4/7/14

Το άρθρο του Δ. Κωνσταντακόπουλου* για την ΑΟΖ, που δεν δημοσιεύθηκε ΠΟΤΕ στην "Ελλάδα Αύριο"

ΑΟΖ, Ελλάδα και Ισραήλ (Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2013)
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

Τον Μάρτιο του 1974, ο Αριστοτέλης Ωνάσης συνάντησε, για πρώτη και τελευταία φορά, τον ταξίαρχο Δημήτριο Ιωαννίδη. Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του 'Ελληνα Κροίσου, ο Ιωαννίδης είπε στον Ωνάση:
«Θα πάμε πολύ καλά στα εθνικά θέματα. Και στο βορειοηπειρωτικό και στο κυπριακό. Στο κυπριακό, οι Αμερικανοί μου είπαν ότι αν βγάλουμε τον παπά από τη μέση, το νησί είναι δικό μας».
Ο Ωνάσης ήταν οτιδήποτε εκτός από ηλίθιος. «Αν είναι έτσι γιατί δεν αφήνεις τους Αμερικάνους να το κάνουν αυτό; Γιατί να το κάνουμε εμείς;», είπε στον δικτάτορα.
Τη συνέχεια την ξέρουμε. Η Κύπρος διχοτομήθηκε, έχασε σε ένα μήνα μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της απ' ότι το Ιράκ σε τρία χρόνια πολέμου. 250.000 'Ελληνες έφυγαν από τα σπίτια τους για να μη ξαναγυρίσουν ποτέ, η Ελλάδα μπήκε σε έναν εξοπλιστικό ανταγωνισμό τρισήμισυ δεκαετιών που την κατέστρεψε. Ο Ιωαννίδης πέθανε στη φυλακή χωρίς να μιλήσει («Αν μιλήσω», είπε, «όλοι οι 'Ελληνες θα γίνουν κομμουνιστές»). Δεν δικάσαμε ποτέ τους υπεύθυνους της προδοσίας, γι' αυτό κινδυνεύουμε τώρα να χάσουμε και τα δύο κράτη, Ελλάδα και Κύπρο. 
Σήμερα, φίλοι του Πρωθυπουργού, με στρατηγική σκέψη και ανεξαρτησία, φοβόμαστε, όχι πολύ καλύτερη, λένε ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα από την Τουρκία γιατί οι πετρελαϊκές εταιρείες που ενδιαφέρονται για τους υδρογονάνθρακες, θα σπεύσουν να προστατεύσουν τη χώρα μας και την ΑΟΖ της. Δεν έχουμε παρά να «ανακηρύξουμε ΑΟΖ» και τα πετρέλαια θα είναι «δικά μας», υποστηρίζουν, μαζί με μια πολιτικά χρησιμότατη «ένεση πατριωτισμού» («με ξένα κόλλυβα») προς μια κυβέρνηση που δεν τολμάει να φέρει την παραμικρή αντίρρηση σε Μέρκελ και Σόιμπλε – ή, τουλάχιστο, να αντιταχθεί σε τροϊκανές περικοπές στην άμυνα, που παρέλυσαν ήδη αεροπορία, ναυτικό και ηθικό στρατεύματος.

Πριν ενάμισυ χρόνο, ένας εκ των διαπρεπέστερων και γνωστότερων «ΑΟΖολογούντων», μου εξηγούσε σε μια συνέντευξη και ενώπιον μαγνητοφώνου, ότι «υπάρχουν τεράστια αποθέματα μεταξύ Δωδεκανήσων, Κύπρου και Κρήτης. Κι αν μας ενοχλήσει η Τουρκία, έχουμε το backing του Ισραήλ». Δεν το δημοσίευσα τότε το σημείο αυτό για να προστατεύσω τον άνθρωπο και να μη ρίχνω λάδι στη φωτιά. 'Ηλπισα ότι επρόκειτο απλώς για ανόητους «υπερενθουσιασμούς» ανθρώπων με αγνά κίνητρα που μπλέκουν σε τομείς που αγνοούν. Δεν είμαι πλέον τόσο βέβαιος.

Αλίμονο αν ο κ. Σαμαράς υποκύψει, για δικούς του, ψυχολογικούς λόγους, στη «γλυκιά μουσική» των Σειρήνων, συμφωνήσει σε ατεκμηρίωτες εισηγήσες, που βασίζονται σε υποκειμενικές εκτιμήσεις, χωρίς επαρκή βάση και, κυρίως, plan B, αν νομίσει ότι θα βρει έτσι διέξοδο σε μια, όντως, εξαιρετικά δύσκολη πολιτική κατάσταση. Εμείς θα πιστεύουμε, μέχρι την τελευταία στιγμή, ότι στον πυρήνα του παραμένει εθνικός ηγέτης, βάζει δηλαδή το έθνος πάνω από το κομματικό ή προσωπικό συμφέρον και μπορεί να διαφωνεί ακόμα και με εκείνους των φίλων του που εκτιμά και στους οποίους στηρίζεται πολύ. Στη ζωή έχει τεράστια σημασία να κάνουμε πάντοτε, σε όλα τα θέματα, αυτό που καταλαβαίνουμε με το δικό μας μυαλό, όχι με το μυαλό των άλλων.

