26/4/15

Η στρατηγική της Ισλανδίας

Analyst Team
ΕΙΚΟΝΑ---Ισλανδία
Ενώ στην Ελλάδα βιώνουμε μία τραγωδία στην πολιτική, με το επίπεδο της να καταβαραθρώνεται, η χώρα της άμεσης δημοκρατίας χαράσσει το δρόμο του μέλλοντος – την απεξάρτηση της από το τοκογλυφικό κεφάλαιο που απομυζεί τον πλανήτη

Η Ελλάδα, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη μεγαλύτερη ίσως κρίση της ιστορίας της, χρειάζεται πλέον μία επαναστατική στρατηγική – με τη βοήθεια της οποίας να μπορέσει να αναδιαμορφώσει ολόκληρο το σύστημα της. Αυτή ήταν άλλωστε η ουσιαστική πρόθεση των Ελλήνων, όταν εξέλεξαν για πρώτη φορά μία αριστερή κυβέρνηση, χωρίς την παραμικρή εμπειρία – έχοντας την ελπίδα πως θα κατάφερνε να αλλάξει εντελώς τα, από χρόνια τώρα, «κακώς κείμενα» στη χώρα τους.

Στα πλαίσια αυτά, ίσως βοηθήσει η πορεία ενός άλλου πρώην προβληματικού κράτους, της Ισλανδίας η οποία, στηριζόμενη στην παράδοση της άμεσης δημοκρατίας που αναβίωσε μετά το ξέσπασμα της κρίσης, ακολούθησε μία εντελώς διαφορετική στρατηγική – μέχρι σήμερα με μεγάλη επιτυχία, αν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.

Έχοντας ήδη αναφερθεί στην κρίση της χώρας (ανάλυση), καθώς επίσης στην απόφαση της υιοθέτησης της άμεσης δημοκρατίας εκ μέρους της, η οποία θορύβησε σε μεγάλο βαθμό το διεθνές τοκογλυφικό κεφάλαιο (άρθρο), θα δώσουμε μια εικόνα της σημερινής της κατάστασης – μετά από μία περιληπτική ιστορική αναδρομή. Ειδικότερα τα εξής:
.
Ο δρόμος προς την καταστροφή

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας των 239.000 κατοίκων (D. Oddsson), το 2001, ενθουσιασμένος από τις ιδέες της νεοφιλελεύθερης σχολής του Σικάγο (M. Friedman), υιοθέτησε τα βασικά της στοιχεία – μειώνοντας το φόρο εισοδήματος στο 18%, καταργώντας εντελώς το φόρο περιουσίας και ιδιωτικοποιώντας το τραπεζικό σύστημα.

Εκτός αυτού, συνέδεσε τη χώρα του με την ΕΕ, μέσω μίας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου, δημιούργησε στενές σχέσεις με τις τότε κυβερνήσεις των Η.Π.Α. και λάμβανε μέρος στις συναντήσεις της λέσχης Bilderberg – θεωρώντας τον εαυτό του μέλος της διεθνούς ελίτ.
Στη συνέχεια, έγινε διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισλανδίας (2005), προωθώντας τη μεγαλομανία των τριών ιδιωτικών τραπεζών της, οι οποίες ήθελαν να μετατρέψουν τη μικρή χώρα σε ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό κέντρο – τυπώνοντας παράλληλα χρήματα με συνεχώς αυξανόμενο ρυθμό και πλημυρίζοντας την οικονομία με ρευστότητα. Όλα αυτά έως το 2009 όπου, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης που βίωσε η χώρα του στην ιστορία της, «καθαιρέθηκε» από το κοινοβούλιο.

Αναλυτικότερα στο ξεκίνημα της κρίσης, ως αποτέλεσμα της χρεοκοπίας της Lehman Brothers, οι τρεις μεγάλες τράπεζες συνολικά είχαν περιουσιακά στοιχεία ίσα με έντεκα φορές το ΑΕΠ της χώρας τους – εξωτερικά χρέη δε ύψους άνω των 50 δις $, απέναντι σε ένα ΑΕΠ της τάξης των 20 δις $ το 2008 (περί τα 15 δις $ σήμερα).

