3/9/14

Συμφωνία Ποροσένκο - Πούτιν για "διαρκή κατάπαυση του πυρός"

Διαψεύδει το Κρεμλίνο ότι συμφωνήθηκε «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία

Image
Η ουκρανική προεδρία ανακοίνωσε ότι οι πρόεδροι της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν για "διαρκή κατάπαυση του πυρός" στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειώσουμε οτι ανοδο κατά 4% κατέγραψε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Μόσχας λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας Ποροσένκο-Πούτιν για διαρκή κατάπαυση του πυρός στο Ντονμπάς, ενώ η ισοτιμία του ρουβλίου ενισχύθηκε ακτά 1,3% έναντι του δολαρίου.


«Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΕΜΠΛΕΚΕΤΑΙ ΣΤΗ
 ΣΥΡΡΑΞΗ»

Διαψεύδει το Κρεμλίνο ότι συμφωνήθηκε 

«μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία

Οι πρόεδροι Πούτιν και Ποροσένκο δεν συμφώνησαν σε «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοινώθηκε νωρίτερα, «καθώς η Ρωσία δεν εμπλέκεται στην ουκρανική σύρραξη», δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, διευκρινίζοντας ότι υπήρξε σε μεγάλο βαθμό συναίνεση ως προς τα πιθανά βήματα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Διαψεύδει το Κρεμλίνο ότι συμφωνήθηκε «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στην Ουκρανία


Νωρίτερα, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Ουκρανού προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, υπήρξε συμφωνία για «μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στην ανατολική Ουκρανία.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πέσκοφ, διόρθωσε την ανακοίνωση, λέγοντας ότι η εν λόγω έκφραση δεν είναι έγκυρη, εφόσον η Ρωσία δεν εμπλέκεται στην σύρραξη, ώστε να συμφωνήσει σε μόνιμη εκεχειρία:

«Οι Πούτιν και Ποροσένκο συζήτησαν στην πραγματικότητα τα βήματα που θα συμβάλουν στην κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στις δυνάμεις των εθνοφυλακών και τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ρωσία δεν μπορεί να συμφωνήσει η ίδια για κατάπαυση του πυρός, διότι δεν έχει εμπλοκή στη σύρραξη».

Στη συνέχεια, η υπηρεσία τύπου της ουκρανικής προεδρίας προχώρησε σε διόρθωση της διατύπωσης στην ανακοίνωση, λέγοντας ότι οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν «ως προς έναν μηχανισμό επίτευξης κατάπαυσης του πυρός».

Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους φιλορώσους αυτονομιστές στην περιοχή.

Ανακατάληψη εδαφών από φιλορώσους
Μάλιστα οι φιλορώσοι ανακαταλαμβάνουν εδάφη τα οποία εγκαταλείπουν σήμερα τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Στο Ντονέτσκ, οι αντάρτες ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο της πόλης, το μεγαλύτερο της περιοχής, μεταδίδει η ρωσική κρατική τηλεόραση.

Αυτονομιστές ηγέτες λένε ότι κυβερνητικά στρατεύματα αποσύρονται από πολλούς τομείς της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως το λόγο» που συμβαίνει αυτό, ανέφεραν διοικητές μονάδων των ανταρτών, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Novorosinform.org, το οποίο πρόσκειται στους αυτονομιστές.

Όμως ο Βλαντίμιρ Αντιουφέγεφ, ένας από τους ηγέτες των ανταρτών στο Ντονμπάς, είπε ότι η αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από την «περιοχή μας» ήταν ο πιο βασικός όρος για την εκεχειρία στην περιοχή που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Ο Αντιουφέγεφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, επέμεινε νωρίτερα μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι πληροφορίες περί εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελούν μια «προβοκάτσια», διότι η Ρωσία δεν μετέχει στη σύγκρουση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.