24/12/14

Έριξε το γάντι ο Αναστασιάδης

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην πρώτη του διάσκεψη Τύπου, μετά τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη στη Νέα Υόρκη.
Έτοιμος για διάλογο για Κυβέρνηση κοινής ή ευρύτερης αποδοχής ο Πρόεδρος
Αμέσως μετά τις γιορτές ξεκινά η προσπάθεια για ανίχνευση δυνατοτήτων συλλογικότητας όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος


Το γάντι προς τις πολιτικές δυνάμεις για σχηματισμό Κυβέρνησης κοινής ή ευρύτερης αποδοχής έριξε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε διάσκεψη Τύπου, μετά τη σύνοδο του Υπουργικού Συμβουλίου, την πρώτη έπειτα από την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση μιτροειδούς βαλβίδας στην καρδιά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε έτοιμος και αποφασισμένος να εμπλακεί σε διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τη δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης κοινής ή ευρύτερης αποδοχής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος δεν μπορεί να υποβασταχθούν από τους ώμους ενός, αλλά απαιτούν συλλογική αντιμετώπιση. Τόνισε, ακόμα, ότι «ούτε η αρνητικότητα ή οι οποιεσδήποτε άλλες σκοπιμότητες μπορεί να βοηθήσουν και να συμβάλουν στο να κατανοήσει ο λαός ότι, επιτέλους, πρώτιστη προτεραιότητά μας δεν είναι τα κομματικά ή τα προσωπικά μας οφέλη, αλλά του λαού το συμφέρον και γενικότερα της πατρίδας».

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «δεν είμαι αποφασισμένος να υπηρετήσω κανενός κόμματος το συμφέρον και του οποιουδήποτε τις βλέψεις ή τους προγραμματισμούς, του εαυτού μου πριν και πάνω απ' όλα μη εξαιρουμένου».

Ειλικρινής και εξαντλητικός διάλογος
«Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στις πολλαπλές προκλήσεις, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τα επόμενα τρία χρόνια, επέστρεψα έτοιμος και αποφασισμένος να συζητήσω εξαντλητικά με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να προτείνω και να ακούσω εισηγήσεις κατά πόσον είναι δυνατόν σε κλίμα διαλόγου, συναίνεσης, συνεννόησης και πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον του κυπριακού λαού, τη δυνατότητα σχηματισμού μιας Κυβέρνησης κατά το δυνατόν είτε κοινής αποδοχής είτε της ευρύτερης δυνατής αποδοχής», τόνισε.

Διαβεβαίωσε, δε, για την ειλικρίνεια των προθέσεών του «και όχι για τους όποιους λόγους για τους οποίους κάποιοι επιχείρησαν ήδη να πουν, πριν καν με ακούσουν, είτε για να αιτιολογήσουν την άρνηση είτε για να δημιουργήσουν κάποιες εικόνες που νομίζουν ότι μπορεί να βοηθούν κομματικές σκοπιμότητες».

«Δεν πρόκειται να υπηρετήσω κανενός κόμματος το συμφέρον και του οποιουδήποτε τις βλέψεις ή τους προγραμματισμούς, του εαυτού μου πριν και πάνω απ' όλα μη εξαιρουμένου», επεσήμανε, σημειώνοντας ότι «αυτό που πρέπει να διακρίνει όλους μας είναι το αίσθημα ευθύνης που μας διέκρινε κατά την τελευταία περίοδο αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας».

Στόχος, η διασφάλιση του κυπριακού Ελληνισμού
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι «είναι εκ των ων ουκ άνευ να συνειδητοποιήσουμε αυτό που ο λαός αναμένει από εμάς: Μέσα από τη συλλογικότητα να λαμβάνονται οι σοφότερες των αποφάσεων, προκειμένου να προστατεύσουμε τον κυπριακό Ελληνισμό και να μην επιτρέψουμε τη δημιουργία τετελεσμένων εις βάρος του κυπριακού Ελληνισμού, είτε μέσω εκβιασμών είτε μέσω άλλων μεθοδεύσεων».

«Είναι καλά γνωστή η αποφασιστικότητα, αλλά και η μεγάλη επιθυμία του συνόλου του κυπριακού Ελληνισμού, επιτέλους, να δοθεί ένα τέρμα στην κατοχή και στη διαίρεση. Όμως, να δοθεί τέρμα και όχι να γίνει απαρχή νέων περιπετειών», ανέφερε.

Ανίχνευση προϋποθέσεων συλλογικότητας
Σε ερώτηση, αν σκέφτεται να υλοποιήσει την πρόθεση για τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας αποδοχής μέσω υπόδειξης προσώπων από χώρους των άλλων κομμάτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές ότι δεν θα έπαιρνε αποφάσεις, που θα μπορούσαν να θεωρηθούν πρόκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις ή προσπάθεια τάχα διάσπασης.

