24/4/15

Κοτζιάς: «Αν οι Τούρκοι θέλουν λύση σύντομα, να φύγουν σύντομα από την Κύπρο»

Κοτζιάς: «Αν οι Τούρκοι θέλουν λύση σύντομα, να φύγουν σύντομα από την Κύπρο»
Ισχυρή παρέμβαση στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά τη συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν κι Μουν.
«Αν οι Τούρκοι θέλουν λύση πολύ γρήγορα, δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί» τόνισε ο Ελληνας υπουργός και πρόσθεσε ότι «συναντήθηκα με το Γ.Γ. του ΟΗΕ και συζητήσαμε γύρω από τα ζητήματα της προόδου  ή μη και της ελπίδας που έχουμε για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, για τη διαπραγμάτευση, που με απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης, θα ξεκινήσει».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών «είπε στον Γενικό Γραμματέα αυτό που λέει πάντα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Είναι ένα ζήτημα που οι θεμελειακές τοποθετήσεις όσον αφορά την εσωτερική λύση του προβλήματος είναι θέμα της ίδιας της Λευκωσίας και ταυτόχρονα του υπογράμμισα ότι εμείς, ως εγγυήτρια δύναμη, επιθυμούμε για τον εαυτό μας, αλλά και για την Τουρκία να αποσυρθεί από την Κύπρο», σημείωσε ο κ. Κοτζιάς και τόνισε:

«Δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση που να μην αποκαθιστά μια Κυπριακή Δημοκρατία κυρίαρχη και με όλα τα δικαιώματα που έχει κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα πρόκειται για λύση, θα είναι μια εικονική λύση ή για μια ψευδαίσθηση λύσης που θα κοροϊδευόμαστε. Άρα, για μας ως εγγυήτρια δύναμη είναι ότι η συμβολή μας είναι ότι επιθυμούμε να σταματήσουν και τα δικά μας δικαιώματα και των άλλων που απορρέουν από παλαιότερες συνθήκες. Και νομίζω ότι το σκέφτηκε καλά, το κατέγραψε. Και το μήνυμα νομίζω είναι σε όλους γνωστό, μέχρι και τον ΓΓ του ΟΗΕ».

Ο κ. Κοτζιάς απάντησε και σε ερώτηση ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας , πριν τη συνάντησή του με τον κ. Κέρι, είπε ότι θέλει λύση εντός του 2015 και όταν ο κ. Νταβούτογλου όταν είχε έρθει στον ΟΗΕ και είδε τον Γ.Γ τού πρότεινε να ετοιμάσει σχέδιο «Μπαν Κι-Μουν», κατά το πρότυπο του σχεδίου Ανάν και ποια είναι η θέση της Ελλάδας σ’ αυτά τα ζητήματα;» Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Στις 11 του Μάη θα πάω στην Κωνσταντινούπολη για να δω τον Πατριάρχη το βράδυ και στις 12 του Μάη έχω διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία, γιατί στις 13 και 14 στην Αττάλεια είναι η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι οι Τούρκοι αν θέλουνε λύση πολύ γρήγορα δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί».

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και το «τεράστιο πρόβλημα» της μετανάστευσης από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, όπως ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

mignatiou.com

5 σχόλια:

  1. Διπλωμάτης ολικής ο Κοτζιάς. Δεν είμαι σίγουρος αν αυτός ή ο Βαρουφάκης είναι πιο άχρηστος/επικίνδυνος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτη ειναι η λυση.
    Να φυγει ο εχθρος απο τα κατεχομενα .
    Οποιος δεν το βλεπει ακριβως ετσι ειναι τουρκοφιλος ή/και προδοτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα,

    1) Μπροστά στον Μογγόλο Νταβούτογλου και τον Νεοθωμανό ψυχοπαθή Ερντογάν ο κ.Κοτζιάς σίγουρα είναι πολύ ευγενικός και διπλωμάτης. Είναι ότι χρειάζεται για την περίπτωση. Αν δεν τους αρέσει και είχαν μάθει αλλιώς, απλά να το συνηθίσουν.

    2) Τέτοιους "επικίνδυνους/άχρηστους" χρειάζεται ο Ελληνισμός. Ανθρώπους που θα λένε ΟΧΙ. Σαν το συγχωρεμένο τον Τάσο Παπαδόπουλο που το είπε με 76% του λαού να τον στηρίζει. Στην καρέκλα δεν κάθονται για να λένε σε όλα ναι. Εκεί που απειλούνται τα Εθνικά συμφέροντα η απάντηση πρέπει να ναι ΟΧΙ. Όποιος; δεν μπορεί/δεν θέλει να πει ΟΧΙ όταν χρειάζεται, να μην διεκδικεί την καρέκλα.Κανένας δεν τον υποχρεώνει.
    ΟΧΙ, απλό, ξεκάθαρο, ήρεμο, κοφτό. Δεν θα νομιμοποιήσουμε οποιαδήποτε εισβολή όσα χρόνια κι αν περάσουν.

