21/7/14

ΓΑΖΑ: Μπορεί να υπάρξει "νικητής" σ΄ αυτή τη φρίκη;

Φωτογραφίες που σοκάρουν!

Image
Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ*
Όσο κορυφώνεται η σφοδρή σύγκρουση Χαμάς – Ισραήλ, στη Γάζα, τόσο πιο δύσκολο είναι να διακρίνει κάποιος έναν “νικητή” ανάμεσα στους δυο αντιπάλους.

Το Ισραήλ θεωρητικά διαθέτει υπεροπλία και σφυροκοπεί με όλα του τα μέσα τη Γάζα νύχτα και μέρα, με ελάχιστες μέχρι στιγμής απώλειες, μόλις δυο νεκρούς, καταγράφοντας σημαντικά πλήγματα, κυρίως εντοπίζοντας και καταστρέφοντας οπλισμό της άλλης πλευράς. Ωστόσο, η υπερβολικά μεγάλος αριθμός νεκρών αμάχων και κυρίως παιδιών, κάνει το Ισραήλ να φαίνεται ως αδίστακτος δολοφόνος στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, η οποία είναι και το πραγματικό πεδίο της μάχης.

Η Χαμάς από την πλευρά της, δείχνει να έχει την αναμέτρηση που ήθελε με το Ισραήλ, καθώς το παρέσυρε σε μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα, όπου θα ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι οι απώλειες αμάχων θα ήταν τεράστιες. Επίσης μέχρι στιγμής, παρά τον εντοπισμό και την καταστροφή του δικτύου των τούνελς της, δεν μοιάζει να αισθάνεται απειλούμενη καθώς απορρίπτει διαρκώς τις προτάσεις για κατάπαυση του πυρός.

Η σφαγή στη συνοικία Shejaiya της Γάζας.

Αυξήθηκε δραματικά ο αριθμός των νεκρών χθες τη  νύχτα με την επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων στη συνοικία Shejaiya της Γάζας. Πάνω από 50 νεκροί, μεταξύ των οποίων παιδιά κι ένας τουλάχιστον δημοσιογράφος, καθώς εκατοντάδες τραυματίες ήταν το αποτέλεσμα της επίθεσης, που έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και παρέδωσε στις φλόγες ολόκληρη τη συνοικία, όπου υπάρχει και στρατόπεδο προσφύγων του ΟΗΕ.

Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δημοσιεύτηκαν στα social media και είναι ιδιαίτερα σκληρές:



Τα τούνελ νέα παράμετρος στο πεδίο της μάχης

Σε στρατιωτικό επίπεδο, βλέπουμε για πρώτη φορά το Ισραήλ να έρχεται αντιμέτωπο με κάτι που γνώριζε ήδη από τον Οκτώβριο του 2013 ότι θα αντιμετωπίσει στη Γάζα: Τα τούνελ της Χαμάς. Το υπόγειο δίκτυο που ανέπτυξε, κατά τα πρότυπα και τις διδαχές της Χεζμπολά, για να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται νέο δόγμα. Τα τούνελ συνδυάζοντας πρωτόγονη τεχνολογία με νέα έξυπνα όπλα συνιστούν μια νέα πολεμική διάσταση, που απέχει πολύ από τον τρισδιάστατο πόλεμο εντός κατοικημένων περιοχών.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο israeldefense.com, η ανάγκη αντιμετώπισης των υπόγειων τούνελ, απαιτεί μια τελείως διαφορετική τακτική, που θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους και διαστάσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μάλιστα, στο εγγύς μέλλον οι στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτελέσουν ελιγμούς κάτω από το έδαφος, για να αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους. Θα πρέπει δηλαδή να είναι έτοιμες να εισέλθουν σε αχαρτογράφητες περιοχές. “Σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον, οι υπόγειες σήραγγες θα εξελιχθούν ως κύρια επιχειρησιακή αρένα” αναφέρει το δημοσίευμα του israeldefense.com. Ωστόσο σήμερα, επιχειρησιακά δεν έχει αναπτυχθεί κάποια τακτική και φυσικά δεν υπάρχουν όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα τέτοιο επιχειρησιακό περιβάλλον.

Το Ισραήλ αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει παραδοσιακές τακτικές και οπλισμό, με αποτέλεσμα να προκαλεί εκατόμβες νεκρών, όπως χθες στην συνοικία Shujaia της Γάζας και να χάνει την επικοινωνιακή μάχη.  Η διαφήμιση του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome Το Ισραήλ σε αυτή την κρίση, δεν είχε -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- θύματα σε απώλειες ζωής, καθώς μπόρεσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις ρουκέτες της Χαμάς, ενεργοποιώντας το αντιπυραυλικό σύστημα iron Dome.

