16/7/14

Συνελήφθη ο καταζητούμενος Νίκος Μαζιώτης στο κέντρο της Αθήνας

Βυθούλκας Διονύσης
 Υποβάλλεται σε εγχείρηση στον Ευαγγελισμό – Ένας τραυματίας αστυνομικός στην ανταλλαγή πυροβολισμών και δύο τουρίστες
 (INTIME NEWS)
Επεισοδιακή σύλληψη Μαζιώτη με ανταλλαγή πυροβολισμών στο Μοναστηράκι - τέσσερις τραυματίες
Συνελήφθη ο καταζητούμενος για υποθέσεις τρομοκρατίας Νίκος Μαζιώτης ύστερα από συμπλοκή με ανταλλαγή πυροβολισμών στο κέντρο της Αθήνας. Στη φωτ. το σημείο της συμπλοκής.

Συνελήφθη ο καταζητούμενος για υποθέσεις τρομοκρατίας Νίκος Μαζιώτης ο οποίος νοσηλεύεται τραυματισμένος στον Ευαγγελισμό ύστερα από συμπλοκή με ανταλλαγή πυροβολισμών στο κέντρο της Αθήνας λίγο πριν από τη μία το μεσημέρι της Τετάρτης. 
Το χρονικό

Ο Ν. Μαζιώτης εντοπίστηκε τυχαία από άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ οι οποίοι βρίσκονταν στην περιοχή του κέντρου στο πλαίσιο της επιχείρησης «Θησέας» της ΕΛ.ΑΣ. κατά του παρεμπορίου, των ναρκωτικών και της παράνομης μετανάστευσης – υπήρχαν πάντως πληροφορίες για χτύπημα από ένοπλες οργανώσεις και γενικά υπήρχε επιφυλακή από πλευράς αστυνομικών.

Στην ΕΛ.ΑΣ. έφτασε σήμα για ένα άτομο το οποίο φέρεται να οπλοφορεί και βρισκόταν σε κατάστημα με είδη κάμπινγκ στη συμβολή των οδών Αθηνάς και Ερμού στο Μοναστηράκι. Επί τόπου έφτασαν οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και επιχείρησαν να τον ελέγξουν. Εκεί έγινε η πρώτη ανταλλαγή πυροβολισμών, στις 12.35 όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. 

Ο Ν. Μαζιώτης, που φορούσε περούκα, κατάφερε να μπει σε ταξί προκειμένου να διαφύγει. Οι αστυνομικοί ενημέρωσαν το κέντρο για τον ύποπτο δίνοντας τα χαρακτηριστικά του.

Καθοδηγούμενοι από αξιωματικό της Αντιτρομοκρατικής που βρισκόταν στο κέντρο επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ, ο οποίος αντελήφθη ότι πρόκειται για τον Ν. Μαζιώτη, κατάφεραν να τον εγκλωβίσουν στην οδό Μητροπόλεως 44, στην Καπνικαρέα. Εκεί ακολούθησε συμπλοκή.

Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών –πηγές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί λένε ότι έγινε και προσπάθεια για ρίψη χειροβομβίδας– τραυματίστηκε ένας αστυνομικός στο γόνατο καθώς και ο Νίκος Μαζιώτης, αλλά και δύο τουρίστες, ένας Αυστραλός και ένας Γερμανός, ελαφρότερα.

Αρχικά, πληροφορίες ανέφεραν ότι στην ανταλλαγή πυροβολισμών συμμετείχε και ένα δεύτερο άτομο που θεωρείται συνεργός του καταζητούμενου για τη δράση του Επαναστατικού Αγώνα – πιθανολογείται ότι ήταν τουλάχιστον ένας. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί. 

Αναφέρεται εξάλλου ότι στο περιστατικό ήταν άλλα δύο άτομα τα οποία διέφυγαν με μηχανή εντούρο. Απορία προξενεί πάντως πώς θα διέφευγε και ο Ν. Μαζιώτης οπότε ενεργοποιούνται άλλα σενάρια, είτε για το αν υπήρχε τέταρτο άτομο ή αν ήταν μόνος και πήγαινε προς το μετρό. Στις τράπεζες τςη περιοχής πάντως δεν έχει σημειωθεί ληστεία και έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα για την προστασία τους από ληστείες (ειδικές πόρτες κτλ.).

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η ΕΛ.ΑΣ. κινητοποιήθηεκ από κλήση μιας ηλικιωμένης η οποία ανέφερε για κίνηση ύποπτού οχήματος. 

Τα δύο σημεία όπου εκτυλίχθηκε η συμπλοκή αστυνομικών και Μαζιώτη παραμένουν αποκλεισμένα. Εκεί βρ΄σικεται κλιμάκιο των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων για ανεύρευση καλύκων και γενικά στοιχείων. Εποί ποδός βρίσκεται και η Αντιτρομοκρατική που ερευνά για τυχόν συνεργούς του Μαζιώτη, για γιάφκες κτλ.

Οι τραυματίες

Ο Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος τραυματίστηκε στη δεξιά κλείδα, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό. Υποβάλλεται σε χειρουργική επέβαση οστεοσύνθεσης (δεν υπάρχει σφαίρα στο τραύμα για να αφαιρεθεί) από τον ορθοπαιδικό κ. Γαρνάγα και η κατάστασή του κρίνεται σοβαρή καθώς έχει θρυμματιστεί ο ώμος.  Η επέμβαση αυτή διαρκεί τρεις-τέσσερις ώρες και ο Ν. Μαζιώτης θα λάβει εξιτήριο ύστερα από 10-15 ημέρες.

Ο 29χρονος ειδικός φρουρός Νίκος Παναγιωτόπουλος διακομίσθηκε στο 401 ΓΣΝΑ με διαμπερές τραύμα στον αριστερό μηρό, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι δέχτηκε και βολίδα η οποία εξοστρακίστηκε στο αλεξίσφαιρο που καλύπτει τον θώρακα και την κοιλιακή χώρα. Ο τραυματίας δεν ήταν στην ομάδα που καταδίωξε τον Μαζιώτη αλλά συμμετείχε στην επιχείρηση «Θησέας».

Ο 19χρονος αυστραλός τουρίστας μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό, έχοντας τραύμα στο δεξιό πόδι. Ο Γερμανός δεν διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Αφού δήλωσε ότι ένιωθε καλύτερα ζήτησε να τον μεταφέρουν στο κρουαζιερόπλοιο με το οποίο ταξίδευε.

Μόλις έγινε γνωστό το συμβάν, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλης Κικίλιας έφυγε εσπευσμένα από εκδήλωση στην παρίστατο και πήγε στο γραφείο του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Ο κ. Κικίλιας μετέβη στο 401 ΓΣΝΑ για να επισκεφτεί τον αστυνομικό που νοσηλεύεται εκεί.

Εν τω μεταξύ συγχαρητήρια για τη σύλληψη του Ν. Μαζιώτη, την οποία χαρακτηρίζει «μεγάλη επιτυχία», μοίρασε μέσω του Twitter ο μέχρι πρότινος υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Δένδιας. 



Ο συλληφθείς καταζητούμενος αναμένεται –μόλις είναι σε θέση– να μεταβεί στην Εισαγγελία Εφετών καθώς φυγοδικεί.
ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.