24/6/15

Αυτά είναι τα νέα μέτρα - σοκ που ζητούν οι δανειστές: Κατάργηση ΕΚΑΣ, επιπλέον ΦΠΑ, αύξηση εισφορών (όλη η λίστα)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ REUTERSΑυτά είναι τα νέα μέτρα - σοκ που ζητούν οι δανειστές: Κατάργηση ΕΚΑΣ, επιπλέον ΦΠΑ, αύξηση εισφορών (όλη η λίστα)
Νέες προτάσεις κατέθεσαν σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ, με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να «κλειδώσει» η συμφωνία και να «ξεκλειδώσει» η χρηματοδότηση, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πηγές που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια να βρεθεί λύση, μετά την απόρριψη μέρους των ελληνικών προτάσεων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι διαφωνίες των δύο πλευρών επικεντρώνονται στις αυξήσεις φόρων και στην αύξηση των εισφορών.
Η αντιπρόταση που κατατέθηκε από τους θεσμούς στην ελληνική κυβέρνηση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες ένα πεντασέλιδο κείμενο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί ώστε να «κλειδώσει» η συμφωνία.
Οι θέσεις των θεσμών που θα παρουσιασθούν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ουσιαστικά διατηρούν τη σκληρή γραμμή που είχαν εξαρχής τηρήσει για το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ.
Στο συνταξιοδοτικό, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος σε μεγάλο βαθμό μέσα από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.
Στην αντιπρόταση τους, οι πιστωτές επιμένουν στην εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από το 2016 με εξάλειψη του ΕΚΑΣ, μέχρι το τέλος του 2017.
Ακόμη, οι θεσμοί εξακολουθούν να επιμένουν στην άντληση πρόσθετων φορών 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, από το 0,74% που προτείνει η Ελλάδα. Μεταξύ αυτών ζητούν να μεταφερθεί η εστίαση στο 23%.
Στο σκέλος της φορολογίας των επιχειρήσεων όπου η Ελλάδα είχε προτείνει αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 29%, αλλά οι πιστωτές περιορίζουν με την πρότασή τους την αύξηση αυτή στο 28%.
Τα μέτρα αυτά απορρίπτονται από την ελληνική κυβέρνηση.
Τι ζητούν τώρα οι δανειστές
Δημοσιονομικά
  • Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%
  • 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
  • Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
  • Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)
  • Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
  • Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
  • Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G
  • Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)
Συντάξεις
  • Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
  • Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
  • Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
  • Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
  • Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
  • Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
  • Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
  • Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
  • Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας
Ημερησία

6 σχόλια:

  1. Εξεπλάγησαν λέει οι θεσμοί από τα υφεσιακά μετρα που πρότεινε η κυβέρνηση οποτε πρότειναν και αυτοί ακόμα μερικά....

    Η ουσία είναι πως από το 2010 μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα με αποτέλεσμα για να αρχίσει να χτίζεται μια οικονομία με συγκεκριμένη κατεύθυνση. Το αποτέλεσμα είναι η κυβέρνηση να προτείνει αισχρά μετρα και οι δανειστές ακόμα πιο αισχρά φυσικά!

    Η ουσία είναι πως τα μετρα που προτείνουν δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά αλλα ίσως και για αυτό να γίνονται για να φανεί πως τελικά τα ελληνικά μετρα πέρασαν ενώ όλοι ξέρουμε πως αυτό το κείμενο δεν το συνέταξε η ελληνική πλευρά, απλώς της υπαγορεύτηκε από κάποιον άλλον όπως γινόταν ως τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά από πέντε μήνες αναγκάστηκε τελικά η Ευρωμαφία να δηλώσει και εγγράφως, ότι ο κύριος στόχος της είναι η πτώση της κυβέρνησης που τόλμησε ξεδιάντροπα να φορολογήσει την Ελληνική κρατικοδίατη κλεφτοκρατία.