Πρόκειται για σύστημα το οποίο ανέπτυξε η εταιρία Rafael στο Ισραήλ και στη συνέχεια παρήχθη με αμερικανική χρηματοδότηση. Παρά την επιτυχία του, σύμφωνα με δημοσίευμα του Foreign Policy, είναι πολύ κοστοβόρο. Χρησιμοποιήθηκε από το Ισραήλ μόνο όταν τα ραντάρ έδειχναν ότι οι ρουκέτες κατευθύνονται σε κατοικημένες περιοοχές, καθώς το κόστος αναχαίτισης καθεμιάς υπολογίζεται στα 2.000 δολάρια, ενώ συγκριτικά, το κόστος κάθε ρουκέτας είναι λιγότερο από 800 δολάρια. Οι Αμερικανοί πρόκειται να προχωρήσουν σε συμπαραγωγή με το Ισραήλ του αντιπυραυλικού συστήματος iron Dome, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Για το 2015 το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ζητήσει 175 εκατομμύρια δολάρια για να επενδύσει στο Iron Dome, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση έχει θέσει θέμα διπλασιασμού του ποσού.

Η αφανής παράμετρος της Χεζμπολάχ Από την άλλη πλευρά, ο ισχυρός αντίπαλος του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ η οποία είναι αυτή που “δίδαξε” στην Χαμάς τα τούνελς, τηρεί στάση σιωπής αλλά και παρατήρησης αυτή την περίοδο. Παρατηρεί τις τακτικές, τόσο της Χαμάς, όσο και του Ισραήλ καθώς προετοιμάζεται για ένα επόμενο γύρο αναμέτρησης με το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ πιθανόν να μελετά τις στρατιωτικές αποτυχίες της Χαμάς, καθώς η δεύτερη, παρά την ψυχρή περίοδο που διέρχονται οι σχέσεις των δυο οργανώσεων τα δυο τελευταία χρόνια, χρησιμοποιεί τακτικές που έμαθε από την πρώτη. Σύμφωνα με ισραηλινούς αναλυτές, κατά την έναρξη της σύγκρουσης, η Χαμάς επιχείρησε μια "εκστρατεία σοκ και δέος», με παράλληλη χρήση των τούνελ που της έδιναν την άνεση να χτυπά και να εξαφανίζεται με στόχο να πλήξει το ισραηλινό ηθικό. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο Al-Monitor, μια τέτοια στρατηγική πθανώς να ακολουθήσει και η Χεζμπολάχ, τις πρώτες ημέρες μιας πιθανής μελλοντικής αναμέτρησης με το Ισραήλ.

Επιπλέον η πυραυλική υποδομή της Χαμάς είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη της Χεζμπολά στο Λίβανο, με τη διαφορά του μεγέθους. Υπολογίζεται ότι η Χαμάς έχει περίπου 10.000 ρουκέτες και η Χεζμπολάχ πάνω από 120.000. Οι περισσότεροι από τους εκτοξευτές πυραύλων της Χαμάς κρύβονται κάτω από την άμμο της Γάζας ή σε ευαίσθητες περιοχές αμάχων. Είναι πιθανό η Χεζμπολάχ να έχει απογοητευτεί με την αποτυχία της Χαμάς να διατρήσει το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome, ενώ θεωρείτα ότι σε μια ενδεχόμενη αναμέτρηση του Ισραήλ με τη Χεζμπολά, η κατάσταση δεν θα είναι ίδια. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2006, η Χεζμπολάχ είχε εστιάσει μεγάλο μέρος της δύναμης πυρός της στην αεροπορική βάση Ramat David στο βόρειο Ισραήλ, όπου κατάφερε να χτυπήσει τον διάδρομο. Μεγάλο θα είναι το ενδιαφέρον της Χεζμπολάχ στο πώς αντιμετωπίζει η Χαμάς τη χερσαία εισβολή, καθώς η Χαμάς είχε αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό την δημιουργία των δικτύων υπόγειων τούνελ σε όλη τη Γάζα και κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές.


Σύμφωνα με την εμπειρία της Χεζμπολάχ, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επηρεάσει ψυχολογικά ισραηλινή κοινωνία είναι να σκοτώσει τους στρατιώτες, όχι τους πολίτες. Για το λόγο αυτό, η Χεζμπολάχ (σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές) εξετάζει με πολλή προσοχή την αντοχή της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Πάντως, τουλάχιστον προς το παρόν η Χεζμπολάχ δεν δείχνει κάποιο ενδιαφέρον να εισέλθει τώρα στη μάχη σε βοήθεια της Χαμάς και να αντιμετωπίσει αυτή το Ισραήλ. Προς κατάπαυση του πυρός;

