18/4/15

Επτά στους δέκα υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους

Επτά στους δέκα υπέρ του διαχωρισμού Εκκλησίας-Κράτους
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο   (Φωτογραφία:  Intime ) Αθήνα
Υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας και της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας τάσσεται η πλειοψηφία των Ελλήνων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research που πραγματοποιήθηκε για το Βήμα της Κυριακής το 74,5% της κοινής γνώμης τάσσεται υπέρ του διαχωρισμού Κράτους-Εκκλησίας, με μόνο ένα ποσοστό 19,7% να διαφωνεί.

Ταυτόχρονα ένα ποσοστό 63,9% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τη δραστηριότητα της Εκκλησίας.

Η πλειοψηφία δε της κοινής γνώμης θεωρεί ότι ο ρόλος της Εκκλησίας έχει αποδυναμωθεί λόγω των εσφαλμένων επιλογών της στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, το 47% θεωρεί ότι ο ρόλος της Εκκλησίας έχει αποδυναμωθεί, ενώ το 43,9% υποστηρίζει ότι έχει ενισχυθεί.

Newsroom ΔΟΛ

10 σχόλια:

  1. Εάν αυτή η κυβέρνηση καταφέρει να διαχωρίσει κράτος και εκκλησία θα έχει γίνει το σημαντικότερο βήμα για την ανασυγκρότηση του Ελληνικού κράτους απο την ίδρυση του. Θα είναι μια σπουδαία επιτυχία με τεράστιες προεκτάσεις οχι μόνο όσον αφορά το κράτος σαν δομή εξουσίας αλλα πολύ περισσότερο θα έχει θετικά αποτελέσματα στην σωστή ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας, η οποία θα έχει καλύτερη οπτική γωνία και δυνατότητα αντιμετώπισης καθε είδους προβλήματος. Καλή η πίστη και η θρησκευτική μας κουλτούρα αλλα οχι σαν εργαλείο πολιτικής και καθοδηγήσεις των μαζών. Πρέπει να ξεπεράσουμε αυτές τις αναχρονιστικές συμπεριφορές για το καλό του Ελληνισμού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα συντάγματα, γράφονται στο όνομα του λαού για τον οποίο ψηφίζονται και όχι στο όνομα της Αγίου, Ομοουσίου και Αδιαιρέτου Τριάδος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και αυτό το δημοψήφισμα θα ναι κάλπικο οπως το τελευταίο που έγινε . 40 χρονια ΜΜΕ και πολιτικα κόμματα συκοφαντούν την εκκλησία και τώρα ήρθε ο καιρός για δημοψήφισμα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακάρι επιτέλους να γίνει ο διαχωρισμός. Η δημοσκόπηση όμως απλά καταδεικνύει την κατάντια των νεοελλήνων. Θέλουν διαχωρισμό αλλά και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Μα αν γινει διαχωρισμός η Εκκλησία θα πάψει να είναι ΝΠΔΔ και η περιουσία της θα είναι δικής της. Τι ζητούν και την πίτα εντάξει και το σκύλο χορτάτο; Αξιοποίηση μπορεί να γίνει μόνο όσο το κράτος έχει την Εκκλησία υπό τον έλεγχο του ως υπηρεσία Δημοσίου Δικαίου. Αν εννοούν να δημεύσουν την περιουσία, καλώς να ορίσουν. Απλά να θυμούνται ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και υπάρχουν και ευρωπαικά δικαστήρια. Γιατί ακόμα τις αποφάσεις για τις κατασχέσεις που έκανε ο Τρίτσης τις έχει στα συρτάρια της η εκκλησία. Τέλος πάντων να γίνει διαχωρισμός να γλυτώσει η Εκκλησία. Αμήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μένω άναυδος και από το άρθρο αλλά και από τα σχόλια. Απορώ, για ποιον διαχωρισμό μιλάνε και ο αρθρογράφος αλλά και οι σχολιαστές. Σε ποιο κομμάτι της δημόσιας διοίκησης εμπλέκεται η εκκλησία και με ποια μορφή? Σε ποιες αποφάσεις του Ελληνικού κοινοβουλίου έχει εμπλακεί ποτέ η εκκλησία? Στην διαμόρφωση, ψήφιση και εφαρμογή ποιου νόμου έχει εμπλακεί η εκκλησία? Θα παρακαλούσα τους σεβαστούς σχολιαστές να απαντήσουν συγκεκριμένα, σε ποιο νομοθέτημα και απόφαση του Ελληνικού κοινοβουλίου, δημοσιευμένο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και με ποιον αριθμό για να το μάθω και εγώ.

