3/12/14

Στο Καντίλ αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης

kandilΔεν έχει περιθώρια να μη δώσει κάποια λύση στο κουρδικό πρόβλημα ο κ. Ερντογάν και κλιμακώνει τις κινήσεις του.
Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, ένα ιστορικό βήμα θα λάβει χώρα ως προς τη διαδικασία επίλυσης, καθώς αντιπροσωπεία της κυβέρνησης και της ΜΙΤ θα μεταβεί για πρώτη φορά  από κοινού με τους εκπροσώπους του HDP (κουρδικού κόμματος προσκείμενου στο PKK) στο όρος Καντίλ.
Η αντιπροσωπεία του HDP, μετά την συνάντηση που είχε το Σάββατο με τον Abdullah Ocalan στο Ίμραλι, σήμερα συναντάται με τους αρμοδίους της κυβέρνησης και της ΜΙΤ και ακολούθως θα επιδώσει στα στελέχη του KCK στο Καντίλ το «Σχέδιο της Διαδικασίας Διαπαραγματεύσεω», που ετοίμασε ο Ocalan και στο οποίο,

όπως ανέφερε, συμφώνησε με τους αρμοδίους του κράτους ,όπως έγραψε η εφημερίδα Radikal. Κατά την επίσκεψη στο Ίμραλι, θα συζητηθούν τεχνικά ζητήματα, ενώ αναμένεται να ορισθεί ημερομηνία για τον αφοπλισμό των μελών του PKK. H αποχώρηση θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και το PKK θα ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει τα όπλα. Σήμερα, μετά τη συνάντηση, αναμένεται να διευκρινισθεί το χρονοδιάγραμμα για την επίλυση, γράφει η Sabah.

Εντωμεταξύ, η Huriyet γράφει ότι, την περασμένη Πέμπτη (πριν την συνάντηση με την αποστολή του HDP), ο Ocalan είχε συναντηθεί με αποστολή κρατικών αξιωματούχων και τον επικεφαλής της ΜΙΤ, Hakan Fidan. Στη συνάντηση αυτή, ο Ocalan φέρεται να επεσήμανε ότι η κουρδική πλευρά δεν αναμένεται να κάνει βήματα για την ‘ενίσχυση της δημόσιας τάξης’, εως ότου η κυβέρνηση εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ, επίσης, παρουσίασε το ‘προσχέδιο του για την επίλυση’.

Στο προσχέδιο καταγράφονται τα αιτήματα του προς την κυβέρνηση, όπως η παροχή νομικών εχεγγύων στα μέλη του PKK, πριν εγκαταλείψουν τα όπλα και παραδοθούν. Σε ορισμένα σημεία του σχεδίου πρόκειται να αντιταχθεί η κυβέρνηση, γράφει η Hurriyet, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, ενώ η Sabah αναφέρει ότι το σχέδιο του Ocalan είναι παρόμοιο με αυτό που σχεδίασε η κυβέρνηση και ότι επετεύχθη συμβιβασμός μεταξύ των κυβερνητικών αξιωματούχων και του Ocalan. Φημολογείται, επίσης, ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει από το HDP να αναθεωρήσει το σχέδιο και ο επικεφαλής της ΜΙΤ θα μεταβεί στο Ίμραλι, για να διαπραγματευθεί την τροποποίησή του με τον Ocalan. Επίσης, μια ξεχωριστή αντιπροσωπεία με τη συμμετοχή της ανεξάρτητης βουλευτού Leyla Zana και τον Sirri Sureya Onder αναμένεται να μεταβεί στο Ίμραλι, εάν λάβει την έγκριση από την κυβέρνηση.

Ο τερματισμός των βίαιων συγκρούσεων και η εγκατάλειψη των ‘πολιτικών πολέμου’ είναι τα  αιτήματα της κυβέρνησης στη διαδικασία επίλυσης, γράφει ο Mahmut Ovur  στη Sabah. Επίσης, η κυβέρνηση επιθυμεί το PKK να αποσύρει μέχρι το Μάρτιο τους ‘ένοπλους μαχητές’ του και να ανακοινώσει ότι η Τουρκία δε συνιστά εχθρό. Από την άλλη πλευρά, τα αιτήματα των PKK- HDP άπτονται της επίλυσης βασικών προβλημάτων, όπως η εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα και η αυτονομία των τοπικών αυτοδιοικήσεων, καθώς, επίσης, διευθετήσεις για την πραγματοποίηση επαφών με τον Ocalan, νομικά εχέγγυα για την επιστροφή των πρώην ‘μαχητών’ στην Τουρκία και τροποποίηση του ορισμού της τρομοκρατίας στα νομοθετήματα.

ΑΝΙΧΝΕΥΣΕΙΣ 

3 σχόλια:

  1. Η Τουρκική εφημερίδα που ανέφερετην είδηση περί επίσκεψης στο Καντίλ είναι η Σαμπάχ. Ο νοών νοείτω τι σημαίνει αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H ιστορία είναι φάρος.
    Ας ξαναθυμηθούν οι Κουρδοι την ιστορία του πρώτου κουρδικού κράτους, την λεγόμενη δημοκρατία του Μεχαμπαντ, τους φίλους των λαών Σοβιετικούς...κλπ.
    Ζητώ συγγνώμη , απο τους διαχειριστές της σελίδας, αναγκαστικά διαβάστε την σχετική ανάρτηση στο μικρό blog που διατηρώ:
    http://combatraining.blogspot.gr/2014/12/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οσο αφορά το σημείο ....τους φίλους των λαών σοβιετικούς, ο αρθρογράφος σαφώς και ειρωνεύεται την σοβιετική στάση εποχής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.