2/10/14

Ομόφωνα επικύρωσε τη Συνθήκη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Ρωσίας

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, η Άνω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου, επικύρωσε σήμερα, Τετάρτη, ομόφωνα τη Συνθήκη της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU). Η Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης υπεγράφη από τους προέδρους της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν στις 29 Μαΐου του 2014 στην Αστάνα.
Αποτελεί το βασικό έγγραφο που καθορίζει τη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών για την ίδρυση της EEU για την ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών, κεφαλαίου και εργατικού δυναμικού, καθώς επίσης και για κοινή πολιτική στους τομείς-κλειδιά της οικονομίας, όπως η ενέργεια, η βιομηχανία, η γεωργία και οι μεταφορές. Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει τη μετάβαση της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν στο επόμενο στάδιο μετά την Τελωνειακή Ένωση, δηλαδή στον κοινό οικονομικό χώρο.  
Η συμφωνία καθορίζει τη δομή, τις εξουσίες και τις διαδικασίες εργασιών των οργανισμών της Ένωσης, που περιλαμβάνουν το Ανώτατο Ευρασιατικό Οικονομικό Συμβούλιο, που απαρτίζεται από τους αρχηγούς των κρατών-μελών, το Ευρασιατικό Διακυβερνητικό Συμβούλιο, που απαρτίζεται από τους επικεφαλής των κυβερνήσεων των κρατώ-μελών, την Ευρασιατική Οικονομική Επιτροπή και το Ευρασιατικό Δικαστήριο της Οικονομικής Ένωσης. Σε ξεχωριστό κομμάτι της συμφωνίας διατυπώνονται οι αρχές της διαμόρφωσης του προϋπολογισμού της Ένωσης, στον οποίο θα εισφέρουν τα κράτη-μέλη σε ρούβλια. Το ύψος της εισφοράς κάθε μέλους θα καθορίζεται από το Ανώτατο Συμβούλιο. Μεταξύ άλλων η συμφωνία ορίζει επίσημη γλώσσα της Ένωσης τα ρωσικά. Προβλέπει επίσης ότι η Ευρασιατική Επιτροπή θα εδρεύει στη Μόσχα, το Ευρασιατικό Δικαστήριο της Οικονομικής Ένωσης στο Μινσκ και η οικονομική ρυθμιστική Αρχή στο Αλμάτι.  
Σημειώνεται ότι αύριο, 2 Οκτωβρίου, αναμένεται να επικυρώσει τη Συνθήκη για την Ευρασιατική Ένωση το Καζακστάν, ενώ η Λευκορωσία θα πράξει το ίδιο στις 7 Οκτωβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.