Την ίδια αδιαφορία επιδεικνύουν και οι άλλες αραβικές χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, οι οποίες δεν επέδειξαν ιδιαίτερη προθυμία να σπεύσουν προς διάσωση της Χαμάς, παρά την Αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός που μέχρι στιγμής έχει απορριφθεί από τη Χαμάς. Η Χαμάς, με την επιμονή της να απορρίπτει με μεγάλη ευκολία τις ειρηνευτικές προτάσεις, φαίνεται ότι δεν νιώθει απειλούμενη από την μεγάλης κλίμακας επιχείρηση του Ισραήλ. Η μέχρι σήμερα χλιαρή στάση της Δύσης, δεν έχει φέρει μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα στην συνεχιζόμενη σύγκρουση, με θύματα κυρίως τον άμαχο πληθυσμό και τα παιδιά. Ωστόσο, μετά την αναμέτρηση των τελευταίων ημερών, με τη χερσαία επιχείρηση, φαίνεται ότι πλέον μας χωρίζουν ημέρες για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης.

Αυτό που λείπει προφανώς από τη Χαμάς και το οποίο θα επιδιώξει προκειμένου να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός είναι μια συμβολική νίκη εναντίον του ισραηλινού στρατού, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί κυρίως σε νεκρούς ισραηλινούς στρατιώτες, που θα συγκρίνονται στον εν εξελίξει πόλεμο προπαγάνδας με τον μεγάλο αριθμό των αμάχων και των παιδιών που έχει προκαλέσει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους.

Τα τούνελ νέα παράμετρος στο πεδίο της μάχης Σε στρατιωτικό επίπεδο, βλέπουμε για πρώτη φορά το Ισραήλ να έρχεται αντιμέτωπο με κάτι που γνώριζε ήδη από τον Οκτώβριο του 2013 ότι θα αντιμετωπίσει στη Γάζα: Τα τούνελ της Χαμάς.

Το υπόγειο δίκτυο που ανέπτυξε, κατά τα πρότυπα και τις διδαχές της Χεζμπολά, για να αντιμετωπιστεί, χρειάζεται νέο δόγμα. Τα τούνελ συνδυάζοντας πρωτόγονη τεχνολογία με νέα έξυπνα όπλα συνιστούν μια νέα πολεμική διάσταση, που απέχει πολύ από τον τρισδιάστατο πόλεμο εντός κατοικημένων περιοχών. Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο israeldefense.com, η ανάγκη αντιμετώπισης των υπόγειων τούνελ, απαιτεί μια τελείως διαφορετική τακτική, που θα πρέπει να περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους και διαστάσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μάλιστα, στο εγγύς μέλλον οι στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να είναι σε θέση να εκτελέσουν ελιγμούς κάτω από το έδαφος, για να αντιμετωπίσουν τους αντιπάλους τους. Θα πρέπει δηλαδή να είναι έτοιμες να εισέλθουν σε αχαρτογράφητες περιοχές. “Σε ένα όχι τόσο μακρινό μέλλον, οι υπόγειες σήραγγες θα εξελιχθούν ως κύρια επιχειρησιακή αρένα” αναφέρει το δημοσίευμα του israeldefense.com. Ωστόσο σήμερα, επιχειρησιακά δεν έχει αναπτυχθεί κάποια τακτική και φυσικά δεν υπάρχουν όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ένα τέτοιο επιχειρησιακό περιβάλλον. Το Ισραήλ αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει παραδοσιακές τακτικές και οπλισμό, με αποτέλεσμα να προκαλεί εκατόμβες νεκρών, όπως χθες στην συνοικία Shujaia της Γάζας και να χάνει την επικοινωνιακή μάχη.  Η διαφήμιση του αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome Το Ισραήλ σε αυτή την κρίση, δεν είχε -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- θύματα σε απώλειες ζωής, καθώς μπόρεσε να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις ρουκέτες της Χαμάς, ενεργοποιώντας το αντιπυραυλικό σύστημα iron Dome. Πρόκειται για σύστημα το οποίο ανέπτυξε η εταιρία Rafael στο Ισραήλ και στη συνέχεια παρήχθη με αμερικανική χρηματοδότηση.

Παρά την επιτυχία του, σύμφωνα με δημοσίευμα του Foreign Policy, είναι πολύ κοστοβόρο. Χρησιμοποιήθηκε από το Ισραήλ μόνο όταν τα ραντάρ έδειχναν ότι οι ρουκέτες κατευθύνονται σε κατοικημένες περιοοχές, καθώς το κόστος αναχαίτισης καθεμιάς υπολογίζεται στα 2.000 δολάρια, ενώ συγκριτικά, το κόστος κάθε ρουκέτας είναι λιγότερο από 800 δολάρια. Οι Αμερικανοί πρόκειται να προχωρήσουν σε συμπαραγωγή με το Ισραήλ του αντιπυραυλικού συστήματος iron Dome, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Για το 2015 το αμερικανικό Πεντάγωνο έχει ζητήσει 175 εκατομμύρια δολάρια για να επενδύσει στο Iron Dome, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση έχει θέσει θέμα διπλασιασμού του ποσού.

