25/4/15

Οι τρεις ημερομηνίες - φωτιά μέσα στον Μάιο για την Ελλάδα

ΠΕΝΤΕ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ
Οι τρεις ημερομηνίες - φωτιά μέσα στον Μάιο για την Ελλάδα
Αν θα ήθελε κάποιος να κάνει απολογισμό των όσων συνέβησαν στη Ρίγα της Λετονίας θα επαναλάμβανε τη φράση: «Θα χαρακτήριζα τη σημερινή σύνοδο ως μια πλήρη κατάρρευση της επικοινωνίας με την Ελλάδα», που είπε ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα.
Η σύνοδος αυτή δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, δεν ελήφθη καμιά απόφαση και ταυτόχρονα χειροτέρευσαν οι σχέσεις των δανειστών με την Ελλάδα. Τώρα, τρεις είναι οι κρίσιμες ημερομηνίες που δίνονται για την οικονομία. Η 6η Μαίου, όπου θα συνεδριάσει ο ELA για την παροχή ρευστότητας και πληθαίνουν τα σενάρια για μείωση των ποσών που δίνονται στην Ελλάδα, επομένως πιστωτική ασφυξία.
Η 11η Μαίου λόγω του Eurogroup και των αποφάσεων που θα ληφθούν και η Τρίτη ημερομηνία προστέθηκε μόλις χθες. Είναι η 25η Μαίου που δίνουν τώρα ως καταληπτική ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας.
Έως τις 25 Μαΐου έχει περιθώριο η Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμάκων, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο MNI επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές.
«Επισήμως παραμένει ως deadline η 11η Μαΐου, όμως, στην πραγματικότητα ο χρόνος έχει επεκταθεί έως τα τέλη Μαΐου. Μένουν ακόμη πέντε εβδομάδες ώστε η όποια συμφωνία να εγκριθεί τόσο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και από τα εθνικά κοινοβούλιο», υποστηρίζει το MNI.
Σύμφωνα με το ΜΝΙ εάν υπάρξει συμφωνία στα τεχνικά κλιμάκια αυτό θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου να υπάρξει και τελική συμφωνία έως τον Ιούνιο.
Ωστόσο, τα περιθώρια στενεύουν και όλα όσα συνέβησαν χθες δείχνουν τις δυσκολίες που υπάρχουν. Οι δανειστές εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις και το Μαξίμου επιτέθηκε στους θεσμούς ότι αυτοί βάζουν «μπουρλότο» στις διαπραγματεύσεις. Ουσιαστικά ένα σκληρό μπρα ντε φερ με άδηλο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, η ευρωζώνη ζήτησε χθες από την Ελλάδα να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της, εκφράζοντας την ανησυχία της για την έλλειψη προόδου προς την επίτευξη μιας λύσης.
«Είχαμε πολύ δύσκολες συζητήσεις» με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της άτυπης συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας.
Ο Ντάισελμπλουμ απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε μερική καταβολή χρημάτων στην Ελλάδα με αντάλλαγμα για ένα μικρότερο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
«Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη και λεπτομερής λίστα μεταρρυθμίσεων», είπε. «Είναι απαραίτητη μια ολοκληρωμένη συμφωνία προτού υπάρξει οποιαδήποτε καταβολή (χρημάτων). Όλοι γνωρίζουμε ότι ο χρόνος τελειώνει», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας προς την Ελλάδα, η καταβολή των οποίων έχει παγώσει, δεν θα είναι διαθέσιμα μετά τον Ιούνιο.
Ήδη από την άφιξή τους οι υπουργοί Οικονομικών είχαν αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιτευχθεί συμφωνία. «Υπάρχουν ακόμη μεγάλα, μεγάλα προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ. «Χάθηκε πολύς χρόνος», πρόσθεσε.
Η εξάντληση «της ρευστότητας καθίσταται ένα ολοένα και μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Θα χαρακτήριζα τη σημερινή σύνοδο ως μια πλήρη κατάρρευση της επικοινωνίας με την Ελλάδα», σχολίασε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα.
Σε αυτό το κλίμα προστέθηκε και η προειδοποίηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν οι όροι βάσει των οποίων προσφέρεται ρευστότητα τις ελληνικές τράπεζες.
Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει για το θέμα αυτό στις 6 Μαΐου, σύμφωνα με δύο πηγές που έχουν γνώση του ζητήματος.
«Το μήνυμά μας είναι απολύτως ξεκάθαρο: πρέπει να επιταχύνουμε ήδη από σήμερα, να ενταθούν οι προσπάθειες και ότι δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή για μια Ελλάδα σταθερή και δεμένη με την ευρωζώνη», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.
«Υπήρξε μια ξεκάθαρη απόφαση του Γιούρογκρουπ να επικεντρωθούμε σε αυτό το σχέδιο και όχι σε οποιοδήποτε άλλο σχέδιο Β», εκτίμησε από την πλευρά του ο Βάλντις Ντομπρόβσκις αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για το ευρώ.

