7/4/15

Επαχθές χρέος και πολιτική κερδοσκοπία

Αγγίζει τα όρια του παραλόγου, την ώρα που η Ελλάδα κυριολεκτικά καίγεται  και αγωνιά για την εκταμίευση κάποιων δόσεων από τους ευρωπαίους  δανειστές μας και το ΔΝΤ, η πρόεδρος της Βουλής, εν αγνοία μάλιστα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να δημιουργεί μια επιτροπή για να ερευνήσει κατά πόσον είναι επαχθές και επονείδιστο μέρος τουλάχιστον του χρέους μας.

Είναι επίσης αξιοπερίεργο ότι αυτή την επιτροπή, που συγκροτήθηκε κατά παράβαση των κοινοβουλευτικών παραδόσεων και πρακτικών όπως επεσήμανε ο κ.Βενιζέλος, έσπευσε να την χαιρετίσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Το πώς και γιατί δημιουργήθηκε και κυρίως διογκώθηκε το δημόσιο χρέος μας, είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει αλλά πρωτίστως με όρους αυτογνωσίας και όχι μετάθεσης ευθυνών, όπως γίνεται μονίμως τα τελευταία χρόνια. Γιατί πρώτα από όλα κανείς επονείδιστος κερδοσκόπος δεν μας υποχρέωσε να συσσωρεύουμε χρέος. Ήταν δική μας επιλογή και των κυβερνήσεων που εμείς επιλέγαμε, γιατί έτσι τους βόλευε και μας βόλευε.

Το επεσήμανε άλλωστε και ο σημερινός υπεύθυνος για τη διαχείριση του χρέους, υπουργός Οικονομικών που επεσήμανε ότι «σύμφωνα με την Eurostat, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν τίποτα παράνομο από όλα αυτά». Για να προσθέσει ο κ.Βαρουφάκης  ότι «φοβάμαι, δυστυχώς, ότι υπάρχει μια τάση στην Ελλάδα, η αποτυχία του πολιτικού συστήματος, η αποτυχία της δημοκρατίας και η αποτυχία της δικαιοσύνης, να υποκαθίστανται με εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή. Δεν είμαι κοινοβουλευτικός για πολύ καιρό, κάποιους μήνες, αλλά θα ήθελα αυτό να μη συμβεί τώρα ».

Οι διάφοροι φερέλπιδες ερευνητές του επαχθούς χρέους, που συγκέντρωσε η Πρόεδρος της Βουλής, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι δεν πρόκειται να προσφέρουν τίποτε περισσότερο από τα ιδεολογήματα τους. Αποδείχθηκε άλλωστε από τη δράση τους σε χώρες του τρίτου κόσμου, στις οποίες  ευτυχώς δεν συγκαταλεγόμαστε ακόμα. Όπως για παράδειγμα στον Ισημερινό που η αντίστοιχη  ιστορία κατέληξε στην παράδοση όλων των αποθεμάτων πετρελαίου στην Κίνα, προκειμένου να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Η  Ελλάδα δεν έχει αυτήν την ώρα κανένα περιθώρια για σκιαμαχίες και για μάχες μικροκομματικών εντυπώσεων. Έχει μια και μόνη ασφαλή διέξοδο: Να  επιτύχει γρήγορα μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να σταματήσει η αβεβαιότητα και η οικονομική ασφυξία. Αυτό είναι το μείζον και  όχι οι επιτροπές  για εσωτερική κατανάλωση...

ΤΟ ΒΗΜΑ

1 σχόλιο:

  1. Το να προσμενεις να επιτυχεις μια συμφωνια με τους εταιρους, φαινεται οτι εχει καταντησει ουτοπικο...ισως λοιπον ο κος Σαμαρας εχοντας επιγνωση αυτου του γεγονοτος,ουσιαστικα παρεδωσε την κυβερνηση στον Συριζα ο οποιος με διακομματικη συναινεση πλεον, ξεκιναει την διαφαινομενη ρηξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.