Η κατακόρυφη ανάπτυξη τους  είχε στηριχθεί στο δανεισμό τους από τη διατραπεζική αγορά, κυρίως από τις βρετανικές και τις ολλανδικές τράπεζες – οι οποίες τελικά υποχρεώθηκαν να εγγράψουν μεγάλες ζημίες, όταν η Ισλανδοί αρνήθηκαν να διασώσουν τις τράπεζες τους, όπως δυστυχώς οι Ιρλανδοί, μη αναλαμβάνοντας τα χρέη τους.

Η ολοκληρωτική κατάρρευση των τραπεζών της Ισλανδίας (γράφημα), θεωρήθηκε ως το μεγαλύτερο κραχ που έχει βιώσει ποτέ μία χώρα, συγκριτικά με το ΑΕΠ της – ενώ, σε αντίθεση με την Ιρλανδία, με την Ελλάδα, με τις Η.Π.Α. και με τις υπόλοιπες χώρες, το κοινοβούλιο της Ισλανδίας απέρριψε την παροχή κρατικών εγγυήσεων, για τη διάσωση των τραπεζών.
.
ΓΡΑΦΗΜΑ - Ισλανδία, ισολογισμοί τραπεζών
.
Στο γράφημα φαίνεται η κατακόρυφη πτώση των ισολογισμών των τραπεζών της Ισλανδίας μετά το 2008 - η οποία διατηρείται πλέον σχεδόν στα ίδια επίπεδα σήμερα.
.
Οι επόμενες ενέργειες

Συνεχίζοντας, αντί να δοθούν κρατικές εγγυήσεις, οι τράπεζες κρατικοποιήθηκαν, με τη δημιουργία ενός μοντέλου «καλής και κακής τράπεζας» - κατά το παράδειγμα της Σουηδίας το 1992, για την αντιμετώπιση της κρίσης των τραπεζών της (Securum).

Όλα τα περιουσιακά στοιχεία των τριών χρεοκοπημένων τραπεζών μεταφέρθηκαν στις καινούργιες, οι οποίες ανήκαν πλέον στο κράτος - ενώ όλες οι υποχρεώσεις τους στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των θυγατρικών τους στη Βρετανία και στην Ολλανδία, τέθηκαν σε εκκαθάριση, υπό την εποπτεία ενός συνδίκου πτώχευσης.
Οι βρετανικές και οι ολλανδικές τράπεζες, καθώς επίσης οι κυβερνήσεις των χωρών τους, διαμαρτυρήθηκαν έντονα, απειλώντας να αποκλείσουν την Ισλανδία από τις παγκόσμιες χρηματαγορές - με αποτέλεσμα η νέα κυβέρνηση της χώρας να επιβάλλει ελέγχους στην ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων (περιορισμούς αναλήψεων, απαγόρευση εμβασμάτων στο εξωτερικό κλπ.).

Περαιτέρω, το κοινοβούλιο δημιούργησε την ανεξάρτητη Αρχή, το νέο Θεσμό καλύτερα ενός ειδικού εισαγγελέα, ο οποίος ανέλαβε να ερευνήσει τις κατηγορίες για απάτη – όσον αφορά την κυβέρνηση που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, καθώς επίσης τις διοικήσεις των τραπεζών.
Έπραξε λοιπόν κάτι εντελώς διαφορετικό, από αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Ελλάδα, από την ειδική επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν την πατρίδα μας στην καταστροφή – η οποία δεν έχει ούτε την εξειδίκευση για να το κάνει, ούτε την απαιτούμενη ανεξαρτησία, οπότε μάλλον δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σε σοβαρά συμπεράσματα.
Συνεχίζοντας, οι υπεύθυνοι της ισλανδικής τραγωδίας οδηγήθηκαν στη φυλακή – μεταξύ των οποίων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών, καθώς επίσης οι πρόεδροι δύο τραπεζών, ενώ ασκήθηκε δίωξη εναντίον του πρώην πρωθυπουργού.
Η κυβέρνηση της χώρας τώρα, αντί να εκλιπαρεί διεθνώς για βοήθεια, όπως η ελληνική, εξευτελιζόμενη εις βάρος της εθνικής αξιοπρέπειας των Ελλήνων, αποφάσισε να επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης οικονομίας της – δανειζόμενη μεν υποχρεωτικά από το ΔΝΤ, αλλά εφαρμόζοντας μία εντελώς διαφορετική πολιτική, από αυτήν που επιβάλλει η γερμανική Τρόικα στην Ελλάδα.
Κατάφερε δε τελικά να αντιστρέψει το εξαιρετικά αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της (γράφημα), το οποίο ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτό της Ελλάδας (διπλάσια αρνητικό), καθώς επίσης να περιορίσει την ανεργία στο καταπληκτικό 3,9% – όταν η κατάσταση στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα, επίσης στην Ισπανία, είναι εκτός ελέγχου.
.
ΓΡΑΦΗΜΑ - Ισλανδία, ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών
.
Ολοκληρώνοντας, η αναφορά του ΔΝΤ για την Ισλανδία ήταν εξαιρετικά θετική (πηγή), αφού κατάφερε να αποπληρώσει πρόωρα ένα μεγάλο μέρος των δανείων της – όταν η Ελλάδα είναι αδύνατον ποτέ να τα καταφέρει, εφαρμόζοντας μία πολιτική που οδήγησε το ΑΕΠ της στο ναδίρ, καθώς επίσης τα χρέη της στο ζενίθ (ανάλυση).
.
Η επανάσταση στο τραπεζικό σύστημα 

