11/4/15

Mία σοβαρή εξέλιξη - Συμπλοκή στρατού-ανταρτών του ΡΚΚ στο όρος Τεντουρέκ

Του Σάββα Καλεντερίδη
Μια σοβαρή εξέλιξη έρχεται να σκιάσει και να εντείνει την ατμόσφαιρα, μόλις μια μέρα μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, των εκλογών που θα γίνουν στις 7 Ιουνίου 2015.
Σήμερα τις μεσημβρινές ώρες αντάρτες του ΡΚΚ φέρονται να άνοιξαν πυρ εναντίον μονάδας του τουρκικού στρατού που έκανε επιχείρηση εντοπισμού τους στο όρος Τεντουρέκ, στο νομό Άγρι, κοντά στα σύνορα με το Ιράν.
Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές οι αντάρτες άνοιξαν πρώτοι πυρ, ενώ σύμφωνα με την κουρδική πλευρά η μονάδα του τουρκικού στρατού κινήθηκε για την περικύκλωσή τους και οι αντάρτες αναγκάστηκαν να αμυνθούν και να πυροβολήσουν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένας μόνιμος υπαξιωματικός και τρεις στρατιώτες.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι μονάδες του τουρκικού στρατού συνεχίζουν τη συμπλοκή με μονάδα 25 ανταρτών του ΡΚΚ.
Από την πλευρά τους Κούρδοι πολίτες και στελέχη του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (DBP) που έσπευσαν στην περιοχή των συγκρούσεων, για να βοηθήσουν τους αντάρτες να απεγκλωβιστούν από τον κλοιό των μονάδων του τουρκικού στρατού, δέχτηκαν πυρά από τους Τούρκους στρατιώτες, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο πρώην πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής του DBP, Τζεζμί Μπουτάκ και να τραυματιστεί ο ο εκπρόσωπος της ΜΚΟ MEYA-DER, Τζενάπ Ίλμπογα.
Εν τω μεταξύ οι τουρκικές αρχές και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου δήλωσε ότι οι αντάρτες του ΡΚΚ έχουν εξουδετερωθεί από τις μονάδες του τουρκικού στρατού, ενοώντας ότι ήδη είναι νεκροί.
Ανεξαρτήτως της έκβασης του συγκεκριμένου επεισοδίου, να σημειώσουμε ότι η εφέλκυση των ανταρτών και του κουρδικού κινήματος σε ένοπλες ενέργειες και συγκρούσεις στην προεκλογική περίοδο, είναι σφόδρα πιθανόν να οδηγήσει σε φυγή ψηφοφόρους του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (ΗDP) που είχαν συσπειρωθεί γύρω από το κόμμα αυτό, προερχόμενοι από διάφορους πολιτικούς χώρους της Αριστεράς αλλά και από διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες.
Οι ένοπλές συμπλοκές θα προκαλέσουν συσπείρωση της μεγάλης μάζας του τουρκικού λαού και θα καταστήσουν προβληματική την προεκλογική εκστρατεία του ΗDP εκτός κουρδικών περιοχών και πληθυσμιακών μαζών.
Τέλος να σημειώσουμε ότι το ΗDP στις δημοσκοπήσεις έχει ήδη ξεπεράσει το όριο του 10%, με τη δύναμή του να κινείται μεταξύ 11-13%, με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο το... όραμα του Ερντογάν για 400 βουλευτές του ΑΚΡ, που θα του επιτρέψουν να μετατρέψει το πολίτευμα της Τουρκίας από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.