οι Ελληνόφωνοι ηγέτες για αυτά? Συζητούν σε δείπνα εργασίας, αλλα μάλλον δε συζητούν κάτι για αυτά, αυτά τα έχουν ήδη παραδώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.