Θα φροντίσω μέσα από ένα διάλογο αμέσως μετά τις γιορτές να πείσω ότι όσο πιο συλλογικά πολιτευόμαστε, τόσο πιο αποτελεσματικοί θα είμαστε και ωφέλιμοι προς τον λαό, είπε.
Επομένως, εξήγησε, «η πρόθεσή μου είναι και παραμένει να δω πώς δημιουργούνται οι προϋποθέσεις της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης, είτε σε ένα κυβερνητικό σχήμα είτε σε αποφάσεις που μπορεί σημαντικά να συμβάλουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου».

Μηδενική ανοχή
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε έναν από τους τέσσερις πυλώνες της διακυβέρνησής του, η προσπάθεια για υλοποίηση των οποίων θα ολοκληρωθεί, όπως επισήμανε, τόνισε ότι επιβάλλεται «η συνέχιση της μηδενικής ανοχής και η ενίσχυση περαιτέρω της εν εξελίξει προσπάθειας για πάταξη της διαφθοράς και οριστικό τερματισμό της ατιμωρησίας».

Εάν ανατρέξουμε στην όλη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας «είναι η πρώτη Κυβέρνηση που δεν ανέχθηκε είτε να παρέμβει για να συγκαλύψει ή για να καλύψει είτε για να αποτρέψει τη δίωξη περιώνυμων, επωνύμων ή και πολιτών ή πολιτικών που θεωρούνταν μέχρι στιγμής ότι θα μπορούσαν να τεθούν στο απυρόβλητο», τόνισε. Αυτή η πολιτική, διαβεβαίωσε, «θα συνεχιστεί και θα ήθελα να ενθαρρύνω ακόμη περισσότερο όσους κατέχουν τα οποιαδήποτε στοιχεία να τα δώσουν στις ανακριτικές Αρχές, έτσι ώστε, επιτέλους, να δημιουργήσουμε μιαν άλλη κουλτούρα, μιαν άλλη νοοτροπία όσον αφορά τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών».

Αλλαγές στη δομή της Προεδρίας
Για τη δομή του γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι έχει ήδη ετοιμαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μιας νέας δομής, κατά τα πρότυπα γραφείων Αρχηγών και Κυβερνήσεων άλλων ανεπτυγμένων χωρών, το οποίο θα ανακοινωθεί αμέσως μετά τις γιορτές. Εξάλλου, ο Πρόεδρος προέβη και σε αυτοκριτική, λέγοντας ότι «κατά τη διάρκεια των πρώτων 22 μηνών δεν υπήρξαν μόνο θετικά από πλευράς Κυβερνήσεως, αλλά και τα αρνητικά, στα πλείστα των οποίων την ευθύνη και πλήρως αναλαμβάνω».

Δυσεπίτευκτος ο σχηματισμός της, λένε τα κόμματα
Πάντως, στις πρώτες αντιδράσεις τους, τα πολιτικά κόμματα θεωρούν δυσεπίτευκτη τη συγκρότηση κυβέρνησης κοινής ή ευρείας αποδοχής, υπογραμμίζοντας πως προϋπόθεση γι’ αυτήν είναι να υπάρξουν ουσιαστικές πολιτικές συγκλίσεις επί των διαφόρων θεμάτων, και όχι συμφωνία επί κοινά αποδεκτών προσώπων.

Κάτι που, αυτήν τη στιγμή, με δεδομένες τις υφιστάμενες διαφορές προσέγγισης ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στην οικονομία, δεν φαντάζει επιτεύξιμο.
Αναμένουν, ωστόσο, την έναρξη του διαλόγου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να διαφανεί ποιο περιεχόμενο προσδίδει ο ίδιος στην πρότασή του. Τότε, όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος είχε χθες το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη διάρκεια της οποίας τον ενημέρωσε για τα συντελεσθέντα στο διάστημα της απουσίας του, θα μπορούν, επί συγκεκριμένων δεδομένων, να τοποθετηθούν και να λάβουν αποφάσεις.

σημερινή

1 σχόλιο:

  1. Χρονια Πολλα και Λευτερια στην Ελληνικη Κυπρο μας
    Οσον αφορα τον τιτλο του αρθρου απεκομισα την εντυπωση οτι ο κ. Αναστασιαδης δεν εριξε το γαντι,αλλα ανοιξε αγκαλια και θυρα επικοινωνιας και συνεργασιας.Μακαρι ναναι και να προχωρησει ετσι.Σαν ιατρος θελω να σχολιασω την εισηγηση που διαβασα προσφατα, μετα το χειρουργειο να παραιτηθει υπερ αλλου.Η αποστολη η δικαιωση και πεμπτουσια της ιατρικης ειναι ηαποκατασταση της υγειας προς οφελος του πασχοντος αλλα και του συνολου.Και ας μην ξεχνουμε οτι η αντιμετωπιση τουφασματος του θανατου,δρα ενιοτε λυτρωτικα και βελτιωτικα εκτος απο σωματικα,σε ψυχικο και πνευματικο επιπεδο....
    Δρ.Νικος Ερρ.Ιωαννου
    Καρδιολογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.