10 σχόλια:

  1. Ήθελα να ξέρω άν οι λεβέντες του Eurogroup έφαγαν τόσο χρόνο το 2002, για να ξεκαθαρίσουν τις "τεχνικές λεπτομέρειες", όταν ο Σιμήτης πλαστογραφούσε τα οικονομικά δεδομένα της χώρας για να μας χώσουν στην ΕΕ.

    Ή μήπως μπήκε ο Γερμανός και ανήγγειλε πανηγυρικά "το κανούργιο θύμα λέγεται Ελλάδα" ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως επειδή ακριβώς δεν έφαγαν τόσο χρόνο το 2002 και τώρα τρέχουν, για αυτό να το ξεψειρίζουν τώρα το πράγμα...Το σκέφτηκες αυτό;;;Από την άλλη ο Μπαρουφάκης συνεχίζει την ανεύθυνη πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, αρχής γενομένης από τον Ανδρέα Παπανδρέου...

      Διαγραφή
    2. σωστώςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςςς
      όπως στό μακρινό γιά τούς νεώτερους 1989 πού διέταξε τόν τσοβόλα νά τά δώσει όλα
      χωρίς νά τόν ενδιαφέρει ο λογαριασμός σέ ποιόν θά πάει...........εεεεεεεεεεε τώρα μάς ήρθε.

      Διαγραφή
    3. Και όμως και το 2002 η μαφία έφαγε πολύ περισσότερο χρόνο μαζί με τον Κινέζο του Βερολίνου για να σκαρώσουν το swap με την Morgan Stanley, για να πάρουν το κρυφό ΟΚ από την ΕΚΤ και να κρύψουν, ως γνήσιοι παρακρατικοί, την συμφωνία. Για τις κοπέλλες του Eurogroup χρειαζόταν απλώς ένα νεύμα του Γερμανού.

      Ακόμη και σήμερα η ΕΚΤ δεν δίνει αντίγραφο της σύμβασης του swap μολονότι έχει ζητηθεί από πολλούς, η Εθνική Τράπεζα απλώς πληρώνει τις δόσεις και η Ελλάδα ΑΓΝΟΕΙ ακόμη και σήμερα το κόστος της "επιτυχίας" του Κινέζου να μας μαντρώσει στην ΕΕ.

      Τουλάχιστον κάποτε οι απάτες εξαγγέλονταν από τα μπαλκόνια.

      Διαγραφή
    4. Πριν λίγο είπες ακριβώς το αντίθετο...Ότι ήθελες να ξέρεις αν το 2002 έφαγαν τον ίδιο χρόνο...Πράγμα που υποδηλώνει ότι ΔΕΝ ΞΟΔΕΨΑΝ ΤΟΣΟ ΧΡΟΝΟ...
      Ακόμη, εγώ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ αν ήξεραν ή όχι οι Ευρωπαίοι για τις απατεωνιές του Σημίτη...Εσύ ήσουν εκεί και το γνώριζες, Ή ΥΠΟΘΕΤΕΙΣ ΟΠΩΣ ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΙ ΚΛΑΣΣΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ;;;
      Και ακόμη και έτσι να είναι, τα SWAP Καλώς ή κακώς ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ!!!ΝΑΙ ΚΑΛΑ ΑΚΟΥΣΕΣ!!!!Αντί να εκμεταλλευτούμε το τσουνάμι χρημάτων που ήρθε στην Ελλάδα μετά το 2000, εμείς τα κάναμε σπίτια, αυτοκίνητα, ταξίδια και γενικά καταναλωτικά προϊόντα...Και τώρα έρχεται η Πειραιώς και χαρίζει μέχρι 20000 ευρώ καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές και στο τέλος θα τα πληρώσω ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΕΓΩ...Όοοοοοχιιιιιιι αγαπητέ...Να τους πάρουν ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ αφού ήθελαν να καταναλώνουν άκριτα χωρίς σταματημό!!!

