3/9/14

Κύπρος - Εθνική Φρουρά: Μείωση θητείας υπό προϋποθέσεις και σοβαρότητα

 Άντης Λοίζου                                                                            Λυθροδόντας 31 Αυγούστου 2014      
Ως γνωστό η τέως και η νυν κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί να μειώσουν την στρατιωτική θητεία στους 18 και 14 μήνες αντίστοιχα. Πολύ εύηχη και ψηφοσυλλεκτική δέσμευση την οποίαν η τέως κυβέρνηση δεν επέτυχε να υλοποιήσει παρά τις προσπάθειες που έκαμε και την μονομερή κατάργηση αρκετών φυλακίων της ΕΦ που εμείωσαν την μαχητική της ικανότητα και ετοιμότητα και η νυν προσπαθεί.
Όντως η 24μηνη θητεία είναι η περισσότερη από όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης ( ΕΕ ), πλην όμως και η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ μη μέλος αμυντικής συμμαχίας ή του Συναιτερισμού για την Ειρήνη ( ΣγτΕ ), της οποίας το 37 τοις εκατόν του εδάφους της κατέχεται από ξένη χώρα η οποία διαθέτει 43-45000 στρατεύματα με σύγχρονο οπλοστάσιο και επιθετική διάταξη.

Καλόν είναι αυτοί οι οποίοι θα προσπαθήσουν να μειώσουν τη στρατιωτική θητεία αφού μελετήσουν την όλη κατάσταση, να σσταθμίσουντις παραμέτρους και να εισηγηθούν τις εναλλακτικές λύσεις που θα επιτρέψουν τη μείωση της στρατιωτικής θητείας και να μην υπακούσουν τυφλά στις επιθυμίες των ασχέτων, των οποίων η γνώμη ποτέ να μην τους απασχολεί. ( Κατά τον αείμνηστο ΑΡΧΗΓΟ Ευάγγελο Φλωράκη ποτέ στη δουλειά σου να μήν σε απασχολεί η γνώμη των ασχέτων).

Πρέπει κατά την αποψή μου στη μελέτη για μειώση της στρατιωτικής θητείας να ληφθούν υπόψιν και οι ακόλουθοι παράγοντες.

      1. Μέχρι την 20 Ιουλίου 1974 η εν ειρήνη επάνδρωση όλων των ενεργών Μονάδων της ΕΦ ήταν διπλάσια της σημερινής και για να αντιμετωπίσει την Τουρκική εισβολή η ΕΦ, αντιμετώπισε τεράστια προβλήματα πραγματοποίησης της επιστράτευσης, μη εξαιρουμένης και της αποτυχίας επιστράτευσης Μονάδων.

      2. Η μείωση της θητείας πρέπει να γίνει με διπλό σκοπό.
             α Ενίσχυση της μαχητικής  ικανότητας της ΕΦ.
             β Αύξηση της εν ειρήνη δυνάμεως της.

      3.Είναι αδύνατο και ταυτόχρονα αδιανοήτο  να αναδιοργανώνεται ένας στρατός χωρίς να κάνει προγραμματισμό νέων εξοπλισμών οι οποίοι να γίνουν ταυτόχρονα με την αναδιοργάνωση, ώστε να μην υπάρξει μείωση του όποιου αξιόμαχου υπάρχει.

      4. Πρόσληψη μονίμων οπλιτών που να βασίζεται σε θεσμικό πλαίσιο, καθηκοντολόγιο σαφές το οποίο να καθορίζει λεπτομερώς τα της εκπαίδευσης, διαμονής, διατροφής και να τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια, Επίσης να καθοριστούν τέτοια κριτήρια και κίνητρα ώστε η ΕΦ, να μήν γίνει άσυλο αποτυχημένων η κομματικών μελών, ή εγκληματικών στοιχείων.