Να σημειώσουμε ότι σε ελλαδικά και κυπριακά πανεπιστήμια, σε διάφορα κλειστά ή «ημίκλειστα» σεμινάρια προπαγανδίζονται, με τη συμμετοχή ξένων «αναλυτών», ή βετεράνων ηγετικών στελεχών ξένων υπηρεσιών, εδώ και δύο-τρία χρόνια, ιδέες ότι, όπου νάναι, έρχεται το τέλος της Τουρκίας, οι ετερογενείς πληθυσμοί της θα «ξεσηκωθούν», η χώρα αυτή δεν έχει μέλλον, ήρθε ίσως ακόμα και η ώρα ενός «νέου Βυζάντιου».

Ο Τσώρτσιλ έμεινε γνωστός για μια κουβέντα: «Θα πολεμήσουμε κατά των Γερμανών μέχρι της τελευταίας ρανίδος του αίματος των Ινδών». Αρκετοί 'Ελληνες δεν θα στενοχωρηθούν αν τυχόν αύριο το Ισραήλ κάνει πόλεμο κατά της Τουρκίας ή αν η τελευταία «διαμελισθεί». (Βεβαίως, λόγοι στοιχειώδους σοβαρότητας, θα επέβαλαν μάλλον να δούμε τι κάνουμε τώρα για να διατηρήσουμε τη δική μας χώρα, που άμεσα απειλείται με διάλυση, αντί να προσφεύγουμε σε «εθνικές ονειροφαντασίες».) Άλλο όμως αυτό κι άλλο να γίνουμε «πρόθυμοι ηλίθιοι» για λογαριασμό τρίτων, όπως όταν πολεμήσαμε τον Κεμάλ για τους Αγγλογάλλους για να συνεννοηθούν αυτοί  μαζί του επί των καπνιζόντων ερειπίων της Σμύρνης ή κάναμε με το αίμα μας Θεό τον Στάλιν, για να μας ανταλλάξει με τα υπόλοιπα Βαλκάνια τον Οκτώβριο 1944, στέλνοντας στη σφαγή τους οπαδούς του, τον κορμό της ελληνικής εθνικής αντίστασης.

Ο γράφων υποστήριξε την ανάγκη αναβάθμισης της συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, στα πλαίσια όμως πάντα πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής – γιατί αίφνης πάγωσαν οι πολύ πιο «φυσιολογικές» ενεργειακές και αμυντικές σχέσεις με τη Μόσχα;

Χρειαζόμαστε απελπιστικά φίλους και συμμάχους σε όλα τα σημεία του ορίζοντα. Πρέπει να συμμαχήσουμε και «με τον διάβολο και τη γιαγιά του ακόμα» (Λένιν), για να σώσουμε τη χώρα. Άλλο όμως συνεργασία, άλλο συμμαχία, άλλο το διαχρονικό σπορ των ελληνικών πολιτικών ελίτ, η αναζήτηση «νταβατζήδων», για να χρησιμοποιήσουμε την «ορολογία Μπαϊρακτάρη». Και βεβαίως θα ήταν καταστροφικό να πάμε να μπλέξουμε, με οποιοδήποτε αντάλλαγμα σε Αρμαγεδώνες στη Μέση Ανατολή. 'Ηταν εν πολλοίς ένα σημαντικό τμήμα του παγκόσμιου εβραϊσμού και το αμερικανικό «βαθύ κράτος» που αντιτάχθηκε έως τώρα σε τέτοιους τυχοδιωκτισμούς – θα πάμε εμείς τώρα να καταστραφούμε σιγοντάροντας τέτοια σχέδια;

Αναλύσαμε διεξοδικά τους όρους επωφελούς «προσέγγισης» Αθήνας, Λευκωσίας και Τελ-Αβίβ. Δεν θα τους επαναλάβουμε εδώ. Το Ισραήλ ενδιαφέρεται πολύ ζωτικά για Κύπρο, Κρήτη, μητροπολιτική Ελλάδα. Αν συναντούσε σοβαρούς παίκτες, σοβαρές ηγεσίες στο κυπριακό και ελλαδικό πολιτικο-κρατικό προσωπικό, θα είχε σοβαρό κίνητρο συμμαχιών και συνεργασίας. Αν συναντάει «καραγκιόζηδες» ενεργεί ανάλογα.