      Διαγραφή
    5. Α και που είσαι...Και σήμερα ακόμη τα ψέμματα από μπαλκόνια εξαγγέλονται...Αν ακούσει τι έχει πει ο Alexis από τα μπαλκόνια και τα τηλεοπτικά παράθυρα και κάνεις μία σύγκριση με αυτά που λέει σήμερα, θα σε πιάσει νευρικό γέλιο...Αν μάλιστα συγκρίνεις και το τι κάνει με το τι έχει υποσχεθεί, τότε θα σε πιάσει νευρικό κλάμα...

      Διαγραφή
    6. Το ερώτημα για τον χρόνο στο Eurogroup είναι προφανώς ρητορικό.

      Όχι δεν μπορούσαν εξάλλου να συζητήσουν κάτι που είχε ήδη αποφασίσει η Γερμανία. Εκεί γενικώς δεν συζητούσανε μέχρι τώρα, απλά υπέγραφαν ότι τους έδινε ο Γερμανός.

      Επίσης έτσι για πληροφόρηση, τα swap έχουν από πίσω τους μερικές δεκάδες σελίδες σύμβαση, που ΔΕΝ είναι και όλα τόσο νόμιμα όσο νομίζεις.

      Το να κρατάει μυστική την σύμβαση του swap η ΕΚΤ σημαίνει απλά ότι έχει θέματα νομιμότητος.

      Κανένα τσουνάμι από χρήματα δεν ήρθε μετά το 2000, τουλάχιστον όχι στα χέρια του λαού. Ήρθαν πολλά δανεικά πρός το Δημόσιο που λεηλατήθηκαν εντέχνως από την ντόπια κλεπτοκρατία, και τις Γερμανικές εταιρείες της μαφίας του Βερολίνου.

      Ταυτόχρονα η ενταύθα μαφία της ΤΕ απελευθέρωσε το σφίξιμο στον δανεισμό για ιδιωτική κατανάλωσης για να πνίξουν τον κόσμο στα χρέη και να τον ποδηγετήσουν.

      Και για να κλείσουμε ήταν η παρέα των Γερμανοτσολιάδων που έσωσε τις Γερμανικές και Γαλλικές τράπεζες αλλά και τις Ελληνικές, μετατρέποντας τα ιδιωτικά τους χρέη σε δημόσιο χρέος που καλείται τώρα να πληρώσει ο Ελληνικός λαός.

      Τις γαλαντομίες (θεωρητικά πάντα) του Σάλλα τις έχεις ήδη χρεωμένες στην καρτέλλα σου από το 2011.

      Διαγραφή
    7. Ω ναι..."Εκεί γενικώς δεν συζητούσανε μέχρι τώρα, απλά υπέγραφαν ότι τους έδινε ο Γερμανός. " Αυτή είναι Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΑΠΟΨΗ!!!Ούτε αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, ούτε η άποψη σου είναι θέσφατο.Γιατί εγώ θυμάμαι και στα προηγούμενα eurogroup, να υπάρχουν διαφωνίες και διαπραγματεύσεις που κρατούσαν μερόνυχτα και απλά υπήρχε στο τέλος συμβιβασμός.

      Ευχαριστώ για την πληροφόρηση σχετικά με τα swaps αλλά πίστεψε μπορώ να γνωρίζω, πιθανόν καλύτερα καλύτερα από εσένα, ΤΙ ΕΙΝΑΙ TA SWAP, ΠΩΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΙΟ ΛΟΓΟ!!!Μάλλον εσύ και οι ομοϊδεάτες σου βλέπουν τόσο απλά τα πράγματα που λέγατε ότι καταργείτε τα πάντα "με έναν νόμο και μια νομοθετική ρύθμιση"...Τα ξέχασες όμως φαίνεται αυτά...