    3) "Ο κ. Κοτζιάς απάντησε και σε ερώτηση ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας , πριν τη συνάντησή του με τον κ. Κέρι, είπε ότι θέλει λύση εντός του 2015 και όταν ο κ. Νταβούτογλου όταν είχε έρθει στον ΟΗΕ και είδε τον Γ.Γ τού πρότεινε να ετοιμάσει σχέδιο «Μπαν Κι-Μουν», κατά το πρότυπο του σχεδίου Ανάν και ποια είναι η θέση της Ελλάδας σ’ αυτά τα ζητήματα;» Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Στις 11 του Μάη θα πάω στην Κωνσταντινούπολη για να δω τον Πατριάρχη το βράδυ και στις 12 του Μάη έχω διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία, γιατί στις 13 και 14 στην Αττάλεια είναι η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι οι Τούρκοι αν θέλουνε λύση πολύ γρήγορα δεν έχουν παρά να φύγουν πολύ γρήγορα από το νησί".

    Όταν οι Τούρκοι ζητάνε τέτοιες συμφωνίες τύπου "Ανάν" σε επανάληψη η απάντηση που ταιριάζει είναι αυτή που έδωσε ο κ. Κοτζιάς. Ας δείξουν με πράξεις αν έχουν καλές προθέσεις. Τη μισή δύναμη κατοχής να αποσύρουν από την Κύπρο πάλι θα έχουν πάλι το αριθμητικό πλεονέκτημα αλλά θα είναι μια θετική κίνηση. Γιατί λοιπόν έχουν τόσο στρατό στην Κύπρο? Αντιθέτως όχι μόνο δεν το κάνουν αλλά τους... "έχει ανοίξει η όρεξη" στο Αιγαίο. Όταν οι Τούρκοι λένε ότι Ελληνικά νησιά του Αιγαίου δεν ανήκουν στην Ελλάδα η απάντηση πρέπει να ναι ΟΧΙ. Σε τέτοια θέματα η απάντηση δεν μπορεί ναι καμία άλλη. ΌΧΙ και όποιος δεν το σεβαστεί και επιχειρήσει τετελεσμένα γεγονότα, χύνοντας το πρώτο αίμα, θα ενεργοποιήσει με τις πράξεις του αυτοματοποιημένες διαδικασίες ανταπόδοσης. Απλό και ξεκάθαρο. Κάθε μέρα δεν είναι Σημιτοκυριακή.

    Αν οι Τούρκοι αύριο "ζητήσουν" με απειλή χρήσης ένοπλης βίας οποιοδήποτε κατοικημένο ή ακατοίκητο Ελληνικό νησί η απάντηση πρέπει να ναι διακοπή διπλωματικών σχέσεων και επιστράτευση.
    Η λέξη πόλεμος δεν πρέπει να τρομάζει κανέναν. Είναι κάτι φρικτό, απάνθρωπο, δεν υπάρχουν λόγια, αλλά όταν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση είναι η μόνη πολιτική λύση. Ακραία πολιτική αλλά πολιτική. Πολιτική που μπορεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το σύστημα ασφαλειας της ευρύτερης περιοχής με τις συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία χρόνια.
    Ας επιλέξουν οι Τούρκοι.

    Χάσαμε Μικρά Ασία και Πόντο, χάσαμε μισή Κύπρο. Δεν τα χάσαμε από τους Τούρκους, αλλά από τραγικά λάθη και τραγικές διαφωνίες στο εσωτερικό μας.
    Δεν έχουμε περιθώριο για οποιαδήποτε άλλη υποχώρηση. Η Θράκη, το Αιγαίο και η μισή ελεύθερη Κύπρος είναι η τελευταία γραμμή Ελληνικής Άμυνας:
    Ορμένιο- Καστανιές- Νέα Βύσσα- Ορεστιάδα- Πύθιο- Πετράδες- Διδυμότειχο- Σουφλί- Τυχερό- Κήποι- Φέρες- Λίμνη Νυμφών- Ζουράφα- Σαμοθράκη- Σιδερίτης-Λήμνος- Άγιος Ευστράτιος- Παναγία-Τοκμάκια- Ασπρονήσι- Πλακούδα- Οινούσσες- Σάμος- Γλάρος- Αγαθονήσι- Κουνέλι - Φαρμακονήσι-Πίττα- Καλόλιμνος- Ίμια- Ψέριμος-Κως- Νίσυρος-Τήλος- Νίμος - Σύμη- Ρόδος -Ρω- Ψωμί- Στρογγύλη- Κύπρος.
    Μέχρις εσχάτων.Ούτε βήμα πίσω!

    Εδώ σωπαίνουν τα πουλιά
    σωπαίνουν κι οι καμπάνες
    σωπαίνει κι ο πικρός Ρωμιός
    μαζί με τους νεκρούς του

    Και απα στην πέτρα της σιωπής
    τα νύχια του ακονίζει
    μονάχος κι αβοήθητος
    της λευτεριάς ταμένος

    Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις
    εκεί που πάει να σκύψει
    με το σουγιά στο κόκκαλο
    με το λουρί στο σβέρκο

    Νάτη πετιέται απο ξαρχής
    κι αντριεύει και θεριεύει
    και καμακώνει το θεριό
    με το καμάκι του ήλιου

    https://www.youtube.com/watch?v=-Z1c-tcZfQs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Common sense in Greek diplomacy, I like it!!!!!!!!
    We have not seen it in a long time.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.