17/4/15

Επικεφαλής οικονομολόγος Παγκόσμιας Τράπεζας: «Κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία τυχόν Grexit»

REUTERS/KAI PFAFFENBACH
«Μεγάλο κίνδυνο» για την παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση ενός Grexit διακρίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Καουσίκ Μπασού, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Ερωτηθείς, αν μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, όπως εκείνη που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, ο Μπασού απαντά: «Ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι τουλάχιστον αδιανόητο. Στην Ευρώπη επικρατεί σχετική ηρεμία. Η ανάπτυξη είναι μεν αναιμική, εντούτοις αρχίζει να τονώνεται. Μέχρι εδώ όλα καλά. Αλλά: η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα συνιστούσε μεγάλο κίνδυνο».
Bild: Η Ουάσιγκτον στέλνει ειδικούς αντί χρημάτων
«Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, και στις ΗΠΑ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν πρόκειται να λάβει άμεσα οικονομική βοήθεια», αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας. «Αυτό έγινε γνωστό στο προοίμιο της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον υπουργό Οικονομικών Λιου».
Όπως αναφέρει η Bild, «τα πράγματα στενεύουν πλέον για την κυβέρνηση στην Αθήνα που καλείται να εξυπηρετήσει σήμερα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ. Τέλος του μηνός ελλοχεύει ο κίνδυνος αδυναμίας πληρωμών».
Σύμφωνα με πληροφορίες της γερμανικής εφημερίδας, «αντί χρημάτων η Ουάσιγκτον στέλνει ειδικούς στην Αθήνα προκειμένου να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της λίστας περικοπών για το Eurogroup.Χωρίς αυτή η Ελλάδα δεν θα λάβει την επόμενη δόση από το πακέτο βοήθειας ύψους 7,2 δισ. ευρώ».
Οι Γερμανοί για τη μεταρρυθμιστική βούληση της κυβέρνησης
Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, τα 3/4 των Γερμανών αμφιβάλουν για τη μεταρρυθμιστική βούληση της νέας ελληνικής κυβέρνησης υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Μόλις το 19% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η Αθήνα θα αποφασίσει εκείνα τα μέτρα περικοπών και μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι διεθνείς δανειστές.
Την ίδια ώρα, το 61% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν «μάλλον κακή» την πολιτική που ακολουθεί η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας. Αντιθέτως, «μάλλον καλή» εικόνα έχει το 29%.
Πηγή: Deutsche Welle

2 σχόλια:

  1. Ειμαι βέβαιος ότι ναι μεν η εξοδος μας από το ευρω θα επιφερει καποιες σοβαρες αναταράξεις στο οικονομικο συστημα της Ευρώπης αλλα γι'αυτο εχουν ηδη προετοιμαστεί αρκετο καιρο πριν ενώ η διαρκης αναβλητικοτητα αποφασεων γινεται για τις τελευταιες πινελιες της εξασφαλισης τους.
    Ηδη γνωριζαν ότι η επισκεψη στον Πουτιν δεν θα εφερνε αποτέλεσμα για ουσιαστικη χρηματικη βοηθεια,οπως και στην περιπτωση της Κυπρου που αν ενθυμούμαι καλως ο υπουργος οικονομικων της παρεμεινε ένα ολοκληρο Π-Σ-Κυριακο στην Μοσχα εκλιπαρώντας για βοηθεια ώστε να μην εμπαινε η Κυπρος στο μνμημονιο.
    Μην ξεχναμε ότι η Ελλαδα αντιπροσωπευει το 3-4% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης αρα πολύ λιγα ριχτερ ενώ το μαθημα για τους μελλοντικα απείθαρχους αποτιμάται πολύ περισσοτερο αφου θα εξαλειψει οριστικα τυχον εστιες αμφισβήτησης της Γερμανικης κυριαρχιας η οποια με μοχλο ψυχοσωματικα προβληματικούς μουτζαχεντιν θα εκπληρωσει το ονειρο της εδώ και παρα πολλους αιωνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να σε τοποθετήσουν ως επικεφαλή οικονομολόγο της WorldBank, και να υιοθετήσουν την περισπούδαστη ανάλυση σου, γιατί ο κύριος Μπασού ως φαίνεται είναι παντελώς άσχετος εφόσον βλέπει πώς ένα Grexit θα συνιστούσε κίνδυνο στην οικονομία παγκοσμίως

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.