Ενώ στην Ελλάδα βιώνουμε ένα πραγματικό δράμα, μία τραγωδία άνευ προηγουμένου στην πολιτική, με το επίπεδο της να καταβαραθρώνεται, η Ισλανδία, υιοθετώντας την άμεση δημοκρατία, χαράσσει το δρόμο του μέλλοντος - την απεξάρτηση της από το τοκογλυφικό κεφάλαιο, το οποίο απομυζεί τον πλανήτη.
Η δραματικότερη, αλλά και η πλέον ευχάριστη εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης της, η οποία ήταν κατά πολύ πιο επώδυνη από την ελληνική κρίση δημοσίου χρέους, είναι χωρίς καμία αμφιβολία η πρόταση του σημερινού πρωθυπουργού της – ο οποίος θέλει να αλλάξει τον τρόπο της δημιουργίας χρήματος στην πατρίδα του.
Πρόκειται για την πρώτη χώρα στον πλανήτη που σχεδιάζει ένα τόσο θαρραλέο μέτρο - αν και η Ελβετία, η δεύτερη χώρα που έχει ως πολίτευμα την άμεση δημοκρατία, ευρίσκεται επίσης πολύ κοντά, κρίνοντας από την «πρωτοβουλία για την εισαγωγή του πλήρους χρήματος» (Sovereign Money System), την οποία έχουν ξεκινήσει οι Πολίτες της.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας έδωσε την εντολή για τη διεξαγωγή μίας μελέτης, με σκοπό την εξέταση του τρόπου, με τον οποίο η δημιουργία χρήματος από το πουθενά εκ μέρους των εμπορικών τραπεζών, προκάλεσε την οικονομική αστάθεια της χώρας του - ένα σοβαρό θέμα που θεωρείται όμως ταμπού για το τοκογλυφικό σύστημα της εποχής μας (ανάλυση).
Πρόκειται για το πλέον κρυφό μυστικό των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, από την εποχή που εισήχθη, λόγω της χρεοκοπίας της τράπεζας συναλλαγών του Άμστερνταμ, στα τέλη του 17ου αιώνα, η συστηματική απάτη της παροχής δανείων: το σύστημα των ελάχιστων εγγυητικών κεφαλαίων.
Ουσιαστικά σημαίνει πως μία τράπεζα μπορεί να εγκρίνει δάνεια πολλαπλάσια των κεφαλαίων της – με αποτέλεσμα, όταν δημιουργηθεί μία κρίση εμπιστοσύνης στην αγορά, να ακολουθούν τραπεζικές επιθέσεις (bank runs), οπότε να χρεοκοπεί η τράπεζα αφού δεν έχει στα ταμεία της τις καταθέσεις των πελατών της.
Στο τέλος της μελέτης που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό της Ισλανδίας, εξετάσθηκε αναλυτικά η σχέση της παροχής δανείων εκ μέρους των τραπεζών, με το μέγεθος της κρίσης (πηγή) – καταλήγοντας στο συμπέρασμα, σύμφωνα με το οποίο το σύστημα των ελάχιστων εγγυητικών κεφαλαίων ήταν υπεύθυνο για μία σειρά κρίσεων, στις οποίες βυθίστηκε κατά καιρούς η Ισλανδία.