      5. Οι προσλήψεις να μήν γίνουν ταυτόχρονα αλλά σε βάθος χρόνου που να μελετηθεί, ώστε πριν να  λήξουν τα συμβόλαια να γίνονται έγκαιρα προσλήψεις νέων οπλιτών.

      6. Η μείωση της θητείας να γίνεται κλιμακωτά ανάλογα με τις προσλήψεις οι οποίες επιβάλλεται να προηγηθούν κάθε μείωσης της θητείας.

      7. Με βάση την κτειθείσα εμπειρία από την πρόσληψη των ΕΠΥ πρέπει να ληφθούν υπόψη τα αρνητικά στοιχεία για αποφυγή και τα θετικά γιά εκμετάλλευση, ( Οι ΕΠΥ προσελήφθησαν στην ΕΦ υπό τις καλύτερες προϋποθέσεις, κατά το μείζον προσέφεραν πάρα πολλά όμως η καθήλωσή τους στον ίδιο βαθμό για πολλά χρόνια και το αβέβαιο μέλλον, τους έχει απογοητεύσει τα μέγιστα και μάλιστα δικαιολογημένα.)

      8. Ο πιό σημαντικός παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψιν είναι το ότι η απειλή δεν έχει μειωθεί, παρά τις μονομερείς καταργήσεις φυλακίων της ΕΦ. Οι Τουρκικές Δυνάμεις Κατοχής αναβαθμίζονται και είναι συνεπέστατες σε προκλήσεις και παραβιάσεις ( Πύλα, Στροβίλια, θαλάσσια περιοχή Παραλιμνίου, Αστρομερίτης και όχι μόνον).

      9. Επειδή η δημιουργία επαγγελματικού στρατού στην Κύπρο είναι κάτι το νεοφανές δεν θα ήταν καθόλου υποτιμητικό να ζητήσουμε βοήθεια από χώρες με επιτυχημένο επαγγελματικό στρατό, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και γιατί όχι τις ΗΠΑ των οποίων ήμαστε και στρατηγικός εταίρος.


 Το οποιοδήποτε αποτέλεσμα παρουσιάσει η επιτροπή που θα σχεδιάσει την αναδιοργάνωση να εξαχθεί ανεπηρέαστα, αβίαστα, δίχως πολιτικές παρεμβάσεις και πρόσκαιρη ικανοποίηση ματαιόδοξων φιλοδοξιών. Γνώμωνας να είναι το καλόν της Πατρίδας και το αξιόμαχον της Εθνικής Φρουράς.

Τέλος πρέπει να γίνει αντιληπτό αλλά και κατανοητό από την πολιτική ηγεσία ότι στρατός που δεν έχει για κύρια αποστολή του την εκπαίδευση, την οργάνωση και εκτέλεση ασκήσεων είναι σαν μια αθλητική ομάδα που δεν προπονείται αλλά μόνον αναπαύεται.

1 σχόλιο:

  1. Αντη Λοιζου,

    Αμα καταφερεις με μειωση θητειας την αυξηση της μαχητικης ικανοτητας της ΕΦ, μετα πηγαινε και στο Ελλαδισταν και διδαξε τους πως να καλλιεργουνε δενδρα που να ανθιζουνε ευρω ωστε να βγουν και αυτοι χωρις κοπο απο την οικονομικη κριση.

    Τα ποτισες ολα με σοβαροτητα εκτος απο αυτα που γραφεις. Εχετε περισσεια ισχυος εκει στην Κυπρο και αν δεν την μειωσετε οχι μονο θα απελευθερωσετε τα κατεχομενα αλλα οταν παρετε φορα ποιος σας κραταει και θα εξαπλωθειτε παντου.

    Αν η μειωση της θητειας μαζευει ψηφους, τοτε αυτη η μοιρα σας αξιζει καραγκιοζηδες.

    Η μιζερια και το “φταινε αλλοι” σας εφαγαν την μιση Κυπρο. Με αυτην την νοοτροπια να πηγαινετε και θα εξαφανιστειτε τελειως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.