Η αφανής παράμετρος της Χεζμπολάχ


Από την άλλη πλευρά, ο ισχυρός αντίπαλος του Ισραήλ, η Χεζμπολάχ η οποία είναι αυτή που “δίδαξε” στην Χαμάς τα τούνελς, τηρεί στάση σιωπής αλλά και παρατήρησης αυτή την περίοδο. Παρατηρεί τις τακτικές, τόσο της Χαμάς, όσο και του Ισραήλ καθώς προετοιμάζεται για ένα επόμενο γύρο αναμέτρησης με το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ πιθανόν να μελετά τις στρατιωτικές αποτυχίες της Χαμάς, καθώς η δεύτερη, παρά την ψυχρή περίοδο που διέρχονται οι σχέσεις των δυο οργανώσεων τα δυο τελευταία χρόνια, χρησιμοποιεί τακτικές που έμαθε από την πρώτη. Σύμφωνα με ισραηλινούς αναλυτές, κατά την έναρξη της σύγκρουσης, η Χαμάς επιχείρησε μια «εκστρατεία σοκ και δέος», με παράλληλη χρήση των τούνελ που της έδιναν την άνεση να χτυπά και να εξαφανίζεται με στόχο να πλήξει το ισραηλινό ηθικό. Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες που μίλησαν στο Al-Monitor, μια τέτοια στρατηγική πθανώς να ακολουθήσει και η Χεζμπολάχ, τις πρώτες ημέρες μιας πιθανής μελλοντικής αναμέτρησης με το Ισραήλ. Επιπλέον η πυραυλική υποδομή της Χαμάς είναι σχεδόν πανομοιότυπη με εκείνη της Χεζμπολά στο Λίβανο, με τη διαφορά του μεγέθους. Υπολογίζεται ότι η Χαμάς έχει περίπου 10.000 ρουκέτες και η Χεζμπολάχ πάνω από 120.000. Οι περισσότεροι από τους εκτοξευτές πυραύλων της Χαμάς κρύβονται κάτω από την άμμο της Γάζας ή σε ευαίσθητες περιοχές αμάχων.

Είναι πιθανό η Χεζμπολάχ να έχει απογοητευτεί με την αποτυχία της Χαμάς να διατρήσει το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome, ενώ θεωρείτα ότι σε μια ενδεχόμενη αναμέτρηση του Ισραήλ με τη Χεζμπολά, η κατάσταση δεν θα είναι ίδια. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης του 2006, η Χεζμπολάχ είχε εστιάσει μεγάλο μέρος της δύναμης πυρός της στην αεροπορική βάση Ramat David στο βόρειο Ισραήλ, όπου κατάφερε να χτυπήσει τον διάδρομο. Μεγάλο θα είναι το ενδιαφέρον της Χεζμπολάχ στο πώς αντιμετωπίζει η Χαμάς τη χερσαία εισβολή, καθώς η Χαμάς είχε αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό την δημιουργία των δικτύων υπόγειων τούνελ σε όλη τη Γάζα και κυρίως στις παραμεθόριες περιοχές.

Σύμφωνα με την εμπειρία της Χεζμπολάχ, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να επηρεάσει ψυχολογικά ισραηλινή κοινωνία είναι να σκοτώσει τους στρατιώτες, όχι τους πολίτες. Για το λόγο αυτό, η Χεζμπολάχ (σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές) εξετάζει με πολλή προσοχή την αντοχή της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Πάντως, τουλάχιστον προς το παρόν η Χεζμπολάχ δεν δείχνει κάποιο ενδιαφέρον να εισέλθει τώρα στη μάχη σε βοήθεια της Χαμάς και να αντιμετωπίσει αυτή το Ισραήλ. Προς κατάπαυση του πυρός;

