6/4/15

Stratfor: Η κόντρα Τουρκίας-Σ. Αραβίας για την ηγεσία στους σουνίτες

Η σύρραξη στην Υεμένη αποκαλύπτει τη σύγκρουση που υποβόσκει μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας για τα... πρωτεία στους σουνίτες μουσουλμάνους, τονίζει το Stratfor. Ο κοινός εχθρός, οι διαφορετικές μέθοδοι προσέγγισης και οι ΗΠΑ.
Καθώς το Ιράν βρίσκεται σε πορεία εξομάλυνσης των σχέσεών του με τις ΗΠΑ κι ενώ οι τελευταίες σκοπεύουν να μειώσουν την παρουσία τους στη Μέση Ανατολή, η ευθύνη για τον έλεγχο των φιλόδοξων σχεδίων του Ιράν στην περιοχή έχει πέσει στους ώμους των ισχυρότερων σουνιτικών δυνάμεων, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, τονίζει το Stratfor.
Με το να ηγηθεί της επιχείρησης Decisive Storm στην Υεμένη, η Σαουδική Αραβία βρέθηκε στο προσκήνιο ως ηγέτης του σουνιτικού αραβικού κόσμου δείχνοντας πρόθυμη, στην αντιπαράθεσή της με το Ιράν, να υποστηρίξει τηρητορική της με πράξεις.
Η Τουρκία δείχνει, εν τω μεταξύ, αρκετά πιο επιφυλακτική στην αντιμετώπιση της Τεχεράνης καταφεύγοντας σε πιο διακριτικές μεθόδους με το να διευρύνει τη στήριξή της στις επαναστατικές ισλαμικές δυνάμεις στη Συρία και να επεκτείνει την οικονομική της εμπλοκή στο ιρακινό Κουρδιστάν, ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται απευθείας με τη σιιτική κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Η Τουρκία ωστόσο έχει αρχίσει να αισθάνεται παραγκωνισμένη λόγω της Σαουδικής Αραβίας. Από τη μία πλευρά δε θέλει να είναι συνέταιρός της, πόσο μάλλον ένας από τους πολλούς συμπράττοντες σε μία συμμαχία, της οποίας θα ηγούνται οι Σαουδάραβες
Για περισσότερα Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.