Καμιά σχέση δεν μπορεί να είναι ευδόκιμη και στρατηγικά (μακροχρόνια) ευσταθής αν δεν στηρίζεται σε αμοιβαιότητα και ισοτιμία, στο quid pro quo. Μέχρι τώρα βλέπουμε μόνο τον ένα πόλο αυτής της σχέσης να έχει όφελος και τον άλλο να αναλαμβάνει κινδύνους.

Προτού συζητήσεις «συμμαχίες», «άξονες», «συνεργασίες», οφείλεις να καθορίσεις τι επιδιώκεις. Κι όταν μιλάς για σχέση με χώρα «διαρκούς πολέμου» και «διαρκούς εναλλαγής συμμάχων», πρέπει να «δένεις» τις συμφωνίες με ισχυρές, προκαταβολικές εγγυήσεις και ανταλλάγματα, να είσαι σίγουρος ότι για κάθε πρωτοβουλία σου διαθέτεις απαραίτητα εθνικά μέσα.

Σήμερα, Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν τόσο μεγάλη ανάγκη από οποιοδήποτε, ούτως ή άλλως πολύ αμφίβολο, ισραηλινό «στρατιωτικό backing» έναντι της Τουρκίας – ανεξαρτήτως του τι λέγεται «ανεπισήμως» (συνέβη επίσης το 1967 και 1974 με τα πολλαπλά «κανάλια» και «σήματα»), επισήμως οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είναι σαφείς: «πόλεμο με την Τουρκία θα κάνουμε μόνο για τις πλατφόρμες της Noble».

Αυτό που έχει τώρα, ζωτικά, ανάγκη Ελλάδα-Κύπρος για να επιβιώσουν ως στοιχειωδώς κυρίαρχα και ανεξάρτητα κράτη είναι ένα πολύ διαφορετικό οικονομικό πρόγραμμα από αυτό που επέβαλαν ή επιβάλλουν ΕΕ και ΔΝΤ. Το Ισραήλ διαθέτει κολοσσιαία επιρροή, τεράστιο  «λόμπυ» σε ΔΝΤ, Καπιτώλιο, ΕΕ, ευρωπαϊκές πολιτικές ελίτ, τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, την παγκόσμια εκδοτική ελίτ, όλες τις δυνάμεις που επιτίθενται σε Ελλάδα-Κύπρο. Αν κάποια ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει κάτι για να σώσει τη χώρα, διακόπτοντας το παρόν πρόγραμμα καταστροφής, εκεί χρειαζόμαστε τη βοήθειά του, εκεί μπορεί να εκδηλώσει την ευγνωμοσύνη του, αν τη νοιώθει, για τους 'Ελληνες που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να σώσουν Εβραίους στην κατοχή, σε έκταση και με ηρωϊσμό που δεν απαντάται σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για τους πρωτεργάτες της ελληνο-ισραηλινής προσέγγισης σε Ελλάδα και Ισραήλ.

Μια τέτοια συνδρομή του Ισραήλ θα μπορούσε να είναι πολύ κρίσιμη για τα ελληνικά συμφέροντα. Αντίθετα, δικές μας «εμπλοκές» τώρα με Τουρκίες και Ιράν, μπορούν να ολοκληρώσουν την ελληνική καταστροφή. Μη ξεχνάμε ότι το «ελληνικό», με την τωρινή ταχύτητα καταστροφής της χώρας, θα εγερθεί ξανά εντός ΕΕ. 'Εχει κρίσιμη σημασία για τη χώρα, δεδομένου ότι παίζεται και το οικονομικό μέλλον της και η παρουσία της στην ευρωζώνη/ΕΕ, το που θα αποδοθεί η ευθύνη. Το να μπλέξουμε και μια ελληνοτουρκική κρίση στην υπόθεση του χρέους και στην ευρωπαϊκή κρίση, είναι σα να θέλουμε να καταστραφούμε γρήγορα και ολοκληρωτικά, κάνοντας και όση ζημιά μπορούμε στην ΕΕ
"Το άρθρο αυτό γράφτηκε για την εφημερίδα Ελλάδα Αύριο κατόπιν συνεννόησης με τη διεύθυνσή της. Δεν δημοσιεύτηκε ποτέ και η εφημερίδα σταμάτησε τη συνεργασία με τον αρθρογράφο.

*"Το άρθρο αυτό γράφτηκε για την εφημερίδα "Η Ελλάδα Αύριο" κατόπιν συνεννόησης με τη διεύθυνσή της. Δεν δημοσιεύτηκε ποτέ και η εφημερίδα σταμάτησε τη συνεργασία με τον αρθρογράφο
Konstantakopoulos.blogspot.com

10 σχόλια:

  1. ..Ο Ιωαννίδης πέθανε στη φυλακή χωρίς να μιλήσει («Αν μιλήσω», είπε, «όλοι οι 'Ελληνες θα γίνουν κομμουνιστές»).