    Αγαπητοί κύριοι μήπως ζείτε σε άλλη χώρα? Γιατί στην Ελλάδα αποκλείεται να ζείτε και να γράφετε τέτοιες ανοησίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας γκρεμίσουμε και γρηγορα μαλιστα όποιοδηποτε θεμελιο,εστω και ελλατωματικο,γιατι οι 'πρωτη φορα' ανυπομονουν να αποτελειωσουν τις υποχρεώσεις που εχουν αναλαβει.
    Και μια απορια,πως το ποσοστο εμπιστοσύνης στην εκκλησια από το σχεδόν 90%,αν θυμαμαι,επεσε στο 63.9% τοσο γρηγορα.Να υποθεσω ότι θα ακολουθησει δημοσκοπηση για τις Ε.Δ.
    Αλλαχ αλ ακμπαρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΜΗΝ ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ!! ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΨΕΥΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΜΠΡΑΚΗΔΩΝ!! ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ Κ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΕ "ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ" !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και μία απορία, πως το ποσοστό εμπιστοσύνης στην εκκλησία από το σχεδόν 90%,αν θυμάμαι, έπεσε στο 63.9% τόσο γρήγορα. Να υποθέσω ότι θα ακολουθήσει δημοσκόπηση για τις Ε.Δ.

    Μετά την, την «΄Ακρως Περίεργη» ασθένεια του εξαιρετικού Ποιμενάρχη και Έλληνα Πατριώτη Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και τον «Άκρως Περίεργο» τραγικό θάνατό του, νομίζω πως η ανωτέρω ερώτηση παρέλκει.

    Είναι τόσο μεγάλη η απώλεια εκείνου του σπουδαίου Ιεράρχη που γύρισε τα πράγματα ανάποδα και έφερε την Εκκλησία στους Έλληνες και τους Έλληνες στην Εκκλησία, που σήμερα γίνεται ακόμη πιο αισθητή η απουσία του.

    Ας όψονται εκείνοι που με τόσο ελαφριά συνείδηση, ίσως να απεφάσισαν την εκτέλεσή του, όπως είχαν αποφασίσει τότε ηλιθίως να ενημερώσουν τους Απριλιανούς για το επικείμενο κίνημα του Βασιλέα Κωνσταντίνου. Επειδή, ............ λέει, το Παλάτι ήταν Αγγλόφιλο το απεφάσισε τότε, έτσι απλά, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ κ. Λαμπουϊς!


    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ἑλληνισμός χωρισμένος ἀπό τήν Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία, ΔΕΝ ὑπάρχει.
    Καλά τό εἶχε καταλάβει αύτό ὁ Μακρυγιάννης. Μέ τήν ἐπέμβασή του, ψηφίσθηκε τό Σύνταγμά μας, «Στό ὄνομα τῆς Ἁγίας καί Ὁμοουσίου καί Ἀδιαιρέτου Τριάδος!» . Ὄχι στό ὄνομα τοῦ Διαφωτισμοῦ....Καί εὐτυχῶς!
    Διότι ἔτσι στό κέντρο τοῦ πολιτισμοῦ μας καί τῆς κοινωνίας μας, δέν εἶναι τό κατατεμνόμενο ψυχοσωματικῶς ἄτομο, ὁ τελικῶς ὡμῶς κατακρεουργήσιμος «ἄνθρωπος» (ὁ ....«ἐκ πιθήκου») , ἀλλά ὁ ἀναστάς Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός.
    Καί παρά ταῦτα, θά πεῖτε, παρουσιάζουμε ἐξωτερικῶς καί ἐσωτερικῶς καί ἀμυντικῶς, αὐτά τά χάλια!
    Σκεφθεῖτε λοιπόν, νά εἴχαμε γιά κέντρο μας τόν... ἄνθρωπο!... τόν «ἐκ πιθήκου»!
    Ἐδῶ, τόν Πρωθυπουργό βάζουμε ἀπό λάθος μας στό ἐπίκεντρο , καί κάθε φορά καταρρέουμε ἀπό τά λάθη του καί τά χάλια του!
    Τί θέλουνε κάποιοι δηλαδή; Νά βάλουμε στό ἐπίκεντρο ἐφ' ἑξῆς ἕναν Πρωθυπουργό πού ἀντί τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ, νά ἔχῃ τήν ἀναγωγή του καί τήν ἀγωγή του.... «ἐκ πιθήκου»;

