6/12/14

Δεν δικαιούστε να κάνετε το λάθος κύριοι πολιτικοί

Του Σάββα Καλεντερίδη
Στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σε εξέλιξη ένα ενεργειακό παιχνίδι, με σοβαρότατες γεωπολιτικές διαστάσεις και πτυχές, στο οποίο η Κύπρος και η Ελλάδα φαίνεται ότι έχουμε το «πάνω χέρι», με την Τουρκία να βρίσκεται εν αδίκω και χωρίς να έχει την σαφή στήριξη της Ουάσιγκτον.

Το παιχνίδι αυτό παίρνει ακόμα πιο σημαντικές διαστάσεις για την Ελλάδα, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι η έκβασή του, σε συνδυασμό με τις κινήσεις που γίνονται για κοινή δράση με Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ και τις διαδικασίες παραχώρησης οικοπέδων στην ελληνική θάλασσα νοτίως της Κρήτης, στο Λυβικό πέλαγος, οι οποίες γίνονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και την έκβαση ενός εξαιρετικά ακανθώδους θέματος. Αυτού της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, που είναι το μοναδικό θέμα που υφίσταται μεταξύ των δυο χωρών, πάντα με βάση την επίσημη θέση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Από την έκβαση των πιο πάνω κυριολεκτικά θα κριθεί ο τρόπος με τον οποίον θα υπάρχουν ως κράτη η Κύπρος και η Ελλάδα τον 21ο αιώνα.
Όσον αφορά τα της Κύπρου, στρατηγικός στόχος της ελληνικής πλευράς θα πρέπει πάση θυσία να παραμείνει ο εξής: Η διπλωματική, πολιτική και γεωπολιτική παρακαταθήκη που έχει συσσωρευθεί με τις έως τώρα κινήσεις και συμφωνίες, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την πραγματικά δίκαιη λύση του Κυπριακού.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα πρέπει να υποχωρήσει σε καμία περίπτωση στις πιέσεις που ασκούνται για να γίνει το ενεργειακό της Κυπριακής Δημοκρατίας στοιχείο των συζητήσεων και των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.
Όπως δεν συζητά η κυπριακή κυβέρνηση τα έσοδα από διαφόρους τομείς της οικονομίας, όπως για παράδειγμα από τον τουρισμό, έτσι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα της εκμετάλλευσης των οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ και της συμμετοχής του ψευδοκράτους ή της ίδιας της Άγκυρας.
Με απλά λόγια, το ενεργειακό θα πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για την τουρκοκυπριακή πλευρά, να επιδιώξει μια δίκαιη λύση, για να διαμοιραστούν με βάση τις πρόνοιες της λύσης και τα έσοδα από την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων, «ακριβοδίκαια», όπως δηλώνει επισήμως και η Ουάσιγκτον.
Όμως το ακριβοδίκαια πρέπει να προκύπτει από τη δίκαιη λύση και όχι από τη συμπερίληψη του ενεργειακού, ως στοιχείο των διαπραγματεύσεων.
Τα λέμε αυτά γιατί πληροφορούμεθα από αξιόπιστες πηγές από το νησί ότι τα δυο μεγάλα κόμματα δέχονται αφόρητες πιέσεις για να υποχωρήσουν και να υπογράψουν την κατασπατάληση του σοβαρού διπλωματικού και πολιτικού αποθέματος, που συνιστούν οι μέχρι τώρα κινήσεις γύρω από το ενεργειακό. Κίνηση που αν γίνει, θα είναι στην ουσία υπογραφή ενός νέου σχεδίου Ανάν χειρότερου από το αυθεντικό.
Έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας ότι η Τουρκία επιδιώκει την αύξηση της έντασης, αν είναι δυνατόν και την δημιουργία κλίματος στρατιωτικής κρίσης στην Αν. Μεσόγειο, για να εκτροχιάσει τις διαδικασίες έρευνας και εξόρυξης στα κυπριακά οικόπεδα, και να επιδιώξει πολιτική λύση της κρίσης στα πρότυπα των Ιμίων.
Υπό αυτήν την έννοια, ακριβώς για να μην δώσουμε πολύ χώρο στην Τουρκία να παίξει το παιχνίδι της έντασης, θεωρήσαμε ότι έχει κάποιο κατευναστικό νόημα η σύγκλιση της Ανώτατου Συμβουλίου Ελλάδος-Τουρκίας στην Αθήνα, σήμερα και αύριο.
Όμως αυτό προϋποθέτει από πλευράς του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας για τις συνεχιζόμενες παράνομες και πειρατικές έρευνες του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, και μάλιστα μπροστά στις κάμερες, την ώρα των κοινών δηλώσεων με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.
Αν δεν γίνει αυτό, αν ο Σαμαράς δεν ζητήσει την άμεση αποχώρηση του «Μπαρμπαρός» και την ακύρωση της παράνομης NAVTEX, ασχέτως του τι θα συζητηθεί στο λεγόμενο Ανώτατο Συμβούλιο, η Ελλάδα θα έχει υποστεί μια σοβαρή ήττα, αφού θα δώσουμε στη διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι δεν υπερασπιζόμαστε τα δίκαια της Κύπρου αλλά ούτε και της χώρας μας και στην ουσία υιοθετούμε το δόγμα «σφάξε με Αχμέτ αγά μου ν’ αγιάσω».