    Κομμάτι Κομμάτι δένεται ακόμα καλύτερα το πάζλ και έτσι πολύ εύκολα θα φθάσουμε να κατανοήσουμε το σήμερα.Οχι ότι είναι αγνωστα γεγονότα αλλά οι ευθύνες αποκτούν χρώμα και κλίνουν κατα πολύ επι δεξιά.

    Σε ότι αφορά το σήμερα

    -http://www.sigmalive.com/news/kypriako/140445 Η κ. Θεοχάρους επισήμανε ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, η Τουρκία κατάθεσε έγγραφο στο οποίο αναφέρεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος - μέλος της ΕΕ, είναι εκλιπούσα, δηλαδή κλινικά νεκρή. Ως εκ τούτου, ρώτησε πώς απάντησε η ΕΕ και η Ελληνική Προεδρία και ειδικά ο παραλαβών το έγγραφο Ευάγγελος Βενιζέλος. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε σε ακόμη μια παρασπονδία που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα της Τουρκίας ως υποψήφιας για ένταξη χώρας. Πρόκειται για την παραχώρηση άδειας εισόδου στην Τουρκία σε ευρωπαίους πολίτες, κατόχους Κυπριακών διαβατηρίων μόνο μετά από έγγραφη παραδοχή του όρου "Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου" εκ μέρους των, αντί του ορθού, δηλαδή Κυπριακή Δημοκρατία.
    Συναφώς, η κ. Θεοχάρους ρώτησε ποιες ενέργειες έγιναν από την Ελληνική Προεδρία.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει απάντηση. Από την πλευρά της, η κ. Θεοχάρους επισημαίνει τα εξής: "Κατανοώ ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τον οποίο εκτιμώ βαθύτατα, βρέθηκε σε δύσκολη θέση λόγω της στάσης του κ. Βενιζέλου, όμως, σε πολύ πιο δύσκολη θέση βρίσκεται η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία πεισματικά η Τουρκία επιδιώκει να διαλύσει και είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε. Και αυτό πράττουμε"...

    Αν δε συνδιαστούν τα γεγονότα και με όλες τις εξελίξεις επι των οικοπέδων σε Ιόνιο και Νοτίως της Κρήτης απαλήθευεται αυτό που υποστηρίζει ο εν λόγω αρθρογράφος "Με σπασμένη ραχοκοκκαλιά δεν διαπραγματευεσαι". Το γιατί είναι σπασμένη είανι το μέγα ερώτημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το άρθρο του Ministre Plénipotentiaire για την ΑΟΖ, που δημοσιεύθηκε στo "Ινφογνώμων Πολιτικά":
    Aυτό δεν είναι πόλεμος. Αυτό είναι ντροπή. (Σάββατο, 28 Μαίου 2011)

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/05/blog-post_3416.html


    ΥΓ. Όταν προ ~15ετίας υποστήριζα ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ έννοια στρατηγικής συμμαχίας χωρίς στρατηγική και από τις δύο πλευρές, ακούγονταν από τα δέντρα κάτι τρομερές κραυγές...