Μεταξύ αυτών για τον υπερπληθωρισμό της δεκαετίας του 1980, για το χρόνιο πληθωρισμό, για την υποτίμηση της κορώνας, για τα πολύ υψηλά επιτόκια, για την απώλεια των εσόδων της κυβέρνησης από τη δημιουργία χρημάτων, για τα αυξημένα χρέη του δημόσιου, καθώς επίσης του ιδιωτικού τομέα κοκ.
Η μελέτη περιγράφει αναλυτικά τα στάδια όλων των τραπεζικών κρίσεων από το 1790 και μετά, όπου η τράπεζα του Άμστερνταμ χρεοκόπησε από την τραπεζική επίθεση που συνέβη. Σύμφωνα με αυτήν τα εξής:
«Τα χρήματα στα ταμεία μίας τράπεζας (μετρητά), καθώς επίσης οι εγγυήσεις της στην κεντρική (και τα δύο περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας) είναι, σε σύγκριση με τις συνολικές καταθέσεις της (τις υποχρεώσεις της τράπεζας), πάρα πολύ χαμηλά. Επομένως μία οποιαδήποτε φήμη, σύμφωνα με την οποία η τράπεζα αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, οδηγεί τους πελάτες της σε ενέργειες πανικού – όπου προσπαθούν να αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους (bank runs).
Μία επίθεση αυτού του είδους εναντίον της τράπεζας, την υποχρεώνει να πουλήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα περιουσιακά στοιχεία της, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με τις αναλήψεις των πελατών της. Μία τέτοια όμως ξαφνική αύξηση της προσφοράς περιουσιακών στοιχείων, μπορεί να οδηγήσει στη ραγδαία πτώση των τιμών τους – η οποία φέρνει σε δύσκολη θέση τις υπόλοιπες τράπεζες, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα».
Για να αποφευχθούν τα παραπάνω απαιτείται, σύμφωνα με τη μελέτη, μία επαναστατική αλλαγή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα – ένας διαφορετικός τρόπος παροχής δανείων, με βάση τον οποίο να μπορεί να ελέγχεται η ακόρεστη απληστία των ιδιωτικών τραπεζών.
Επομένως, ένα σύστημα «πλήρους χρήματος», όπου μόνο η κεντρική τράπεζα θα μπορεί να δημιουργεί χρήματα από το πουθενά, οποιασδήποτε μορφής – ενώ θα πρέπει να είναι στην ιδιοκτησία του κράτους κατά 100% (στο ελληνικό δημόσιο ανήκει λιγότερο από το 9% των μετοχών της Τράπεζας της Ελλάδας).
Αντίθετα, οι εμπορικές τράπεζες δεν θα μπορούν να δανείζουν άνω του 100% των καταθέσεων τους – οπότε δεν θα έχουν τη δυνατότητα να παράγουν χρήματα (σήμερα για να δώσουν 100 € δάνειο, υποχρεώνονται σε εγγύηση 1% στην ΕΚΤ – οπότε το 99% είναι αέρας, χρήματα από το πουθενά).
.
Επίλογος