      Ναι εντάξει, δες πόσα χρήματα ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 2000, είτε μέσω επιδοτήσεων, είτε μέσω ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΦΤΗΝΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ και μετά τα ξαναλέμε...Το να αρνείσαι την πραγματικότητα δεν είναι λύση...Και υπάρχει και ψυχιατρική πάθηση για αυτό...Μία πάθηση την οποία έχει μάλλον το σύνολο της κυβέρνησης...

      Για αυτό άσε τα σάπια περί "κλεπτοκρατίας" και λοιπές μπαρούφες για εκεί που πιάνουν...Τα πρόβατα δηλαδή που δεν μπορούν να δεχτούν ή να αντέξουν την αλήθεια...Μετά το 2000 η κατανάλωση στην Ελλάδα αυξήθηκε περίπου 300% σε σχέση με την δεκαετία 1990-2000...Ψάξε στοιχεία τραπεζών, συλλόγων καταναλωτών κλπ...Δεν σου λέω να ψάξεις καν σε στοιχεία της ΕΖ, ή της ΕΛΣΤΑΤ γιατί είμαι σίγουρος ότι τα θεωρείς "χαλκευμένα"...

      Και για να κλείσουμε, ήταν όντως σώθηκαν οι Ελληνικές τράπεζες και ΕΥΤΥΧΩΣ γιατί διαφορετικά θα κατέρρεε η χώρα!!!
      Τα ιδιωτικά χρέη όπως λες κάποιοι ιδιώτες τα πήραν...Σαν και αυτούς που όταν η τράπεζα ήθελε να τους πάρει το σπίτι, οι ομοϊδεάτες σου και πιθανόν και εσύ, διαδηλώνατε και καίγατε πόλεις σε όλη την Ελλάδα...Και παρόλα αυτά τα χρέη τα ανέλαβε το σύνολο του λαού, γιατί πολλοί ήταν αρκετά ηλίθιοι αλλά και ανεύθυνοι ώστε να επεκτείνουν τον δανεισμό τους σε βαθμό που δεν μπορούσαν να τον ελέγχουν.Και μαζί με τον Ελληνικό λαό, τα βάρη αυτά τα δέχτηκαν και οι υπόλοιποι Ευρωπαϊκοί λαοί...

      Τις γαλαντομίες του Σάλλα, καθόλου θεωρητικά αλλά τελείως πρακτικά, δεν τις έχω χρεωμένες σε καμία καρτέλα μου και καλά θα κάνεις να μην εκφέρεις άποψη για πράγματα τα οποία ΔΕΝ ΔΥΝΑΣΑΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ!!!

      Διαγραφή
  2. απ'ότι φαίνεται δέν υπάρχουν άλλα θύματα ακόμη κι'από τίς χώρες πού μέχρι τό 2002 δέν ήξεραν καί δέν είχαν ξεκαθαρισμένη άποψη γιά τό άν υπήρχαν.
    άν εμείς αισθανόμαστε περηφάνεια επειδή κατέστησαν συνομιλητές τών δημοσιονομικών μας αναγκών η μάλτα η κύπρος καί τό γιβλαρτάρ όλοι μαζί στό μέγεθος μιάς γειτονιάς τής αθήνας η τής θεσσαλονίκης τότε πρέπει νά αναζητήσουμε τούς δικούς υπεύθυνους γι'αυτήν τήν ξεφτίλα καί όχι όποιον γερμανό ή άλλον τρίτο εκμεταλλεύτηκε τό γεγονός.
    η αποποίηση ευθύνης δέν έβγαλε ποτέ κανένα πρακτικό αποτέλεσμα σέ κανένα πολιτικό θέμα πουθενά ανά τούς αιώνες στήν καταγεγραμένη ιστορία.......παρά μόνον τό δεδηλωμένο δόγμα τής εξουσίας ότι δέν κάνει ποτέ λάθος,αλλά όταν υπάρξει δέν έγινε από αυτήν αλλά από τόν υπόχρεο νά πληρώσει κι'άς μήν αποφάσισε ποτέ τίποτα...................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να δούμε και τους δικούς μας υπεύθυνους, αλλά να δούμε και αυτούς που τους εξαγόραζαν για να παίρνουν τις κατάλληλες αποφάσεις, πάντα για το καλό μας.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.