    "No-More-Wood, No-More-Wood, ..."
    #NMW

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γνωστές και σεβαστές οι απόψεις του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου.
    Έχω να κάνω δυο παρατηρήσεις:
    1η. Εκτιμώ ότι δεν κατέστρεψε την ελληνική οικονομία ο εξοπλιστικός ανταγωνισμός «τρισήμισυ δεκαετιών». Ίσα ίσα μπορούσε να βοηθήσει την ανάπτυξη της οικονομάς εάν υπήρχε ο κατάλληλος σχεδιασμός. Αντί αυτού έρεε άφθονο το χρήμα στα κομματικά και όχι μόνο ταμεία, από τις μίζες των εξοπλισμών.
    2η. Οι ιδέες ότι, όπου νάναι, έρχεται το τέλος της Τουρκίας, οι ετερογενείς πληθυσμοί της θα «ξεσηκωθούν», η χώρα αυτή δεν έχει μέλλον κλπ, είναι παλιά καραμέλα που την πιπιλάνε αρκετοί «Έλληνες» πολιτικάντηδες για συνειδησιακούς λόγους με σκοπό να δικαιολογήσουν την υποταγή τους στις εντολές ξένων Πρεσβειών για τη στήριξη της «κατευναστικής πολιτικής» έναντι της Τουρκίας, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την παρουσία τους στο πολιτικό σκηνικό.
    Οι Υπουργικοί θώκοι (και όχι μόνο) κερδίζονται πάντα με «θυσίες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η παράγραφος "Το Ισραήλ ενδιαφέρεται πολύ ζωτικά για Κύπρο, Κρήτη, μητροπολιτική Ελλάδα. Αν συναντούσε σοβαρούς παίκτες, σοβαρές ηγεσίες στο κυπριακό και ελλαδικό πολιτικο-κρατικό προσωπικό, θα είχε σοβαρό κίνητρο συμμαχιών και συνεργασίας. Αν συναντάει «καραγκιόζηδες» ενεργεί ανάλογα", είναι και η ουσία των πραγμάτων. Ανυπαρξία κράτους, ξενόδουλη υποτελής διακυβέρνηση και ανυπαρξία ορθολογιστικής ανάλυσης της διεθνούς πολιτικής (το Ελιαμέπ που έπεσε έξω σχεδόν σε όλα από το 1990 και μετά -γράφω βιβλίο γι' αυτό, δεν είναι παράρτημα του υπέξ αλλά αλλόκοτα το υπέξ ... παράρτημα του Ελιαμέπ). Ανυπαρξία εθνικών σκοπών, συνεπαγόμενα ανυπαρξία εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού και ανυπαρξία χάραξης και εφαρμογής στρατηγικής. Οδηγούμαστε σε συμφορές πολύ χειρότερες του 1922 γράψαμε πριν λίγο καιρό http://www.ifestosedu.gr/111KatastasiEktaktouAnagkis.htm. Μπράβο Δημήτρη για τον ακριβή και διεισδυτικό σου λόγο. Που πολλοί στερούνται αν και πληρώνονται με δημόσιους σπάνιους λόγους. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι κυβερνήσεις πάνε και έρχονται αλλά μακροχρόνια η βιωσιμότητα του νεοελληνικού κράτους συναρτάται με το κατά πόσο θα διαφυλαχθεί η χερσαία και θαλάσσια Επικράτεια που διασφαλίζει η διεθνής νομιμότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εκείνο που με ενοχλεί αφάνταστα, παρα πολύ όμως, είναι όταν άνθρωποι, που φαίνεται να νοιάζονται ειλικρινά για το έθνος και τον Ελληνισμό και την πατρίδα, είναι ανίκανοι να πετάξουν το παραταξιακό ταμπελάκι και να δουν πέρα από κούτες και ανύπαρκτες οικονομικές ideologies, οι οποιες εφευρέθηκαν για να εργάζονται για συγκεκριμένα συμφέροντα.

    Μια παρατήρηση που έχω επίσης να κάνω είναι πως οι άνθρωποι οι οποιοι νοιάζονται για πατρίδα και έθνος, ασχέτως κομματικής ιδεολογικής ταυτότητας, σε αυτή τη χωρα είναι πάντοτε χωρισμένοι, το αντίθετο συμβαίνει με όσους δεν έχουν καμια ηθική αξια και αρχή και δεν πιστεύουν σε τίποτα παρα μονο στο άτομο τους. Πιο πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Αλέξης, με τον Αντώνη, οι οποιοι εντέλει θα βρεθούν ίσως και κάτω από την ίδια στέγη αλλα ακόμα και αν δε γίνει αυτό, θα παίξουν πρόσχαρα το παιχνίδι Παπανδρέου Μητσοτάκη, όπου αλλα λέμε εντός Ελλάδος και αλλα λέμε με τα αφεντικά στο εξωτερικό και ουσιαστικά συμφωνούμε σε όλα! Αντίθετα οι πατριώτες είναι αδύνατο να μιλήσουν έστω και στο τηλέφωνο!

    Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις, θα πρέπει να γραφτεί οπωσδήποτε, πως η ενοχοποίηση της δεξιάς, η προσπάθεια του Ανδρέα, την οποια συνεχίζουν άμυαλα οι Αριστεροί με σκοπό να διχάσουν και να κερδίσουν κάποια ψηφαλάκια, είναι αφενός ανιστόρητη και παραπληροφορητική και διαστρεβλωτική και αφετέρου είναι απολύτως καταστροφική, γιατί δεν μπορεί κάποιος να γραφει για κρίσεις και καταστροφές άμα σηκώσουμε κεφάλι στους Τούρκους και από την άλλη να λέει δεν πειράζει οι δεξιοί η οι αριστεροί αντίστοιχα στα σκουπίδια!

    Πρώτον λοιπόν όχι η δεξιά δε φταίει για όλα στην Ελλάδα, καταρχάς γιατί δεν υπήρχε κάποτε δεξιά η αριστερά η μάλλον δεν υπήρχε η κομμουνιστική αριστερά όπως τη γνωρίζουμε σήμερα ώστε να διεκδικήσει ευθύνες για να δούμε τι θα είχε πετύχει ναι μέχρι τη μικρασιατική καταστροφή υπήρχε κέντρο και δεξιά οποτε τι να κάνουμε δηλαδή αριστερά δεν υπήρχε σχεδόν και στα εμβρυακά της στάδια έδρασε σαν τρομοκράτης και διχαστής του έθνους εκείνη την εποχή σαν πέμπτη φάλαγγα, "εξυφρωτωντας" τα συμφέροντα του μεγάλου της αφεντικού της Σοβιετικής Ένωσης, άλλωστε πίσω από τον Κεμάλ στο άγαλμα στην Τουρκια στέκονται οι Σοβιετικοί Αξιωματικοί...