Για να μπορέσει μία χώρα να σταθεί πραγματικά στα πόδια της, πρέπει να σταματήσει να εξαρτάται από το παγκόσμιο τοκογλυφικό σύστημαυιοθετώντας το πλήρες χρήμα και εθνικοποιώντας, πριν από κάθε τι άλλο, την κεντρική της τράπεζα, η οποία πρέπει να έχει τον απόλυτο έλεγχο της δημιουργίας χρημάτων από το πουθενά.
Διαφορετικά είναι έρμαιο της παγκόσμιας ελίτ και των ισχυρών κρατών του πλανήτη, τα οποία την απομυζούν κυριολεκτικά – συνήθως με τη βοήθεια των οικονομικών κρίσεων, με το χρηματισμό της πολιτικής της ηγεσίας κοκ. Στα πλαίσια αυτά, στο επόμενο κείμενο μας θα ασχοληθούμε με αυτό ακριβώς το θέμα – έτσι όπως εξελίσσεται στις δύο χώρες που έχουν υιοθετήσει την άμεση δημοκρατία: στην Ισλανδία και στην Ελβετία.

© Copyright 2015 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.

13 σχόλια:

  1. Η περίπτωση της Ισλανδίας διαφέρει με αυτήν της Ελλάδος όσο η μέρα με την νύχτα. Άλλου είδους οικονομική κρίση αντιμετωπίζει η Ελλάδα και άλλου είδους η Ισλανδία. Μην συγχέουμε τα πράγματα. Στην Ισλανδία κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα. Στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει το ίδιο το κράτος και μετέπειτα και οι τράπεζες. Επιπρόσθετα οι δομικές διαφορές της οικονομίας της Ισλανδίας με αυτήν την Ελλάδος είναι τεράστιες. Όλοι οι οικονομικοί δείκτες της Ισλανδίας δείχνουν αυτήν την διαφορά. Δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε στα παρακάτω link και θα διαπιστώσουμε ότι με άλλες συνθήκες μπήκε η Ισλανδία στην κρίση και με πολύ χειρότερες η Ελλάδα.

    http://www.theglobaleconomy.com/Greece/Government_budget_balance/
    http://www.theglobaleconomy.com/Iceland/Government_budget_balance/

    Βέβαια οι δημοκρατικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην Ισλανδία καθώς και η ποιότητα της συμμετοχής των πολιτών της χώρας είναι αξιοσημείωτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει το ίδιο το κράτος και μετέπειτα και οι τράπεζες.<

      Τότε πως έδωσε το κράτος 28 δις. € (αν θυμάμαι καλά) στις τράπεζες (κυβέρνηση Καραμανλή) ακριβώς μετά τη κατάρρευση της Λήμαν το 2008, και από τότε δεν έχουν σταματήσει οι κρατικές ενισχύσεις προς τις τράπεζες (ελληνικές και ξένες);

      Μάλλον δεν διάβασες το άρθρο.
      Η ισλανδική κυβέρνηση αναγκάστηκε από το λαό της να μη στηρίξει τις τράπεζες.

      Περαιτέρω, στα διαγράμματα που μας παραπέμπεις, το 2008 καταγράφεται ένα έλλειμμα προϋπολογισμού -9,8% στην Ελλάδα vs -12,65% στην Ισλανδία, και η κατάρρευση του ελληνικού κράτους φαίνεται στα μετέπειτα χρόνια (-15,69% το 2009) μετά τις αλχημείες του ΓΑΠ και την είσοδο στο 1ο μνημόνιο.

      Η περίπτωση της Ισλανδίας στο ξεκίνημα της χρήσης (2008) δεν διαφέρει με αυτήν της Ελλάδος «όσο η μέρα με την νύχτα».

      Διαγραφή
  2. Το Ελληνικό κράτος δεν κατέρρευσε το 2008 ή το 2010 με την είσοδο της χώρας στην μέγγενη του ΔΝΤ. Αυτό ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Τα διαγράμματα που παρουσίασα αυτό λένε. Το ότι ζούσαμε με δανεικά δεν σημαίνει ότι δεν είχαμε καταρρεύσει. Τα τελευταία 30 χρόνια δύσκολα θα βρείς μία χρονιά με ισοσκελισμένο προϋπολογισμό (μάλλον όχι δύσκολο αλλά ακατόρθωτο). Άλλωστε φαίνεται καθαρά ότι η Ελλάδα δεν εισήλθε στην κρίση το 2008 όπως η Ισλανδία αλλά δύο χρόνια αργότερα. Καταφέραμε και αντέξαμε δύο χρόνια και μετά καταρρεύσαμε?

    Αν τώρα εσύ θεωρείς επιτυχημένη οικονομία μίας χώρας το να έχει 30 χρόνια ελλειματικούς προϋπολογισμούς και όχι με 0,5 ή 1 % αλλά με 5 και 7% τότε ναι, η κρίση της Ελλάδος είναι ίδια με αυτήν της Ισλανδίας. Όπως επίσης, αν εσύ θεωρείς ότι η οικονομία της Ελλάδος έχει τις ίδιες παθογένειες με αυτήν της Ισλανδίας τότε θα συμφωνούσα απόλυτα μαζί σου.

    Και για να το θέσω και κάπως στην σφαίρα της φαντασίας, ας υποθέσουμε ότι με ένα μαγικό ραβδάκι σβήνουμε τις παθογόνες τράπεζες και από την Ισλανδία αλλά και από την Ελλάδα, τι θα έμενε? Η Ισλανδία θα είχε κρίση? Γιατί στην Ελλάδα με το σερί των 22 χρόνων με ελλειματικούς προϋπολογισμούς θα εξακολουθούσαμε να έχουμε. Και λέω 22 γιατί δεν έψαξα πριν το '95, οπότε είναι πολύ πιθανό να είναι παραπάνω από 22 χρόνια. Δυστυχώς δεν είναι ούτε ίδιες οι συνθήκες που εισήλθε η Ελλάδα και η Ισλανδία στην κρίση αλλά ούτε και το είδος της οικονομικής κρίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υ.Γ

