16/7/14

Λεπτομέρειες για τη σύλληψη Μαζιώτη σε αιματηρή συμπλοκή στο Μοναστηράκι

O Mαζιώτης αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο της Οδού Μητροπόλεως (φώτο ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ
Συνελήφθη στο Μοναστηράκι, κατά τη διάρκεια αιματηρής συμπλοκής, ο καταζητούμενος Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος νοσηλεύεται τραυματισμένος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και αναμένται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Οπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, εκτός του συλληφθέντος τραυματίστηκαν ένας αστυνομικός και δύο διερχόμενοι τουρίστες - ένας Γερμανός και ένας Αυστραλός, οι οποίοι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται ενημερώνεται συνεχώς από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, για την επιχείρηση σύλληψης του Νίκου Μαζιώτη. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του αλλά τηρεί παράλληλα και στάση αναμονής μέχρι και την ολοκλήρωση του κύκλου ερευνων.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, λίγο μετά τις δώδεκα το μεσημέρι, ο Νίκος Μαζιώτης, ο οποίος παρακολουθείτο διακριτικά απο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, μπήκε σε κατάστημα ειδών κάμπινγκ, στη διασταύρωση των οδών Ερμού και Αθηνάς, για να αγοράσει σακίδια. Η υπάλληλος του καταστήματος, όμως, διαπίστωσε ότι οπλοφορούσε και μόλις ο Μαζιώτης βγήκε απο το μαγαζί, η υπάλληλος ειδοποίησε την Αστυνομία για τον "ύποπτο ένοπλο".  Αμέσως οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έσπευσαν επι τόπου και εντόπισαν τον Μαζιώτη, ο οποίος μόλις κατάλαβε ότι είχε γίνει αντιληπτός, άνοιξε πυρ εναντίον των αστυνομικών, μέσα στη μέση του δρόμου, ο οποίος ήταν γεμάτος κόσμο την ώρα εκείνη. Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τα πυρά και ο Μαζιώτης προσπάθησε να μπει σε ένα ταξί αλλά δεν τα κατάφερε. Το ταξί ακινητοποιήθηκε και οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Μαζιώτη, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός με τραύματα στον δεξί ώμο.
Μάλιστα το τραύμα του καταζητούμενου για τρομοκρατία Νίκου Μαζιώτη, κρίνεται σοβαρό, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, έχει υποστεί τρώση τραχειωνίου αρτηρίας στον δεξί ώμο. Ο συλληφθείς εισήχθη στο Θωρακοχειρουργικό Τμήμα, στα Επείγοντα Περιστατικά του νοσοκομείου και θα χειρουργηθεί για οστεοσύνθεση βραχίονα. Ισχυρά είναι τα μέτρα ασφαλείας στο νοσοκομείο, ενώ έχει τροποποιηθεί η εφημερία και όλα τα επείγοντα περιστατικά στο Θωρακοχειρουργικό μεταφέρονται σε άλλα τμήματα.
Αν ο Νίκος Μαζιώτης χρειαστεί να νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, υπάρχει πρόβλεψη. Υπενθυμίζεται ότι στον 10ο όροφο υπάρχει δωμάτιο που είναι διαμορφωμένο ειδικά για τέτοιου είδους περιπτώσεις, από την περίοδο της νοσηλίας του Σάββα Ξηρού.