    Μένουμε Ευρώπη, μένουμε κλεφτοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω απόλυτα μαζί σου.
      Δεν καταλαβαίνω γιατι είναι υφεσιακό μετρο να φορολογείς τον τζόγο και τις πολυεθνικες κινητης τηλεφωνίας και δεν είναι υφεσιακό να κόβεις μισθούς και συνταξεις.
      Θέλουν την πλήρη εξαθλιωση του Ελληνικού λαού. Δεν εξηγείται διαφορετικα ότι ενω προσπαθούν να σώσουν τα ασφαλιστικα ταμεία θέλουν να μειώσουν τις εισφορες των εφοπλιστων και βιομηχανων και να κόψουν την φορολογία υπέρ τρίτων (φόροι που πληρωνουμε όλοι μα και πάνε στα ταμεία) που είναι σημαντικο έσοδο των ασφαλιστικων ταμείων.
      Αυτα είναι σημάδια ότι δεν θέλουν να εξωφλήσουμε το χρέος μας αλλά θέλουν να καταστραφούμε γιατι η κυβέρνησή μας δεν είναι διορισμένη από αυτούς.

      ΥΓ. Τραγικοί οι Σαμαρας Θοδωράκης και Φώφη που μόλις μυρησαν αίμα πήγαν στα αφεντικά τους για οδηγίες. Προκλητικότατος ο Σαμαρας που σε γραμμή Σόιμπλε όχι μονο δεν μίλησε για μείωση του χρεους αλλά έδωσε και λύση στο πρόβλημα με οικουμενικη κυβέρνηση τρομαρα του αφού τις εκλογες τις απεχθάνονται τα αφεντικά του.

      Διαγραφή
    2. Για τον διαδικτυακό τζόγο συμφωνώ μαζί σου.Είναι ΜΕΓΑΛΟ λάθος και στενοκεφαλιά από πλευρά των δανειστών.
      Για τον φόρο προς τα δίκτυα επόμενης γενειάς όμως, δυστυχώς έχουν δίκιο οι δανειστές.Και όχι ως προς το ότι θέλει η κυβέρνηση να επιβάλλει φόρους σε αυτά αλλά ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΥΠΟΘΕΤΕΙΣ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΚΟΜΗ, ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ 5G!!!! Οι δανειστές ζητάνε συνεχώς φόρους που θα αποδόσουν ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΣΟΔΑ και όχι ευχολόγια...Πέντε χρόνια μετά, στην Ελλάδα ακόμη δεν το έχουμε καταλάβει αυτό...

      Όσο για τους φόρους υπέρ τρίτων, διαφωνώ κάθετα μαζί σου.Γιατί να πληρώνει ο καθένας διάφορα χαρτόσημα και φόρους για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ταμεία, όπως των νομικών, των χημικών (για κάθε λίτρο μπύρας υπάρχει φόρος υπέρ του ταμείου των χημικών 3 λεπτά του ευρώ, αντίστοιχα υπάρχει για κάθε τόνο τσιμέντου ανάλογο ποσό όπως και για άλλα προϊόντα) κλπ.Άλλο αν γίνει ένα ταμείο τελικά, οπότε ο φόρος θα πηγαίνει για όλους τους ασφαλισμένους.Όχι όμως για συγκεκριμένους!!!Τέλος τα νταβατζιλίκια...Δεν βαρεθήκατε, να ευνοούνται συνεχώς συγκεκριμένες ομάδες;

      Διαγραφή
    3. Εγω δεν καταλαβαινω την τρόικα γιατι την ενοχλούν οι φόροι υπέρ τρίτων αφού επιβαρύνουν τον Ελληνικο λαό και όχι το κρατος. Αλλά κι εκει που επιβαρυνουν το κρατος θα μπορούσε με ένα νομο να μην πληρωνει τους φορους υπέρ τρίτων.
      Το πραγμα δεν πάει καλά. Από τη μια οι τροικάνοι προσπαθούν να διαλύσουν τα ασφαλίστικα ταμεία (πρωτα τα κούρεψαν και τωρα προσπαθούν να κόψουν και τα τελευταία έσοδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει παντού λεφτα αλλά συνεχίζει να ισχύει η κομματικη επιχορηγηση, συνεχίζει το χρεος του μεγαρου μουσικής (Λαμπρακη) να είναι στις πλάτες του λαού (θα μπορούσαν με νομο να αλλάξουν την απόφαση των προηγουμένων), θα μπορούσαννα ξανανοίξουν την υπόθεση της Energa και Hellas power για να πάρει το δημοσιο τα κλεμμενα ή να κλεισει φυλακη τους κλέφτες και το Βορίδη μαζί που τους υπερασπίστηκε.
      Όμως τίποτα από αυτα δεν έχει γινει ακόμα.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.