    Η Ελλάδα ξεκίνησε με κρίση δανεισμού εξαιτίας του ΓΑΠ, δεν είναι επί του παρόντος να αναλύσουμε τους λόγους, και μετατράπηκε σε κρίση χρέους. Όλα τα στοιχεία αυτό δείχνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Γίωργο
    > Αν τώρα εσύ θεωρείς επιτυχημένη οικονομία μίας χώρας το να έχει 30 χρόνια ελλειματικούς προϋπολογισμούς<
    Σε μένα απευθύνεσαι; Που τα είπα αυτά και που γνωρίζεις τις θεωρήσεις μου επί του νέου θέματος που ανοίγεις;

    Σε συγκριμένες δικές σου θεωρήσεις αναφέρθηκα επειδή τις θεωρώ σφαλμένες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν θεωρείς ότι μία κρίση ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδος προκάλεσε την κατάρρευση του κράτους και μάλιστα δύο ολόκληρα χρόνια μετά την παγκόσμια τραπεζική κρίση του 2008 παραβλέποντας όλα τα υπόλοιπα, δεν είναι λογικό να κάνω αυτήν την υπόθεση?

    Το κακό είναι ότι δεν είναι δικές μου εσφαλμένες θεωρίες αλλά πραγματικά γεγονότα παραδεκτά από όλο τον κόσμο. Δεν είναι προσωπική άποψη δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατί επιμένεις να αλλάξεις τα λεγόμενα μου;
    Εσύ είπες: >Στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει το ίδιο το κράτος και μετέπειτα και οι τράπεζες.< και εγώ σου λέω ότι πρώτα κατάρρευσαν οι τράπεζες -ακριβώς όπως στην Ισλανδία και στην ίδια εποχή- τις οποίες χρηματοδότησε η τότε ελληνική κυβέρνηση, γεγονός που αρνήθηκε να κάνει ο ισλανδικός λαός.
    Θα μπορούσε η ίδια άρνηση να υφίστατο και εδώ.

    Το τι έγινε πριν και μετά δεν ήταν και δεν είναι αντικείμενο του σχόλιου μου, αλλά ούτε και του δικού σου αρχικού σχόλιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν απάντησα στη τελευταία φράση σου > Το κακό είναι ότι δεν είναι δικές μου εσφαλμένες θεωρίες αλλά πραγματικά γεγονότα παραδεκτά από όλο τον κόσμο. Δεν είναι προσωπική άποψη δυστυχώς.<

      Και ποιος είναι όλ’ αυτός ο κόσμος;; Εγώ που νομίζεις ότι διαφωνώ –και δεν ξέρω ακριβώς με τι να διαφωνήσω- δεν ανήκω σε αυτό τον κόσμο;

      Κράτα μικρό καλάθι για τις δικές σου θεωρήσεις, όπως θα έπρεπε όλοι να κρατήσουμε. Νομίζω ότι καλό θα ήταν να περιμένουμε το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους -αν θα την αφήσουν η θα προλάβει- πριν να βγάλουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα.
      Χωρίς τέτοιο πόρισμα, ο καθείς θα συνεχίσει να πει ό τι του γουστάρει.

      Διαγραφή
  7. Πρώτον, πως είναι δυνατόν να ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα το 2008 την στιγμή που η έκθεση των Ελληνικών τραπεζών σε τοξικά ομόλογα και λοιπά τραπεζικά προϊόντα ήταν σχεδόν μηδαμινή. Αυτό φαίνεται καθαρά και στο διάγραμμα του ελλείμματος της χώρας στο link που παρέθεσα. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ήταν στα ίδια επίπεδα με αυτό του 2008 αν δεν έκανε τα γνωστά κόλπα του ο ΓΑΠ. Άρα η Ελλάδα δεν θα είχε καμία επίπτωση συγκριτικά με την Ισλανδία που το έλλειμμα έκανε βουτιά από το +4,79 στο -12,65

    Δεύτερον, η κρίση στην Ελλάδα (με την μορφή που εννοείς) ήρθε μετά τις δηλώσεις και την υπονόμευση της ίδιας της Ελλάδος το 2010 από το τότε πρωθυπουργό και όχι το 2008. Να θυμηθείς που ήταν τα spreads τον Σεπτέμβριο του 2009 και ποιο το κόστος δανεισμού της χώρας μέχρι τότε και που το 2010.