Την ίδια αδιαφορία επιδεικνύουν και οι άλλες αραβικές χώρες μέλη του Αραβικού Συνδέσμου, οι οποίες δεν επέδειξαν ιδιαίτερη προθυμία να σπεύσουν προς διάσωση της Χαμάς, παρά την Αιγυπτιακή πρόταση για κατάπαυση του πυρός που μέχρι στιγμής έχει απορριφθεί από τη Χαμάς. Η Χαμάς, με την επιμονή της να απορρίπτει με μεγάλη ευκολία τις ειρηνευτικές προτάσεις, φαίνεται ότι δεν νιώθει απειλούμενη από την μεγάλης κλίμακας επιχείρηση του Ισραήλ. Η μέχρι σήμερα χλιαρή στάση της Δύσης, δεν έχει φέρει μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα στην συνεχιζόμενη σύγκρουση, με θύματα κυρίως τον άμαχο πληθυσμό και τα παιδιά. Ωστόσο, μετά την αναμέτρηση των τελευταίων ημερών, με τη χερσαία επιχείρηση, φαίνεται ότι πλέον μας χωρίζουν ημέρες για την επίτευξη μιας συμφωνίας κατάπαυσης. Αυτό που λείπει προφανώς από τη Χαμάς και το οποίο θα επιδιώξει προκειμένου να συμφωνήσει σε μια κατάπαυση του πυρός είναι μια συμβολική νίκη εναντίον του ισραηλινού στρατού, το οποίο μπορεί να μεταφραστεί κυρίως σε νεκρούς ισραηλινούς στρατιώτες, που θα συγκρίνονται στον εν εξελίξει πόλεμο προπαγάνδας με τον μεγάλο αριθμό των αμάχων και των παιδιών που έχει προκαλέσει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους.

*Δημοσιογράφος - Δημοσιεύθηκε στον imerodromo.gr
OnAlert

5 σχόλια:

  1. ΑΠΟΡΩ: Μέ ένα κράτος πού κάνει τέτοια εγκλήματα, δηλαδή σκοτώνει πλῆθος αθώων "χωρίς να πληρώνει", εἶναι δυνατόν νά οἰκοδομηθεῖ συμμαχία οιουδήποτε, ὅπως θέλουν "ρεαλιστές" πολιτικοί μας;
    Αὐτοί οι αθεόφοβοι, γιά κάθε έναν δικό τους πού πληγώνεται αδίκως, σκοτώνουν δεκάδες αθώους. Άν είχαν μείνει στό "οδόντα αντί οδόντος", ίσως θά μποροῦσε να γίνει συνενόηση μαζί τους, Αλλά, πάνω στό αίμα αθώων, και λησμονώντας τό αδικοχαμένο αίμα αθώων παιδιών της Γάζας, δεν μπορούμε να θεμελιώσπουμε ούτε εμείς ούτε κανένας τίποτα.
    Ούτε και άν "είναι πολλά τά λεφτά, Άρη...".
    Όσο για την θεωρία των ανθρώπινων ασπίδων που τάχα χρησιμοποιούν οι όποιοι τρομοκράτες, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην Γάζα αλλά καί πουθενά, όταν οι άμαχοι οικειοθελώς συντάσσονται μέ μαχητές τούς οποίους θεωρούν υπρασπιστές της πατρίδας τους καί της κοινωνίας τους. Για τρομοκρατία και ανθρώπινες ασπίδες μπορεί να γίνει λόγος ΜΟΝΟΝ όταν οι τρομοκράτες παίρνουν ομήρους καί τά όμοια. Όχι όταν δύο λαοί έχουν πόλεμο μεταξύ τους, και ο ένας λαός που έχει το τυπικά αναγνωρισμένο "κράτος' του, κτυπάει όχι μόνο τους στρατιώτες, αλλά και τους αθώους αμάχους του εχθρού του.
    Και αν δυνητικά είναι εχθροί του κράτους ή του λαού του Ισραήλ οι άμαχοι της Γάζας, τότε τί κάνει τό Ισραήλ ως υπεύθυνη κρατική δύναμη της περιοχής γιά τήν ακρόαση των αιτημάτων, ακόμη και πολιτικών αιτημάτων, του λαού στον οποίο ανήκουν αυτοί οι άμαχοι;
    Ὀσο κι αν είναι σκληρός αντίπαλος οι φανατικοί ή εθνικιστές μουσουλμάνοι, δεν δικαιλογείται εθνοκάθαρση ή γενοκτονία κανενός λαού. Ένα κράτος που στηρίζει την δύναμή του σε εθνοκαθάρσεις, μόνο του θα απωλέσει το δικαίωμα να υπάρχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >Για τρομοκρατία και ανθρώπινες ασπίδες μπορεί να γίνει λόγος ΜΟΝΟΝ όταν οι τρομοκράτες παίρνουν ομήρους καί τά όμοια<

    Όχι απαραιτήτως. Αν οι μαχόμενοι κρύβονται σε κατοικημένες περιοχές, ακόμη και σε σπίτια αμάχων μέσα, ή κρύβουν οπλισμό εκεί όπου είναι άμαχοι, τούς θέτουν εν γνώσει των σε κίνδυνο. Και βεβαίως αυτό παραβιάζει τις Συνθήκες (1,2,3, και 4) της Γενεύης.

