16/4/15

Ενημέρωση για την Επιτροπή Χρέους, στη Ρώμη

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ
Η πρόεδρος της Βουλής δέχεται κριτική για το κόστος λειτουργίας της Επιτροπής Χρέους.
Η Ρώμη θα αποτελέσει το επόμενο πεδίο επί του οποίου η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου θα επιδιώξει να αναδείξει την πρωτοβουλία της για τη σύσταση και λειτουργία επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους.
Το ακροατήριό της αυτή τη φορά θα είναι τα Κοινοβούλια χωρών της Ε.Ε., που είναι γνωστό πως κάθε άλλο παρά συμμερίζονται προτάσεις της Αθήνας για «κούρεμα» του χρέους, το οποίο έχει η Ελλάδα προς τα κράτη αυτά. «Θα θέσω το θέμα συμμετοχής των Κοινοβουλίων στη διαδικασία δημοκρατικού ελέγχου του χρέους, ξεκινώντας από την Ελλάδα, αλλά μιλώντας και συνολικά για την Ευρώπη και τον κόσμο», δηλώνει η κ. Κωνσταντοπούλου ενόψει της διήμερης Συνόδου των Προέδρων των ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων, που θα πραγματοποιηθεί στην ιταλική πρωτεύουσα στις 20 και 21 Απριλίου. Οπως έχει ήδη ανακοινωθεί, για τον σκοπό αυτό θα συμπεριλάβει στην επίσημη αποστολή την κ. Σοφία Σακοράφα και τον κ. Ερίκ Τουσέντ, που έχουν επιτελικό ρόλο στην Επιτροπή για το Χρέος.

Η πρόεδρος της Βουλής έχει μιλήσει έως τώρα για την επίμαχη πρωτοβουλία της στον πρέσβη του Βελγίου, καθώς και στους πρέσβεις της Τυνησίας και της Κίνας, με τους οποίους συναντήθηκε λίγο πριν από το Πάσχα. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο ζήτημα βρέθηκε και στην ατζέντα των συζητήσεων που είχε πρόσφατα στο Λευκωσία με τον πρόεδρο του κυπριακού Κοινοβουλίου κ. Γ. Ομήρου. Με την ευκαιρία, μάλιστα, εκείνης της συνάντησης, η κ. Κωνσταντοπούλου είχε κάνει λόγο για διμερή συμφωνία «ανάδειξης των θεμάτων δημοκρατίας στην Ευρώπη με ειδική αναφορά στις παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και της κοινοβουλευτικής λειτουργίας μέσα από εκβιαστικές διαδικασίες που δρομολογούνται με πρόσχημα την αποπληρωμή του χρέους και καταλύουν κάθε δημοκρατική νομιμότητα».

Στην Αθήνα, ως γνωστόν, πραγματοποιήθηκε προ ημερών η πρεμιέρα της εν λόγω Επιτροπής, με ανοιχτή πενθήμερη συνεδρίασή της στη Βουλή, και με τη διεξαγωγή της να έχει πυροδοτήσει πολλές εστίες έντασης στην πολιτική σκηνή. Η κριτική που δέχεται η πρόεδρος της Βουλής αφορά και το κόστος λειτουργίας της εν λόγω Επιτροπής: Σύμφωνα με έγγραφα και αποφάσεις που δημοσιεύθηκαν στη «Διαύγεια» του Κοινοβουλίου, το συνολικό κόστος για 14 μέλη από το εξωτερικό (αεροπορικά εισιτήρια-διατροφή-διαμονή) ανήλθε για το πενθήμερο στις 22.700 ευρώ συνολικά, δηλαδή σχεδόν 325 ευρώ το άτομο ημερησίως. Τα κονδύλια προέρχονται από τον κωδικό 844 του προϋπολογισμού της Βουλής, που αφορά έξοδα για «εκθέσεις, οργάνωση συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων» και ο οποίος για το τρέχον έχει πιστωθεί συνολικά με 220 χιλιάδες ευρώ.

Γερμανικές οφειλές

Χθες το βράδυ, εξάλλου, συνεδρίασε η διακομματική Επιτροπή της Βουλής, αντικείμενο της οποίας είναι η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Η συνεδρίαση σημαδεύτηκε από τη μεγάλης διάρκειας «διαδικαστική» συζήτηση επί εγγράφου ενστάσεως που έθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Δημ. Κυριαζίδης, σύμφωνα με την οποία τίθεται θέμα κύρους και μη νόμιμης σύνθεσης της Επιτροπής εξαιτίας του γεγονότος ότι η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέλαβε, με απόφασή της, πρόεδρός της, χωρίς δηλαδή να έχει γίνει εκλογική διαδικασία. Η ένσταση ετέθη τελικώς σε ψηφοφορία: την υποστήριξε μόνο ο κ. Κυριαζίδης, καθώς οι γαλάζιοι κ. Κ. Τζαβάρας και Νικ. Κακλαμάνης την καταψήφισαν. Πέραν τούτου, υπεβλήθη πρόταση από τον κ. Γ. Σταθά (ΣΥΡΙΖΑ) να επιδιωχθεί συνάντηση της Επιτροπής με τον πρωθυπουργό, με στόχο να ληφθεί κυβερνητική απόφαση για την αναγκαστική εκτέλεση της δικαστικής απόφασης για αποζημίωση συγγενών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, απόφαση που προβλέπει ακόμα και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.