    Τρίτον, η κρίση το 2010 επήλθε επειδή πλέον η χώρα δεν μπορούσε να καλύψει τον ελλειματικό της προϋπολογισμό με εξωτερικό δανεισμό, όπως έκανε τα τελευταία 30 χρόνια, μπορεί και παραπάνω δεν το έχω ψάξει. Αν δεν υπήρχε ο ΓΑΠ, με τις όσες αλχημείες έκανε στον προϋπολογισμό, τώρα δεν θα ήμασταν εδώ να μιλάμε για κρίση, όχι τουλάχιστον όπως την εννοείται.

    Τέταρτο, μετά την κρίση δανεισμού και την υπονόμευση της Ελληνικής οικονομίας από την τότε κυβέρνηση ήλθαν στην επιφάνεια όλες οι παθογένειες της Ελληνικής οικονομία, με αποτέλεσμα από την μία να μην μπορεί να δανειστεί η χώρα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες και από την άλλη να δημιουργηθεί πρόβλημα στην αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους. Άρα πλέον μιλάμε και για κρίση χρέους.

    Τώρα το πως εσύ βγάζεις το συμπέρασμα ότι η κρίση ξεκίνησε το 2008 εγώ δεν το καταλαβαίνω. Η κρίση που ζούμε σήμερα έτυχε απλά να βρίσκεται κοντά στο 2008. Αν δεν υπήρχε ο ΓΑΠ, όχι ότι δεν θα φτάναμε στο ίδιο σημείο, απλά θα αργούσαμε 3-4 χρόνια. Το ότι δώσαμε 28 δις στις τράπεζες δεν λέει από μόνο του τίποτα. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες το έκαναν. Δεν τις βλέπω να έχουν σήμερα τα χάλια της Ελλάδος.

    Και επαναλαμβάνω δεν είναι δικοί μου αριθμοί και γεγονότα. Δημοσιευμένα και γνωστά σε όλους στοιχεία είναι. Δεν πρόσθεσα ούτε και αφαίρεσα καμία προσωπική άποψη. Απλή παράθεση γεγονότων έκανα. Κάποιος μπορεί να τα αμφισβητεί. Δικό του θέμα. Άλλωστε ελευθερία λόγου έχουμε. Σεβαστές όλες οι θέσεις.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >>Τώρα το πως εσύ βγάζεις το συμπέρασμα ότι η κρίση ξεκίνησε το 2008<
      Γράφεις πολλά και ωραία αλλά, η με περνάς ντούκου η δεν καταλαβαίνεις τι σου λέω.

      Επαναλαμβάνω: δοθήκαν από την ελληνική κυβέρνηση 28 δις στις ελληνικές τράπεζες το 2008 μια μέρα η δυο μετά τη κατάρρευση της Λήμαν στις ΗΠΑ, που θεωρείται "από όλο το κόσμο" η έναρξη της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

      Οι Ισλανδοί αρνήθηκαν να καλύψουν τα ελλείμματα των τραπεζών τους, και θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και η ελληνική κυβέρνηση και να αφήσει τις τράπεζες –η ορισμένες από αυτές- να φαλιρίσουν –όπως η Λήμαν και οι ισλανδικές τράπεζες-.

      Αν δεν είχαν "κρίση" οι ελληνικές τράπεζες, τότε γιατί τα έδωσαν, περίσσευαν;

      Οι εκλογές που έγιναν ακριβώς μετά, είχαν άλλο λόγο από τη κρίση που πέρασε τότε από τις τράπεζες που σώθηκαν (προσωρινά) στην αγκαλιά του Κράτους;

      Διαγραφή
  8. Δεν σε περνάω καθόλου στο ντούκου. Διάβασα πολύ προσεκτικά το άρθρο καθώς και τα σχόλιά σου. Απλά δεν μπορώ να κατανοήσω με ποια στοιχεία και πως, συνδέεις την Ελληνική κρίση με αυτήν της Ισλανδίας.