    Όταν η Αριστερά διεκδίκησε "ευητινες", αφενός πιάστηκε κορόιδο από τους Σοβιετικούς άλλη μια φορα και αφετέρου οδήγησε τη νικήτρια Ελλάδα, χρισμένο επόπτη της Ιταλίας, σε εμφύλιο και καταστροφή! Οι Έλληνες στρατιώτες που παρήλασαν στη Ρώμη έπρεπε να έρθουν εδώ να πολεμήσουν Έλληνες, στην Ιταλία άραγε γιατί δεν έγινε κάτι παρόμοιο, εκεί που η αριστερά υπέφερε πολύ περισσότερο από ο,τι στην Ελλάδα? Δεν μπορούσαν μερικοί να κρατηθούν από την επιθυμία να γίνουν Tito? Ο Πυρήνας της ελληνικής αντίστασης γραφει το κείμενο, πραγματικά δεν θέλω να μπω σε εμφυλιακή συζήτηση, αλλα είναι αστεία τουλάχιστον η αναφορά και θα ήταν πολύ μεγάλος ηρωισμός αν τολμούσε κάποιος αριστερός να δει εκείνη την περίοδο χωρίς κόκκινα γυαλιά!

    Μετά έχουμε τη γνωστη αναφορά στη δικτατορία, πως γίνεται όμως και όλοι ξεχνούν να αναφέρουν μερικά σημαντικά πράγματα, πρώτον ότι ο Ιωαννίδης ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο άρα ο δεξιός ανέτρεψε τον δεξιό, ότι ο Παπαδόπουλος δεν ήταν ελεγχόμενος εξ Αμερικής, ότι οι Αμερικανοι είχαν όντως σχεδιάσει πραξικόπημα, αλλα με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς ότι νωρίτερα και ο Ανδρέας είχε σχεδιάσει πραξικόπημα, αυτός ο υπέρμαχος της Δημοκρατίας! Ουσιαστικά λοιπόν πάλι από την αλλα πλευρά τώρα, τη δεξιά, βρέθηκε κορόιδο να κάνει εγκλήματα εις βάρος της Κύπρου. Αλλα όμως τι γινόταν στην Κύπρο, ποιος πολέμησε για να απελευθερωθεί η Κύπρος, μήπως η δεξιά, ποιος πολέμησε για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, μήπως η δεξιά, ποιος αρνήθηκε την Ένωση όταν μπορούσε να γίνει, μήπως η Αριστερά? Grafoumne για τις ευθύνες της δικτατορίας, αλλα για τις προσωπικές επιθυμίες του Παππά δεν πρέπει να γράψουμε για να έχουμε την πλήρη εικόνα? Μήπως απλώς ήθελε να γίνει γενικός αντιβασιλεύς Ελλάδος και Κύπρου ώστε να αποδεχτεί την Ένωση? Και το πιο ενδιαφέρον από όλα είναι ότι αυτά τα λένε αντιδικτατορική!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πάμε και στο σήμερα. Συμφωνώ σε όσα γράφονται για το Israel ότι ναι θα πρέπει να μιλάμε για συμμαχία και όχι να γίνουμε όργανα του Israel, ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι να συνεργαστούμε με το Israel και σίγουρα πρέπει να επιδιώξουμε τη στήριξη του Israel στα οικονομικά πως σίγουρα δεν πρέπει παρασυρμένοι να πάμε να opdigithoume σε πολέμους και κρίσεις, αλλα όλα αυτά γιατί μπορεί να τα προκαλέσει η διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας? Τι σημαίνει κάποιος να είναι αντί-AOZikos.

    Τα ερωτήματα είναι πολύ απλά και αποφεύγουν να τα απαντήσουν. Η AOZ είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος? Τα 12 μίλια χωρικά Ύδατα είναι "ανφερετο" δικαίωμα της Ελλάδος? Γιατί δεν τα εξασκούμε και γιατί προτρέπουν να απεμπολήσουμε το δικαίωμα αυτό. Καταλαβαίνω κάποιος να ισχυρίζεται πως αυτό δεν είναι το κατάλληλο timing η για να το κάνουμε θα πρέπει να ενισχύσουμε το στράτευμα μας και τις συμμαχίες μας, αλλα δεν καταλαβαίνω γιατί να αρνούμαστε τα δικαιώματα μας, τι διαφορα έχει αυτό από την πολιτική κατευνασμού του θηρίου?

