12/10/14

Αμφίπολη: Αποκαλύφθηκε ψηφιδωτό εκπληκτικής τέχνης (φωτο)

Ένα εκπληκτικής τέχνης ψηφιδωτό κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα, λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλέ, κόκκινου και κίτρινου χρώματος αποκαλύφθηκε στην Αμφίπολη μετά την απομάκρυνση των χωμάτων.

Το ψηφιδωτό βρίσκεται στον δεύτερο χώρο, πίσω από τις Καρυάτιδες και μέχρι την επιφάνεια του δαπέδου, σε βάθος 6μ. από την θόλο, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώρου δηλαδή, 4,5μ. πλάτος επί 3 μ. μήκος.

Την κεντρική παράσταση περιβάλλει διακοσμητικό πλαίσιο, πλάτους 0,60μ.,το οποίο συντίθεται από διπλό μαίανδρο, τετράγωνα και τρέχουσα σπείρα.

Το φόντο της παράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρι-μπλε.

Η κεντρική παράσταση απεικονίζει άρμα σε κίνηση, που σύρεται από δύο λευκά άλογα, το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας, με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι.

Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ο θεός Ερμής ως ψυχοπομπός, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια και κρατά κηρύκειο.

Η σύνθεση έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά.

Η παράσταση διακρίνεται για την εξαίρετη τέχνη στην απόδοση των λεπτομερειών των χαρακτηριστικών, τόσο των μορφών, όσο και των αλόγων, όπως και για την αρμονία των χρωμάτων.

Η σύνθεση είναι σύγχρονη του ταφικού συγκροτήματος και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ.

Το ψηφιδωτό έχει υποστεί φθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου, διαμέτρου 0,80μ. Ωστόσο, πολλά μέρη από το φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί στην αμμώδη επίχωση.

Τις επόμενες μέρες θα γίνει προσπάθεια συγκόλλησης και αποκατάστασής του, προκειμένου να συντεθεί, στο μέτρο του δυνατού, η συνολική εικόνα της παράστασης.

Το ψηφιδωτό δάπεδο, ανατολικά και δυτικά, δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό του, καθώς η ανασκαφή είναι ακόμη σε εξέλιξη στα τμήματα αυτά.

Στα νότια του ψηφιδωτού δαπέδου και ανάμεσα στα βάθρα των Καρυάτιδων αποκαλύφθηκε πώρινο κατώφλι, καλυμένο με λευκό κονίαμα.

Στα βόρεια του δαπέδου αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κατώφλι της θύρας, που οδηγεί στον τρίτο χώρο, διακοσμημένο με ιωνικό κυμάτιο, στο κάτω μέρος του.

Επίσης, εντοπίστηκαν, ακριβώς κάτω από το θύρωμα, προς το εσωτερικό του τρίτου χώρου, δύο ακόμη τμήματα από τα μαρμάρινα θυρόφυλλα.

5 σχόλια:

  1. Απο οτι αποκαλύπτεται με τα τελευταία ευρήματα που έρχονται στο φως δεν είναι τελικά ουτε Ελληνιστικός τάφος ούτε Ρωμαικός ,είναι η αποθήκη οπλισμού της Χ.Α ,οι ψηφιδωτές σβάστικες είναι αυτούσια απόδειξη περι αυτού....
    ιλαρά καιλύσσα προβλέπω να πιάνει τις πασιονάριες του κλεπτοκρατικού ψευτοδημοκρατικού τόξου ,οι ορντινάντζες τους πάλι υπερωρίες θα χτυπήσουν για να επαναφέρουν τους παραστρατημένους στο -πολιτικαλ κορέκτ- ,,
    -
    Να καταστραφούν αμέσως οι σβάστικες!!-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει και αυτό το ιστολόγιο να αρχίσει σειρά άρθρων για τον Ελληνικότατο διπλό μαίανδρο, τη σβάστιγγα όπως ελλειπέστατα την ξέρουμε οι περισσότεροι από εμάς.

    Έχει ιστορία πολλών πολλών χιλιάδων ετών ένα από τα πιο ελληνοπρεπή σύμβολα. Εγώ γνωστούς μου που είναι παντελώς στούρνοι με ιστορικά θέματα τους λέω πηγαίνετε στη Πέλλα να δείτε την ασπίδα του Φιλίππου που είναι γεμάτη με σβάστιγγες.Άμα δε μπορείτε δείτε την στο διαδίκτυο.

    Επίσης όσοι πήγαν στην Αγιά Σοφιά σβάστιγγες είδαν και εκεί.
    Να μην μακρυγορώ τα ντοκουμέντα είναι άπειρα.
    Το ίδιο και σε αρχαίο μνημείο στη μεσσηνία πριν λίγο καιρό.

    Προφανώς και πρόκειται για εισβολή των ναζί στην αρχαία καλαμάτα που αποκρούστηκε από τους Αρκάδες και έπειτα οι κάτοικοι της Σπάρτης ως ανάμνηση για τη νίκη τους επί του χίτλερ έφτιαξαν το μνημείο.

    Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην Αμφίπολη.
    Ο Ρουντολφ Ες ποτέ δεν προσγειώθηκε στην Αγγλία.Μεταφέρθηκε μέσω χρονοκάψουλας στην Αμφίπολη με ορδές από γερμανοτραφείς αλλά εκεί συνάντησε λυσσαλέα αντίσταση από τους Καστοριανούς Δισπηλιώτες κατοίκους της.

    -Ποιοί είστε εσείς ρε αλήτες ναζί που όταν εμείς είχαμε σπίτια και οικισμό στη λίμνη μας και γραφή Ελληνική από το 6.000π.χ. εσείς τρώγατε τορτίγιας;
    Και δώστου τη μία, δώστου και την άλλη οι Καβαλιώτες τους κατατρόπωσαν όλους.
    Έτσι οι Θεσσαλοί νίκησαν τους ναζί και ο καβαλάρης είναι ο αρχηγός του ιππικού τους γνωστό τότε ως MONGSTERS-AEL-325B.C.

    Y.Γ. Βγάλατε δε βγάλατε άκρη από αυτά που έγραψα ΑΥΤΗ είναι η αλήθεια και όποιος διαφωνεί είναι φασίστας, ναζιστής, ετεροφυλόφιλος, εχθρός της παιδεραστίας, πατριώτης, τίμιος και φυσιολογικός.

    Υ.Γ.2. Για τις εκστρατείες των Ελλήνων στην Ινδία το 3.000π.χ. και οι "σβάστιγγες" που υπάρχουν εκεί όπως και Ελληνοπρεπείς απόγονοι είναι άλλο ένα θέμα σχετικό την ιστορία του οποίου θα συγγράψω αργότερα-:o)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα, ο Μιχαλολιακος και ο Κασιδιαρης να συνδεονται μαζι με τουτο'δω τον θαλαμο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστὸς ὁ Asepites, ἀλλὰ μὴν ψάχνεις στὸν

    σύγχρονο πληθυσμὸ τοὺ σημερινοῦ Ἑλλαδιστὰν νὰ

    παραδεχτῇ τὰ αὐτονόητα καὶ πολὺ περισσότερα νὰ

    καταλάβῃ σύμβολα. Αὐτὰ εἶναι γιὰ φασίστες

    ὅπως εἴμαστε ἐμεῖς οἱ λίγοι. Οἱ Ἕλληνες τοῦ

    σημερινοῦ κράτους ἀκοῦν τὰ δημοκρατικὰ κανάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι Ερμήδες και βλακείες. Ο Γκρουεσκυ είναι με το κυρήκειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.