20/4/15

FT: Η «κακομαθημένη Ελλάδα» ενώνει τους Ευρωπαίους


Ηθελημένα ή μη, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενώσει την Ευρώζωνη.. εναντίον της Ελλάδας. Η ακατανόητη συμπεριφορά της Αθήνας μοιάζει με παιδική κρίση οργής. Πώς θα αντιδράσει όμως, η ευρωπαϊκή οικογένεια; Με κατανόηση, πειθαρχία ή αποπομπή του κακομαθημένου παιδιού;

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν ήταν τόσο ενωμένο το Eurogroup. Ποτέ άλλοτε, οι θεσμοί που μέχρι πρότινος αποκαλούσαμε τρόικα – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – είχαν τόσο κοινό σκοπό. Εκ προθέσεως ή μη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ της οποίας ηγείται ο Αλέξης Τσίπρας έχει πετύχει περισσότερη ευρωπαϊκή αρμονία από ότι θα βλέπαμε σε μία ευρωπαϊκή χορωδία που θα τραγουδούσε την Ωδή στη Χαρά. Όλοι είναι βαθιά απογοητευμένοι με τους θεατρινισμούς της Ελλάδας.
Το θέμα κυριάρχησε στις εαρινές συνόδους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν κατανοούν πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δεν έχει προχωρήσει σε τεχνικές συζητήσεις για να αλλάξει τους όρους στις συνθήκες δανεισμού της χώρας.

Αυτή η επιτυχία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την επιπλέον στήριξη των 7,2 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να μην ξεμείνει η χώρα από ρευστότητα. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης εξέδωσαν κοινό μήνυμα ότι οι λεπτομερείς συζητήσεις πρέπει να επιταχυνθούν αλλιώς αυξάνονται οι πιθανότητες χρεοκοπίας. Χωρίς συμφωνία, τα κεφάλαια παραμένουν κλειδωμένα.
Κανείς δεν καταλαβαίνει τη συμπεριφορά της Ελλάδας, η οποία αποφεύγει τις συζητήσεις από τον Φεβρουάριο όταν υπήρξε μία περιγραμματική συμφωνία. Την χαρακτηρίζουν παιδική. Πολλοί δηλώνουν κατ’ ιδίαν ότι οι ελληνικές αρχές συμπεριφέρονται σαν νήπιο με κρίση οργής. Λένε πως είναι απαράδεκτο. Όπως όμως, οι γονείς έχουν πολλές φορές διαφορετική άποψη για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να ησυχάσουν το παιδί τους που ουρλιάζει, έτσι και η ευρωπαϊκή αρμονία δεν επεκτείνεται σε συμφωνία για την καλύτερη στρατηγική χειρισμού της ελληνικής κυβέρνησης.
Για τη συνέχεια πατήστε Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Αρχισαν να βγαίνουν σιγά σιγά τα νέα στην επιφάνεια.

    Η φυλλάδα της Ευρωμαφίας, εγκαλεί την χώρα γιατί δεν ξεκίνησε να βάλει μία μεγάλη επιβεβαιωτική υπογραφή στο χρέος που μας φορτώσανε, και "να αλλάξει τους όρους στις συνθήκες δανεισμού της χώρας", και αμέσως με "αυτή η επιτυχία θα μπορούσε να ξεκλειδώσει την επιπλέον στήριξη των 7,2 δισ. ευρώ".

    Τότε τι μας σπάτε τα λεγάμενα με τις μεταρρυθμίσεις ;

    Το χρέος σας θέλετε να σιγουρέψετε σ΄ αυτή την φάση γιατί προφανώς εκεί είναι και το θέμα με το αναπόφευκτο κούρεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.