Όσον αφορά την επίσκεψη στη Θράκη, αν τελικώς αυτή γίνει, τότε η κυβέρνηση θα έχει προσθέσει στο καρνέ της μια εξόχως αντεθνική πράξη.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "δημοκρατία"

8 σχόλια:

  1. Η ΤΗΡΗΣΗ ΣΚΛΗΡΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΘΝΙΚΑ ΟΡΘΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Συμφωνώ με τον συντάκτη του άρθρου στην σκληρή ''διπλωματική διαχείρηση'' που χρειάζεται. Επικροτώ επίσης την ανάγκη καθαρών διατυπώσεων κατά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ελλάδος στις κάμερες μπροστά στο Νταβούτογλου για την τήρηση των διεθνών συνθηκών. Διότι η Τουρκία μπορεί να επικαλεσθεί ότι δεν έχει υπογράψει το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να μην το σέβεται καταπατώντας τον εθνικό χώρο των γειτόνων της, όταν το εν λόγω δίκαιο αποτελεί επίσημη αποδεκτή συμφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των κυρίαρχων κρατών του πλανήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ιδεολογική συνολική πολιτική βάση της Τουρκίας κινείται στις κατευθύνσεις του παντουρκισμού και του πανισλαμισμού με απώτερο στόχο και σκοπό η Τουρκία να αποτελέσει τον ηγέτη του Σουνιτικού τόξου. Ακολουθώντας την πεπατημένη ,- ως προϊόν βαθιάς ιστορικής διεργασίας- δημιουργεί και παράγει εντάσεις με σκοπό να συσωρρεύσει κέρδη. Σκοπός της πρακτικής αυτής η υποταγή (και) της Ελλάδας στις τουρκικές έωλες επιδιώξεις.

    Η χρονική συγκυρία δεν επιτρέπει στην Τουρκική διπλωματία την επανάληψη σκηνικών τύπου Ιουλίου 1974 και Ιανουαρίου 1996, δηλαδή Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και κρίσης των Ιμιων κατά συνέπεια περίπτωση στρατιωτικής κρίσης δεν υφίσταται

    Το φοβικό αυτό σύνδρομο βασιζόμενο
    κύρια στην απειλή πολέμου της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα ( απόφαση του τουρκικού Κοινοβουλίου της Άγκυρας σε τυχόν επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας ) έχει ξεπερασθεί προ πολλού.

    Απο την στιγμή που πλέον έχει καταρρεύσει η αιχμή του δόρατος της πολιτικής του αναθεωρητισμού της Τουρκίας σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η συνέχιση υιοθέτησης λογικών κατευνασμού αλλά και λογικών κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης απο την ελληνική πλευρά είναι λανθασμένη.

    Απαντες γνωρίζουν πως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά την Αγκυρα η οποία πρέπει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να κλείσει μεγάλο αριθμό μετώπων με την συναίνεση των γειτόνων της .Η αναστροφή της τουρκικής πολιτικής έχει ήδη ξεκινήσει προς την κατεύθυνση αυτή και κρύβεται έντεχνα μέσα απο κινήσεις εντυπωσιασμού.