Κατά τη διάρκεια της συμπλοκής τραυματίστηκε στον μηρό ένας αστυνομικός, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο "401", καθώς επίσης και δύο διερχόμενοι τουρίστες - ένας Αυστραλός και ένας Γερμανός. Ο Αυστραλός που νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό είναι 18 ετών και τραυματίστηκε από εξοστρακισμό στο δεξί πόδι πάνω από τον αστράγαλο. Οι γιατροί τού αφαίρεσαν δύο θραύσματα και αύριο αναμένεται να πάρει εξιτήριο. Τον Αυστραλό τραυματία επισκέφτηκε και ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης.
Ο Γερμανός τουρίστας αρνήθηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο από τους τραυματιοφορείς του ΕΚΑΒ και επέλεξε να συνεχίσει τις διακοπές του στο κρουαζιερόπλοιο.
Εμπλοκή Μαζιώτη σε έξι ληστείες
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει κατά καιρούς η ΕΛ.ΑΣ. ο Νίκος Μαζιώτης είχε εμπλακεί και σε άλλες έξι ληστείες στο παρελθόν.
Πρόκειται για ένοπλες ληστείες που έχουν διαπραχθεί το διάστημα από τον Μάιο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2014, με τη συνολική λεία να υπολογίζεται σε 15 εκατ. ευρώ. Η πιο πρόσφατη ήταν αυτή στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Κλειτορία Αχαΐας (10/3). Οι διωκτικές αρχές είχαν χάσει τα ίχνη του Νίκου Μαζιώτη από τις αρχές Ιουλίου του 2012.
Η εξαφάνιση Μαζιώτη - Ρούπα
Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο του 2010 οι Νίκος Μαζιώτης, Παναγιώτα Ρούπα, Βαγγέλης Σταθόπουλος, Χριστόφορος Κορτέσης, Σαράντης Νικητόπουλος και Κωνσταντίνος Γουρνάς είχαν συλληφθεί από την αστυνομία, ως ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας".
Οι Μαζιώτης και Ρούπα αφέθηκαν ελεύθεροι από τη φυλακή μετά τη συμπλήρωση του 18μήνου της υποχρεωτικής τους κράτησης, τον Οκτώβριο του 2011.
Σύμφωνα με τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν, είχαν απλά την υποχρέωση να δίνουν το «παρών» στο Α.Τ. Εξαρχείων στη 1, 15 και 20 κάθε μήνα.
Τα ίχνη του Ν. Μαζιώτη χάθηκαν στις 15 Ιουνίου του 2012, οπότε ήταν η τελευταία φορά που έδωσε το «παρών» στο τμήμα. Η Παναγιώτα Ρούπα αντίστοιχα εξαφανίστηκε τρεις μέρες αργότερα, στις 18 Ιουνίου. Ωστόσο κανείς αρμόδιος, και συγκεκριμένα η Ασφάλεια, δεν είχε ενημερώσει την Αντιτρομοκρατική σχετικά.
Η επικήρυξη Μαζιώτη, Ξηρού, Ρούπα
Στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (τεύχος Β/ Αρ.Φύλλου 157/ 29.1.2014) είχε δημοσιευτεί η απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης για την επικήρυξη των Ν. Μαζιώτη, Χ. Ξηρού και Π. Ρούπα που προβλέπει: «χρηματική αμοιβή τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ σε οποιονδήποτε παράσχει στοιχεία και πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και σύλληψη των καταζητούμενων Χριστόδουλου Ξηρού, Νικόλαου Μαζιώτη, Παναγιώτας Ρούπα και των δραστών που συμμετείχαν σε δύο ανθρωποκτονίες και έναν σοβαρό τραυματισμό την 1.11.2013 στο Νέο Ηράκλειο».
Kαθημερινή