    Μην βλέπετε μονόπλευρα τα πράγματα και αναρωτηθείτε τις ήρξατο χειρών αδίκων. Δεν είναι όλα άσπρα-μαύρα. Δεν έχομε δολοφόνους από την μία και αγγέλους από την άλλη.

    Και προπαντός, μην συνδέεται την Χαμάς με τον παλαιστινιακό λαό. Το έχω κατ' επανάληψη τονίσει εδώ μέσα, ότι δεν μάχεται για τα συμφέροντά του, αλλά για τα δικά της. Πώς να έλθει σε συνεννόηση το Ισραήλ με τρομοκράτες, χωρίς νομική υπόσταση, που αρνούνται την ύπαρξή του και θέτουν σαν μόνο σκοπό τους την εξαφάνισή του από τον χάρτη;

    >Μέ ένα κράτος πού κάνει τέτοια εγκλήματα, δηλαδή σκοτώνει πλῆθος αθώων "χωρίς να πληρώνει", εἶναι δυνατόν νά οἰκοδομηθεῖ συμμαχία οιουδήποτε, ὅπως θέλουν "ρεαλιστές" πολιτικοί μας;<

    Θα μού επιτρέψετε να πω ότι τα παραπάνω είναι εντελώς άστοχα. Δηλαδή, τι θέλετε να κάνουν οι Ισραηλινοί; Να κάθονται να τρώνε κατακέφαλα τις ρουκέτες των Χαμασιωτών;


    Η Χαμάς παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι με τις ζωές στη Γάζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κύριε ΝΑΤΙΒΙΣΤ, Κάποτε είχα την άποψη ότι καλώς έγινε το κράτος του Ισραήλ. Νόμιζα ότι απλώς έπρεπε να τα βρεί με τους παλαιστινίους που και αυτών πατρίδα είναι ο ίδιος τόπος. Ο τρόπος που ενεργεί, όμως, ιδίως στις μέρες μας, με κάνει να πρέπει να αναθεωρήσω αρκετά την άποψη αυτή. Όσο για την Χαμάς, όσο και αν είναι ακραίες οι θέσεις της, τώρα που από ό,τι φαίνεται πρέπει να αποτελέσει κυβέρνηση μαζί με την Οργάνωση των πιό μετριοπαθών, προς τί αντί να οικοδομηθεί ένας διάλογος με όλους τους Πλαιστινίους να επιδιώκεται μία στρατιωτική και ανθρωπιστική καταστροφή τους;
    Προφανώς οι έχοντες το κράτος του Ισραήλ , δεν θέλουν να παραχωρήσουν τίποτα σε κανένα. Ούτε σε αυτούς που εξώρισαν από τίς πατρίδες τους ούτε καν σε εκείνους που ζούν σαν πολίτες δευτέρας και τρίτης κατηγορίας στην Γάζα. Οι δε Παλαιστίνιοι δεν έφθασαν από την μία μέρα την άλλη σε ακραίες θέσεις. Φοβάμαι, ότι αντί να αρθούν οι λόγοι που τους έκαναν ακραίους, επιχειρείται συνειδητά η περαιτέρω ριζοσπαστικοποίησή τους ώστε να δικαιολογηθεί η γενοκτονία τους!
    Όσο για την συνθήκη της Γενεύης, καλά τά λέει, αλλά αφορά σε καθαρότερους πολέμους. Διότι δεν αποτελούν ασπίδες οι άμαχοι όταν τίθεται θέμα κατοχής ενός λαού και του τόπου του. Αν ήταν έτσι, ασπίδες άξιες θανάτου θα ήσαν και οι ανθιστάμενοι στους Γερμανούς Έλληνες επί κατοχής, όταν έκρυβαν αντάρτες ή Εγγλέζους με τα όπλα τους. Τί θέλετε; Να εμφανίζουν τά όπλα τους οι ανθιστάμενοι στην ξένη κατάκτηση;
    Για τις ρουκέτες έχετε δίκιο: Κακώς τίς χρησιμοποιούν επί δικαίων και αδίκων οι της Χαμάς. Εκτός και αν προκαλούνται από αδικαιολόγητες επιθέσεις κατά αμάχων παλαιστινίων και φόνους, και τίς στέλνουν ως ελάχιστα και απρόσφορα αντίποινα...Καλλίτερα να είχαν τό κουράγιο να μην τίς χρησιμοποιούν ούτε τότε, παρά μόνο γιά άμυνα σε μάχες. Θα ήταν καλλίτερα για όλους. Νομίζετε όμως ότι το κράτος του Ισραήλ θα καταλάβαινε από τέτοια ευγένεια;
    Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, αφού ο ίδιος τόπος είναι πατρίδα και των Παλαιστινίων επί 2.000 χρόνια τώρα, και των Εβραίων επί 1000 χρόνια από τον Μωϋσή και μετά και επί 60 χρόνια τώρα, θα δέχονταν οι Ισραηλινοί να ζούν εκείνοι όπως ζούν οι Παλαιστίνιοι και οι κάτοικοι της Γάζας, και οι Παλαιστίνιοι εν γένει και οι κάτοικοι της Γάζας να έχουν το κράτος και την διεθνή αναγνώριση; Έτσι τσεκάρει κανείς αν είναι ρατσιστής, διότι, άν έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σέ μία τέτοια ερώτηση, είναι ρατσιστής.
    Αὐτό μάλλον ισχύει τόσο για τους Ισραηλινούς του σημερινού επισήμου Ισραήλ, όσο και για την Χαμάς (που απλώς θέλει την αντιστροφή των ρόλων) - διότι η ειρήνη περνάει από το δίκαιο μοίρασμα, όχι από τήν απόλυτη επικράτηση των μεν επί των δε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Νικηφορίδη,

    Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο πόλεμος σήμερα δεν είναι μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά μεταξύ Ισραηλινών και Χαμάς. Η τελευταία, το έγραψα και παραπάνω, κατέχει δικτατορικά την εξουσία στην Λωρίδα της Γάζας και την χρησιμοποιεί, όπως την χρησιμοποιεί. Σας παρακαλώ, διαβάσετε ξανά το σχόλιό μου, για να μην επαναλαμβάνομαι και γίνομαι κουραστικός. Εξηγώ γιατί δεν μπορεί να έλθει σε συνεννόηση μαζί της το Ισραήλ.

    Ακόμη και ο Αραβικός Κόσμος θεωρεί υπεύθυνη την Χαμάς, για τον τωρινό πόλεμο. Θα γίνομε βασιλικότεροι του βασιλέως;

    Γιατί ζουν οι Παλαιστίνιοι σαν πολίτες τρίτης κατηγορίας στην Γάζα; Γιατί αποκλείστηκαν εκεί; Αν είχε συνεχιστεί ο διάλογος, που είχε αρχίσει το 2005 μεταξύ Αμπάς και Σαρόν, πριν την εκλογή της Χαμάς, την οποία και δικαίως ο Αμπάς είχε χαρακτηρίσει καταστροφική, εκεί θα ζούσαν αποκλεισμένοι; Δεν είχε ήδη αρχίσει η εκκένωση των ισραηλινών οικισμών επί πρωθυπουργίας Σαρόν; Γιατί διακόπηκαν όλα; Ποιος είναι ο αδιάλλακτος, εν προκειμένω; Τα περί «γενοκτονιών», που γράφετε, δείχνουν ότι μάλλον χρησιμοποιείτε το λεξιλόγιο της αραβικής προπαγάνδας. Διαφορετικά, δεν ξέρω πού βλέπετε εσείς την «γενοκτονία».

    Η Γενεύη δεν διακρίνει καθαρούς και βρώμικους πολέμους, κ. Νικηφορίδη. Λέτε ότι ”Διότι δεν αποτελούν ασπίδες οι άμαχοι όταν τίθεται θέμα κατοχής ενός λαού και του τόπου του” και συγκρίνετε με την γερμανική κατοχή στην Ελλάδα. Για ποια κατοχή ακριβώς μιλάτε; Ποιος κατέχει ποιον; Και επαναλαμβάνετε τα ίδια: ”Αν ήταν έτσι, ασπίδες άξιες θανάτου θα ήσαν και οι ανθιστάμενοι στους Γερμανούς Έλληνες επί κατοχής, όταν έκρυβαν αντάρτες ή Εγγλέζους με τα όπλα τους. Τί θέλετε; Να εμφανίζουν τά όπλα τους οι ανθιστάμενοι στην ξένη κατάκτηση;” Μα ρωτήσατε τους Παλαιστίνιους, αν τους κρύβουν στα σπίτια τους οικειοθελώς; Τα ίδια δεν είχε κάνει και η Φατάχ στον Λίβανο, όταν κρύφτηκαν μέσα σε σπίτια στην Βηρυτό, με αποτέλεσμα να αναγκάσουν τους Ισραηλινούς να κόβουν το ρεύμα, το νερό, ακόμη και να κατεδαφίζουν σπίτια, για να τους ξετρυπώσουν; Τι λέτε, τους είχαν προσκαλέσει οι Λιβανέζοι κι εκεί;