    Το οξύμωρο είναι πως η επίσκεψη Νταβούτογλου είναι κοντά στο να πετύχει τον σκοπό της πριν καν πραγματοποιηθεί. Τα όσα έλαβαν χώρα στον απόηχο της πρόθεσης του για επίσκεψη στην Θράκη, σε συνδυασμό με την το διπλό χτύπημα των ΗΠΑ στην Ελληνική κυβέρνηση (σύνοδο ΝΑΤΟ και προβλέψεις για άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία) αλλά και με τις γενικότερης εξελίξεις στην διαχειριση της ελληνικής οικονομικής κρίσης αδιάψευστος μάρτυρας.

    H υπεράσπιση των δικαίων της Κύπρου έχει ξεπεράσει κατα πολύ το επίπεδο καθεστώτος εγγυήτριων δυνάμεων και υπακούει πια σε άλλες ευρύτερες λογικές . Το αδιέξοδο που έχει προκληθεί στο Κυπριακό ζήτημα (ζήτημα εισβολής και κατοχής ) εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας μπορεί να γίνεται βρόγχος στο λαιμό όσων το εμπνεύστηκαν αλλά δημιουργεί και ευκαιρίες εκμαίευσης ανταλλαγμάτων, ανταλλαγματα που θα αποτελέσουν την βάση νέων διεκδικήσεων.

    Αν συμβεί αυτό και σε Αιγαίο αλλά και σε Νοτιοανατολική Μεσόγειο με την συναίνεση τςη Ελληνοκυπριακής ηγεσίας τότε η Τουρκία θα έχει επιτύχει το απόλυτο, να συσσωρεύσει εκ νέου κέρδη έχοντας επιτύχει απόλυτη οικονομία δυνάμεων.

    Το γνωστό απόφθεγμα του Μάο Τσε - Τουνγκ «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση», το οποίο και σήμαινε πως όταν μια ηγεσία είναι απομονωμένη και πιέζεται ασφυκτικά σε συνδυασμό με την χρονική συγκυρία (ύπαρξη ενός γενικότερου κλίματος συνολικής αποσταθεροποίησης) , αποκτά ολοένα και πιο διευρυμένα περιθώρια ελιγμών αποτελεί διαχρονικά τον κινητήριο άξονα της τουρκικής πολιτικής.

    Ομως αν όσοι το επιθυμούν "χτυπήσουν" την Τουρκική πολιτική στο πεδίο που διαθέτει το απόλυτο πλεονέκτημα έχουν θέσει την Άγκυρα ενώπιον του πιο εφιαλτικού σεναρίου να βρεθεί ενώπιον μιας κρίσης με διαστάσεις της οποίας αδυνατεί να διαχειρισθεί απο την μιά πλευρά και απο την άλλη μιας κρίσης η οποία θα λαμβάνει χώρα στις παρυφές της δομικής καχεκτικότητας της. Το εσωτερικό πολιτικό παίγνιο εντός της Τουρκίας ως εξελίσσεται απο την μία πλευρά δεν αφήνει κανένα περιθώριο ανάπτυξης λογικών εξευμενισμού του τουρκικού "θηρίου" απο την άλλη όμως αποτελεί και την αχίλλειο πτέρνα του πολιτικού διδύμου Ταγίπ Ερντογάν-Αχμέτ Νταβουτογλου.