4 σχόλια:

  1. Απο τη μια "παρακολουθείτο διακριτικά απο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας".
    Απο την αλλη, αφου ειδοποιησε η υπαλληλος, "αμέσως οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έσπευσαν επι τόπου και εντόπισαν τον Μαζιώτη".
    Τωρα ειτε σαρδαμ ειναι αυτο ειτε καποιος δεν μας τα λεει καλα.
    Τι μπορει να σημαινει οτι τον παρακολουθουν διακριτικα?
    Δραπετης τρομοκρατης και αντι να τον συλλαβουν τον παρακολουθουν?
    Τι περιμενενουν, να σκοτωσει κανενα ταξικο εχθρο ή "κωλο"μπατσο ακομα??
    Η υπαλληλος καταλαβε πως ηταν οπλισμενος ή Αντιτρομοκρατικη οχι?
    Και αφου τον παρακολουθουσαν πως "εσπευσαν και τον εντοπισαν"?
    Δηλαδη τι "ουπς παιδια το εμαθαν κιαλλοι πως ειναι εδω ας τον πιασουμε να μην μας κοροιδευουν"?
    "Αλλα χαλαρα ετσι, να ερθουν πρωτα οι ενστολοι, να ζοριστει, να γαζωσει κανα δυο και μετα, χαλαρα παντα, ε μπορει και να τον πιασουμε...".
    Συγγνωμη παιδια καποιος να μου εξηγησει δηλαδη.
    Α ναι την οστεοσυνθεση βραχιωνα κλπ κλπ εμεις θα τα πληρωσουμε ετσι? Χαλαρα παιδια χαλαρα..
    Εδω Ελλαδα ρεεε... Μαζιωτης, Ακης, Μηλιωνης κλπ κλπ κλπ κλπ, ολοι την πλακα τους καιτα κοροιδα πληρωνουν ποικιλοτροπως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΩΡΑΙΑ... ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ... ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    Παίρνω μηνύματα από φίλους αναγνώστες που ρωτούν γιατί στις σημερινές αναρτήσεις δεν περιλαμβάνεται καμιά για τη σύλληψη του αρχιτρομοκράτη Μαζιώτη. Απαντώ…

    του Κ. ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
    http://ellinikoforoum.blogspot.gr/2014/07/blog-post_3249.html

    Ωραία.. Συνελήφθη. Και λοιπόν??? Ο άνθρωπος που συνελήφθη σήμερα…

    Πρώτον: Δεν είναι τρομοκράτης. Ένας εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου είναι. Οι τρομοκράτες δε τουφεκάνε εξώπορτες και τζαμαρίες. Αν θέλουν να είναι τρομοκράτες του συστήματος και όχι της κοινωνίας, στοχοποιούν τους δημίους της και όχι τα ντουβάρια. Είδατε κανένα δήμιο νεκρό από τα χέρια αυτών των τρομοκρατών του κώλου (και της πάρτης τους) που δε τον είδα εγώ???

    Δεύτερον: Το σημαντικό δεν είναι που συνελήφθη ο Μαζιώτης. Το σημαντικό είναι που ξαναθυμηθήκαμε την ξεφτίλα τους, διότι ο πολυκαταζητούμενος Μαζιώτης, δεν δραπέτευσε ούτε καν για τα μάτια του κόσμου. Αφέθηκε ελεύθερος λόγω παρέλευσης του 18μηνου, και έτσι θριάμβευσε γι ακόμη μια φορά η αθλιότητα της ελληνόφωνης δικαιοσύνης που είναι ακριβή στα πίτουρα και φτηνή στ αλεύρι. Κάνω λάθος???

    Τα υπόλοιπα τέσσερα πράγματα που θα συμβούν τα ξέρετε. Ας τα θυμηθούμε ένα προς ένα:...

    Πρώτον: Θα καταστεί περίπου ήρωας ο κύριος...

    Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ>>> http://ellinikoforoum.blogspot.gr/2014/07/blog-post_3249.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ HK
    "Τι μπορει να σημαινει οτι τον παρακολουθουν διακριτικα?
    Δραπετης τρομοκρατης και αντι να τον συλλαβουν τον παρακολουθουν?"


    "Διακριτική παρακολούθηση" στόχου ΥΨΗΛΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ σημαίνει αυτό που λέει η πρώτη λέξη της φράσης: Διακριτική.

    Μην ξεχνάς φίλε ΗΚ ότι ο συγκεκριμένος μόλις αντιλήφθηκε αστυνομία άρχισε εν ψυχρώ μέσα σε κόσμο να ρίχνει με ρυθμό "οπλοπολυβόλου ΗΚ 11" χωρίς να υπολογίζει τίποτα.

    "Διακριτικά". Αυτό σημαίνει πολλά...