    Η AOZ έχει δυο βήματα, ανακήρυξη, η οποια δεν προσβάλλει κανέναν και η οριοθέτηση, η οποια γίνεται σε συνεννόηση με τις geitoniazouses χώρες. Τα 12 μίλια, τα οποια εξαρτώνται από εμάς και τα οποια έχουν και σαφέστατη μέθοδο οριοθέτησης δεν τα ανακηρύσσουμε, γιατί φοβόμαστε ότι θα γίνει πόλεμος, οποτε μένουμε δέσμιοι και υπόδουλοι της Άγκυρας με ευθύνη δεξιών και αριστερών κυβερνήσεων, γιατί άλλωστε η Αριστερά κυβέρνησε μέσω του ΠΑΣΟΚ 30 χρονια και οποιος το παίζει ότι δεν είναι έτσι είναι γελοίος και ψεύτης, και άνοιξε μάλιστα και την Πόρτα του Αιγαίου στους Τούρκους με υπογραφές!

    Όσον αφορά αυτά που γίνονται σήμερα με τα οικόπεδα σε Ιόνιο και Αιγαίο, λένε είναι στην υφαλοκρηπίδα μας και η υφαλοκρηπίδα δε θέλει ανακήρυξη, θέλει όμως οριοθέτηση και αναρωτιέμαι εγώ πως θα εκμεταλλευτούμε περιοχές χωρίς να οριοθετήσουμε την υφαλοκρηπίδα μας? Απλώς ποντάρουμε στο ότι κανεις δε θα μας ενοχλήσει, αν όμως μας ενοχλήσει τι γίνεται? και αυτό βεβαίαως ασχέτως με το τι σκοπούς έχει η κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση αυτής της τεραστιας επένδυσης και για την οποια διαχείριση δε δικαιούμαστε να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι με τα μέχρι τώρα πεπραγμένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο εμφύλιος και ο Παπάς.
    Ιστορικός δικαστής, ιστορικός εισαγγελέας που κάνει δίκη προθέσεων και ιστορικός δικαστής που δικάζει τις προθέσεις κανείς δεν μπορεί να είναι. Βέβαια πολλοί είναι και γι’ αυτό συχνά κάναμε την διάκριση μεταξύ ιστορικών / διεθνολόγων τσαρλατάνων και επιστημονικής μελέτης της ιστορίας και της διεθνούς πολιτικής. (https://www.facebook.com/diethneis.sxeseis.ifestos). Μονολεκτικά δύο παραδείγματα.
    Ιδεολογίες: Εάν και όταν οι Έλληνες κατανοήσουν το πόσο «ιθαγενείς» υπήρξαν με τον να δεχθούν (ή να συνεχίζουν) να συγκρούονται εμφύλια στο όνομα των δύο ή τριών μορφικά πανομοιότυπων ψευτοιδεολογιών (και των αποχρώσεών τους) της εποχής των δουλοπαροίκων που έγιναν η μεταμφίεση ισχύος των δύο υπερδυνάμεων, θα τραβούν τις τρίχες τους μέχρι να τις ξεριζώσουν όλοι. (κεφ. 4 στο https://www.facebook.com/kosmothewria.ifestos). Συναφές, το προς τα πού έγειρε η πλάστιγγα των εξωτερικών ταυτίσεων κατά την διάρκεια της αντίστασης κατά των ναζί δεν έχει σημασία γιατί εντασσόταν, ακριβώς, στην άκριτη –στο όνομα των ψευτοιδεολογιών– συνηγορία με ξένα συμφέροντα. Εκτός των εγχώριων πραιτοριανών των ναζί όλοι!!! οι άλλοι Έλληνες αντιστάθηκαν και αποτελεί χοντροκομμένο σύνορο από όποιο και εάν τεθεί εάν τους διχάσουμε εμφύλια. Όσον δε αφορά τον εμφύλιο που ακολούθησε, ερωτώ: Υπάρχει τρόπος να σταθμίσουμε και να εκτιμήσουμε τα πράγματα. Μακροϊστορικά και στηριζόμενη σε στρατηγική ανάλυση και γνώση των κύριων γεγονότων εύκολα συμπεραίνουμε ότι το πολιτικό σύστημα που πριν λίγα χρόνια τον μεσοπόλεμο παρέλαυνε με ξένες σημαίες αναμενόμενα κατάφερε να εξωθήσει την Ελληνική κοινωνία σε εμφύλιο πόλεμο. Από εκατέρωθεν εγχώριους χρήσιμους ηλίθιους, από επιστημονικά τυφλούς ιδεολόγους διανοούμενους, από πράκτορες, από λαϊκιστές και τα λοιπά.
    Παπάς: Στο ίδιο πάντα πλαίσιο επιστημονικό θα πρέπει να δούμε και όλα τα άλλα εξωτερικά μας ζητήματα συμπεριλαμβανομένου κα του κυπριακού και πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Μακάριος και ο Γρίβας. Ασκητικοί επιστήμονες το ψάχνουν. Για παράδειγμα, όσο προχωρεί η ιδεολογικά αποστασιοποιημένη έρευνα τόσο περισσότερο εδραιώνεται η θέση ότι ο Μακάριος ήταν τραγική μορφή που βρέθηκε στις συμπληγάδες που καθημερινά έστηναν στον κυπριακό ελληνισμό εγχώριοι χρήσιμοι ηλίθιοι, πράκτορες και ασφαλώς το γεγονός ότι το νεοελληνικό κράτος όπως και σήμερα πριν και μετά το 1960 ήταν αναξιόπιστο, αφερέγγυο και ακραία επικίνδυνο για τους εκτός νεοελληνικών συνόρων Έλληνες. Αφού επιβλήθηκε η Ζυρίχη άρχισε ένα θηριώδες παιχνίδι να αρπαχτεί ο χώρος και να διωχθούν οι άνθρωποι. Συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αξιοτιμε κε κωνσταντακοπουλε εισθε αξιολογοτατος αρθρογραφος, με ωριμες πολιτικες πεποιθησεις και το αρθρο σας ειναι πολυ ενδιαφερον! Μη γραφετε παρακαλω ομως κουταμαρες...την ελλαδα δεν την κατεστρεψε ο εξοπλιστικος ανταγωνισμος τρισημιση δεκαετιων!!! Τι πραματα ειναι αυτα....αυτο και ο πλεον αδαης το γνωριζει!! Αλλες ειναι οι αιτιες της οικονομικης χρεωκοπιας της πατριδος μας!! Αυτο ειναι κουταμαρα! Μην το αναφερετε ξανα παρακαλω και χαλατε τα τοσο αξιολογα κ εμπεριστατωμενα αρθρα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κύριε Καθηγητά πρόθεση δικη μου δεν είναι να δικάσω, αλλα να αποδείξω πως οποιος επεδίωξε ευθύνες είναι υπεύθυνος για ο,τι στραβό μας έχει βρει και πως υπεύθυνη δεν είναι μόνον η μια η η άλλη πλευρά, αυτή η p[ροσπάθεια αθώωσης του ενός και επιρρίψεις όλης της ευθύνης σε έναν, είναι καταστροφική!


