17/4/15

Η "αξιοπρέπεια" έχει και κόστος - Σε «καραντίνα» οι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό


Σε πλήρη «καραντίνα» έχουν θέσει οι γειτονικές χώρες την Ελλάδα, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στα εθνικά τους τραπεζικά συστήματα σε περίπτωση ελληνικού «ατυχήματος».


Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι Κεντρικές Τράπεζες Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Κύπρου, Σκοπίων αλλά και της Τουρκίας σε συνεννόηση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΚΤ υποχρέωσαν τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών που λειτουργούν στις χώρες της περιοχής να μηδενίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό κίνδυνο (ομόλογα, έντοκα του Δημοσίου, καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, δανειοδοτήσεις κ.λπ.), προκειμένου να τις «στεγανοποιήσουν» και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - Ε.Ε. δεν οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα.

Η ενεργοποίηση της «καραντίνας» κρίθηκε απαραίτητη μετά την επιθετική ρητορική της νέας κυβέρνησης -ειδικά τις πρώτες εβδομάδες μετά τις εκλογές- για την αναδιάρθρωση του χρέους, τη μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης κ.ά. Ειδική μέριμνα υπήρξε για τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών -οι οποίες διαθέτουν μεγάλη παρουσία στις γειτονικές χώρες- ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διατηρήσουν -πολύ περισσότερο δεν θα προχωρήσουν σε νέες- τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα, έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες ή διατραπεζική χρηματοδότηση. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο διάστημα είχαν ασκηθεί πιέσεις στις εγχώριες τράπεζες να ξεπεράσουν «δημιουργικά» την απαγόρευση της ΕΚΤ να αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου. Το σχέδιο για την αποδέσμευση των τραπεζών των γειτονικών χωρών από κάθε είδους έκθεση στις ελληνικές τράπεζες ή το ελληνικό Δημόσιο έχει ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα χρεοκόπησε λόγω των σημαντικών επενδύσεων των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα. Μετά το «κούρεμα» (PSI) των ελληνικών ομολόγων το 2012 όλες οι κυπριακές τράπεζες βρέθηκαν με αρνητικά κεφάλαια.

Παρά τη «στεγανοποίηση» του κινδύνου οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες των γειτονικών χωρών ανησυχούν ιδιαίτερα για τις ψυχολογικές επιπτώσεις ενός «ελληνικού ατυχήματος» στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις εγχώριες τράπεζες -Εθνική, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank- διατηρούν ισχυρή παρουσία στις γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, διατηρούσαν στο εξωτερικό περίπου 2.500 καταστήματα και απασχολούσαν πάνω από 40.000 εργαζόμενους. Μεγάλο μερίδιο αγοράς διατηρούν στη Βουλγαρία, στα Σκόπια, στη Ρουμανία και στην Κύπρο.

Εστία ανησυχίας για τις διοικήσεις αποτελεί και ο κίνδυνος «αφελληνισμού» των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών σε γειτονικές χώρες σε περίπτωση αναταραχής. Τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς (πέρασαν στον έλεγχο του ομίλου Πειραιώς) σε ένα Σαββατοκύριακο, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως φερέγγυες, και δεν υπάρχει βάση για μεταβίβαση θυγατρικών, ωστόσο σε μια κατάσταση παρατεταμένης αναταραχής θα μπορούσαν ορισμένες γειτονικές χώρες να προχωρήσουν σε ανορθόδοξες κινήσεις με αφορμή τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.


Έντυπη

2 σχόλια:

  1. ....... Τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς (πέρασαν στον έλεγχο του ομίλου Πειραιώς) σε ένα Σαββατοκύριακο, προκειμένου να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του εγχώριου τραπεζικού συστήματος........

    Και να σκεφτείς ότι μερικοί ισχυρίζονται ότι ο Προβόπουλος τα έδωσε στον Σάλλα για μισό κομμάτι ψωμί, μπάς και κλείσουν οι τρύπες της Πειραιώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "...Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι Κεντρικές Τράπεζες Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Κύπρου, Σκοπίων αλλά και της Τουρκίας σε συνεννόηση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΚΤ υποχρέωσαν τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών που λειτουργούν στις χώρες της περιοχής να μηδενίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό κίνδυνο (ομόλογα, έντοκα του Δημοσίου, καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, δανειοδοτήσεις κ.λπ.),.."

    Αυτό που μόλις ανακάλυψε η Καθημερινή γίνεται από το 2012 περίπου για δανειοδοτήσεις και μεταφορά κεφαλαιου.(http://www.defencenet.gr/defence/o/35395)

    Και δεν είναι παράλογο.
    Αυτες οι τράπεζες είναι ακόμα κερδοφόρες και απώλεια κεφαλαίων λόγο προβλημάτων στην Ελλάδα θα υποχρέωνε της κεντρικές τους τράπεζες να τις ανακεφαλαιοποιησουν με δικά τους χρήματα (εδώ Δημήτρη φαίνεται η διάφορα μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου και Ελλάδας - άλλων χωρών).
    Γενικά αυτό θεωρείται διατραπεζική αγορά και όπως ξέρουμε η διατραπεζική αγορά έχει πεθάνει στην Ευρώπη από το 2008.

    Ομόλογα ελληνικά δεν έχει αγοράσει κάνεις στο εξωτερικό από το 2009 έτσι και αλλιώς (με μια εξαίρεση όταν π μπαμπάς Ντραγκι πήρε τον Σαμαρά από το χέρι και τον έβγαλε στης αγορές πέρυσι) , όποτε καμμια αλλαγή και εδώ.

    Στα γραμμάτια αυτές οι θυγατρικές δεν συμμετείχαν πότε με μεγάλα ποσά (είναι μικρές η αγορές που κινούνται έτσι και αλλιώς, οπότε και τα ποσά).

    Έχετε ξεχάσει τη μπούρδα ήταν το success story μου φαίνεται...

    Τα πράγματα ποτέ δεν έφτιαξαν, για να χαλάσουν τώρα κύριοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.