    Παρακολουθείς από απόσταση και όχι στα λίγα μέτρα πίσω. Όταν χρειαστεί να παρακολουθήσεις μέσα στο πλήθος από κοντά θα είσαι με ντύσιμο και συμπεριφορά απαρατήρητη.

    Επίσης, σημαίνει ότι ίσως απαιτηθεί κάποιες φορές να διακόψεις τη παρακολούθηση για το που βρίσκεται ακριβώς ώστε να μην σε αντιληφθεί. Προτιμάς να τον χάσεις για μερικά οικοδομικά τετράγωνα παρά να καταλάβει ότι υπάρχει κλοιός γύρω του. Απλώς αναγκάζεσαι να αυξήσεις την ακτίνα αλλά ξέρεις ότι είναι κάπου εκεί και αργότερα με συνδυασμό μέσων θα εντοπίσεις που ακριβώς.

    Ούτε μόλις τον εντοπίσεις τον πιάνεις. Θες να αναλύσεις αν έχει οπλισμό, τι οπλισμό έχει πιθανότατα μαζί του, που πάει, αν θα συναντήσει άλλους και τέλος κατάλληλο σημείο για σύλληψη που δεν θα μπορεί να ξεφύγει εύκολα αλλά και οι πιθανές απώλειες θα είναι οι ανθρωπίνως λιγότερες δυνατές.

    Διότι αν βιαστείς να τον πιάσεις και ξεφύγει όλη η προσπάθεια και τα έξοδα πάνε χαμένα. Ενδεχομένως να υπάρξουν και σοβαρές ανθρώπινες απώλειες αν δεν είσαι υπομονετικός.

    Παρακολουθείς με σωστό ντύσιμο, όχι νοοτροπία Θου βου. Η παρακολούθηση είναι μια ξεχωριστή επιστήμη.

    Αυτός που παρακολουθεί μπορεί να ναι 22-45(μπορεί και παραπάνω).Κάθε φύλου, κάθε σωματότυπου, κάθε χρώματος(ανοιχτόχρωμος ή μελαχρινός και τα δύο σε διάφορους βαθμούς).
    Ποικιλία όχι τυποποιημένα πράγματα.

    Απαγορεύονται διά ροπάλου όσοι κρατάνε μονίμως στο χέρι το κινητό τους σφιχτά και νευρικά(κακιά συνήθεια), όσοι έχουν ακατάλληλο "καρφωτό" βλέμμα που "μιλάει" και λέει "Είμαι μπάτσος" ή ξεχωρίζουν σαν τις μύγες μέσα στο γάλα λόγω κάποιων κλασσικών χαρακτηριστικών...
    πχ μουστάκι, ιδιαίτερα αθλητικός που ξεχωρίζει μέσα στο πλήθος και γενικώς κάτι που να ξεχωρίζει από τον μέσο όρο των ηλικιών 22-45.

    Χρειάζονται σκιές, όχι πρωταγωνιστές. Πρωταγωνιστής είναι ο στόχος παρακολούθησης.

    Χρειάζονται:

    "Πρεζόνι", "ζευγαράκι", "άντρας ή κοπέλα με σακίδιο ντυμένος/η αθλητικά που πάει στο γυμναστήριο", "κοπέλα καλά ντυμένη που πάει για καφέ με φίλη", "Μοντέρνος νεαρός ή κοπέλα που ακούει μουσική με ακουστικά και μπορεί να ψιλοχτυπιέται στον ρυθμό μέσα στο λεωφορείο ή το τρένο" "φοιτητής/τρια", "τουρίστας/ τουρίστρια", "δικηγόρος με σακάκι και τσάντα"," κύριος με "φιλοσοφικέ" στυλ που πίνει τον καφέ του μερικά τραπέζια παραδίπλα με το βιβλίο του παρέα","μαλλιάς,με σκουλαρίκι και ροκάς πεζός ή με μηχανή", "αναρχικός", χοντρός με φαλάκρα κ.α.