    Ο Μακάριος είναι όσο τραγική φιγούρα είναι και ο Ιωαννίδης και οι δυο πίστεψαν ψεύτικα μεγάλα λόγια, υπάκουσαν αποκλειστικά στο εγώ τους και προχώρησαν χωρίς να συμβουλευτούν κανέναν και τυφλωμένοι από την τεραστια φιλοδοξία τους! Εννοείται πως στον εμφύλιο έχουν ευθύνη όλες οι πλευρές, δεν μπορεί να τα έπραξαν όλα όλοι σωστά και η χωρα να οδηγήθηκε στην καταστροφή, διότι περί καταστροφής μιλάμε, πολύ μεγαλύτερης από τον δεύτερος παγκόσμιο πόλεμο. Βεβαίως και εκτος από τους κατσαπλιάδες όλοι αντιστάθηκαν στους κατακτητές και σε επίδοξους κατακτητές, κατσαπλιάδες όμως είχαν και οι δυο πλευρές!

    Όσον αφορά το Israel συμφωνώ και επαυξάνω ενώ θεωρώ σκόπιμο να επεκτείνω τις παρατηρήσεις σε όλες τις πιθανές συνεργασίες, συμμαχίες και όχι μονο σε ο,τι αφορά το israel!

    Όσον αφορά τους εξοπλισμούς ορθώς ορισμένοι φίλοι επισημαίνουν πως το πρόβλημα δεν ήταν οι εξοπλισμοί, αλλα η διαχείριση, δεν φτάει το άρμα η το αεροπλάνο η το υποβρύχιο, για το αν ο Υπουργός, ο πρωθυπουργός και οι parafernalioi έπαιρναν μίζες, άμα έχω ένα μαχαίρι στα χερια μου δε φταίει το μαχαίρι αν θα το χρησιμοποιήσω για να σφάξω κάποιον, μπορεί κάλλιστα να το χρησιμοποιήσω να κόψω ψωμί αν θέλω. Οι εξοπλισμοί ήταν απολύτως απαραίτητοι, δεν υπάρχει κανένα σοβαρό κράτος, που να μην θέλει να αμυνθεί για την εθνική του ανεξαρτησία και οι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι για αυτό, ειδικά στην περίπτωση μας! Και το Κυπριακό να μην είχε γίνει, κάτι άλλο θα είχαν κάνει οι φίλοι μας οι Τούρκοι....η οι Αλβανοί η οι Σκοπιανοί η δεν ξέρω κι εγώ ποιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευγε Παναγιωτη Ηφαιστε!

    Μακαρι να ειχαμε την σοφια που Ισραελινων και οχι την ζητιανοτζαμπατζιδικη νοοτροπια των αγραμματων μας.

    - D. Pipes, Netanyahu's Steady Hand
    http://www.danielpipes.org/blog/2014/07/netanyahu-steady-hand

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.