    Τα 28 δις που δόθηκαν στις τράπεζες της Ελλάδος αλλά και εν μέρη σε αυτές των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών δόθηκαν για εντελώς διαφορετικό λόγο απ' ότι θα δίδονταν χρήματα στις Ισλανδικές τράπεζες. Αυτά τα 28 δις δόθηκαν για να διασφαλιστεί το τραπεζικό σύστημα απέναντι στην διαδικασία απομόχλευσης που σκανδάλισε η κατάρρευση της Lehmann Brothers. Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο σχόλιο η έκθεση των ελληνικών τραπεζών απέναντι στα τοξικά ομόλογα και λοιπά τραπεζικά προϊόντα της Lehmann Bros. ήταν αμελητέα. Δόθηκαν τα χρήματα και το θέμα σταμάτησε εκεί όσον αφορά αυτήν την κρίση το 2008 στην Ελλάδα. Γι' αυτό άλλωστε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2009 η Ελλάδα έμεινε σχεδόν ανεπηρέαστη αν εξαιρέσεις τις βλακώδεις δηλώσεις του ΓΑΠ που προκάλεσαν την φυγή πολλών δις καταθέσεων στο εξωτερικό. Γι' αυτό και πάλι χρηματοδοτήθηκαν οι τράπεζες. Δεν ξέρω αν γνωρίσεις τι σημαίνει χρηματοοικονομική μόχλευση και απομόχλευση αλλά αυτή είναι και η κύρια αιτία που καθίσταται αναγκαία η χρηματοδότηση των Ελληνικών τραπεζών και όχι αυτού καθεαυτού η κατάρρευση της Lehmann Bros και η κρίση του 2008.

    Οι τράπεζες της Ισλανδίας από την άλλη ήταν εκτεθειμένες σε τέτοια τοξικά ομόλογα που η σωτηρία τους θα ήταν πολύ μεγάλη σε κόστος και ασύμφορη για το κράτος της Ισλανδίας. Γι' αυτό και αποφασίστηκε να αφεθούν να χρεοκοπήσουν. Το έκαναν όμως γνωρίζοντας (σε αντίθεση με εμάς) ότι η οικονομία τους δεν είναι παθογόνος,ο κρατικός μηχανισμός ισχυρός και παραγωγικός και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα επανέρχονταν σε ανάπτυξη.

    Στην Ελλάδα όμως ακόμη και αν αφήναμε τις τράπεζες να καταρρεύσουν πάλι θα ήμασταν στο ίδιο σημείο. Γιατί? Γιατί το κυρίως πρόβλημα δεν είναι η τράπεζες αλλά το κράτος. Το κράτος πυροδοτεί την μαζική φυγή κεφαλαίων από την Ελλάδα (οι τράπεζες μπαίνουν σε διαδικασία απομόχλευσης) και καθιστά αναγκαία την αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Το κράτος είναι αυτό που διώχνει επενδυτές και άρα χρήμα. Το κράτος είναι αυτό που απομυζά την παραγωγική βάση της χώρας (όποια έχει μείνει) με την υπερφορολόγηση για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Το κράτος είναι αυτό που με την στάση του διεθνώς απαξιώνει την ίδια την ύπαρξή του και δημιουργεί κλίμα οικονομικής ανασφάλειας και άρα φυγή κεφαλαίων. Οι τράπεζες δεν έχουν ανάγκη χρηματοδότησης γιατί κάποιοι επένδυσαν σε τοξικά ομόλογα για να θησαυρίσουν κάποιοι άλλοι, αλλά γιατί υπάρχει μαζική φυγή κεφαλαίων λόγω οικονομικής ανασφάλειας που το ίδιο το κράτος δημιούργησε και τροφοδοτεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υ.Γ

    Ξέχασα να αναφέρω και μία άλλη διαφορά. Αν η Ισλανδία έδινε τα χρήματα για να σωθούν οι τράπεζες, αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στις τσέπες διεθνών Funds που ως μόνο στόχο έχουν το υπέρμετρο κέρδος. Καλά έκαναν και δεν τα έδωσαν και μπράβο τους. Αυτό όμως δεν ισχύει στην Ελλάδα. Τουλάχιστον δεν έχω κανένα τέτοιο στοιχείο.

    Υ.Γ 2
    Συγνώμη που σε βάζω σε κόπο να διαβάζεις τα μακροσκελή μου σχόλια και σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου να μου απαντάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα διάβασα.
      Κάπως γύρισες επιτέλους στο αρχικό θέμα >Στην Ισλανδία κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα. Στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει το ίδιο το κράτος και μετέπειτα και οι τράπεζες. < αλλά η εισήγηση σου περιέχει πολλά "αν" και μεταγενέστερες εξελίξεις από το σημείο αφετηρίας.
      Καλή η προσπάθεια, ίσως να συμφωνήσαμε μετά από 120 μέρες…


      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.