    Νομίζω ότι στα υπόλοιπα έχω απαντήσει. Τώρα, αν εσείς θέλετε να βλέπετε μονομερώς την κατάσταση, όπως κάνει το ιστολόγιο εδώ, εγώ δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Νάτιβιστ επιτρέψτε μου δυό λόγια ακόμη: Ως παλαιά ήδη ιστοσελίδα κινδυνεύει να γίνει διάλογος σχεδόν μεταξύ μας και δεν θα επανέλθω. Άλλωστε σε όσα λέτε δείχνετε αρκετά καλός γνώστης του θέματος. _Έχετε από μία πλευρά δίκηο σε όσα λέτε, αλλά εξακολουθώ να νομίζω ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά, κυρίως της κατοχής, ανεξάρτητα από το ποιός φταίει για τις τελευταίες εξελίξεις. Ως εκ τούτου επιμένω να θεωρώ ότι η σύμβαση της Γενεύης που απαγορεύει την χρήση κατοικιών αμάχων για όπλα και στρατιώτες, αναγκαστικά αφορά πραγματικό πόλεμο μεταξύ κρατών ή στρατιών, χωρίς το ειδικό πρόβλημα του ξένου αποκλεισμού και της ξένης κατοχής πυκνοκατοικημένου τόπου διαμονής ΛΑΟΥ. Δόξα τω Θεώ, άλλωστε, βρήκαν τεχνικούς τρόπους να αντιμετωπίζουν οι Εβραίοι τις ρουκέτες τη Χαμάς με αντιπυραυλικά συστήματα, αλλά αυτό έχει και την αντίστροφη όψη: άρα, δεν δικαιολογείται υπέρμετρη ανταπόδοση των κτυπημάτων και μάλιστα στο "ψαχνό" μέσα σε κατοικημένες περιοχές. _Βεβαίως η Χαμάς είναι ακραία στο ότι θέλει να καταστρέψει τελείως την ύπαρξη του Ισραήλ, αυτός δεν είναι όμως λόγος να εξακολουθεί αυτή η κατάσταση στην Γάζα. _Συμφωνώ απολύτως μαζί σας για το Λίβανο. Είναι όμως το ίδιο ακριβώς στην περίπτωση της Γάζας; Στόν Λίβανο επρόκειτο για μιά άλλη και ευημερούσα χώρα, με λαό πού δεν ταυτιζόταν ει μη εν μέρει μόνον με τους μουσουλμάνους Παλαιστινίους, και που ενεπλάκη στις διαμάχες, λόγω τέτοιων πρακτικών που αναφέρετε. Στην Γάζα όμως, πρόκειται για περιοχή όπου διαβιούν Παλαιστίνιοι, δεν είναι χωριστή χώρα, είναι μία περιοχή υπό κατοχή, έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται οι κάτοικοί της ότι έχουν εξωσθεί από μία μεγαλύτερη πατρίδα τους που περιελάμβανε και το σημερινό Ισραήλ σε αυτήν την μικρή λωρίδα, και σίγουρα ακραίους έχουν και ανάμεσά τους, μετά από τόσες δεκαετίες πρακτικών του Ισραήλ το οποίο, όπου επικράτησε, κατεδέφιζε ακόμη και τα σπίτια των θερμόαιμων ή "τρομοκρατών" νεαρών Παλαιστινίων με βάση την αρχή της "οικογενειακής ευθύνης". _Νομίζω ότι υπάρχουν δύο Κώδικες αντιλήψεως των πραγμάτων και ότι κάθε πλευρά έχει δίκιο από την δική της σκοπιά μόνον. Γι'αυτό δεν βγαίνει άκρη με βάση μόνον την ερώτηση "Ποίος ήρξατο χειρών αδίκων;" _¨Οπως η Χαμάς είναι απαράδεκτη όταν λέει και δη εμπράκτως, ότι δεν θέλει καθόλου να υπάρχει κράτος του Ισραήλ, εξ ίσου είναι απαράδεκτο το Ισραήλ όταν και αυτό εμπράκτως λέει, είτε να μην υπάρχει καθόλου κράτος Παλαιστίνης, είτε να υπάρχει αλλά μόνο στα πολύ στενά όρια που ΜΟΝΟ ΤΟΥ το Ισραήλ θα ορίσει ή θα αποδεχθεί. _Είναι φανερό ότι το ζήτημα χρειάζεται μεσολάβηση τρίτου, ή τρίτων, όχι μεροληπτούντων. Μέχρι τότε, το φάσμα της εθνοκαθάρσεως των Παλαιστινίων με μεθοδευμένες έξωθεν δράσεις και επιδράσεις όπως της Αγγλίας προ του 1940 ήδη, και των Η.Π.Α. σήμερα, και έσωθεν δράσεις όπως μερικές από αυτές του κράτους του Ισραήλ, καθώς και ο κίνδυνος των εκατέρωθεν πρακτικών τρομοκρατίας και αρχομένης γενοκτονίας, θα πλανάται και θα υποδαυλίζει τις άστοχες πολιτκές και αντιδράσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.