7/10/14

Στα πρόθυρα κουρδικής ιντιφάντα η Τουρκία - Έξι Κούρδοι νεκροί σε διάφορες πόλεις

Σοβαρότατα επεισόδια από Κούρδους σε πολλές πόλεις της Τουρκίας - Παρακρατικές ομάδες ισλαμιστών ομοϊδεατών του Ι.Κ. σε δράση
Απαγόρευση κυκλοφορίας σε τέσσερις κουρδικούς νομούς
Μεγάλης έκτασης σοβαρά επεισόδια έχουν ξεσπάσει σε πολλές πόλεις στο τουρκοκρατούμενο Κουρδιστάν αλλά και σε πολλές πόλεις της Δ. Τουρκίας, ανάμεσα στις οποίες η ίδια η Κωνσταντινούπολη.
Τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώνονται στην πρωτέουσα του τουρκοκρατούμενου Κουρδιστάν, Ντιγιαρμπακίρ, αλλά και σε άλλες πόλεις και κωμοπόλεις, όπως το Κουρτάλαν, το Βάρτο και το Κιζίλτεπε, όπου υπάρχουν τέσερις νεκροί, σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο Φιράτ, ενώ άλλοι δυο νεκροί υπάρχουν στο Ντιγιαρμπακίρ.
Επεισόδια βρίσκονται σε εξέλιξη και στην Κωνσταντινούπολη, όπου φασιστικοί κύκλοι, αντιδρώντας στις διαδηλώσεις των Κούρδων για την πόλη Κόμπανι, πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίον κτιρίων κουρδικών φορέων, όπως κόμματα, σύλλογοι κλπ.
Στην πόλη Βάρτο, όλα τα δημόσια κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες από το εξαγριωμένο πλήθος, που διαμαρτύρεται για το θάνατο ενός νεασρού διαδηλωτή, ενώ  στο Ντιγιαρμπακίρ φλέγονταιδημόσια κτίρια και κτίρια τραπεζών.
Στο νομό Μαρντίν ο νομάρχης και  η στρατοχωροφυλακή διέταξαν απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των πολιτών στους δρόμους, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν λόγω της δολοφονίας νεαρού διαδηλωτής.
Τις βραδυνές ώρες και ο νομάρχης Ντιγιαρμπακίρ διέταξε απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη.
Πριν από λίγο απαγόρευση κυκλοφορίας διέταξε και ο νομάρχης του Βαν καθώς και ο νομάρχης του Σιίρτ.
Στην πόλη Τζίζρε οι πολίτες έσπασαν τα σύνορα και ενώθηκαν με τους ενόπλους Κούρδους της Ροζάβα, ενώ στο Χακιάρι πυρπολήθηκε φροντιστήριο που ανήκει στον ιμάμη Γκιουλέν, καθώς και το κτίριο της πρυτανείας του τοπικού πανεπιστημίου.
Μετά από το ξέσπασμα της κουρδικής ιντιφάντα η αστυνομία ανακάλεσε όλο το προσωπικό από τις άδειες και τέθηκε σε επιφυλακή σε ολόκληρη τη χώρα.
Να σημειωθεί ότι τα επεισόδια ξέσπασαν μετά τη χθεσινή δήλωση του Οτζαλάν από τη φυλακή, ότι οι Κούρδοι θα πολεμήσουν και θα αντισταθούν μέχρι το τέλος στο Κόμπανι αλλά και παντού όπου υπάρχουν ισλαμιστές και υποστηρικτές τους.

5 σχόλια:

  1. Χωρίς αμφιβολία όλοι με τους Κούρδους είμαστε. Εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, κ. Καλεντερίδη, θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι εδώ και καιρό: ποιά ήταν η στάση των Κούρδων κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία και τον "Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα" των Τούρκων.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σάντευ, οι Γερμανοί μας εξολόθρευσαν το 1940-45 και τώρα είμαστε σύμμαχοι.
    Τι λες τέτοια ώρα;
    Το συνειδητοποιείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχει ένα ιστορικό ενδιαφέρον. Δεν έχει; Και σημειολογικό. Για να μην υπερβάλουμε κι εμείς ως προς τις συμπάθειές μας. Ναι, εχθροί του εχθρού μας, μαζί τους με χίλια. Αλλά να μην τους βγάλουμε και Παναγίες! Το δικό μας συμφέρον πρέπει να κοιτάμε και ΜΟΝΟ. Εφόσον συμπίπτει με αυτό των Κούρδων, καλώς. Και τα συμφέροντα (δυστυχώς ή ευτυχώς), αλήθεια είναι πως αλλάζουν. Δεν είναι κακό να κρατάμε και μία πισινή.
    Για πείτε μας λοιπον; Τι έκαναν οι Κούρδοι κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία που ο Ελληνισμός (διχασμένος) έδινε των υπέρ πάντων αγώνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σάντευ
    δεν μ' αρέσει να ξεκατινιάζομαι στο διαδίκτυο, όμως αν δεν ξέρεις ένα θέμα, είναι λάθος να αναφέρεσαι σ' αυτό.
    Όχι επειδή έιμαι πιο έξυπνος από σένα, αλλά επειδή έχω πρόσβαση στις τουρκικές πηγές, ξέρω πολύ καλά τι έγινε στη Μικρά Ασία.
    Υπήρχαν Κούρδοι που βοήθησαν τον αγώνα μας και έχασαν τη ζωή τους κατά δεκάδες χιλιάδες, όπως οι Κούρδοι της φυλής Κότσγκιρι, στη Σεβάστεια, που επαναστάτησας το 1921 και ενώθηκαν μαζί μας.
    Όπως υπήρχαν και Κούρδοι που πίστεψαν και συντάχτηκαν με τον Κεμάλ.
    Όμως, για όσα έκαναν οι Κούρδοι κυρίως στους Αρμενίους και τους Ασσυρίους και δευτερευόντως σε μας τους Έλληνες, ζήτησαν επισήμως συγνώμη πολλές φορές.
    Αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα διαφωνήσω μαζί σας. Δεν είναι καθόλου ξεκατίνιασμα. Αντιθέτως, εφόσον και οι δύο συνομιλητές είναι καλοπροαίρετοι (και σας διαβεβαιώ πως ρώτησα πολύ καλοπροαίρετα), νομίζω πως μπορεί να γίνει ένας ωραίος και εποικοδομητικό διάλογος. Σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Γνώριζα πως οι περισσότερες Κουρδικές φυλές είχαν συμμαχήσει με τον Κεμάλ και πολέμησαν μαζί του εναντίων των χριστιανών της Ανατολής. Λίγοι είχαν πολεμήσει εναντίων των Τούρκων εθνικιστών. Μετά βέβαια οι Κεμαλοφασίστες τους έσφαξαν κι αυτούς. Δεν ήξερα πως οι Κούρδοι έχουν ζητήσει επισημως συγγνώμη. Μπράβο τους! Αυτό είναι προς τιμήν τους. Αλήθεια, εφόσον, δεν έχουν δικό τους κράτος, όταν λέτε επισήμως, τι εννοείται; Ο Οτσαλάν για παράδειγμα; Δεν το έχω διαβάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.