    Ἡ δημοσκοπήσεις αὐτές εἶναι προφανῶς ἀπό μή ἀντιπροσωπευτικό δεῖγμα, ἐπίτηδες ἐπιλεγμένο, καί πάντως μεταξύ άνενημέρωτων ἀτόμων.
    Ἡ δέ δημοσκόπηση αὐτή, νομίζω, ἑτοιμάζει τήν κοινή γνώμη, ὥστε κάποια συνιστῶσα τοῦ Σύρριζα, μᾶλλον ἬΔΗ διασυνδεδεμένη μέ τό Συγκρ. Λαμπράκη , νά ὑποστηρίξῃ τόν χωρισμό Ἐκκλησίας καί κράτους, μαζί μέ ἄλλα κόμματα .....καί ἐν τέλει νά βρεθῆ πρό τοῦ διλήμματος ἡ ἡγεσία τοῦ Σύρριζα, ἤ νά διασπασθεί ὁ Σύρριζα, ἤ νά συμπλεύσῃ στό ἴδιο ποτάμι μέ.....καί συγχρόνως κατά μεγάλης μρίδος τοῦ λαοῦ. Καί συγχρόνως, να ζωντανεύσουν οἱ φόβοι μερίδος γνωστοῦ κόμματος γιά καί νά συσπειρωθοῦν οἱ Ὀρθόδοξοι καί λακήσαντες ὀρθοδόξως ψηφοφόροι του, ἐκ νέου πίσω ἀπό τήν ἡγεσία του .....Καί ἀκόμη, γιά νά ξιφουλκήσει ὁ συνταγματικός γνώστης τέτοιου θέματος, γνωστῆς παρατάξεως , κατά ἑνός τέτοιου διαχωρισμοῦ ὅπως καί κατά τό παρελθόν...., καί νά ζωντανέψῃ ἄρα καί ὁ Γιωργάκης καί νά ἀναστηθεῖ ἐκ τοῦ ....ἀστόχου τότε δημοψηφίσματος. Ὅπερ ἔδει δεῖξαι....
    Καιρός πάντως, κύριοι ἀνεύθυνοι ὑπεύθυνοι τῆς δημοσκοπήσεως, γιά πρόσθετα ΕΘΝΙΚΑ προβλήματα δέν παρέχεται, σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ο μοναδικός θεσμός που κράτησε ενωμένο τον ελληνισμό στους αιώνες της τουρκοκρατίας ήταν η εκκλησία. Η περιουσία της εκκλησίας υπήρξε ένας σοφός ρυθμιστικός παράγοντας που διατήρησε τον ελληνισμό στην ζωή. Στα εκκλησιαστικά βακούφια βρήσκανε καταφύγιο και τρόπο επιβίωσης οι κατατρεγμένοι ραγιάδες. Όσα εμφανίζονται τώρα στην δημοσιότητα οδηγούν στο συμπέρασμα πως πονηρές σκέψεις υπάρχουν στο μυαλό καποιων οπότε η επιχειρούμενη χειραγώγηση μπορεί να είναι τμήμα καποιου σχεδίου. Αυτό που έγινε τα τελευταία χρόνια στην Αλβανία όπου η εκκλησιαστική περιουσία θεωρείται δημόσια άνοιξε τον δρόμο στην μαφιόζικη υφαρπαγή των περιουσιών και στον στραγγαλισμό των τοπικών κοινωνιών, ιδιαίτερα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.