    Τέτοιες λογικές όμως αδύνατον να αναπτυχθούν εντός ελληνικής καχεκτικής πολιτικής σκέψης πνιγμένης σε σύνδρομα και ενοχές, καταπονημένης απο τραυματικές εμπειρίες , και σε μια κοινωνία που με κάθε ευκαιρία σπαταλεί με ευκολία το κεφάλαιο Κοινωνική συναίνεση και απεμπολεί τα όσα ψιχία εθνικής ενότητας διαθέτει με ευθύνη όλων .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανδρέας (mea culpa) Σημίτης (Ιμια-Οτσαλάν κλπ) Αντώνης (όλη η Ελλάδα πακέτο). Τι έμεινε για τον Τσίπρα να ξεπουλήσει; Κάποιος αρχαίος παραπονιόταν ότι όλα τα ανδραγαθήματα τα έκανε κάποιος άλλος και δεν έμεινε τίποτε γι' αυτόν να κάνει. Η ιστορία επαναλαμβάνεται... απ' την ανάποδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ φοβάμαι οτι η χώρα μας θα χάσει εθνικό κομμάτι και μαλιστα χωρις πόλεμο...
    Συμφωνηθέντα πράγματα απο καιρό τωρα,απο τους φως- τηρες που ανέλαβαν να σώσουν εμάς χωρις εμάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.thedailybeast.com/articles/2014/11/24/the-20th-century-dictator-most-idolized-by-hitler.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν δικαιούνται να το κάνουν αλλά εγώ γιατί πιστεύω ότι αυτό θα πράξουν, άλλωστε τα τελευταία χρόνια αυτό μας έχουν συνηθίσει ! πολιτικές υποχώρησης , σκυμμένα κεφάλια , και ότι πεις αγά μου από παλιά από τσιλέρ μέχρι σήμερα ! και δεν μπορώ να καταλάβω επίσης πως έμεινε ασχολίαστη η δήλωση ότι όλα μπορείτε να τα αλλάξετε εκτός από την γεωγραφική κατάσταση , δηλαδή δεν συμφωνώ με τους κανόνες διεθνούς δικαίου και απειλώ και με στρατιωτικές επιχειρήσεις αν χρειαστεί ? και τον αφήνουμε αυτόν τον άνθρωπο να ορίσει τους κανόνες του παιχνιδιού στην χώρα που τον φιλοξενεί και να μην βρίσκεται ούτε ένας να πει ότι ο κύριος αυτός υπερβαίνει τα εσκαμμένα και πρέπει να λήξει εδώ αυτή η επίσκεψη ? αυτό νομίζω είναι απαράδεκτες πολιτικές και επικίνδυνες με άσχημες προεκτάσεις μας προσβάλει το κοινό αίσθημα και απο πάνω τον ακούμε και του κάνουμε και τα χατίρια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητε κ. Σαββα κατ' αρχας Χρονια Πολλα για την ονομαστικη σας εορτη !
    Κατα δευτερον, εχετε απολυτο δικιο, αλλα σε ποιους απευθυνεστε ? Δυστυχως, ειμαστε λαος επιπολαιος, αυθορμητος και κυριως χωρις κριση... αλλα και πολυ εγωισμο, για να ακουσουμε ψυχραιμοτερες φωνες και να δεχθουμε πως εχουν δικιο... μενουμε περιχαρακωμενοι στις αποψεις του μικροκοσμου μας.
    Δεν ειναι τυχαιο που ημασταν 400 χρονια υπο τουρκικη κατοχη... ουτε και ειναι τυχαιο πως πεντε χρονια τωρα, που η πατριδα μας πουλιεται κομματι κομματι και καταντησαμε παροικια της Γερμανιας και των διεθνων τοκογλυφων, αντι να παρουμε τις ζωες μας και τη Πατριδα μας στα χερια μας και να πεταξουμε στη θαλασσα τους εθνικους προδοτες η να τους στησουμε στο αποσπασμα, μενουμε στη ουσια σιωπηλοι, απολαμβανοντας το βρασιμο μας, μεσα στη χυτρα που μας ερριξαν και μας αλωσαν σαν λαο, σαν συνειδηση, σαν ικανοτητα κρισης (σκεψης) επι 40 χρονια...Ευτυχως, που υπαρχουν φωνες που δεν υποταχτηκαν, που δεν εσκυψαν το κεφαλι, που βλεπουν νηφαλια την πραγματικοτητα.
    Φωνες, που αφυπνιζουν... οσους μπορουν να αφυπνιστουν... και σηκωνουν την κουρτινα του παρασκηνιου και της κρυμμενης λογικης. Μια απ' αυτες ειστε κι εσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΜΙΛΑΤΕ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΤΟΧΙΚΟΥΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ. ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ.
    ΤΙ ΠΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ Ο ΓΚΑΒΟΣ ΤΟ ΦΠΑ ΣΤΗΝ ΤΥΡΟΠΙΤΤΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΕΓΚΡΙΝΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ.
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΟΥ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.