    Ανάλογα τη περίπτωση, τον στόχο, την ικανότητα του να αντιλαμβάνεται τη παρακολούθηση, περιοχή/ές στις οποίες θα τον παρακολουθήσεις κτλ. Ένα σύνολο λεπτομερειών ώστε να μην ξεχωρίζει από το πλήθος αυτός/οι που παρακολουθεί τον στόχο παρακολούθησης.

    Διακριτικά σημαίνει επίσης:

    Παρακολουθείς με τα κατάλληλα "εργαλεία" από διάφορα κτίρια ενώ περπατάει στο δρόμο

    Παγίδευση κινητού τηλεφώνου

    Πομπό εντοπισμού σε μεταφορικό μέσο (πχ αυτοκίνητο)

    Με κάμερες κυκλοφορίας

    Με λογισμικό ταυτοποίησης του στόχου που αναλύει εκείνη την ώρα ζωντανά όσα βλέπουν όλες οι διαθέσιμες κάμερες σε δρόμους, μετρό κτλ

    Η παρακολούθηση στις μέρες μας είναι πιο συναρπαστική από ποτέ. Συνδυάζει τεχνικές παρακολούθησης χρόνων αλλά κάποιες φορές και τη νέα τεχνολογία.

    Είναι πρόκληση και γι' αυτόν που παρακολουθεί αλλά γι' αυτόν που είναι στόχος παρακολούθησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μερικές παρατηρήσεις για τη διαδικασία σύλληψης του Μαζιώτη:

    1) Το αν οι αστυνομικοί ειδοποιήθηκαν όπως ακριβώς αναφέρεται στο άρθρο είναι κάτι το οποίο δεν θα το μάθουμε ποτέ.

    Μπορεί όντως να έγινε έτσι(ή περίπου έτσι), μπορεί αλλιώς και να αποφασίστηκε να τον συλλάβουν εκεί ζυγίζοντας τα υπέρ και τα κατά και να δόθηκε η τελική εντολή σύλληψης.


    2) Αν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί δεν ήταν ψύχραιμοι και έριχναν πολλά πυρά(και όχι τα ελάχιστα που έπρεπε, την ώρα που έπρεπε) Θα είχαμε περισσότερα άτομα και μάλιστα σοβαρά τραυματισμένα και σήμερα θα μιλούσαμε για τραγωδία.

    Ο πραγματικά εκπαιδευμένος είναι αυτός που θα ανταποδώσει όσο χρειάζεται, όταν χρειάζεται.

    Φυσικά, το καλύτερο θα ήταν η σύλληψη να γίνει σε λιγότερο κεντρικό σημείο (από την αντιτρομοκρατική και τα ΕΚΑΜ) ώστε η πιθανότητα τραυματισμού (έστω και ελαφρά) κάποιου πολίτη να είναι ελάχιστη. Στο παρελθόν(όχι μακρινό) έχουν υπάρξει αθώα θύματα από συμπλοκή κακοποιών με την αστυνομία.

    Εδώ που τα λέμε εκτός από ικανούς αστυνομικούς που αντιμετώπισαν το περιστατικό έβαλε και ο Θεός το χεράκι του ώστε να μην έχουμε νεκρούς.

    3) Ο τραυματισμός του Μαζιώτη στον ώμο είναι άλλη μία ένδειξη για τον επαγγελματισμό των συγκεκριμένων αστυνομικών που σημάδεψαν σε σημεία καθαρά για να τον εξουδετερώσουν και όχι να τον σκοτώσουν.

    Δεξιός ώμος σημαίνει ότι ο Μαζιώτης είναι πιθανότατα δεξιόχειρας και κρατούσε το όπλο με το δεξί του χέρι εκείνη τη στιγμή. Το ότι η σφαίρα τον βρήκε στο σημείο αλλά ταυτόχρονα και σε αρτηρία ήταν καθαρά θέμα κακής τύχης για τον ίδιο.


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.